După sărbători

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Branduirea optimismului jpeg

După sărbători, în noul an, codru’ aşteaptă să-nverzească şi românu’ să-nflorească. Ne e greu, dar la anul va fi mai bine – spun, pe scurt, toate felicitările cu care ne încurajăm reciproc în această perioadă, adăugînd, eventual, un Doamne’ajută, în final. Ciclurile vegetale ale ţării sînt cuprinse deja de presimţirea sevei ce va să vie... 

Nimic mai normal – şi, în orice caz, nimic mai recurent – am putea spune. Şi am avea dreptate, într-un fel. Pe de altă parte, acest optimism pe fond de cetăţeni care se aruncă de la balconul Parlamentului are ceva paradoxal în el, care rimează cu o particularitate emoţională a românilor în context european: sîntem ţara cu cel mai mare procent de „nemulţumiţi, dar optimişti“ de pe continent. O spune şi o repetă de cîte ori are ocazia profesorul Dumitru Sandu, este invocată în presă la mai toate lansările de eurobarometre şi barometre de opinie publică (clicaţi, de pildă, pe Google, „nemulţumiţi dar optimişti“ şi veţi obţine aproximativ 1.640.000 de intrări), dar faptul în sine pare să rămînă în continuare la capitolul „ce vrăji a mai făcut Românica mea“. Şi totuşi, comparaţiile europene şi consecvenţa lor în timp sugerează că avem de-a face cu o „particularitate“ mai aparte... 

Dar despre ce este vorba, de fapt? Aici, cu toate scuzele de rigoare şi simplificînd la maxim, trebuie să fac apel la nişte cifre (pentru detalii intraţi pe eurobarometre şi alte sondaje disponibile, la limită chiar şi pe fragmentele risipite în vrac prin presă). Astfel, pe de o parte, de ani buni de zile doar ceva peste jumătate din populaţia ţării (52% în prezent) se declară „mulţumită cu viaţa pe care o duce“, faţă de 74% în noile state membre şi 84% în vechile state membre, România aflîndu-se din acest punct de vedere pe locul 25 în Europa. Pe scurt, nemulţumire comparativ mare, care se exprimă în fel şi chip prin mulţi alţi indicatori: o ducem rău şi ţara merge din rău în mai rău. Pe de altă parte, aproximativ jumătate din aceeaşi populaţie a ţării (şi nu neapărat cealaltă jumătate!) este optimistă. Mai exact, 43% consideră că peste un an viaţa lor personală va fi mai bună (faţă de 35% în noile state membre şi 37% în vechile state membre); iar dacă orizontul de timp se ridică la cinci ani, 57% dintre români cred că ei personal o vor duce mai bine (faţă de 42% în noile state membre şi 43% în vechile state membre). Să adăugăm la aceasta faptul că în conformitate cu un sondaj Soros de acum cîţiva ani, procentul celor care declară că în săptămîna anterioară au fost mai degrabă trişti scade de la 51% în 1999 la 35% în 2007 şi invers, procentul celor care consideră că viaţa e minunată a crescut de la 28% la 36%. Însumînd toate aceste cifre rezultă că, statistic vorbind, există un segment particular de nemulţumiţi optimişti (adică în acelaşi timp nemulţumiţi şi optimişti), care reprezintă aproximativ 20% din populaţia României şi este cel mai mare din Europa – ne spune Dumitru Sandu. Altfel spus, o ducem rău cu toţii, dar eu personal sper să mă descurc; iar această combinaţie este, procentual, cea mai ridicată de pe continent! Există, desigur, explicaţii multiple pentru fiecare atitudine în parte. Sărăcia, care rămîne una dintre cele mai mari din Europa, instabilitatea şi insecuritatea, politicile incoerente etc. sînt tot atîtea motive constante de nemulţumire. Există, pe de altă parte, şi motive de optimism, fie el şi fantasmat: integrarea europeană pînă în 2007 şi intervenţia Europei după această dată sau perspectiva migraţiei sînt doar două dintre ele. Cum se combină însă aceste două percepţii sociale opuse – şi încă într-o proporţie unică în Europa? 

Aici este o taină mare, aş fi tentat să spun. În orice caz, „cauzele“ care îmi trec prin cap ţin mai degrabă de zona speculaţiilor culturaliste, aşa că mai bine mă abţin. Dimpotrivă, unul dintre „efecte“ mi se pare de-a dreptul tentant şi, în plus, foarte în ton cu optimismul începutului de an: nemulţumirea optimistă poate da naştere eficienţei fără şanse sau idealismului precar, spuneţi-i cum vreţi. Am în vedere o categorie care, dacă s-ar suprapune cu aceea a „nemulţumiţilor optimişti“ ai lui Dumitru Sandu ar însemna unul din cinci români, o categorie mai degrabă underground decît de mijloc, care are idei nerealiste, dar realizabile, şi care nu ajunge niciodată să aibă puterea de decizie a celor de sus, dar nici lipsa de perspective a celor cu adevărat săraci. Concret, mă gîndesc, de pildă, la B., director de mină (dar niciodată director general) la Rovinari pe vremea comunismului, care făcea practic să funcţioneze un monstru nefuncţional, care înjura noaptea că totul e o aberaţie, dar cînd venea dimineaţa spera să o repare. Mă gîndesc, de asemenea, la o sumedenie de tineri din garnitura a doua a unor ministere actuale, care cunosc în detaliu aberaţiile instituţiei în care lucrează, dar au, te miri cum, iniţiative profesioniste pe care se străduiesc să le ducă la împlinire cu condiţia să nu afle conducerea. Nu în ultimul rînd, am în vedere tipul generic al descurcăreţului incurabil, nu atît de naiv încît să creadă că tot ce zboară se mănîncă, dar suficient de creativ pentru a inventa noi şi noi aparate de zbor. Nu poţi şti niciodată la ce trebuie să te aştepţi din partea acestor oameni şi nici ei nu au vreo strategie pe termen lung sau vreun plan care să cuprindă mai mult de propria persoană şi, eventual, vreo doi-trei prieteni. Împreună alcătuiesc însă această invizibilă Românie de mijloc care, cu o superbă eficienţă lipsită de perspective şi de coerenţă, menţine barca pe valuri atunci cînd totul arată că ar fi trebuit să se scufunde de mult timp. Iată deci că avem motive de „optimism“ şi pentru anul acesta: nu ştii niciodată de unde sare iepurele în România! 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte a sa este Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.