Brave New Yumemiru

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Branduirea optimismului jpeg

Vă rog să (re)vedeţi acest anunţ din „Cu ochii-n 3,14“:

„Yumemiru este o aplicaţie japoneză gratuită care-ţi permite să-ţi alegi natura viselor. Graţie unui card din telefon, aplicaţia detectează momentul cînd utilizatorul intră în faza de somn paradoxal (faza REM) şi e cel mai influenţabil. Înainte de culcare, alegi unul dintre cele opt scenarii existente: o plimbare prin pădure, să devii bogat, o poveste de dragoste cu o femeie sau cu un bărbat... În momentul în care aplicaţia a detectat intrarea în somnul paradoxal, înregistrarea sonoră cu unul dintre scenarii porneşte.“

Eu unul am făcut ochii-n Pi pătrat cînd am citit această veste! Vă daţi seama, să-ţi poţi alege visele înseamnă mai întîi de toate să scapi de coşmaruri! Eu, de pildă, tot visez de luni de zile că mă rătăcesc în cele mai incredibile locuri şi moduri şi nu mai reuşesc să ajung acasă. Iar cînd mă trezesc dimineaţa (acasă) sînt epuizat. O plimbare prin pădure... Ador plimbările prin pădure, dar n-am mai apucat aşa ceva nici nu mai ştiu de cînd... Măcar să visez atunci că mă plimb prin pădure... Aş prefera una aşa, pe dealuri, într-o zi senină de toamnă... Cred că se poate aranja, poate nu chiar acum, poate încă nu au în repertoriu această variantă, dar într-un an, de pildă, la cît de repede merg invenţiile astea tehnice, nu văd de ce n-ar fi posibil. Probabil că ar fi deja la un preţ mai scăzut... A, şi sper să fie vise color, o pădure de toamnă trebuie să fie colorată! M-aş trezi şi eu liniştit, odihnit, poate chiar de-a dreptul fericit!...

Hm, acum realizez, aplicaţia asta onirică ar putea să-mi rezolve şi altă problemă. Îmi e din ce în ce mai greu să-i aleg soţiei mele un cadou de ziua ei, ceva nou, ceva ce nu a mai primit niciodată, ceva care să o bucure, mă rog, presupun că ştiţi cum e. Ei bine, peste un an sau doi aş putea să-i dăruiesc... un vis! (Nici ea nu stă prea bine cu coşmarurile...) Aş privi-o toată noaptea şi aş şti cînd visează visul meu cel frumos căci, probabil, ar zîmbi iar eu m-aş bucura privindu-i bucuria de pe chip. Deja visez la acest moment...

Cu cît mă gîndesc însă mai mult, cu atît îmi dau seama mai bine că aplicaţiile acestor „aplicaţii“ pot fi mult mai numeroase. De pildă, de ce ar trebui să se limiteze aceste vise la adulţi? Pentru noi, ăştia mai înaintaţi în vîrstă, dacă nu visăm nimic e deja un lucru bun, dar copiii? Pentru ei, visele sînt mult mai importante, le formează oarecum şi personalitatea. O copilărie cu vise fericite îţi poate da o fire fericită pe viaţă! Iar de asta s-ar putea ocupa părinţii, alegînd visele potrivite pentru copiii lor. Cînd aplicaţia ar mai evolua (e doar o problemă de timp), gama de vise ar putea fi tot mai variată, astfel încît părinţii să poată alege visele potrivite pentru firea copilului lor şi, de ce nu, pentru viitorul lui. Să visezi, de pildă, din fragedă pruncie, cîteva sute de nopţi la rînd, că zbori cu avionul presupun că ar fi o bună pregătire pentru un viitor aviator...

„Principiul fusese descoperit, explică el, dar au mai trecut mulţi, foarte mulţi ani pînă să poată fi valorificat practic.“

Presupun însă că ar putea fi inventate şi aplicaţii ceva mai sofisticate, vise care ar putea influenţa şi firea copilului, gusturile lui viitoare, într-un mod cît mai util pentru el – şi, de ce nu, pentru societate... 

„Aceşti primi experimentatori, spunea directorul, se aflau pe o pistă falsă. Ei au crezut că hipnopedia ar putea fi transformată într-un instrument de educaţie intelectuală. Pe cînd, dacă ar fi început doar cu educaţia morală... Educaţia morală care niciodată, în nici o împrejurare, nu trebuie să fie raţională!“

Mă gîndesc însă acum că această aplicaţie i-ar putea face fericiţi şi pe oamenii din publicitate, iar prin ei ar face fericite şi toate companiile pe care le reprezintă. Gîndiţi-vă, de pildă, că în loc să-i programezi copilului un vis cu avioane care fac volute în înaltul cerului, îi proiectezi un vis cu o jucărie a firmei X şi, eventual, asociezi – tot în vis – această jucărie cu o prăjitură. Cîteva luni cu acest vis şi primul lui cuvînt cînd va învăţa să vorbească nu va fi „mama“, ci „jucăria X“. Vînzare asigurată!

„...toţi sînt îmbrăcaţi în verde“ – spunea un glas blînd dar foarte răspicat –, „iar copiii Delta sînt îmbrăcaţi în kaki. Ah, nu, mie nu-mi place să mă joc cu copiii Delta! Vai, ce tare mă bucur că eu sînt Beta!“

„Pînă se trezesc vor auzi repetate vorbele acestea încă de vreo patruzeci sau cincizeci de ori; şi la fel joi şi sîmbătă. O sută douăzeci de repetiţii de cîte trei ori pe săptămînă timp de treizeci de luni. După aceea trec la o lecţie mai avansată. Pînă cînd, în cele din urmă, mintea copilului se contopeşte cu aceste sugestii şi suma sugestiilor formează mintea copilului. Şi nu numai mintea copilului. Şi mintea adultului – pe toată viaţa. Dar toate aceste sugestii sînt sugestiile noastre, sugestii din partea Statelor Unite ale Lumii – rosti răspicat directorul şi bătu cu pumnul în masa cea mai apropiată. Un zgomot îl făcu să întoarcă privirea. O, sfinte Ford! coborî el glasul. Na, c-am trezit copilaşii...“

M-am trezit şi eu. Şi am realizat că adormisem cu Dilema veche pe nas şi, în somn, alunecasem în visul lui Huxley, pe care tocmai îl recitisem cu cîteva zile înainte. Mi-am făcut o cafea şi am visat cu ochii în gol la „minunata lume nouă“ a yumemiru...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.