As Time Goes By

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

În noaptea de 31 dec. spre 1 ian.,

aveam bine fixate în minte cîteva subiecte categoric serioase şi urgente:

existenţa în Rusia a unei drepte şi stîngi (nici una extremă) ca expresii ale unei democraţii – conform declaraţiei lui Putin în faţa unui brad festiv, felicitînd întreaga naţiune;

imaginea surprinzător de nuanţată a lui T.P. (Titus Popovici) în ultima carte a lui CTP în care analiza evoluţia cinematografiei române sub Dej şi sub Ceauşescu;

fraza din ultimele zile ale Jurnalului lui Tolstoi, despre Fraţii Karamazov: „Multe lucruri bune, dar cîtă incoerenţă!“

de ce şi cum să rezişti în absenţa speranţei?

Indiferent de importanţa lor, de „ordinea intrărilor în scenă“, două evenimente le-au pus, recunosc, în umbră, soarele zilei aducîndu-mi în auz celebrul şlagăr al lui Gelu Solomonescu „E primăvară în ianuarie“.

Primul eveniment a fost Sergiu Celibidache dirijînd la Ateneu, pe nu ştiu ce TVR şi în care eternităţi, Rapsodia română; tot ce face, rîde şi dansează dînd intrările la toate horele, sîrbele şi ciocîrliile este inenarabil şi zguduitor pînă la dezechilibrul oricăror probleme urgente.

Al doilea – şi cer nu numai înţelegere, dar şi concentrare – este eşecul, pe 31 dec., suferit acasă, de Manchester-ul United, al lui Sir Alex şi al meu, personal, în meciul cu ultima clasată Blackburn. Fără să intru în amănuntele unui scor care „a evoluat nebuneşte“, combinaţia dintre Celibidache şi cei peste 75.000 de englezi de pe Old Traford m-a adus în următoarea situaţie tratată cu sînge rece, despovărat de orice culpă ideologică:

pe 1 ianuarie, la orele 17,00, m-am teletransportat la Sunderland, unde Manchester City (rivala lui United la primul loc) nu trebuia să învingă, dorinţă aprigă, fără speranţă, de unde un pariu nesăbuit cu mine însumi, atît de metafizic încît nu-l pot divulga; am contemplat primele 45 de minute, City îi era superioară, dar nu marca, la pauză, orele 17,45, era 0-0 ca atare

la 18h, m-am dus pe TVR Cultural, unde începea Vă place Brahms, film de neocolit în situaţii chiar mult mai grele şi am stat imobil fotbalistic, dar agitat artistic, ştiindu-i pe dinafară, ca-n basmele oricărui adult, toate replicile în care aceea de bază, a ei, rămînea: „De mult nu m-a mai căutat cineva în tot Parisul...“ Am stat în această stare adulterină – acceptabilă dacă există şi una uterină – pînă cînd Perkins o invita pentru prima oară la un prînz împreună şi atunci, fără să-mi pierd controlul, m-am întors la Sunderland, unde în minutul 72 era încă 0-0.

Am hotărît că orice s-ar întîmpla la Paris, nu mă mişc de-aici, 18 minute pînă la the end, am emis nădejdea (şi cîte nădejdi am emis în ultimele decenii?) că va rămîne 0-0, ca Mancini (ăsta e antrenorul lui City, pentru cine nu are cultura la zi) să nu ia trei puncte, ci doar unul, la Sir Alex, am dublat pariul meu meta, pe care l-am văzut pierdut în minutul meu 88, cînd City a avut o ocazie mai mult decît enormă, dar şi enormul e în fotbal normal să fie ratat, s-a intrat în prelungiri, Sunderland părea zdrobită, doar părea, fiindcă – deşi în fotbal nu există fiindcă – în ultima secundă a celor 4 minute de prelungiri a avut şi ea un contraatac, City era cu totul descoperită şi, dintr-un offsaid pentru care nu voi avea niciodată remuşcări, Sunderland marchează golul de 1-0.

M-am prefăcut mie însumi dîndu-mă sobru – nu e uşor – am comutat pe Ingrid Bergman şi Yves Montand, exact la scena cînd el îi citeşte ei scrisoarea lui Perkins, scrisorica de amor – se poate trăi fără diminutivele celui care ne-a interzis să mai rostim în română: „te ador!“? – ca de-acolo încolo nici replica ei, poate chiar adresată mie: „nu eşti prea inteligent, dragule!“, să nu mă clintească din poveste. Am dus-o pînă la scena aceea, cînd ea – după ce i-a dat la propriu un papuc – să-i strige din capul scării: „încearcă să înţelegi, sînt bătrînă!“, scenă din cauza căreia m-am despărţit de o persoană, ea considerînd-o indecentă, eu bravă. Aveam... nu ştiu cîţi ani aveam – cinefilul de serviciu a emis o singură idee precisă: „Aimez-vous Brahms? a făcut în 2011 50 de ani... nici nu i-am simţit“.

Peste nici două minute, am primit, pe rînd, două telefoane, de la doi amici care nu se cunoşteau între ei – întrebîndu-mă fiecare dacă am văzut Casablanca pe PRO TV; nu le-am deconspirat de ce nu – îmi era dificil să le explic că am pus un meci de fotbal mai presus de Sam; amîndoi au ţinut să-mi confirme că iar au plîns la „Marseilleza“. Am fost prompt: „Casablanca face în 2012 70 de ani“. Cred că nu am fost crud. Altă soluţie nu avem decît aceea să fim exacţi. 

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.