Cvasipoemul capului personal

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Nu-mi dau încă seama

în ce măsură este o slăbiciune sau o minimală virtute

(sînt dintre acei pentru care virtuţile sînt sistematic minimale)

dar, strict personal, mă găsesc într-o perioadă în care

nu mai sînt dispus, nici capabil,

s─â-mi iau pe cap toate problemele omenirii.

Numesc de vreo 20 ┼či ceva de ani (pot s─â v─â spun ┼či ziua...) aceast─â perioad─â: tranzi┼úia de la capul de locuitor ÔÇô pe care st─âteau o┼úelul, porumbul, rapi┼úa, uleiul ÔÇô

la capul personal ├«n care ┼či pe care nu mai poate sta nici o mul┼úime (ÔÇ×o, voi ce nu pute┼úi g├«ndi dec├«t ├«n mul┼úimi!ÔÇť ÔÇô cum urla fata aceea, aproape disperat─â, din Hair al lui Forman).

Altă dată, cînd aveam pe cap toate problemele omenirii, ceea ce trăiesc acum, în perioada capului personal, putea suna ca o lepădare de internaţionalismul proletar, dar de cînd mi-am revizuit bombasticismele vitale, mă consider un simplu individualist

care:

nu mai dore┼čte s─â ├«mp─ârt─â┼čeasc─â soarta ├«ntregului popor, ci doar a cuvintelor care, ├«ncet-├«ncet, dispar din minte (zilele trecute, m-am speriat c─â nu mai g─âsesc adjectivul ÔÇ×dolofanÔÇť);

nu mai are nici o opinie despre destrămarea Libiei în triburile ei,

nu m─â mai pasioneaz─â destinul statului Mali, unde aflu c─â tuaregii islami┼čti controleaz─â jum─âtate din teritoriu, vreun milion de kilometri p─âtra┼úi ┼či saharieni,

nu se mai simte ÔÇô ca alt─â dat─â ÔÇô responsabil de evolu┼úia situa┼úiei planetare, av├«nd doar fulgurante ├«ntreb─âri, nicicum solu┼úii,

nu este ministrul afacerilor interna┼úionale (acum 60 de ani, am fost ┼či a┼ča ceva ├«n texte care nu m─â indigneaz─â pe c├«t mi-o cer al┼úii, dar m─â amuz─â pernicios). ├Ämi pip─âi din c├«nd ├«n c├«nd craniul ┼či constat c─â, fie ┼či deposedat de cifre, procente, ÔÇ×problemeÔÇť ┼či mul┼úimi, e totu┼či la locul lui.

Orice prieten de st├«nga ┼či de dreapta m─â poate face de egoist, orice critic literar m─â poate detecta ca whitmanian renegat (odat─â am vrut s─â m─â declar interna┼úionalist whitmanian ┼či-am cam belit-o),
dar, fără să mă jur, nu sînt,

nu s├«nt ÔÇô la limit─â ÔÇô dec├«t un creion care nu-┼či mai poate lua pe guma din cap─âtul lui destinul homenirii ┼či al Rom├óniei, fiindc─â nici lumea ÔÇô ca s─â fim preci┼či ÔÇô, nu m─â are pe capul ei. F─âr─â un asemenea contract ÔÇô totul fiind contract ÔÇô nu se mai poate tr─âi.

Ca atare, azi, 16 aprilie, ├«mi stau pe cap, con┼čtient c─â nu s├«nt impecabil:

cît de grav poate fi un dezacrod politic pentru a înceta să mai fii prieten cu cineva?

are dreptate maximalistul meu prieten Maximilian c├«nd ├«mi cere s─â ├«ncetez a-mi aminti fanatismele tinere┼úii, fiindc─â n-am nici de ce ┼či nici cui s─â m─â ├«ncredin┼úez pe tema asta?

ce se va ├«nt├«mpla ├«n Irak cu tinerii emoy (din engl. emotion), o versiune de hippie, vopsindu-┼či p─ârul ├«n ro┼ču, verde, alb, ÔÇ×mor┼úiÔÇť dup─â rock ┼či rap, s─ârut├«ndu-se pe strad─â, pe care ┼či sunni┼úii ┼či ┼čii┼úii ├«i h─âituiesc ┼či, cum ├«i prind, ├«i snopesc ├«n b─âtaie?

să fie adevărat ce susţine un critic moscovit, Dolin, că infantilismul e problema-cheie a societăţii ruse?
citind o cronic─â a lui Dolin ├«n Courrier International (g─âsit ├«nt├«mpl─âtor la un chio┼čc din cartier), ├«mi apare imediat Lena, Lena Boiangiu, cea care m-a convertit la aceast─â revist─â, pe care o cump─âra de la Athen├ęe Palace, unde s-a desfiin┼úat chio┼čcul de reviste str─âine, ┼či ce-o s─â mai fac f─âr─â Obs, f─âr─â Le Monde, interzic├«ndu-mi s─â m─â g├«ndesc ce facem la Dilema veche f─âr─â Lena?

cum s─â-i numesc pe cei 87.000 ┼či ceilal┼úi 75.000 de spectatori care s├«mb─ât─â ┼či duminic─â au ocupat stadionul Wembley, pentru a asista la semifinalele Cupei Angliei? Contestatari? A ce? Protestatari? La ce? Diversioni┼čti? Cum la ce? La mersul inexorabil al lumii!

┼či cum va ar─âta lumea, fie ┼či c├«teva zile, ore, minute, dac─â s-ar descoperi deodat─â amorul epistolar, bine secretizat, dintre Hillary Clinton ┼či Serghei Lavrov, doi oameni care au pe cap soarta lumii, nu ca mine?

ÔÇ×O, voi, ce nu pute┼úi g├«ndi dec├«t ├«n mul┼úimi!ÔÇť

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.