Jandarmeria acceptă ironia!?

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Un eveniment important – nu ştiu cît de important, fiindcă trăim numai printre evenimente şi comunicate importante pentru ţară – a avut loc în viaţa noastră socială, politică, poliţienească, legislativă, chiar spirituală, pe scurt: cioclopedică; nu contează că evenimentul s-a petrecut pe un stadion de fotbal. De mult, fără exagerare şi fără efort în demonstraţie, fotbalul face parte din viaţa intimă a întregului popor, oricît ar fi acesta de sfîşiat între milioane de microbişti şi alte milioane de anti sau non; nu e cea mai groaznică sfîşiere, să nu ne aprindem.

Deci: în prima etapă a returului, pe controversata Arenă Naţională – magnifică şi nu prea – la meciul Dinamo-Gaz Metan, suporterii bucureşteni au elaborat şi arborat cîteva bannere împotriva Federaţiei şi a ştabilor ei. Ele scăpaseră forţelor de ordine, instalate la intrarea în stadion. Conform legii nr. 4 – numită pedestru „legea lui Mitică“ (nu-i voi jigni pe dilematici, explicîndu-le ce înseamnă Mitică în fotbalul nostru.) –, orice inscripţii violente, obscene, la adresa instituţiilor oficiale, erau interzise, atrăgînd amenzi dure şi sancţiuni penale. Cea mai „tare“ s-a dovedit a fi şi cea mai puţin violentă: „Mitică, la brutărie!“. De ce la brutărie nu se ştie; putea fi, la fel de bine, „Mitică la farmacie“ sau „la mercerie“ etc. După cum au explicat autorii ei, deloc nişte derbedei – cum i-a numit repede contestatul –, patru tineri domni, de-ajuns de intelectuali, era o ironie. Era o ironie care sugera ca Mitică să lase preşedinţia Ligii şi să se ducă undeva în producţie. Nu era nici obscenă, nici vulgară, nici cu „Jos!“, prin urmare nu intra printre rigorile legii; era ca în celebra replică a tinerelului Mircea Diaconu, în scheciul acela antic, cu Toma Caragiu: „Nu am găsit altă rimă“...

Curată ironie sau nu, jandarmii au umflat-o, mai brutal sau mai brutar, conform legii nr. 4, în general, şi unor ordine punctuale de sus. Cum se întîmplă cu orice se interzice, succesul inscripţiei a fost fulminant. Cotidienele de specialitate şi-au trimis reporterii în brutării, întrebîndu-i pe oamenii muncii dacă s-au simţit jigniţi, scandalizaţi, umiliţi. Nici vorbă. Gazeta sporturilor a iniţiat imediat, în paginile şi Internetul ei, o campanie „Mitică, la brutărie!“. Contestatul a atins paroxismul, ridicîndu-se la o generalizare de o dezinvoltură a aberaţiei care dădea măsura gîndirii sale: presa de azi, „instigînd la exterminarea lui“ (!), e mai rea decît presa nazistă (!!). Cu o concluzie: nimeni altul decît el nu poate conduce mai bine Liga Profesionistă, absolut nevinovată de căderea fotbalului românesc pe cea de-a 52-a poziţie în lume. (Sîntem cîţiva care credem că numai pentru acest dezastru, toate capetele Federaţiei şi Ligii ar fi trebuit să-şi dea de mult demisia.)

A urmat etapa a doua a returului: Dinamo joacă la Tîrgu Jiu şi cei vreo 200 de suporteri ai săi, în pofida legii miticeşti, nu renunţă la contestarea instituţiei fotbalistice şi a şefilor ei imuabili. Mesajele lor sînt uşor modificate stilistic, mai puţin criptice decît trimiterea la brutărie, tot fără injurii, fără „Jos!“, dar de un succes nu mai puţin vizibil. Unul este direct politic: „Exprimarea interzisă, Constituţia mai există?“. Celălalt, de un humor facil, şcolăresc, totdeauna eficace: „Mai am un singur dor, Sandu şi Mitică la coafor“. Trimiterea, se înţelege, era de strictă şi sinistră actualitate, încît se poate spune că nu era chiar o Perlă de ironie. Ei bine, de astă dată, forţele de ordine nu au intervenit şi le-au lăsat la bună vedere. Eduard Apostol, trimisul Gazetei sporturilor la meci, a explicat clar de ce: un proaspăt şi energic ordin de sus a decis ca afişele care nu conţin mesaje incitante la violenţă sau vădit obscene să fie lăsate în pace. „Ironice, OK!“ – a interpretat spontan cronicarul gazetei, şi sînt gata să-l susţin, rimînd: „Ironii, OK, ironii, cît vrei!“.

Incontestabil, cu o jandarmerie care acceptă ironia, intrăm într-o nouă fază a confruntărilor inerente dintre Putere şi cei fără de putere. Nu pretind să fim entuziasmaţi, cu atît mai puţin de un optimism naiv, ci doar conştienţi că trăim unul dintre acele momente istorice pe care numai înţelepţii chinezi ne-au sfătuit (de altfel, inutil) să le ocolim, pe cît posibil.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ion creanga jpg
Care era mâncarea preferată a lui Ion Creangă. Mulți români o consideră banală, dar el o adora
Ion Creangă, unul dintre cei mai iubiți scriitori români, este cunoscut nu doar pentru talentul său literar, ci și pentru spiritul său vesel, iubirea de viață și legătura profundă cu tradițiile și obiceiurile satului moldovenesc.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (4) jpg
„Feministele, împotriva fasciştilor”. Mii de persoane protestează în capitala SUA, înainte de învestiriea lui Donald Trump
Mii de persoane, majoritatea femei, s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a protesta față de învestirii preşedintelui ales american Donald Trump, unele purtând pălării roz, la fel ca în cursul protestului dinaintea primei învestituri a miliardarului în 2017.
phone 5509611 1280 jpg
Ce efecte ar putea avea în România interzicerea TikTok din SUA. Psiholog: „Este momentul pentru o reacție de mare eficiență”
Interzicerea TikTok în SUA ar putea fi un bun prilej pentru a analiza efectele folosirii celei mai populare platforme în rândul adolescenților, tinerilor, dar și a vârstnicilor în România. Îmbunătățirea sănătății mintale ar fi doar unul dintre efectele benefice ale eliminării platformei.
Daniil Medvedev FOTO Profimedia
meteorit casa Canada, captura video jpg
Imagini uimitoare cu o bucată de meteorit care se prăbuşeşte în faţa unei case din Canada
O familie din Canada şi-a găsit aleea din faţa casei plină de praf şi uşor avariată, dar supriza a venit abia atunci când cei doi soţi au vizionat imaginile surprinse de camera de supraveghere şi au văzut un obiect care vine cu viteză din cer şi se prăbuşeşte în curtea lor.
Dacia Duster TCe 130 4x4  Foto Adevărul Foto jpg
TEST DRIVE Dacia Duster. A fi sau a nu fi 4x4? FOTO
Dacia este în prim plan la acest început de an. Se luptă cu dunele în clasicul rally-raid Dakar, se pregătește să aducă în scenă Bigster, iar dacă vei avea curiozitatea să întrebi Google care este cel mai vândut model din Europa în 2024, acesta îți va spune Dacia Sandero.
dubai oras   foto pixabay jpg
Excursii și tabere școlare în Dubai și New York, moda care îi revoltă pe părinți. „Săptămâna verde la cazinou?”
O tabără de vară în SUA care poate ajunge la 6.000 dolari sau o excursie în Dubai care depășește 2.000 dolari sunt realități din școlile românești. Zeno Sustac, inițiatorul grupului „Părinții elevilor din România”, atrage atenția că moda excursiilor peste hotare aduce cu sine riscul de segregare.
image png
Cu ce se ocupă în prezent Rareș Prisăcariu și ce spune despre câștigarea „Românii au talent”: „Nu aveam nicio așteptare”
Rareș Prisăcariu s-a făcut remarcat în fața întregii țării în anul 2023, când a câștigat „Românii au talent”. La vârsta de 9 ani a impresionat multă lume și a plecat acasă cu premiul în valoare de 120.000 de euro. Ce face în present și cu ce se ocupă, aflați din continuarea articolului.
femeie gasita moarta jpeg
Egipteanul care a anunțat poliția despre cadavrul în putrefacție din Bragadiru a fost arestat. Anchetatorii l-au acuzat de omor
Egipteanul de 39 de ani bănuit că ar fi ucis o prostituată în vârstă de 35 de ani, din Bacău, și i-ar fi abandonat trupul în comuna Bragadiru a fost arestat preventiv.