Informare la sf├«r┼čitul anului 2011

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Propunere de monitorizare jpeg

Stima┼úi lucr─âtori ┼či lucr─âtoare din Serviciul Mondial de Organizare a Coinciden┼úelor (SMOC),

Încep prin a vă informa că, în anul 2011,

am continuat s─â-mi bat capul cum s─â fac s─â nu m─â mai mire nimic,

cum ÔÇô f─âr─â pref─âc─âtorie ÔÇô s─â fiu, dac─â nu indiferent, cel pu┼úin echilibrat ├«n fa┼úa ┼čtirilor interne ┼či, cu deosebire, externe,

cum s─â m─â feresc de patetisme, respect├«nd cli┼čeul ├«n vigoare: a fi patetic = a fi prost,

cum s─â rezist la ┼čocuri ┼či zguduiri, renun┼ú├«nd la exager─ârile acelea cu v─âzul enorm ┼či sim┼úirea monstruoas─â, valabile stilistic, dar nu medical,

cum să evit, în regimul de austeritate impus de situaţia internaţională, acel lux al sincerităţilor, rezumîndu-mă doar la acelea, cîteva, cu mine însumi,

ca, pe 24 decembrie, cu o zi ├«nainte de Cr─âciun, s─â m─â sune o voce (nu chiar exterioar─â) ┼či s─â-mi repro┼čeze c─â mi-am ├«ncheiat articolul din ultimul num─âr al Dilemei vechi recunosc├«nd ┼čocul pe care mi-l produce neputin┼úa general─â ├«n a ├«nvinge tirania vulgarit─â┼úii ┼či a inculturii din care descinde:

ÔÇ×Nu mi-ai zis c─â nu te mai ┼čocheaz─â nimic? E┼čti un demagog! Ai ├«nceput din nou s─â min┼úi!ÔÇť.

Cred c─â era un telefon de la dumneavoastr─â, de la SMOC.

Ce m─â face s─â cred asta ÔÇô ierta┼úi-m─â c─â folosesc asta pentru fenomene intelectuale mult mai ample, e o mo┼čtenire de la Akaki Akakievici care se ducea la croitor s─â-i fac─â o manta din asta, indic├«nd stofa;

imediat dup─â acest telefon, incapabil s─â elaborez un r─âspuns pe loc, am deschis televizorul ┼či a venit peste mine ceea ce se nume┼čte fluxul informa┼úional:

manifesta┼úia antipreziden┼úial─â ┼či antiguvernamental─â ÔÇô a┼ča le ziceam ┼či la noi ├«n urm─â cu vreo dou─âzeci de ani ÔÇô de la Moscova, unde 120.000 de oameni (22.000, sus┼úinea poli┼úia) scandau lozinci ┼či afi┼čau pancarte cu caricaturi dure ├«mpotriva prim-ministrului, cer├«nd noi alegeri, denun┼ú├«ndu-le ca falsificate pe cele din 4 decembrie; zeci de camioane ale poli┼úiei ┼či sute de poli┼úi┼čti ├«nconjurau ÔÇô f─âr─â s─â intervin─â, f─âr─â violen┼ú─â! ÔÇô o mul┼úime f─âr─â de precedent ├«n kinomemoriile mele din ultimele dou─â decenii, din 1991, mai exact, c├«nd El┼ú├«n a paralizat lovitura de stat ├«mpotriva lui Gorbaciov. Acum, Gorby ├«nsu┼či ÔÇô de mult─â vreme absent din via┼úa politic─â a Rusiei ÔÇô cerea ca ÔÇ×Putin s─â plece imediatÔÇť. Unu-dou─â minute ÔÇô c├«t au durat imaginile ÔÇô f─âr─â s─â exagerez, f─âr─â s─â v─âd enorm ┼či s─â simt monstruos, am privit, recunosc!, stupefiat, ceea ce p├«n─â mai ieri p─ârea inimaginabil la Moscova ca protest de strad─â. O clip─â, scepticul de serviciu din mine a formulat ca de obicei: ÔÇ×nu se va ├«nt├«mpla nimicÔÇť, dar nu mi-am putut dezvolta ideea, fiindc─â

mi-a┼úi trimis, dup─â Moscova, imaginile unor cubanezi care salutau binedispu┼či hot─âr├«rea guvernului lor de a li se acorda dreptul de a circula ├«n toat─â lumea, de a pleca unde vor ┼či ÔÇô mai cu seam─â ÔÇô de a se ├«ntoarce acas─â dac─â a┼ča le va pl─âcea.

Nu-mi aduc aminte ca serviciul dumneavoastr─â s─â fi organizat, ├«n ultimul secol, asemenea imagini simultane de la Moscova ┼či Havana. ├Änc─â o dat─â, numai dumneavoastr─â, SMOC, putea┼úi face din nemaipomenit o informa┼úie la zi.

├Än stare de ┼čoc, nu am mai avut puterea s─â vibrez cu aceea┼či intensitate la ceea ce a urmat, la conciden┼úa dintre

scenele de disperare isteric─â de la Phenian

┼či funeraliile t─âcute ale lui V├íclav Havel, la Praga, de o sobrietate care mi-a interzis s─â fiu sarcastic ÔÇô precum se cuvenea ÔÇô ├«n timpul omagiului adus de actualul pre┼čedinte, tot V├íclav, dar Klaus, cel sub a c─ârui guvernare neoconservatoare a fi havelian devenise, la Praga, aproape o injurie.

Mul┼úumindu-v─â pentru violen┼úa cu care ├«mi corecta┼úi absolutismele ÔÇô ├«ntr-adev─âr, s─ân─âtatea mintal─â nu poate fi consolidat─â f─âr─â electro┼čocurile uimirii ÔÇô, ┼úin s─â r─âspund obiec┼úiei dumneavoastr─â pe care, cunosc├«ndu-v─â spiritul critic, o aud deja formulat─â: de ce nu v-am scris nimic dup─â imaginile celor care, la New York, ├«ndemnau la ocuparea Wall Street-ului? Nu erau ┼či ele f─âr─â de precedent? R─âspund cu lini┼čtea insuflat─â de mul┼úimea din jurul castelului de la Praga, de cei care i-au dat lumii pe Svejk ┼či Kafka: de o via┼ú─â s├«nt mult mai mult implicat suflete┼čte ├«n ce se ├«nt├«mpl─â la Moscova, Havana ┼či chiar Phenian; aceasta a fost ┼či este soarta mea de bucure┼čtean: s─â f─âuresc ┼či s─â suport o or├«nduire care, de peste 70 de ani, a trecut din stadiul de utopie generoas─â la minciuna cea mai dezgust─âtoare. Niciodat─â nu mi-am propus, ca ideal, idealurile Wall Street-ului. Fiecare cu limitele lui. La r├«ndul meu, ├«mi permit o singur─â recomandare pentru anii urm─âtori: realitatea urm├«nd a fi suficient de expresiv─â ┼či excesiv─â, nu are rost s─â fi┼úi mai tenden┼úio┼či dec├«t ea; ca atare, v─â rog s─â nu mai fi┼úi at├«t de ostentativi ├«n montajele dumneavoastr─â! Sper c─â vom r─âm├«ne ├«ntr-un contact reciproc avantajos, cum se spunea pe vremea c├«nd orice informa┼úie se ├«ncheia cu ÔÇ×tr─âiasc─â lupta pentru pace!ÔÇť.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.