Jandarmeria accept─â ironia!?

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Un eveniment important ÔÇô nu ┼čtiu c├«t de important, fiindc─â tr─âim numai printre evenimente ┼či comunicate importante pentru ┼úar─â ÔÇô a avut loc ├«n via┼úa noastr─â social─â, politic─â, poli┼úieneasc─â, legislativ─â, chiar spiritual─â, pe scurt: cioclopedic─â; nu conteaz─â c─â evenimentul s-a petrecut pe un stadion de fotbal. De mult, f─âr─â exagerare ┼či f─âr─â efort ├«n demonstra┼úie, fotbalul face parte din via┼úa intim─â a ├«ntregului popor, oric├«t ar fi acesta de sf├«┼čiat ├«ntre milioane de microbi┼čti ┼či alte milioane de anti sau non; nu e cea mai groaznic─â sf├«┼čiere, s─â nu ne aprindem.

Deci: ├«n prima etap─â a returului, pe controversata Aren─â Na┼úional─â ÔÇô magnific─â ┼či nu prea ÔÇô la meciul Dinamo-Gaz Metan, suporterii bucure┼čteni au elaborat ┼či arborat c├«teva bannere ├«mpotriva Federa┼úiei ┼či a ┼čtabilor ei. Ele sc─âpaser─â for┼úelor de ordine, instalate la intrarea ├«n stadion. Conform legii nr. 4 ÔÇô numit─â pedestru ÔÇ×legea lui Mitic─âÔÇť (nu-i voi jigni pe dilematici, explic├«ndu-le ce ├«nseamn─â Mitic─â ├«n fotbalul nostru.) ÔÇô, orice inscrip┼úii violente, obscene, la adresa institu┼úiilor oficiale, erau interzise, atr─âg├«nd amenzi dure ┼či sanc┼úiuni penale. Cea mai ÔÇ×tareÔÇť s-a dovedit a fi ┼či cea mai pu┼úin violent─â: ÔÇ×Mitic─â, la brut─ârie!ÔÇť. De ce la brut─ârie nu se ┼čtie; putea fi, la fel de bine, ÔÇ×Mitic─â la farmacieÔÇť sau ÔÇ×la mercerieÔÇť etc. Dup─â cum au explicat autorii ei, deloc ni┼čte derbedei ÔÇô cum i-a numit repede contestatul ÔÇô, patru tineri domni, de-ajuns de intelectuali, era o ironie. Era o ironie care sugera ca Mitic─â s─â lase pre┼čedin┼úia Ligii ┼či s─â se duc─â undeva ├«n produc┼úie. Nu era nici obscen─â, nici vulgar─â, nici cu ÔÇ×Jos!ÔÇť, prin urmare nu intra printre rigorile legii; era ca ├«n celebra replic─â a tinerelului Mircea Diaconu, ├«n scheciul acela antic, cu Toma Caragiu: ÔÇ×Nu am g─âsit alt─â rim─âÔÇť...

Curat─â ironie sau nu, jandarmii au umflat-o, mai brutal sau mai brutar, conform legii nr. 4, ├«n general, ┼či unor ordine punctuale de sus. Cum se ├«nt├«mpl─â cu orice se interzice, succesul inscrip┼úiei a fost fulminant. Cotidienele de specialitate ┼či-au trimis reporterii ├«n brut─ârii, ├«ntreb├«ndu-i pe oamenii muncii dac─â s-au sim┼úit jigni┼úi, scandaliza┼úi, umili┼úi. Nici vorb─â. Gazeta sporturilor a ini┼úiat imediat, ├«n paginile ┼či Internetul ei, o campanie ÔÇ×Mitic─â, la brut─ârie!ÔÇť. Contestatul a atins paroxismul, ridic├«ndu-se la o generalizare de o dezinvoltur─â a abera┼úiei care d─âdea m─âsura g├«ndirii sale: presa de azi, ÔÇ×instig├«nd la exterminarea luiÔÇť (!), e mai rea dec├«t presa nazist─â (!!). Cu o concluzie: nimeni altul dec├«t el nu poate conduce mai bine Liga Profesionist─â, absolut nevinovat─â de c─âderea fotbalului rom├ónesc pe cea de-a 52-a pozi┼úie ├«n lume. (S├«ntem c├«┼úiva care credem c─â numai pentru acest dezastru, toate capetele Federa┼úiei ┼či Ligii ar fi trebuit s─â-┼či dea de mult demisia.)

A urmat etapa a doua a returului: Dinamo joac─â la T├«rgu Jiu ┼či cei vreo 200 de suporteri ai s─âi, ├«n pofida legii mitice┼čti, nu renun┼ú─â la contestarea institu┼úiei fotbalistice ┼či a ┼čefilor ei imuabili. Mesajele lor s├«nt u┼čor modificate stilistic, mai pu┼úin criptice dec├«t trimiterea la brut─ârie, tot f─âr─â injurii, f─âr─â ÔÇ×Jos!ÔÇť, dar de un succes nu mai pu┼úin vizibil. Unul este direct politic: ÔÇ×Exprimarea interzis─â, Constitu┼úia mai exist─â?ÔÇť. Cel─âlalt, de un humor facil, ┼čcol─âresc, totdeauna eficace: ÔÇ×Mai am un singur dor, Sandu ┼či Mitic─â la coaforÔÇť. Trimiterea, se ├«n┼úelege, era de strict─â ┼či sinistr─â actualitate, ├«nc├«t se poate spune c─â nu era chiar o Perl─â de ironie. Ei bine, de ast─â dat─â, for┼úele de ordine nu au intervenit ┼či le-au l─âsat la bun─â vedere. Eduard Apostol, trimisul Gazetei sporturilor la meci, a explicat clar de ce: un proasp─ât ┼či energic ordin de sus a decis ca afi┼čele care nu con┼úin mesaje incitante la violen┼ú─â sau v─âdit obscene s─â fie l─âsate ├«n pace. ÔÇ×Ironice, OK!ÔÇť ÔÇô a interpretat spontan cronicarul gazetei, ┼či s├«nt gata s─â-l sus┼úin, rim├«nd: ÔÇ×Ironii, OK, ironii, c├«t vrei!ÔÇť.

Incontestabil, cu o jandarmerie care accept─â ironia, intr─âm ├«ntr-o nou─â faz─â a confrunt─ârilor inerente dintre Putere ┼či cei f─âr─â de putere. Nu pretind s─â fim entuziasma┼úi, cu at├«t mai pu┼úin de un optimism naiv, ci doar con┼čtien┼úi c─â tr─âim unul dintre acele momente istorice pe care numai ├«n┼úelep┼úii chinezi ne-au sf─âtuit (de altfel, inutil) s─â le ocolim, pe c├«t posibil.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.