Cultul GPS

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Branduirea optimismului jpeg

– John, ce e zgomotul acesta?
– O maşină, sir.
– John, dar de ce face un asemenea zgomot?
– A luat-o la stînga, sir.
– Bine, dar o maşină nu scoate asemenea sunete, trebuie să mai fie ceva!
– La stînga nu era stradă, sir. Acest nobil şi străvechi banc poate fi actualizat astfel:
– Peste 500 de metri viraţi la stînga, zice gipiesul.
– Bine, şopteşte şoferul pentru sine.
– Peste 100 de metri viraţi la stînga – avertizează din nou gipiesul.
– Am înţeles, am înţeles! se răsteşte şoferul. – Viraţi la stînga! vine ultimatumul gipiesului.
– Nu pot! se sperie şoferul şi opreşte în mijlocul drumului. La stînga nu e nici o stradă!...

De fapt, am asistat la o astfel de scenă, explicabilă prin faptul că în locul intersecţiei cu pricina se construise un pasaj subteran, iar GPS-ul nu era actualizat. Şoferul a rămas literalmente paralizat în mijlocul traficului, nemaiştiind, pentru cîteva clipe, cum să iasă din jungla urbană.

Ceea ce este însă fascinant dincolo de aceste glume sau cazuri extreme este încrederea oarbă pe care o capătă posesorii de GPS în vocea oraculară care le dictează drumul în viaţa de şofer. Am asistat astfel la tot felul de scene de habotnicie tehnică în care şoferul intra într-un fel de transă de pilot automat şi nu se mai uita decît la intersecţiile anunţate de Pythia virtuală din cutia de pe geam. Cunosc o doamnă, de pildă, care m-a condus odată de la un aeroport din străinătate pînă la hotel şi care repeta la fiecare pas ce-i spunea GPS-ul, ajungînd să aibă aceeaşi voce liiimpede şi monotooonă ca şi sărmana femeie din cutia magică. Am asistat la certuri între soţi, unul fidel GPS-ului, celălalt, de modă veche, atent la indicaţiile rutiere. Am fost martor al unor îndelungate dezbateri între partizanii GPS-imagine şi GPS-voce, fiecare cu setul lui de argumente şi contraargumente. Şi cîte şi mai cîte...

Să nu fiu însă bănuit de cine ştie ce conservatorism anacronic: GPS-ul este o invenţie extraordinară, care uşurează imens viaţa şoferilor pe drumuri necunoscute. M-am convins de mult de acest lucru şi de curînd am decis să-mi iau şi eu unul. Unde am însă unele reţineri este cînd vine vorba de vacanţe, de timp liber, de plimbări cu maşina în voia sorţii. Aici GPS-ul devine tiranic iar fanii săi – un soi de roboţei zîmbitori şi fericiţi, mai rău decît un grup de turişti japonezi din categoria veni, vidi, fotografi. În această privinţă, experienţele mele cu gipiişti practicanţi au fost, totdeauna, frustrante. Mergem să vedem Notre Dame. Se pune GPS-ul pe Notre Dame şi dă-i la stînga, dă-i la dreapta, iar la stînga şi iar la dreapta, pînă ajungi, pe drumul cel mai scurt, la Notre Dame. Oprit GPS, văzut Notre Dame şi plecat la alt obiectiv: GPS, GPS-işorul meu, care e cel mai scurt drumuleţ pînă la următorul obiectiv turistic?

Am ratat astfel, cu şoferi binevoitori, care doreau să-mi arate frumuseţile patriei lor, dar membri fideli ai congregaţiei GPS, o groază de lucruri interesante, pe lîngă care maşina gipizată trecea nepăsător. Ia uite! – exclamam eu din cînd în cînd, privind o piaţă încălzită de soare sau indicatorul către un castel sau o belvedere apetisante. Dar GPS-ul ne conducea mai departe, către obiectivul din capul lui de GPS. Am mers totdeauna pe autostrăzi drepte şi scumpe, tînjind din priviri după drumurile şerpuitoare prin văi şi sate minunate care se ghiceau la cîteva sute de metri de drumul nostru. Am ajuns totdeauna rapid la destinaţie, dar în capul meu destinaţia era drumul însuşi, pe care îmi doream să „flanez“ în voie...

Eficienţa GPS-ului este indubitabilă. Şi este salvatoare cînd time is money. Dar uneori e atît de plăcut să pierzi timpul şi să te laşi în voia capriciilor drumurilor care nu duc nicăieri! De regulă, nu ne putem permite aşa ceva, ştiu, avem cu toţii o agendă plină care ne mînă de la spate. Dar măcar din cînd în cînd, în rarele noastre momente de vacanţă, de „timp liber“, e atît de bine să poţi scăpa de tirania timpului util! GPS-ul se insinuează însă şi în această intimitate caldă şi ne readuce pe parbriz agenda pe care tocmai ne hotărîserăm să o aruncăm pe uşă. Drept la ţintă! – ar putea suna logo-ul pentru GPS. Dar care o fi oare „ţinta“ vieţii?

Dorind să maximizeze plăcerile călătoriei, GPS-ul sfîrşeşte astfel prin a face lumea mai mică şi viaţa mai săracă. Ceea ce spune ceva şi despre această brave new world în care trăim şi cu care ne-am obişnuit...

J’arrive, bien sûr, j’arrive! – spune Brel în unul dintre cîntecele sale. Mais je n’ai rien fait d’autre qu’arriver... 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.