Informare la sfîrşitul anului 2011

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Propunere de monitorizare jpeg

Stimaţi lucrători şi lucrătoare din Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor (SMOC),

Încep prin a vă informa că, în anul 2011,

am continuat să-mi bat capul cum să fac să nu mă mai mire nimic,

cum – fără prefăcătorie – să fiu, dacă nu indiferent, cel puţin echilibrat în faţa ştirilor interne şi, cu deosebire, externe,

cum să mă feresc de patetisme, respectînd clişeul în vigoare: a fi patetic = a fi prost,

cum să rezist la şocuri şi zguduiri, renunţînd la exagerările acelea cu văzul enorm şi simţirea monstruoasă, valabile stilistic, dar nu medical,

cum să evit, în regimul de austeritate impus de situaţia internaţională, acel lux al sincerităţilor, rezumîndu-mă doar la acelea, cîteva, cu mine însumi,

ca, pe 24 decembrie, cu o zi înainte de Crăciun, să mă sune o voce (nu chiar exterioară) şi să-mi reproşeze că mi-am încheiat articolul din ultimul număr al Dilemei vechi recunoscînd şocul pe care mi-l produce neputinţa generală în a învinge tirania vulgarităţii şi a inculturii din care descinde:

„Nu mi-ai zis că nu te mai şochează nimic? Eşti un demagog! Ai început din nou să minţi!“.

Cred că era un telefon de la dumneavoastră, de la SMOC.

Ce mă face să cred asta – iertaţi-mă că folosesc asta pentru fenomene intelectuale mult mai ample, e o moştenire de la Akaki Akakievici care se ducea la croitor să-i facă o manta din asta, indicînd stofa;

imediat după acest telefon, incapabil să elaborez un răspuns pe loc, am deschis televizorul şi a venit peste mine ceea ce se numeşte fluxul informaţional:

manifestaţia antiprezidenţială şi antiguvernamentală – aşa le ziceam şi la noi în urmă cu vreo douăzeci de ani – de la Moscova, unde 120.000 de oameni (22.000, susţinea poliţia) scandau lozinci şi afişau pancarte cu caricaturi dure împotriva prim-ministrului, cerînd noi alegeri, denunţîndu-le ca falsificate pe cele din 4 decembrie; zeci de camioane ale poliţiei şi sute de poliţişti înconjurau – fără să intervină, fără violenţă! – o mulţime fără de precedent în kinomemoriile mele din ultimele două decenii, din 1991, mai exact, cînd Elţîn a paralizat lovitura de stat împotriva lui Gorbaciov. Acum, Gorby însuşi – de multă vreme absent din viaţa politică a Rusiei – cerea ca „Putin să plece imediat“. Unu-două minute – cît au durat imaginile – fără să exagerez, fără să văd enorm şi să simt monstruos, am privit, recunosc!, stupefiat, ceea ce pînă mai ieri părea inimaginabil la Moscova ca protest de stradă. O clipă, scepticul de serviciu din mine a formulat ca de obicei: „nu se va întîmpla nimic“, dar nu mi-am putut dezvolta ideea, fiindcă

mi-aţi trimis, după Moscova, imaginile unor cubanezi care salutau binedispuşi hotărîrea guvernului lor de a li se acorda dreptul de a circula în toată lumea, de a pleca unde vor şi – mai cu seamă – de a se întoarce acasă dacă aşa le va plăcea.

Nu-mi aduc aminte ca serviciul dumneavoastră să fi organizat, în ultimul secol, asemenea imagini simultane de la Moscova şi Havana. Încă o dată, numai dumneavoastră, SMOC, puteaţi face din nemaipomenit o informaţie la zi.

În stare de şoc, nu am mai avut puterea să vibrez cu aceeaşi intensitate la ceea ce a urmat, la concidenţa dintre

scenele de disperare isterică de la Phenian

şi funeraliile tăcute ale lui Václav Havel, la Praga, de o sobrietate care mi-a interzis să fiu sarcastic – precum se cuvenea – în timpul omagiului adus de actualul preşedinte, tot Václav, dar Klaus, cel sub a cărui guvernare neoconservatoare a fi havelian devenise, la Praga, aproape o injurie.

Mulţumindu-vă pentru violenţa cu care îmi corectaţi absolutismele – într-adevăr, sănătatea mintală nu poate fi consolidată fără electroşocurile uimirii –, ţin să răspund obiecţiei dumneavoastră pe care, cunoscîndu-vă spiritul critic, o aud deja formulată: de ce nu v-am scris nimic după imaginile celor care, la New York, îndemnau la ocuparea Wall Street-ului? Nu erau şi ele fără de precedent? Răspund cu liniştea insuflată de mulţimea din jurul castelului de la Praga, de cei care i-au dat lumii pe Svejk şi Kafka: de o viaţă sînt mult mai mult implicat sufleteşte în ce se întîmplă la Moscova, Havana şi chiar Phenian; aceasta a fost şi este soarta mea de bucureştean: să făuresc şi să suport o orînduire care, de peste 70 de ani, a trecut din stadiul de utopie generoasă la minciuna cea mai dezgustătoare. Niciodată nu mi-am propus, ca ideal, idealurile Wall Street-ului. Fiecare cu limitele lui. La rîndul meu, îmi permit o singură recomandare pentru anii următori: realitatea urmînd a fi suficient de expresivă şi excesivă, nu are rost să fiţi mai tendenţioşi decît ea; ca atare, vă rog să nu mai fiţi atît de ostentativi în montajele dumneavoastră! Sper că vom rămîne într-un contact reciproc avantajos, cum se spunea pe vremea cînd orice informaţie se încheia cu „trăiască lupta pentru pace!“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bela Karoly FOTO Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Românj pg
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. Avea 82 de ani
Bela Karolyi a murit la 82 de ani, subit. A fost legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, alături de care a făcut istorie. Acesta s-a stins din viață în SUA, unde a emigrat împreună cu soția sa în 1981.
atac cu rachete asupra kievului in 2 ianuarie 2024 profimedia 0833785421 jpg
Mai multe explozii au zguduit oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Polonia și-a mobilizat avioanele
Mai multe explozii au zguduit duminică dimineaţă oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Kievul și Varșovia au anunțat că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele.
Concursul de rezidenţiat va avea loc pe data de 15 noiembrie
Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în Rezidenţiat. „Este poarta de intrare în specialităţile medicale”
Peste 10.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică, 17 noiembrie, examenul de intrare în Rezidenţiat. Aproape 4.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
stima de sine jpg
Spune-ți des aceste afirmații! Îți cresc încrederea de sine și te ajută să fii mai puternic
Ai stima de sine scăzută și vorbești mult cu tine, în termeni negativi? Sau poate treci printr-o criză și ai nevoie de puțin optimism? Sunt niște obiective pe care le urmărești, dar simți că ai mai pierdut din forță și tenacitate? Unele afirmaţii pot fi de ajutor pentru a-ți regăsi puterea interioar
diferenta dintre vreme si clima jpg
Prognoză meteo duminică, 17 noiembrie. Cod galben de ceață în mai multe județe. Vremea se încălzește ușor
În prima parte a zilei, duminică, 12 noiembrie, însă la amiază vremea se va încălzi în majoritatea zonelor. Maximele pleacă de la 5 grade în zona Transilvaniei și ajung la 12-13 grade în Muntenia, în Moldova și în sudul Banatului.
Bela Karolyi Foto arhivă jpg
Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după decesul lui Bela Karolyi: „A fost creatorul Nadiei Comăneci și al gimnasticii româneşti de success”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite. Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a spus despre acesta că „a atins perfecțiunea pe pământ”.
stomatolog diabet jpg
Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Bela Karoly FOTO Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Românj pg
A murit Bela Karolyi. Antrenorul Nadiei Comăneci avea 82 de ani. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit vineri, 15 noiembrie, la 82 de ani.
alibec bataie kosovo jpg