Dintre sute de catarge

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Dintre sute de catarge jpeg

Scriam săptămîna trecută că drumul spre Ithaca lui Odysseu pare să nu fie niciodată prea ușor. Am început călătoria de cu noapte printr-un drum pe uscat prin Bulgaria și Grecia. Ca de atîtea alte ori, țara vecină a fost aproape pustie. Prima geană de lumină s a asociat cu apariția ca din neant a unui polițai. Tocmai cînd credeam că vechea meteahnă a polițiștilor bulgari de a opri mașini cu număr străin pentru a lua bani de la șoferi a luat sfîrșit. Pescuitorul de mită pîndea la ceasul neclar dintre noapte și zi în zona incertă de la ieșirea dintr-o localitate. A cerut 40 de euro amendă, dar s-a împăcat imediat cu 20 în mînă. La intrarea în Grecia ne aștepta o coadă de mașini nemaipomenită. Nervii provocați de așteptare s-au combinat cu reprize de ațipiri tulburi. Am stat acolo mai bine de trei ore și a devenit clar că nu puteam să preluăm catamaranul la orele prînzului, așa cum promiseserăm proprietarului. Pînă în Lefkada mai era drum lung, chiar dacă ușurat de autostrăzi. Deși îi cam lipsesc benzinăriile, cea de la Salonic la Ioannina (A2) e de-a dreptul impresionantă, mai ales pentru cei care își mai închipuie că ar putea exista termeni de comparație între dezvoltarea Greciei și cea a României.

Ne minunam așadar de tunelurile și podurile nesfîrșite, de munții pietroși și văile adînci în drumul nostru grabnic către Zizi, numele ambarcațiunii care ne aștepta în portul Lefkadei. Un catamaran cu pînze, nou și confortabil. Era deja aproape seară și parcă ne scăldam în lumina blîndă de început de toamnă, cînd am ajuns în marina Lefkadei. O recunoscuserăm încă de departe, după mulțimea catargelor (peste șase sute). Iar dintre sute de catarge, unul era cel al lui Zizi pe care speram să nu ni-l spargă vînturile, valurile (unde oare o fi văzut Eminescu sute de catarge?).

Am căutat nerăbdători pontonul A, unde ne-am descoperit catamaranul care ne aștepta cuminte, legănîndu-se ușor între alte bărci de categoria lui. În mod surprinzător, în realitate arăta chiar mai bine decît pe Internet. Ne-am dus la birou să facem actele. Foarte amabili, grecii ne-au trimis un român, Claudiu, să ne dea barca în primire, o operațiune care poate dura și două ore. O asemenea ambarcațiune are complexitatea unui autovehicul mare și a unui apartament pentru zece persoane în același timp. Sînt nenumărate sisteme, circuite, parîme, vinciuri, pînze, scripeți, macarale, aparate de bord, butoane, ecrane, stație radio, echipamente de salvare, rachete de semnalizare, ghiordel, ispol, cange, ancore, plute, bărci, motoare, dulapuri, chesoane, închizători, siguranțe, hublouri, rezervoare, pompe, robinete și instalații speciale de bucătărie și baie. Trebuie să le verifici pe toate, să vezi că funcționează și să le ții minte caracteristicile. Barca mai are și o mulțime de acte peste care trebuie să te uiți. O adevărată încercare, mai ales pentru niște skipper-i de ocazie ca noi și pe deasupra obosiți de drum. Mare ușurare deci că omul măcar vorbea românește.

Am încheiat procedura și am început să cărăm bagajele pe catamaran. Aminteam săptămîna trecută că să faci aceste bagaje e o operațiune cît se poate de incitantă. În principiu ai nevoie și de haine subțiri (ești doar la mare), dar și de unele mai groase, pentru orice eventualitate, plus geci de ploaie și pantaloni impermeabili. Sînt lucruri pe care s-ar putea să nu le folosești niciodată, dar trebuie să le ai la tine (ca pe munte). Șapca de soare trebuie legată la spate să n-o ia vîntul, ochelarii de soare trebuie și ei să fie legați de gît (în situații rare ai nevoie chiar de ochelari de schi, ca să nu-ți intre apa sărată în ochi cînd ești la timonă). Indispensabilă e și crema de protecție cu indice cît mai mare (și cînd o folosești nu trebuie să uiți urechile, care se pot arde îngrozitor). Sigur, pe un catamaran vei găsi întotdeauna și un loc bun la umbră. Dacă ai un chipiu din acela de căpitan, nu trebuie să-l uiți fiindcă e singura ocazie în care-l poți purta. E bine să ai tricouri sau cămăși subțiri și cu mînecă lungă, eventual din in, și pantaloni la fel, tot din motive de protecție. O eșarfă poate fi și ea utilă contra soarelui. O „foaie de ceapă“ ține de vînt. Mănușile pentru manevrarea parîmelor (care îți pot „arde“ palmele) sînt obligatorii. De costume de baie nu mai vorbesc, dar esențiali sînt și pantofii cu talpă albă, care nu lasă urme pe punte și nu alunecă. Sigur, mulți stau în șlapi sau chiar desculți, dar nu e bine. Nu mai spun că am văzut și din aceia care merg cu yach­tul goi pușcă. Cît ar fi ei de nudiști însă, printre bagaje tot au și un pulover sau un hanorac marinăresc. Fesul și sacul de dormit pot fi necesare chiar dacă la bord există pături, plăpumi și cearceafuri, ca la hotel. Noi ne-am luat și un binoclu puternic (deși de obicei găsești așa ceva la bord) și o lanternă, chipurile subacvatică, cutia de table și cărțile de joc. Există și săpun pentru apă sărată dacă rămîi cumva cu rezervoarele de apă dulce goale. În fine, doamnele își iau și rochii elegante și sandale fine pentru serile petrecute la tavernele din porturi sau pentru petrecerile dansante de la bord. Ești totuși pe un catamaran în care latura sportivă poate fi combinată cu rafinamentul. Nu e bine să te îmbarci pe un yacht cu trollerul fiindcă nu-ți va încăpea în dulapurile mici din cabine, iar depozitat la întîmplare, pe o mare agitată te poți trezi cu el în pat, dacă nu chiar în cap.

Opt oameni ne-am împărțit așadar cele patru cabine mari de pe Zizi și am aranjat bagajele în dulapuri. Am mîncat apoi la o tavernă (eu mi-am luat niște lamb chops, o nebunie) din oraș, după care ne-am întors la bord, obosiți morți, cu gîndul să dormim cît mai bine în perspectiva plecării de a doua zi, pe care o percepeam potențial aventuroasă. La fel ca băieții, Radu și Theo, am preferat să dorm pe punte. Ei au ales locurile de sus de lîngă timonă, sub bimini, iar eu canapeaua de la prova, sub cerul liber. Peste noapte m-am trezit o singură dată. Deasupra mea erau stele și catarge care se legănau. Mi-am zis că e vis și m-am întors pe o parte.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

inundatii dunare
Când va fi „vârf de debit” pe Dunăre în România. Comitetul pentru Situații de Urgență, convocat la minister
După ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta, ministrul Mediului a declarat miercuri seară că specialiştii au estimat când va fi „vârful de debit” pe Dunăre în România şi că autorităţile sunt în alertă.
octavian bellu foto adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a stabilit
Antrenorul și soția sa, Mariana Bitang, s-au retras din lumina reflectoarelor.
ploi jpeg
Vremea joi, 19 septembrie. Nu scăpăm de ploi. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 15-20 l/mp
Temperaturile sunt în uşoară creştere în cea mai mare parte a ţării, dar cerul rămâne acoperit de nori şi pe arii relativ restrânse se pot înregistra averse, trecător însoţite de descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 15-20 l/mp.
elevi textilisti (1) jpg
Condiția care va lăsa fără bursă mulți elevi din liceele tehnologice. „Agentul economic o mai poate da, la dual”
Secretariatele școlilor sunt asaltate în această perioadă de părinți și diriginți care depun documentele necesare acordării burselor școlare. Regulile s-au schimbat, iar bursele tehnologice au devenit inaccesibile multor elevi. Cazuri complicate apar în fiecare zi, iar școlile solicită lămuriri.
Satul Târsa din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini neîntâlnite și porecle de animale”
Satul Târsa din Munții Șureanu este tot mai căutat de turiști, datorită noilor sale drumuri și a rutei turistice Via Transilvanica. Oamenii de aici păstrează o mulțime de legende despre daci, iar în trecut erau asemuiți cu dacii.
panouri fotovoltaice adevarul jpg
Casa Verde 2024: Cine trebuie să plătească o garanție de 200.000 de lei și ce trebuie să știe persoanele fizice
Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice s-au prelungit pentru instalatori până la data de 20 septembrie, persoanele fizice putând accesa aplicația din 27 septembrie.
antibiotice pastile shutterstock
„Marea pandemie” cu care se va confrunta omenirea: Explozie de decese cauzate de rezistența la antibiotice, avertizează specialiștii
Bolile bacteriene, care sunt rezistente la medicamentele antibiotice disponibile, vor provoca peste 39 de milioane de decese la nivel mondial în următorii 25 de ani și vor contribui indirect la alte 169 de milioane de decese, potrivit unei prognoze publicate de Reuters.
plata cu cardul jpeg
Cât de sigure sunt plățile cu cardul: miliarde de tranzacții sunt analizate anual
În ultimii ani, plățile cu cardul au cunoscut o creștere semnificativă în popularitate şi în România, devenind o modalitate de plată preferată de mulţi consumatori.
Drumul pe Valea Pietrele spre Lolaia, Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (7) JPG
Ce făceau turiștii români pe munte, în trecut. „Refugiul din Retezat, murdar și zgomotos. Abundență de conserve aruncate”
Cele mai populare trasee din Retezat au fost aproape dintotdeauna poluate de turiști. Unul dintre ele, care străbate valea Pietrele pe lângă cascada Lolaia, stârnea fascinația, dar și nemulțumirea adevăraților iubitori ai muntelui.