Cărți poștale și parastase

Publicat în Dilema Veche nr. 399 din 6 - 12 octombrie 2011
Branduirea optimismului jpeg

Zilele trecute am fost la Sulina, după aproape jumătate de secol. Aveam amintirea, învăluită în mister, a cimitirului cu nume străine de aventurieri şi funcţionari ai Comisiei Dunării şi vagi imagini de case vechi ale unei lumi apuse, înşirate de-a lungul Dunării. Am găsit cheiul Dunării mult mai animat, cu o promenadă plăcută şi destul de plină de străini, dar fără casele vechi din amintirile mele. În afară de clădirea impunătoare a vechii Comisii a Dunării, celelalte fuseseră dărîmate sau aşteptau în tăcere să-şi dea obştescul sfîrşit. Doar două case vechi, îmbrăcate în scîndurile cenuşii de lemn, fuseseră refăcute, cu un perfect gust, într-o pensiune modernă, ce păstra însă aerul atît de particular al acestui orăşel la capăt de lume. Nici localnicii, nici edilii – dar mai ales „antreprenorii“ – nu par a-şi dori să păstreze acest colţ pitoresc. Pe de altă parte însă, şi localnicii, şi edilii – dar mai ales „antreprenorii“ – promovează acest trecut de care sînt mîndri şi care le aduce profit prin încîntarea turiştilor în căutare de „autentic“. O colegă din Cluj adună de cîţiva ani fascinante povestiri despre „Sulina de altădată“, cu mare succes la public. Fotograful local propune spre vînzare o gamă diversă de cărţi poştale şi imagini îngălbenite ale caselor şi oamenilor din trecutul zonei şi povesteşte, oricui vrea să-l asculte, cum se trăia aici „pe vremuri“. Autorităţile promovează cu patriotism local istoria acestui porto franco, vremurile de glorie ale Comisiei Dunării şi parfumul romantic al poveştilor lui Jean Bart. În fine, patronii de restaurante îşi fac reclamă cu imagini sepia ale adevăratei bucătării din zonă, menite să-i convingă pe turiştii că doar acolo se mănîncă precum „altădată“. Între timp, ultimele mărturii „materiale“ ale acestor locuri şi ale acelor vremuri dispar în indiferenţa generală. 

M-a impresionat şi m-a pus pe gînduri acest contrast deoarece l-am regăsit, în varii forme, în multe alte locuri din ţară. În primul rînd în Bucureşti care, pe măsură ce sucombă sub tăvălugul imobiliar, se redescoperă ca mic Paris. Parcă niciodată numărul de cărţi, albume şi fotografii ilustrînd „Bucureştiul de altădată“ nu a fost atît de mare şi nu a stîrnit atît entuziasm şi nostalgii ca acum. Cazul „Centrului Istoric“ este paradigmatic din acest punct de vedere. Printre ruinele vechilor străzi, prosperă trimiterile la trecut şi istorie, de la Old City la Gara Lipscani şi de la cărţi poştale la Foto Cabinetul meticulos desuet al lui Eugen Ciocan. Trec, de asemenea, zilnic prin faţa ASE-ului, unde au început să apară mici expoziţii stradale cu imagini de arhitectură rurală şi fermecătoare bisericuţe de lemn pe care le privesc (şi nu sînt singurul) de fiecare dată cu încîntare. În satele noastre, acestea sînt înlocuite însă de casele făloase, iar bisericile de lemn se dărîmă sub povara timpului şi în indiferenţa totală a preoţilor şi enoriaşilor. Pretutindeni, trecutul pare să fie tot mai evocat, pe măsură ce este revocat... 

Dar această atitudine poate fi regăsită şi în cu totul alt gen de contexte, precum recent inauguratul Drum al Regelui, care traversează Parîngul mai impresionant decît Transfăgărăşanul şi care atrage mii de turişti cu spectacolul unei naturi neatinse. Neatinse pînă la Rînca, unde pe vremuri erau doar o bază militară a vînătorilor de munte şi o cabană, iar acum sînt sute şi sute de vile, care mai de care mai mari şi mai urîte, înghesuite una într-alta, de o lăcomie imobiliară devastatoare. Într-una dintre aceste clădiri cu multe etaje, vopsită ţipător şi cu piscină, am găsit la recepţie cărţi poştale cu Rînca „de odinioară“, pe care turiştii le cumpărau ca suveniruri. 

Şi lista o puteţi continua şi dumneavoastră... 

Toate acestea mi-au adus aminte de acel banc „cultural“ faimos despre nevestele ideale: o italiancă focoasă la tinereţe, o franţuzoaică rafinată la maturitate şi o româncă gospodină mai spre asfinţit. Motivul? Fac astea nişte parastase!...

Cam aşa şi noi toţi cu istoria şi trecutul nostru: întîi îl îngropăm, apoi îi tragem însă nişte parastase de pomină. Şi să-l ferească Dumnezeu pe cel care ar spune ceva de rău despre morţii noştri! Vorba unui amic psihanalist – românii au o problemă cu însăşi ideea de moştenire...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cluj mita. foto pixabay
STENOGRAME Cum a fost prins în flagrant inspectorul ANAF care lua mită. „Ți-am dat 2.500 de euro”
Inspectorul ANAF care cerea 2.000 de euro pe lună să închidă ochii când controla companiile de ride-sharing a fost prins cu banii asupra lui în parcarea unui restaurant din Capitală.
Bunuri culturale foarte valoroase, returnate în Bulgaria  (foto: Facebook / Министерство на културата)
Bunuri culturale foarte valoroase, returnate în Bulgaria
Ministerul Culturii din Bulgaria a găzduit o ceremonie oficială pentru prezentarea unor valori arheologice returnate cu sprijinul partenerilor internaționali din Elveția și Germania.
housefly 6595559 1280 jpg
Ce trebuie să pui în colțurile camerelor din casa ta, ca să nu mai intre niciodată muștele. Trucul care te scapă definitiv de această problemă
Un truc natural și eficient pentru a ține muștele departe de casa ta este să pui în colțurile camerelor sau pe pervazuri pungi mici cu cuișoare și lămâie. Este un remediu vechi, testat și folosit din generație în generație.
jaqueline cristian jocurile olimpice fb jpg
Jaqueline Cristian s-a calificat în finala turneului de la Rabat. Când se joacă meciul
Jaqueline Cristian s-a calificat vineri, 23 mai, în finala turneului WTA 250 de la Rabat (Maroc), dotat cu premii totale de peste 275.000 de dolari, după un meci maraton de aproape trei ore.
chiuveta  jpg
Acestea sunt lucrurile pe care nu trebuie să le ținem sub chiuveta din bucătărie! Se vor strica imediat și pot deveni periculoase
Dulapul de sub chiuveta din bucătărie este un spațiu la care foarte puțini dintre noi ne gândim prea des. În general, acesta este folosit pentru a depozita cam orice dorim, deoarece este un spațiu foarte accesibil în orice moment.
potatoes 544073 1280 jpg
Ce pun bulgăroaicele în ciorba de cartofi pentru a fi delicioasă. Ingredientul secret care face diferența
Bulgăroaicele sunt cunoscute pentru bucătăria lor gustoasă, iar ciorba de cartofi (sau supa de cartofi) poate căpăta o savoare deosebită datorită unui ingredient secret pe care îl folosesc frecvent: tarhonul.
gaze Sursă foto: Profimedia
Moscova pierde controlul asupra pieței gazelor. Statul moldovean preia atribuțiile de furnizare ale companiei Moldovagaz
Energocom, societate deținută de statul moldovean, va furniza gaze naturale consumatorilor începând cu 1 august 2025. Astfel, Moldovagaz, al cărei acționar majoritar este concernul rus Gazprom, nu va mai putea face acest lucru, decizia fiind luată de ANRE.
bijuterii, freepik jpg
Ingredientul banal din bucătărie care te ajută să cureți bijuteriile din aur. După ce faci asta, vor arăta ca scoase din cutie
Un ingredient banal din bucătărie, care curăță excelent bijuteriile din aur, este… bicarbonatul de sodiu!
robot  sursa   Shutterstock jpg
Roboții umanoizi ar putea fi în curând integrați în societate. „Vor merge pe stradă lângă noi”
Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a spus că, deși oamenii se tem că inteligența artificială va înlocui locurile de muncă pentru angajații din birouri, ceva cu totul diferit îi va lua prin surprindere.