Chiar să fie ceva între Mitică şi Mititelu?

Publicat în Dilema Veche nr. 371 din 24-30 martie 2011
Ierarhia fotbalului şi a fericirii jpeg

Chiar să fie ceva între Mitică şi Mititelu? Iar mitica echipă a Universităţii Craiova chiar riscă să devină o mititică formaţie de divizie secundă? 

Bineeee! Am numărat. E a zecea întrebare care-şi include răspunsul ironic. Tema pe care mi-aţi propus-o vorbeşte despre derizoriul sportului românesc, al presei sportive şi despre motivele pentru care sîntem dezgustaţi de fotbalul valah. Răspund scurt: nu de la Mitică şi nu de la Mititelu a început decăderea şi nici măcar umorul Universităţii Craiova. Povestea erodării e mai veche şi din cartea ilustrată a destrămării mitului Craiovei fac parte George Constantin Păunescu, fraţii Ilinca, Gigi Neţoiu şi alte personaje care nu spun mare lucru publicului Dilemei vechi. 

Restul spaţiului îl voi folosi, în mod excepţional în această săptămînă, pentru a mă abate de la regulă şi de a adresa, la rîndu-mi, o întrebare. De acord, Liga 1 e vai de capul ei, sportul suferă nu doar de criză de bani, ci şi de criză de idei, dar din această lume frivolă, îndelung şi just contestată, lansez şi eu o provocare către un univers mai bun şi mai generos.  

Ca urmăritor, uneori la concurenţă cu meciurile duminicale din Anglia, Italia sau România, al emisiunii 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu, mă gîndesc de ce nici unul dintre miile de angajaţi ai TVR – staţie naţională şi care are resurse de inovaţie în absenţa presiunii ratingului – nu s-a gîndit că ar fi frumos să dedice o ediţie specială Japoniei? S-ar fi întîlnit, sub reflectoarele TVR, omul care a scris cele mai savuroase pagini în limba română despre Japonia – Andrei Pleşu, şi cel care are o legătură intimă, devenită dureroasă în ultimele zile, prin frămîntările fiului său, cu aceeaşi ţară – Gabriel Liiceanu.   

Da, ştiu, nu e treaba mea, e o chestiune de producţie TV, ar fi trebuit probabil convinşi cei doi, era de muncă din partea televiziunii publice, mă întorc la numărat cornere şi mititei lîngă stadioane, mititei al căror fum izbucnit dintr-un grătar prins de flăcări era gata-gata să oprească un meci în etapa trecută, poftim, cea mai iute, blîndă şi nevinovată explozie care se poate imagina în aceste săptămîni!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gaze Sursă foto: Profimedia
Ucraina aprobă un nou mecanism de import de gaze prin conducta Transbalcanică. Se dorește evitarea taxele ridicate de tranzit
Autoritatea de reglementare a energiei din Ucraina a aprobat un nou mecanism de import de gaze naturale destinat să evite taxele de tranzit ridicate percepute pe ruta sudică, facilitând astfel livrările prin conducta Transbalcanică, din Grecia către Ucraina.
Messi Suarez FOTO AP
martha bibescu colaj captura video jpg
Marile iubiri ale prințesei Martha Bibescu, căsătorită la doar 16 ani: „A da o virgină pe mâna unui bărbat e ca şi când ai da un Stradivarius unei maimuţe“
Frumoasă, inteligentă, sensibilă și cultivată, prințesa Martha Bibescu a fost una dintre cele mai fascinante figuri feminine ale aristocrației europene din secolul XX
armata romana militari romani facebook jpg
150 de miliarde de euro pentru înarmare. Cât poate accesa România din fondul pus la bătaie de UE
Țările din UE vor putea beneficia de împrumuturi cu dobândă redusă pentru producția de armament sau achiziții comune, printr-un program în valoare de 150 de miliarde de euro. Expertul în securitate Marius Ghincea analizează impactul acestui proiect pentru România.
Nicușor Dan sosește la Cotroceni după ce a depus jurământul FOTO Inquam / Octav Ganea
Cum vor evolua relațiile dintre Chișinău si București în mandatul de președinte al pro-europeanului Nicușor Dan ANALIZĂ
Relațiile dintre Republica Moldova și România vor evolua odată cu instalarea proeuropeanului Nicușor Dan la Cotroceni, acesta afirmând în repetate rânduri că Bucureștiul va sprijini în continuare parcursul european al Chișinăului, susțin experții consultați de „Adevărul”.
autoturisme second hand romania foto denis grigorescu
România, cimitir auto: trei mașini vechi la una nouă. Expert: „Poluează excesiv, iar cele cele mai multe sunt nefiscalizate”
România rămâne o piață dominantă pentru mașinile second-hand: în primele patru luni din 2025, numărul acestora a fost de trei ori mai mare decât al celor noi.
ceapa 2 jpg
Nu arunca cojile de ceapă. Prepară o pudră care te va ajuta să ai preparate demne de MasterChef
Dacă ești genul care aruncă fără să clipească cojile de ceapă în coșul de gunoi, după ce citești acest articol vei privi aceste „resturi” cu alți ochi.
razboi ucraina foto reuters jpg
Lovituri adânci în Rusia, dar fără garanții de armistițiu: „Eliminarea restricțiilor pentru ucraineni sunt un prim pas, dar nu suficient”
Eliminarea restricțiilor pentru ucraineni de a folosi rachete din Occident pentru a lovi adânc în teritoriul rusesc, cu raze de acțiune de până la 300 de kilometri, poate duce la oprirea ofensivei Rusiei în Ucraina și forțarea unui armistițiu, cu o condiție, spune generalul (r) Virgil Bălăceanu.
Ce contează mai mult   când sau ce mănânci Colaj
Cina de dinainte de ora 7 seara – trucul simplu care topește grăsimea în somn, echilibrează hormonii și poate salva viața
Află de ce cina luată înainte de ora 07:00 seara accelerează slăbirea, echilibrează hormonii și reduce riscul de boli grave. Un truc simplu, susținut de știință.