Corentu' în lume

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Branduirea optimismului jpeg

Pe la voi vă trage corentu’?

Am lansat aşa, în joacă, această întrebare, unor foşti studenţi, răspîndiţi prin cele patru zări ale lumii. Şi, spre surpriza – şi amuzamentul meu – am primit tot felul de răspunsuri. Iată cîteva dintre ele:

Geneva: „N-au auzit de aşa ceva. Dar mie îmi aduce aminte de mai vechea mea obsesie «psy culturelle»: complexul ombilical (al românilor)!...“

Istanbul: „ultima dată m-a tras corentu’ la Atena, acum cinci zile... Uitasem că există, dar într-o sală plină cu diaspora română a apărut din nou, bată-l vina! Pînă şi boarea înmiresmată mediteraneeană are dimensiuni «corentice». Sau erau corinthice?...“

Buenos Aires: „Să vedeţi aici curent, în metroul cu toate geamurile deschise! Dar nu ştiu cum se face că pe nimeni nu-l «trage»...“

Tokio: „Dom’ Profesor, nu ştiu dacă trage sau nu, că ăştia nu se plîng de nimic! Oameni care să pară mai împăcaţi cu soarta şi să nu-i supere nimic n-am mai văzut!“

Oups, în timp ce vă scriam, tocmai experimentez primul cutremur, mă gîndeam care dracu’ mişcă scara. Incredibil! Deci ei au alte probleme!

Montréal: „Corent!? Ha, ha, ăştia au ieşit ieri toţi în spielhosen, să prindă prima rază de soare, că sînt deja vreo 10 grade! Şi şi-au luat şi copiii cu ei, parcă ar fi zi de ştrand!“

Pittsburgh: „Aici nu se pierde vremea cu aşa mărunţişuri, la noi trage cu ameninţări cu bombe, am avut vreo 50 din 13 februarie, zi şi noapte. Evident, se evacuează imediat tot, clădiri, cămine şi de alaltăieri se face control la intrarea în campus. Semestrul de primăvară se pare că e compromis. Azi-dimineaţă a fost arestat la aeroport un fost profesor (pensionat) din anii ’80, care s-a gîndit că e momentul să trimită şi el ceva ameninţări către alţi profesori. Trăim intens! Ce vremuri, ce nostalgii, cînd mă tragea şi pe mine corentu’ în autobuzul către şcoală!...“

Berlin: „Bineînţeles! Aici spaima că te trage corentu’ se cheamă es zieht! Nemţii sînt mari amatori de ieşiri în aer liber, dar nu le place deloc să-i tragă corentu’ în spaţii închise. Cum deschizi larg o fereastră în casă sau un geam în autobuz, intră în panică: es zieeeht! Din acest punct de vedere, mă simt ca acasă.“

Uf, m-am mai liniştit...

Dar cel mai elaborat răspuns l-am primit din... Macao. Iată ce-mi scrie Tudor din insuliţa lui:

„Taoiştilor de pe malul mării din Macao le era frică de un vînt de nord-est, asociat şi cu o veche antipatie faţă de orice venea de la «Centru», căci din Antichitate chinezii din Guandong au fost rebeli faţă de puterea de la Beijing, Nanjing sau altă capitală văzută ca mult prea autoritară şi mult prea depărtată ca să fie luată în serios. Cel mai important templu din Macao, A-Ma, sărbătorea pe Mazu, regină a mării de unde pescarii şi piraţii îşi înjghebau traiul, iar vîntul care venea dinspre ţărm nu aducea altceva decît ploaie, de care nimeni nu avea nevoie într-o zonă muntoasă în care cultivarea pămîntului era un bilet sigur pentru un eşec garantat. Din acest motiv, templul A-Ma avea un mic altar «de apărare» faţă de vîntul de nord-est, pe o culme din apropiere. Ăsta era singurul «curent» de care le era frică taoiştilor macanezi. În afară de lunile ploioase de iarnă tropical-oceanică, tot restul anului bătea vîntul dinspre mare, şi nimeni nu se plîngea de nimic. Deşi pare straniu, vîntul dinspre mare era de obicei uscat şi nu aducea ploaie. Excepţie făceau doar taifunurile, două-trei pe an. Vara, în toate instituţiile, cînd afară era zăpuşeală, instalaţiile de aer condiţionat erau date la minim, frigul şi «curentul» fiind considerate semne de prosperitate. În autobuze, termometrele arătau 18 grade, mai tot timpul. În taxiuri şi maşini particulare – la fel: bătea vîntul şi era frig. Atunci cînd un eventual nemulţumit ar fi cerut ridicarea temperaturii sau oprirea aerului condiţionat, era privit cu dispreţ. Între semnele sărăciei şi ale barbariei, cel mai evident era sudoarea. Pur şi simplu, nimeni dintre cei «civilizaţi» nu voia să năduşească şi – lucru absolut inacceptabil – să miroasă urît. Sudoarea era asociată cu meseriile de joasă speţă: bucătarii, zilierii, muncitorii din atelierele meşteşugăreşti. Lipsa ei – cu prosperitatea. În Macao, mai toate meseriile de joasă speţă erau rezervate străinilor: filipinezi sau «mainlanders» de dincolo de graniţa cu China, faţă de care Macao avea uneori rezerve. Chinezii «din interior», în schimb, şi mai ales cei din provinciile centrale sau de nord, aveau aceleaşi preconcepţii faţă de curent ca şi românii. Pentru ei, curentul însemna boală. Mai mult, curentul era asociat şi cu duhurile morţilor sau cu spiritele rele. Geamurile deschise de macanezi în autobuzele în care vara nu funcţiona aerul condiţiont erau închise cu mormăieli morocănoase de mainlanderi. Am asistat la cîteva scene de conflict surd «deschide-închide-deschide etc. fereastra» între macanezi şi mainlanderi, identice cu cele din troleibuzul 90 de Drumul Taberei, în luna august. În Singapore, un pic diferit, dar cam în aceeaşi idee. Vă mai scriu cînd mai strîng ceva pe linia asta. Antropo – «curentul» e un subiect extraordinar şi m-am gîndit şi eu de multe ori la el!“

Şi dacă cineva se mai îndoieşte încă de seriozitatea unei „antropologii a corentului“, atunci iată şi denumirea ştiinţifică a „afecţiunii“: anemofobie, de la grecescul anemos, care înseamnă vînt. Se pare că nici pe asta n-au inventat-o românii, ce deziluzie!...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bătălia de la Rovine  Foto twitter com
O istorie mai puțin cunoscută a românilor. Când au avut loc, de fapt, primele lupte cu turcii și motivul adevărat de la care au pornit
Prima bătălie dintre români și turci nu a fost cea de la Rovine. A fost, să zicem, prima mare invazie otomană în teritoriile valahe, dar nu și prima confruntare. De fapt, primele conflicte dintre români și turci au pornit de la stăpânirea asupra Dobrogei, cu atacuri de-o parte și de alta.
image png
Această greșeală zilnică legată de lenjeria intimă te-ar putea costa sănătatea. Verifică dacă și tu o faci
Te-ai întrebat vreodată cât de mult îți pot afecta sănătatea cele mai mici și aparent inofensive obiceiuri?
Regele Charles  foto   Profimedia jpg
Regele Charles vorbește despre starea sa de sănătate. Cum se simte suveranul britanic
În timpul unei întâlniri cu o fostă bolnavă de cancer, Regele Charles a vorbit și despre propria sa boală, cât și despre tratamentul care îi este administrat.
moda de lux
Moda de lux ca investiție. Cum gențile Birkin și Kelly au întrecut performanța burselor în 2025
Cu toate că industria modei se confruntă cu dificultăți anul acesta, există unele segmente, la intersecția dintre lifestyle și modul în care investim, care continuă să evolueze. Articolele de lux, vintage și cele sport, de designer, sunt opțiuni atractive pentru investitori, spun analiștii.
image png
Scapă de riduri și de petele de pe tenul tău! Încearcă o mască de cartofi făcută în casă care ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire și redă strălucirea pielii tale
Cartofii – acei campioni discreți ai bucătăriei – s-au strecurat în tăcere și în universul frumuseții, oferind mai mult decât savoare în farfurie.
Coiful chalcidic de la Balș mp4 thumbnail png
Comoară antică expusă pentru prima dată: coiful chalcidic de la Balș, vechi de 2.500 de ani, prezentat publicului la Slatina
Un muzeu din Oltenia expune pentru prima dată, și pentru doar două zile, o piesă de o valoare extraordinară: un coif chalcidic datând din secolul IV î.Hr.. Artefactul a fost descoperit întâmplător cu 20 de ani în urmă, de un cetățean care săpa un șanț pe proprietatea sa.
Castelul Corvinilor din Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL JPG
Cum și-a cheltuit Ioan de Hunedoara marea avere. Faimoasele cetăți și mănăstiri ridicate de eroul medieval
Alături de Castelul Corvinilor din Hunedoara, mai multe cetăți și mănăstiri construite în Transilvania medievală au păstrat „moștenirea” lui Ioan de Hunedoara.
stat scaun adobestock jpg
Obiceiul banal care poate afecta grav sănătatea creierului! Puțini oameni cunosc riscul la care se expun
Cu toții încercăm să evităm obiceiurile care ne vor afecta starea de sănătate. Însă, de multe ori, acestea pot fi mult mai subtile decât am crede, iar mulți oameni ajung să facă aceste lucruri în fiecare zi, fără să știe cât de serios le este afectat organismul.
batalia de la rovine
17 mai: Bătălia de la Rovine, încheiată cu victoria trupelor muntene în fața celor otomane. Mircea cel Bătrân a rămas însă fără coroană
Pe 17 mai, în 1395, a avut loc Bătălia de la Rovine, iar în aceeași zi, dar în 1848, s-a încheiat Marea Adunare Națională de la Blaj. Tot într-o zi de 17 mai au început audierile televizate în Senatul Statelor Unite în Afacerea Watergate, iar alpinistul român Constantin Lăcătușu a ajuns pe Everest.