As Time Goes By

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

În noaptea de 31 dec. spre 1 ian.,

aveam bine fixate în minte cîteva subiecte categoric serioase şi urgente:

existenţa în Rusia a unei drepte şi stîngi (nici una extremă) ca expresii ale unei democraţii – conform declaraţiei lui Putin în faţa unui brad festiv, felicitînd întreaga naţiune;

imaginea surprinzător de nuanţată a lui T.P. (Titus Popovici) în ultima carte a lui CTP în care analiza evoluţia cinematografiei române sub Dej şi sub Ceauşescu;

fraza din ultimele zile ale Jurnalului lui Tolstoi, despre Fraţii Karamazov: „Multe lucruri bune, dar cîtă incoerenţă!“

de ce şi cum să rezişti în absenţa speranţei?

Indiferent de importanţa lor, de „ordinea intrărilor în scenă“, două evenimente le-au pus, recunosc, în umbră, soarele zilei aducîndu-mi în auz celebrul şlagăr al lui Gelu Solomonescu „E primăvară în ianuarie“.

Primul eveniment a fost Sergiu Celibidache dirijînd la Ateneu, pe nu ştiu ce TVR şi în care eternităţi, Rapsodia română; tot ce face, rîde şi dansează dînd intrările la toate horele, sîrbele şi ciocîrliile este inenarabil şi zguduitor pînă la dezechilibrul oricăror probleme urgente.

Al doilea – şi cer nu numai înţelegere, dar şi concentrare – este eşecul, pe 31 dec., suferit acasă, de Manchester-ul United, al lui Sir Alex şi al meu, personal, în meciul cu ultima clasată Blackburn. Fără să intru în amănuntele unui scor care „a evoluat nebuneşte“, combinaţia dintre Celibidache şi cei peste 75.000 de englezi de pe Old Traford m-a adus în următoarea situaţie tratată cu sînge rece, despovărat de orice culpă ideologică:

pe 1 ianuarie, la orele 17,00, m-am teletransportat la Sunderland, unde Manchester City (rivala lui United la primul loc) nu trebuia să învingă, dorinţă aprigă, fără speranţă, de unde un pariu nesăbuit cu mine însumi, atît de metafizic încît nu-l pot divulga; am contemplat primele 45 de minute, City îi era superioară, dar nu marca, la pauză, orele 17,45, era 0-0 ca atare

la 18h, m-am dus pe TVR Cultural, unde începea Vă place Brahms, film de neocolit în situaţii chiar mult mai grele şi am stat imobil fotbalistic, dar agitat artistic, ştiindu-i pe dinafară, ca-n basmele oricărui adult, toate replicile în care aceea de bază, a ei, rămînea: „De mult nu m-a mai căutat cineva în tot Parisul...“ Am stat în această stare adulterină – acceptabilă dacă există şi una uterină – pînă cînd Perkins o invita pentru prima oară la un prînz împreună şi atunci, fără să-mi pierd controlul, m-am întors la Sunderland, unde în minutul 72 era încă 0-0.

Am hotărît că orice s-ar întîmpla la Paris, nu mă mişc de-aici, 18 minute pînă la the end, am emis nădejdea (şi cîte nădejdi am emis în ultimele decenii?) că va rămîne 0-0, ca Mancini (ăsta e antrenorul lui City, pentru cine nu are cultura la zi) să nu ia trei puncte, ci doar unul, la Sir Alex, am dublat pariul meu meta, pe care l-am văzut pierdut în minutul meu 88, cînd City a avut o ocazie mai mult decît enormă, dar şi enormul e în fotbal normal să fie ratat, s-a intrat în prelungiri, Sunderland părea zdrobită, doar părea, fiindcă – deşi în fotbal nu există fiindcă – în ultima secundă a celor 4 minute de prelungiri a avut şi ea un contraatac, City era cu totul descoperită şi, dintr-un offsaid pentru care nu voi avea niciodată remuşcări, Sunderland marchează golul de 1-0.

M-am prefăcut mie însumi dîndu-mă sobru – nu e uşor – am comutat pe Ingrid Bergman şi Yves Montand, exact la scena cînd el îi citeşte ei scrisoarea lui Perkins, scrisorica de amor – se poate trăi fără diminutivele celui care ne-a interzis să mai rostim în română: „te ador!“? – ca de-acolo încolo nici replica ei, poate chiar adresată mie: „nu eşti prea inteligent, dragule!“, să nu mă clintească din poveste. Am dus-o pînă la scena aceea, cînd ea – după ce i-a dat la propriu un papuc – să-i strige din capul scării: „încearcă să înţelegi, sînt bătrînă!“, scenă din cauza căreia m-am despărţit de o persoană, ea considerînd-o indecentă, eu bravă. Aveam... nu ştiu cîţi ani aveam – cinefilul de serviciu a emis o singură idee precisă: „Aimez-vous Brahms? a făcut în 2011 50 de ani... nici nu i-am simţit“.

Peste nici două minute, am primit, pe rînd, două telefoane, de la doi amici care nu se cunoşteau între ei – întrebîndu-mă fiecare dacă am văzut Casablanca pe PRO TV; nu le-am deconspirat de ce nu – îmi era dificil să le explic că am pus un meci de fotbal mai presus de Sam; amîndoi au ţinut să-mi confirme că iar au plîns la „Marseilleza“. Am fost prompt: „Casablanca face în 2012 70 de ani“. Cred că nu am fost crud. Altă soluţie nu avem decît aceea să fim exacţi. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

archaeopteryx 1600x600 jpg
Archaeopteryx - Descoperiri remarcabile despre pasărea primordială care a zburat peste epoci
Un nou studiu revoluționar aruncă lumină asupra unuia dintre cele mai fascinante simboluri ale tranziției dintre dinozauri și păsări: Archaeopteryx. Această pasăre preistorică de mărimea unui porumbel, conservată într-o fosilă rară din colecția Field Museum din Chicago, oferă astăzi detalii fără pre
cod galben ploi
Vreme rece și precipitații în întreaga țară, în weekend. Județele care intră sub cod galben de ploi
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 16 mai, un Cod galben de ploi, valabil până sâmbătă dimineaţa pe raza a cinci judeţe, precum şi o informare de vijelii, vreme rece şi precipitaţii.
ploaie jpeg
Weekend friguros, cu ploi şi vânt. Avertizare cod galben în 5 judeţe şi în Capitală
Meteorologii anunţă un weekend friguros, cu ploi şi vânt, în cinci judeţe ale ţării şi în Bucureşti.
image png
Cum identificăm fake news-urile pe TikTok: 10 indicii esențiale
În era digitală, TikTok a devenit o platformă privilegiată pentru divertisment și informare, însă, din păcate, a facilitat și răspândirea rapidă a fake news-urilor.
Banner Aurora si Săndel Mihai
Aurora și Săndel Mihai, cumnata și fratele Andrei, dau din casă! Cum sunt ca părinți și cât de bine se înțeleg cu fiul lor?
Aurora și Săndel Mihai, cumnata și fratele celebrei artiste Andra, au acasă un băiat aproape major.
image png
Borș din corcodușe. Acreala ideală pentru ciorbe. Rețeta veche de zeci de ani
În satele românești, acolo unde tradiția se împletește firesc cu bunul gust, gospodinele păstrează și astăzi rețete care au trecut testul timpului. Una dintre aceste rețete este borșul din corcodușe
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Simion îl acuză pe Nicușor Dan că fuge de dezbatere. Candidații au evitat să se confrunte în campanie
Candidatul AUR intrat în turul II al alegerilor prezidențiale 2025, George Simion, îl acuză pe contracandidatul său, Nicușor Dan, că a fugit de la dezbaterea organizată de Radio România Actualități, afirmând că refuză o confruntare directă pe teren neutru.
provocare elefct cal 1 jpg
Ce spune despre tine dacă găsești calul ascuns, în 10 secunde?
Cauți o provocare? Iată un test rapid de observație: poți găsi calul ascuns în această imagine în doar 10 secunde?
banner mariana moculescu jpg