„Iubesc Bucureştiul mai mult decît ar trebui“ – dialog cu Edmond NICULUŞCĂ

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
„Iubesc Bucureştiul mai mult decît ar trebui“ – dialog cu Edmond NICULUŞCĂ jpeg

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate organizează tururi prin zonele istorice ale Capitalei, intitulate „Cu bastonul prin Bucureşti“. În fruntea lor (şi a organizaţiei) se află Edmond Niculuşcă. L-am invitat la o discuţie despre Bucureşti şi despre normalitate.

Cum a apărut ARCEN?

Asociaţia a apărut în 2006, cînd, împreună cu alţi doi colegi de liceu, ne-am gîndit să demontăm mitul că „tinerii nu fac nimic în ţara asta“. Aveam 16 ani, ne-am gîndit o vară întreagă cum să construim acest ONG. Totul a pornit în Şcoala Centrală din Bucureşti, unde toţi trei eram elevi. Spre surprinderea noastră, am fost luaţi în serios de către profesori şi directori şi am reuşit să dăm o formă juridică acestei asociaţii. În 2010, după ce am împlinit vîrsta legală pentru a conduce un ONG, l-am preluat noi şi l-am extins către studenţi. Un proiect extrem de important şi care cred că a dat viziune este ceea ce am făcut noi în 2008: am reuşit, printr-un scandal de presă, să deblocăm vreo 6 milioane de euro, să dăm jos nişte directori din Primărie şi, în final, să impunem consolidarea Şcolii Centrale, operă a lui Ion Mincu.

Aţi început foarte tare...

Da, dar fără să ne dăm seama foarte bine ce facem. Au fost două tabere în şcoală cînd ne-am înfiinţat, iar unii ne-au zis că vom dispărea ca ONG pînă în 2007, pentru că „în România astfel de lucruri nu sînt serioase“. Asta ne-a ambiţionat. Şi am reuşit să lăsăm ceva în urmă cînd am plecat de acolo. Dar cînd am vrut să salvăm Şcoala Centrală, nu am reuşit să mobilizăm elevii, n-am reuşit să mobilizăm toţi profesorii. Au început diverse speculaţii cum că în spatele nostru s-ar afla altcineva... Au fost unii care spuneau că nu-i treaba lor, n-are decît să se prăbuşească Şcoala Centrală... Pînă la urmă, am reuşit. Am mers mai departe şi am început să ne gîndim la proiecte din ce în ce mai coerente. Iar de curînd am introdus Şcoala Centrală în circuitul Nopţii Muzeelor – asociaţia noastră organizează „Noaptea albă a pensionatului de fete“. Anul trecut, a fost cel mai vizitat loc unde un ONG a organizat un eveniment.

Cum explicaţi prezenţa, în denumirea asociaţiei, a cuvîntului „normalitate“?

Dacă am trăi într-o societate normală, n-ar trebui să vorbim despre normalitate. Noi credem că o societate normală este o societate în care cultura şi educaţia îşi au locul pe care îl merită. Apoi, normalitatea e acea stare de lucruri în care instituţiile şi cetăţenii nu se află pe poziţii diferite. Cît de normală e societatea românească rămîne de discutat. Facem însă progrese. Începe să existe o societate civilă care sancţionează derapajele instituţiilor şi ale oamenilor politici. E o nevoie tot mai mare de proiecte culturale. Ce s-a întîmplat după 16 noiembrie e foarte interesant, ce va urma să se întîmple e şi mai interesant.

Cum se face că mici organizaţii ca a dvs. reuşesc să facă lucruri interesante fără bani? La noi, refrenul cu care ne-am obişnuit e „ministerul nu dă bani pentru cultură“…

Aş vrea să spun mai întîi că e bine că apar diverse forme de organizare, dar e o formă incipientă de construcţie a societăţii civile. Solidaritatea între ONG-uri ar trebui să fie termenul-cheie al generaţiei noastre. Sînt ONG-uri care au scopuri şi obiective comune cu ale ARCEN-ului. Dacă am reuşi să lucrăm împreună, cu siguranţă am face mai multe şi am atrage şi fonduri. Nu e un lucru bun că nu putem atrage fonduri, pentru că avem nişte construcţii fragile, care se întemeiază pe voinţa unui mic grup de oameni. Multe ONG-uri aşa funcţionează. Încă nu am descoperit motivul lipsei de solidaritate, nu am reuşit să aflu de ce nu putem colabora pe termen lung. Şi cred că asta ar trebui să fie o misiune a generaţiei noastre: să fim solidari între noi şi să fim solidari şi cu generaţiile anterioare. Cînd s-a ieşit în stradă pentru Roşia Montană, a avut loc o solidaritate masivă. Dar se vedea că acolo sînt diverse grupuri: unii voiau să lăsăm aurul dacic sub pămînt, alţii strigau „Jos capitalismul!“ ş.a.m.d. O platformă de dialog între aceste grupuri n-a existat. Acesta a fost şi motivul pentru care acea mişcare s-a dezintegrat, pînă la urmă. De ce facem lucrurile fără bani? Noi, cei de la ARCEN, ne-am propus să demonstrăm că se poate şi aşa. Am avut şi norocul că am întîlnit oameni care ne-au sprijinit, ne-au oferit săli sau promovare gratuită. Şi nu uit să menţionez că Institutul Cultural Român a fost extrem de receptiv faţă de ARCEN şi a avut un rol important în dezvoltarea noastră. Pînă în 2012, cînd ştim cu toţii ce s-a întîmplat, iar ARCEN a organizat atunci mişcarea papioanelor – în fond, şi acesta era un act de normalitate. A fost însă un protest care n-a avut succes.

„Cu bastonul prin Bucureşti“ mi se pare proiectul cel mai vizibil pe care l-aţi organizat. În multe oraşe europene există astfel de tururi organizate, nu e nimic nou. Cum v-a venit ideea?

Totul a pornit de la Şcoala Centrală. Ne-am dat seama că oamenii nu îşi cunosc oraşul, aşa că programul a fost adresat mai întîi bucureştenilor. Ne-am gîndit că omul trebuie să fie sedus de oraşul lui, pentru a se implica apoi în salvarea unor monumente sau pentru a sancţiona derapajele autorităţilor locale. Conceptul acesta de trasee culturale a fost gîndit, aşadar, pentru bucureşteni. Abia după 2012 am început să organizăm astfel de trasee şi pentru turiştii străini. Ce aud bucureştenii nu aud străinii. Pentru că, de exemplu, celebra stradă Constantin Mille, fostă Sărindar, unde erau redacţiile ziarelor, nu are elemente foarte relevante pentru străini, însă pentru bucureşteni lucrurile sînt interesante, pentru că sînt personaje-cheie pe care le evocăm în poveştile noastre. Şi atunci, văzînd strada Constantin Mille, care astăzi este o ruină, în cea mai mare parte a ei, şi auzind poveştile de odinioară, oamenii încep să-şi pună întrebări: oare de ce e aşa? De ce clădirea aceea arată astfel? În aceste trasee îmbinăm poveşti despre case, oameni, evenimente, dar vorbim şi despre arhitectură şi despre starea actuală a clădirilor.

Cîţi oameni participă la aceste tururi?

În 2010, cînd a fost prima ediţie, aveam cam 15-20 de persoane la fiecare traseu. La ultima ediţie din vara lui 2014 am avut, la unele trasee, şi cîte 400 de persoane. Am calculat că, la toate traseele pe care le-am organizat, am adunat cam 12.000 de persoane. În primul rînd bucureşteni. Aceste lucruri le-am făcut fără bani. Ca să faci un traseu cultural cum a fost cel de astă-vară nu-ţi trebuie bani. Îţi trebuie foarte mult timp – căci noi ne documentăm foarte mult, avem sute de cărţi (monografii, jurnale, memorii) şi mii de numere de ziare, de pe la 1890 pînă în 1948. Nu e un proiect care costă, iar oamenii se simt foarte bine, vin din ce în ce mai mulţi.

Care e atitudinea oamenilor cînd descoperă poveşti neştiute despre oraşul lor?

Sînt cam două categorii de oamenii. Unii care nu ştiu mai nimic despre Bucureşti şi care au început să vină la ultimele ediţii pentru că au auzit că e fain. Mulţi detestă Bucureştiul, vin din curiozitate şi unii îşi schimbă impresia (sau cel puţin aşa mărturisesc). Altă categorie e formată din cei care ştiu istoria Bucureştiului, dar „nu se mai satură“, mai vor, îi aduc şi pe alţii. Dar cred că cea mai mare parte e constituită din cei care nu cunosc istoria Bucureştiului şi din cei care detestă oarecum oraşul.

Au motive să-l deteste?

Au motive. E foarte trist ce se întîmplă azi cu oraşul nostru. Cunoscînd istoria lui şi înţelegînd dinamica lui după 1866 şi pînă prin 1950, te întrebi cum de au ajuns în funcţiile de primari oameni cum sînt cei de azi. Bucureştiul nu este un oraş prietenos cu locuitorii lui. Să nu uităm că a cincea parte a oraşului a fost demolată de Ceauşescu. Iar după 1990, nu numai anumite ţesuturi urbane au rămas distruse, ci toate ţesuturile urbane sînt afectate de corupţie, incoerenţă urbanistică, construcţii ilegale etc. Dacă pînă în 1989 doar o anumită parte a Capitalei fusese distrusă, iar restul rămăsese oarecum intact, astăzi toate zonele istorice sînt marcate de cîte un lucru care nu îşi are rostul. Pe de altă parte, chestiuni elementare pentru o capitală europeană îi lipsesc Bucureştiului: reţeaua de metrou nu e suficientă, transportul public de suprafaţă e precar, apoi există poluare, aglomeraţie, gălăgie... Şi mult prea mult prost gust: vine Crăciunul şi, dacă aş avea de plimbat nişte turişti străini, mi-ar fi ruşine să-i duc pe Bulevardul Magheru.

Cum redescoperiţi Bucureştiul făcînd aceste tururi pentru alţii, cu ce ochi îl priviţi?

Mă gîndeam dacă nu cumva am ajuns să-l iubesc mai mult decît ar trebui, citindu-i istoria. Sînt multe zone istorice care nu mai au nici o legătură cu ce este astăzi. Lectura continuă a istoriilor despre Bucureşti, despre familiile care au trăit aici, te încarcă de fapt cu nişte amintiri care nu sînt ale tale, iar tu le dai viaţă povestindu-le altora. Dar e o experienţă să trec prin zona Icoanei şi pe strada Jean-Louis Calderon şi să văd un colţ din Şcoala Centrală, unde a locuit Barbu Ştefănescu-Delavrancea pe vremea cînd soţia sa era directoarea şcolii. Întotdeauna îmi amintesc de o poveste care m-a marcat, despre cum Caragiale – care locuia în apropiere – venea în vizită, iar fiica lui Delavrancea cînta la pian, şi Caragiale îi spunea „cîntă-ne nişte Scarlateşti“. Căci, cum se ştie, Caragiale era iubitor de Scarlatti. Mă trezesc, mergînd pe anumite străzi, că îmi amintesc astfel de poveşti care nu au legătură cu mine şi care par a fi parte din mine – ca şi cum aş fi văzut scena dintre Caragiale şi Cella Delavrancea. Dar, întorcîndu-mă în oraşul actual, situaţia e dramatică. De pildă, Calea Victoriei e o tristeţe – s-au lărgit nişte trotuare în speranţa că se va rezolva problema spaţiului public. Iar ce se întîmplă la Universitate, în zona statuilor, e foarte trist.

În ce fel de ţară doreşte să trăiască generaţia dvs.?

Ne dorim să trăim într-o ţară în care meritele să fie recunoscute, în care nu pilele să facă regula, într-o ţară aşa cum începuse să arate toată acea masă de tineri care erau pe străzi în 2013. O ţară în care se doreşte construcţia unor lucruri pe termen lung, cu viziune, unde există respect pentru patrimoniu. Dacă vom fi lăsaţi să ne implicăm din ce în ce mai mult şi dacă nu vom fi descurajaţi să sancţionăm derapajele instituţiilor şi liderilor politici, cred că România va deveni o ţară normală, în care ne dorim să trăim.  

Fragmente dintr-un interviu care poate fi urmărit pe live.adevarul.ro

Foto: M. Iliescu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Copii fericiti FOTO Shutterstock
Copiii activi învață mai bine. Legătura dintre mișcare și rezultate la școală
Un adolescent din șapte la nivel global se confruntă cu o afecțiune mintală, iar în acest context, se caută tot mai multe soluții de prevenire. Surprinzător, cercetările recente sugerează că activitatea fizică ar putea fi cheia unei abordări simple, dar extrem de eficiente.
Inundatii Slobozia Conachi  Foto Inquam Photos   George Calin (2) jpg
INTERVIU Cum ar putea fi prevenite inundațiile: „O soluție rentabilă este să folosim natura ca parte a protecției”
Directorul general interimar al Institutului Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică modul în care pot fi gestionate mai eficient resursele de apă astfel încât riscul de inundații sau secete să scadă semnificativ.
Dealul Babii, Vulcan  Foto Daniel Guță (5) jpg
Județul unde 27 de drumuri rămân închise iarna. Cum arată șoselele spectaculoase, dar riscante
27 de drumuri din vestul României, considerate riscante în timpul iernii, au fost închise circulației mașinilor, de vineri 15 noiembrie, până la sfârșitul lunii martie 2025.
mina petrila 13 ani de la explozii foto traian manu
Sfârșitul minelor de cărbune, grăbit de tragedii. Soarta dramatică a locurilor unde au muncit mii de români
În istoria de peste două secole a minelor de cărbune din România, au avut loc nenumărate tragedii care au făcut mii de victime. Cele mai recente dintre ele le-au schimbat soarta exploatărilor miniere, grăbind închiderea acestora.
Rachete Iran FOTO Twitter
Întărirea frontului.Cum schimbă rachetele iraniene strategia militară rusă în Ucraina
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, livrările de rachete iraniene către Rusia amplifică riscurile și complică opțiunile strategice ale Ucrainei.
17 noiembrie: Începe Revoluţia de catifea din Cehoslovacia:o manifestare paşnică a studenţilor este reprimată de forţele de ordine jpeg
17 noiembrie: Ziua în care a început Revoluția de catifea, scânteia care a dus și la prăbușirea regimului Ceaușescu
Manifestațiile din 17 noiembrie 1989 din Praga au declanșat Revoluția de Catifea, contribuind la căderea regimului comunist în Cehoslovacia. Succesul mișcării a inspirat valul de revoluții din Europa de Est, culminând cu prăbușirea regimului lui Nicolae Ceaușescu în România.
pentagon
Tăierea cheltuielilor la Pentagon: Elon Musk vrea să schimbe jocul în sectorul apărării, dar există și riscuri
Președintele ales Donald Trump a recurs la Elon Musk pentru a ajuta la reducerea cheltuielilor guvernamentale, iar sectorul apărării ar putea fi o țintă principală, scrie Business Insider.
adam szalai webp
sediul partidului socialist bulgar din varna/ FOTO:  RFE/RL
Un consulat rus clandestin ar funcționa în orașul bulgar Varna
Guvernul bulgar a închis oficial consulatul rus din Varna în 2023.