Informare la sfîrşitul anului 2011

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Propunere de monitorizare jpeg

Stimaţi lucrători şi lucrătoare din Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor (SMOC),

Încep prin a vă informa că, în anul 2011,

am continuat să-mi bat capul cum să fac să nu mă mai mire nimic,

cum – fără prefăcătorie – să fiu, dacă nu indiferent, cel puţin echilibrat în faţa ştirilor interne şi, cu deosebire, externe,

cum să mă feresc de patetisme, respectînd clişeul în vigoare: a fi patetic = a fi prost,

cum să rezist la şocuri şi zguduiri, renunţînd la exagerările acelea cu văzul enorm şi simţirea monstruoasă, valabile stilistic, dar nu medical,

cum să evit, în regimul de austeritate impus de situaţia internaţională, acel lux al sincerităţilor, rezumîndu-mă doar la acelea, cîteva, cu mine însumi,

ca, pe 24 decembrie, cu o zi înainte de Crăciun, să mă sune o voce (nu chiar exterioară) şi să-mi reproşeze că mi-am încheiat articolul din ultimul număr al Dilemei vechi recunoscînd şocul pe care mi-l produce neputinţa generală în a învinge tirania vulgarităţii şi a inculturii din care descinde:

„Nu mi-ai zis că nu te mai şochează nimic? Eşti un demagog! Ai început din nou să minţi!“.

Cred că era un telefon de la dumneavoastră, de la SMOC.

Ce mă face să cred asta – iertaţi-mă că folosesc asta pentru fenomene intelectuale mult mai ample, e o moştenire de la Akaki Akakievici care se ducea la croitor să-i facă o manta din asta, indicînd stofa;

imediat după acest telefon, incapabil să elaborez un răspuns pe loc, am deschis televizorul şi a venit peste mine ceea ce se numeşte fluxul informaţional:

manifestaţia antiprezidenţială şi antiguvernamentală – aşa le ziceam şi la noi în urmă cu vreo douăzeci de ani – de la Moscova, unde 120.000 de oameni (22.000, susţinea poliţia) scandau lozinci şi afişau pancarte cu caricaturi dure împotriva prim-ministrului, cerînd noi alegeri, denunţîndu-le ca falsificate pe cele din 4 decembrie; zeci de camioane ale poliţiei şi sute de poliţişti înconjurau – fără să intervină, fără violenţă! – o mulţime fără de precedent în kinomemoriile mele din ultimele două decenii, din 1991, mai exact, cînd Elţîn a paralizat lovitura de stat împotriva lui Gorbaciov. Acum, Gorby însuşi – de multă vreme absent din viaţa politică a Rusiei – cerea ca „Putin să plece imediat“. Unu-două minute – cît au durat imaginile – fără să exagerez, fără să văd enorm şi să simt monstruos, am privit, recunosc!, stupefiat, ceea ce pînă mai ieri părea inimaginabil la Moscova ca protest de stradă. O clipă, scepticul de serviciu din mine a formulat ca de obicei: „nu se va întîmpla nimic“, dar nu mi-am putut dezvolta ideea, fiindcă

mi-aţi trimis, după Moscova, imaginile unor cubanezi care salutau binedispuşi hotărîrea guvernului lor de a li se acorda dreptul de a circula în toată lumea, de a pleca unde vor şi – mai cu seamă – de a se întoarce acasă dacă aşa le va plăcea.

Nu-mi aduc aminte ca serviciul dumneavoastră să fi organizat, în ultimul secol, asemenea imagini simultane de la Moscova şi Havana. Încă o dată, numai dumneavoastră, SMOC, puteaţi face din nemaipomenit o informaţie la zi.

În stare de şoc, nu am mai avut puterea să vibrez cu aceeaşi intensitate la ceea ce a urmat, la concidenţa dintre

scenele de disperare isterică de la Phenian

şi funeraliile tăcute ale lui Václav Havel, la Praga, de o sobrietate care mi-a interzis să fiu sarcastic – precum se cuvenea – în timpul omagiului adus de actualul preşedinte, tot Václav, dar Klaus, cel sub a cărui guvernare neoconservatoare a fi havelian devenise, la Praga, aproape o injurie.

Mulţumindu-vă pentru violenţa cu care îmi corectaţi absolutismele – într-adevăr, sănătatea mintală nu poate fi consolidată fără electroşocurile uimirii –, ţin să răspund obiecţiei dumneavoastră pe care, cunoscîndu-vă spiritul critic, o aud deja formulată: de ce nu v-am scris nimic după imaginile celor care, la New York, îndemnau la ocuparea Wall Street-ului? Nu erau şi ele fără de precedent? Răspund cu liniştea insuflată de mulţimea din jurul castelului de la Praga, de cei care i-au dat lumii pe Svejk şi Kafka: de o viaţă sînt mult mai mult implicat sufleteşte în ce se întîmplă la Moscova, Havana şi chiar Phenian; aceasta a fost şi este soarta mea de bucureştean: să făuresc şi să suport o orînduire care, de peste 70 de ani, a trecut din stadiul de utopie generoasă la minciuna cea mai dezgustătoare. Niciodată nu mi-am propus, ca ideal, idealurile Wall Street-ului. Fiecare cu limitele lui. La rîndul meu, îmi permit o singură recomandare pentru anii următori: realitatea urmînd a fi suficient de expresivă şi excesivă, nu are rost să fiţi mai tendenţioşi decît ea; ca atare, vă rog să nu mai fiţi atît de ostentativi în montajele dumneavoastră! Sper că vom rămîne într-un contact reciproc avantajos, cum se spunea pe vremea cînd orice informaţie se încheia cu „trăiască lupta pentru pace!“.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Şoferii nu vor mai putea parca gratis în centrul Bucureştiului
Începând cu luna august şoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate în centrul Capitalei sau pe trotuar, a anunţat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre şi bariere automate, iar cei care parchează pe trotuar vor fi sancţionaţi.
image
Un apropiat al lui Kadîrov susţine că cecenii „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu îi va opri” VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Magomed Daudov, preşedintele parlamentului cecen, afirmă că unităţile cecene care luptă în Ucraina „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu le va opri”.
image
Firmă IT din Cluj implicată în eşecul unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la eşecul lansării unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firmă IT din Cluj, arată Forbes în ediţia internaţională. Articolul a declanşat o serie de mărturii de la angajaţi ai companiei, dar şi o reacţie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.