Consideraţii frivole despre nişte bile

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Consideraţii frivole despre nişte bile jpeg

În zilele de 29 şi 30 aprilie, 1 şi 2 mai 2011 – cînd imensa majoritate a omenirii urmărea, fără să se suspecteze de schizo, nunta regală de la Londra, beatificarea Papei Ioan Paul şi asasinarea lui Bin Laden în Pakistan –, am făcut parte din acea minoritate (vinovată sau nu?) care-şi permitea să se concentreze, fără să-i pese de frivolitatea nonconformismului ei, pe finala Mondialului de snooker de la Sheffield, dintre scoţianul John Higgins şi londonezul Judd Trump.

Higgins, la 40 şi ceva de ani, fusese de trei ori campion mondial, Trump, la doar 21, era pentru prima oară într-o finală la acest nivel. Cota lui la pariuri era de 80/1. Higgins semăna oarecum cu Jack Lemmon hibridizat cu Harry Langdon. Trump venea din free cinema-ul englez, dintre acei tinerei urîţi, cu o mutră asimetrică, şuie, iradiind o inteligenţă imediat ataşantă. Higgins – hotărît – emana antipatia invincibilităţii,  a campionului care „le pune cu mîna“. Snooker-ul – pe româneşte şi fără mult savantlîc – e sportul în care perfecţiunea e atunci cînd-zici-că-le-pune-cu-mîna. Higgins era din categoria asta enervant de înaltă. Trump – numit de toată lumea Judd, semnul precis de simpatie spontană şi temeinică – se gîndea nu atît la perfecţiune cît la spectacolul loviturilor aiuritoare, incredibile, de o îndrăzneală extraordinară; sînt extravaganţele talentului.

Sigur că ţineam cu el, dar – fără nici o plăcere – i-am spus şi dlui Nicolae Manolescu, şi dlui Livius Ciocârlie (pasionaţi tenaci ai snooker-ului) că va învinge Higgins, va învinge clasicul, va învinge mai mult ca perfectul, şi nu viitorul; ambasadorul României la Unesco mi-a strigat, de la Paris, într-unul din acele momente muzicale cînd viaţa, precum Gorică Pirgu, are şi ea „părţile ei“: „să nu-l văd, are un noroc îngrozitor!“.

Într-adevăr, problema meta a acestei finale a fost norocul şi deci ghinionul celor doi. Higgins avea atîta noroc încît clipa cea mai intensă a celor două zile de joc a fost atinsă cînd un spectator din sală a izbucnit furios împotriva scoţianului şi imediat a fost evacuat (snooker-ul nu e fotbal, nimeni nu zice pîs cît timp omul se concentrează). „N-am nimic cu el, m-a exasperat norocul lui“ – s-a explicat scandalagiul, disociind pedestru. E una din exasperările majore ale vremii noastre – norocul unora, „bulanul“, cum i se zice ordinar, din lojă pînă la peluzele fotbalului. Un clişeu mai pedant susţine – dîndu-se rezonabil – că „norocul ţine cu cei îndrăzneţi“, fără să adauge însă esenţialul: norocul ţine cu cei îndrăzneţi care ştiu jocul, cu cei competenţi, adică. Competenţi în concentrare nervoasă, în rezistenţă morală, în viclenie. Restul e melodramă, lăudăroşenie şi lamentare. Poate să apară nedrept de crud, dar despre şansă şi ghinion nu discut decît de la un nivel de competenţă în sus. Doar la jocurile care au sinceritatea să se numească „jocuri de noroc“, ghinionul şi bafta îşi fac de cap, şi de aceea este (aproape) o lege ca ageamiii să cîştige în prima lor zi la cazinou sau la curse... Ageamiu, oricît noroc aş avea în faţa lui Belladona la bridge sau împotriva lui Kasparov la şah, „nu se pune“, cum se zice. Tot aşa este oriunde vreţi, în fotbal sau la baseball (din care nu înţeleg nimic). Higgins, norocosul exasperant, nu a avut mai mult noroc decît Trump, tot meciul a fost foarte echilibrat şi au decis, în cele din urmă, două lovituri ratate de Judd din nerăbdare, din lipsă de inspiraţie (care nu e ghinion...), din acele detalii monstruoase ale bilei-care-nu-vrea-să-intre. Doar la acest nivel de competenţă, detaliile iau chipul (ne)norocului. Dacă voi scrie că Higgins a avut mai multă răbdare, sper să nu scandalizez ca orice om neserios, prea încrezător – chiar cînd se uită la nişte bile – în hegemonia sistemului nervos asupra oricăror alte sisteme.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic