Ce altceva poţi face cu un croissant?

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Ce altceva poţi face  cu un croissant? jpeg

Prima reclamă TV la croissant-uri am văzut-o acum trei ani şi m-a extaziat: un superb fund feminin, pe care pocnea o rochie de mătase, se lăsa cu încetinitorul pe taburet. Urmau, e drept, şi alte detalii din corpul doamnei protagoniste: gura, cu rujul cît tencuiala, cu dinţii albi ce muşcau lacomi din gogoşică etc. Dar voluptatea era la maximum în mişcarea aceea lentă şi moale a şezutului ce se pregătea de şedere; era sugestia repaosului, a formelor ce se adaptează poziţiei lor celei mai armonioase în spaţiu; era (şi asta mai ales pentru consumatorii bărbaţi) o metaforă, dar ce zic eu?!, o sinestezie pentru tandreţea, pentru frăgezimea, pentru „muşcabilitatea“ dodoloţului croissant. Nimic obscen în acel spot, doar ceva libidou puberal. Verificarea (nu neapărat autorizarea) o găsim în Amarcord, de unde aflăm că emoţia cea mai pregnantă a băieţelului Fellini era provocată de fundurile de ţărănci graţioase pe şeile bicicletelor.

De remarcat în cazul croissant-ului ar fi că, la origine, în Franţa, era un uscăţiv şi crocant produs de patiserie de forma pătrarului de lună (de fapt, asta înseamnă „croissant“ – faza descrescătoare a lunii), pentru a deveni în România, sub licenţă de fabricaţie grecească, un gros, pufos, cvasi-cărnos produs de panificaţie. Ceea ce franţujii au inventat pentru micul dejun, românii adaptează pentru frugalele prînzuri de tranziţie ale lumpen-funcţionarilor.

Anii au trecut, croissant-urile şi-au pierdut de tot forma semilunară, pentru una de corn umplut, şi au schimbat numele din banalul Happy în neverosimilul Fantastic Star şi, evident, şi-au înnoit şi reclama. Haiosul zbor al croissant-ului prin aer şi aterizarea în farfurie sfîrşesc, din păcate, printr-un slogan a cărui aluzie vulgară abia mai aminteşte de senzualitatea pură a reclamei originare: „Ce ţi-aş face de te-aş prinde!“, spune acum o voce obsedată. Dar ce poţi să-i faci unui croissant decît să-l mănînci? Puţină îndrăzneală i-ar fi ferit pe noii telali de prost-gust. Sloganul cel mai potrivit – licenţios, dar nu trivial – era, fireşte: „Mînca-te-aş!“ 

(apărut în Dilema, nr. 210, 31 ianuarie 1997)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

muncitori nord coreeni jpg
„Nord-coreenii n-o să vă mănânce câinii”. Rusia, mesaj către localnicii îngrijorați din orașul Vladivostok
Autoritățile ruse și-au asigurat locuitorii îngrijorați din Vladivostok că muncitorii nord-coreeni nu le-au mâncat câinii. Oamenii s-au speriat după ce mai multe animale au dispărut.
mariupol 3 februarie 2023 profimedia 0753920671 jpg
Planul lui Putin de a „rusifica” teritoriile ucrainene ocupate: cum își pierd casele locuitorii fugiți din Mariupol
Autoritățile ruse confiscă în mod sistematic mii de case de la locuitorii ucraineni din Mariupol, oraș ocupat de armata lui Putin.
diavol
Cum arată Necuratul: „Numele lui nu este nici Diavolul, nici Satan”. Ce spune un expert în satanologie
Un specialist în satanologie a dezvăluit că numeroase mituri legate de demon sunt eronate, inclusiv faptul că numele său este Lucifer.
Soldați ucraineni pe frontul de est FOTO PROFIMEDIA
Ucraina recucerește teritorii lângă Pokrovsk, în primul contraatac semnificativ din ultimele luni
Armata ucraineană a revendicat un contraatac reuşit în apropierea oraşului Pokrovsk, punctul fierbinte al frontului din estul Ucrainei, o evoluţie inedită în războiul în care armata rusă păstrează iniţiativa.
orz istock jpg
O cereală banală poate întineri organismul feminin chiar și cu zece ani! Cum se introduce în dietă
Este o cereală banală, de care cu siguranță că fiecare dintre noi am auzit până acum. Cu toate acestea, deși este atât de cunoscută de-a lungul întregii lumi, nu mulți oameni știu cât de sănătoasă este ea, de fapt!
vin rosu
Băutura care place creierului și este recomandată de medicul Vlad Ciurea. „Desface vasele cerebrale și previne AVC-ul”
Alcoolul are efecte negative asupra organismului, însă reputatul medic neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, susține că există o băutură care place creierului.
contor energie electrica
Restart Energy a cerut să intre în concordat preventiv, procedură premergătoare insolvenței
Furnizorul de energie Restart Energy a anunțat joi că a cerut să intre în concordat preventiv, procedură premergătoare insolvenței, argumentând că „se confruntă, în prezent, cu o stare temporară de dificultate financiară”.
banner mihaela tatu jpg
De ce a plecat, de fapt, Mihaela Tatu de la Antena 1: „Nimeni nu a știut nimic”. Mirela Vaida, mesaj pentru prezentatorea TV, după ce i-a luat locul
După o absență de 14 ani, Mihaela Tatu a revenit pe micile ecrane, dar reîntoarcerea nu a fost de durată. Prezentatoarea TV s-a alăturat celui mai nou proiect de la Antena 1, emisiunea ”În direct cu România”, pentru ca, la doar o zi de la premieră, să fie înlocuită de Mirela Vaida. Invitată recent î
Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg
Atacurile cu rachete Taurus vor fi considerate o „participare directă a Germaniei” în război, anunță MAE rus
Rusia anunță că va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o „participare directă a Germaniei” în războiul din Ucraina.