Alte note informative către Serviciile multilateral specializate

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Alte note informative către Serviciile multilateral specializate jpeg

Luni (către un eventual Departament financiar): De cîte ori – anual! – îmi întocmesc declaraţia către fisc, mă cuprinde un frison – să-i zic metafizic, cum e la modă, ar fi bombastic şi mă feresc de asta mai mult decît de satana –, un fior de mulţumire uşor aeriană, pentru că niciodată nu mi-a fost urît să trăiesc şi nu mi-a trecut prin minte să-mi blestem viaţa. Cu un humor care aparţine aceluiaşi fior, mă văd larg „desfăşurat“ între două adevăruri: între adevărul integral din secolul trecut – care m-a lăsat 12 ani şomer – şi Adevărul Holding unde sînt salariat în mileniul III. Nu vă ascund că încă nu m-am decis pe care să-l prefer. Sînt totodată conştient că de aici – din amorul meu neclintit şi nesăbuit pentru tot ce-i viaţă – provine „lipsa de tragic“ imputată de peste 60 de ani scrisului meu cu care îmi cîştig existenţa, adică veniturile. Pentru mine, viaţa e tragică fiindcă este – alternativ sau simultan – detestabilă şi încîntătoare.

Marţi: Sper să nu vă plictisesc dacă vă voi comunica – poate că nu ştiţi şi n-o să vă fie peste puteri să înţelegeţi – ce scria Albert Camus la 27 de ani: „Eroarea unei anumite literaturi este aceea de a crede că viaţa e tragică pentru că e mizerabilă. Ea poate fi bulversantă şi magnifică, iată în ce constă tragedia ei“. Mi-am scris aceste cuvinte pe un carton lipit pe perete, lîngă o altă frază („Am trăit vremuri atroce cu bucurii enorme“) a unui filozof contemporan (George Steiner), de care ni se bate capul mai puţin decît de Camus, redus şi el, abuziv, doar la politică. Citatul de mai sus e dintr-o cronică a sa din 1938 în care critica romanul lui Sartre, Greaţa, emblematic şi rezistent pînă azi în dezgustul faţă de om. Vă propun să citiţi neapărat Greaţa. E indispensabilă pentru munca dvs.

Miercuri: Mulţumesc aceluia dintre dvs., fie şi nesemnat, care mi-a răspuns prompt la întrebarea mea: de ce nu vă pasă de prietenul meu deprimat într-un amor de peste 55 de ani? Fireşte că mi-e clară formularea: „nu ţine de responsabilităţile noastre“. Fireşte că o ştiam. Vă asigur că voi continua să vă ţin la curent cu tot ce nu intră în responsabilităţile dvs. Fiindcă nu le cunosc şi cred că nici dvs. nu vă sînt foarte bine precizate. Altfel nu ar exista atîta confuzie în tot ce faceţi. Dacă v-aş fi scris că prietenul meu, disperat dintr-un caz de amor, e gata să dea foc maşinii cu care se plimbă doamna aceea, precis v-aţi fi sesizat, v-aţi fi implicat... Glumesc, fiţi pe pace, numai o confuzie tot mai creatoare ne poate duce la liman.


Joi: Chiar dacă nu aveţi în organigrama dvs. un sector ideologic ca altădată, cu seminariile şi obligaţiile bibliografiilor, nu pot să nu vă semnalez un fenomen la zi, apărut ciudat în gîndirea noastră politică. Partidul prezidenţial aflat la putere a fost acuzat de preşedintele ţării că în conducere s-a instalat o gaşcă, nepersonalizată, dar vinovată de sectarism şi bolşevism. Dacă nu le aveţi la îndemînă, cereţi de la Academie sau de la fostele Arhive ale CC-ului colecţiile anilor 1970 şi veţi găsi celebra indicaţie din ultimii ani de domnie ai lui Mao Ze Dun, în care acesta, iniţiind „revoluţia culturală“, cerea gărzilor roşii să declanşeze o critică nimicitoare la adresa celor din conducerea propriului partid comunist; în termenii violenţei ideologice, aceasta însemna „bombardarea propriului cartier general“. În 2010, la noi, se combate bolşevismul cu idei maoiste? Precizez că sînt un democrat fără de partid.

Sîmbătă: Neştiind şi chiar neinteresîndu-mă dacă fixul şi mobilul îmi sînt ascultate – ar fi un act de cultură să se afle ce vorbesc – mă simt, totuşi, dator să vă înştiinţez că azi, la un minut după acel 1-0 a lui Manchester United în meciul cu Manchester City – gol entuziasmant în ultima secundă a prelungirilor – am fost sunat de un vechi şi bun prieten din Ramat Gan (Israel) pentru a ne bucura împreună, şi el fiind manchesterist, de victoria „alor noştri“. Asemenea clipe mă fac să rămîn neabătut la părerea că la noi a avut loc o revoluţie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.