Învățăturile mele către fiul meu

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Învățăturile mele către fiul meu jpeg

Băiete, ori de cîte ori te întreabă cineva cum sînt românii, să-i răspunzi că sînt la fel ca toți oamenii. Nici mai buni, nici mai răi. Nu te lăsa antrenat în clișee de felul: românul e tolerant, bun, ospitalier, creștin ortodox, muncitor și curajos. Dar nici nu te alătura celor care iau în derîdere faptul că românul ar fi tolerant, bun, ospitalier, creștin ortodox și așa mai departe. Nu-i nimic de rîs! Rîzînd, cineva ar putea crede că afirmi în mod indirect că ar fi contrariul: intolerant, rău, neprimitor, liber-cugetător, leneș și laș. Ceea ce este cu mult mai fals. Românul este în toate felurile și va fi în și mai multe feluri în funcție de istoria care-i stă în față.

Așa sînt toate neamurile. Cînd spunem franțuzul este așa, englezul este așa, operăm cu produsele unor construcții culturale. Dorința de autocunoaștere și de cunoaștere a celorlalți îi face pe oameni să recurgă la portrete-robot. Pînă aici, nimic grav. Răul apare atunci cînd portretul-robot devine icoană și în jurul lui se țese o mitologie. Diferența este uriașă! Un portret-robot încorporează în programul lui relativitatea și eroarea. Mitul și icoana pretind că oferă un adevăr absolut.

Ce trebuie tu să faci este să-i lași pe specialiști să-l cerceteze pe român, bucată cu bucată, iar cui te trage de limbă să-i răspunzi prin exemple. Cum e românul? Păi, de pildă, în vremea cînd turcii transformaseră Peninsula Balcanică în pașalîc, principii români au devenit protectorii Athosului… în prezent, muncitorii români sînt foarte bine cotați în Germania, Grecia și Israel… fetele noastre sînt bune la gimnastică, dar avem și mulți copii vagabonzi… apropo, știi că Brâncuși, Ionescu și Cioran sînt români?… Cam așa să-i spui, să dai cît mai multe exemple. Scopul este să-l îndepărtezi de întrebare. Nici un francez și nici un englez nu pune zel ca să-ți răspundă cum sînt francezii sau englezii. Efortul nostru de a spune tot, dintr-o suflare, cît de latini sîntem, cît de vechi pe teritoriul carpato-danubiano-pontic, risipa de mitologie pe care o facem ne pun în situația copilului cam sărac și cam nelegitim care trebuie să lucreze din greu ca să-și compună o imagine. Noi nu sîntem nici săraci, nici ilegitimi, așa că, atunci cînd explici cuiva cum sînt românii, îți recomand să adopți un ton rezervat… englezesc. 

(apărut în Dilema, nr. 244, 26 septembrie 1997)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

baterii de baie gqs calitate png
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
România, o țară bogată în istorie și resurse naturale, ascunde în inima sa povești puțin cunoscute, dar fascinante.
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
Cine este „cel mai ghinionist om din istorie”! De ce a murit, de fapt, bărbatul care a scăpat de unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istorie
Anul 79 d. Hr. a fost unul pe care omenirea nu îl va uita niciodată, iar specialiștii încă încearcă să înțeleagă cât mai bine drama care s-a petrecut în acel an. Mai precis, acesta a fost anul erupției vulcanului Vezuviu, care a distrus orașul Pompeii!
image png
Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Deputații au protestat faţă de o lege care „pune în pericol drepturile populaţiei indigene”
Parlamentul Noii Zeelande a fost oprit temporar de deputații care au organizat o haka, pe fondul furiei provocate de un proiect de lege controversat care încearcă să reinterpreteze tratatul fondator al țării cu poporul Māori.
coafura tunsoare femeie istock jpg
Tunsoarea perfectă pentru femeile de peste 40 de ani! E la modă în această toamnă și te face să arăți mai tânără ca niciodată
Este o tunsoare care a devenit to mai populară de-a lungul globului, iar specialiștii în frumusețe spun că este alegerea perfectă pentru femeile care deja au ajuns la pragul de 40 de ani. Este vorba despre tunsoarea fluture, pe care tot mai multe femei o aleg!
5465654 jpg
Spectacol de poveste la Craiova, la deschiderea Târgului de Crăciun! Frumoasa și Bestia în Star Wars, decor unic în România și vedete de seamă: Andreea Bălan, Anca Serea și Fuego
Bucurie mare în inima Craiovei vineri, 15 noiembrie! Primarul Lia Olguța Vasilescu a pus totul la punct până în cel mai mic detaliu și le-a oferit craiovenilor, dar și turiștilor din întreaga țară și din străinătate, un spectacol pe cinste.
image png
S-a deschis Târgul de Crăciun din Craiova. Sania lui Moș Crăciun a survolat Piața Mihai Viteazul
Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la aprinderea luminiţelor de sărbători şi deschiderea târgului de Crăciun din Craiova, cotat ca unul dintre cele mai frumoase din România.
most haunted hotel interior jpg
Cât costă o noapte de cazare în „cel mai bântuit hotel”. De ce le dă fiori turiștilor care îi trec pragul. VIDEO
Cât costă o noapte de cazare în „cel mai bântuit hotel”. De ce le dă fiori turiștilor care îi trec pragul.
lingouri
Bitcoin ar putea deveni un „activ de rezervă sigur” la fel ca aurul, susținut de o lege favorabilă în SUA
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump, o legislație favorabilă ân SUA putându-le transforma în „monedă de rezervă” alături de lingouri.