Aide-mémoire-ul unui inginer pensionar

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
După 40 de ani jpeg

La cîteva zile după apariţia în Dilema veche (nr. 374/2011) a acelui aide-mémoire pentru (a)uzul intern, am primit la redacţie un e-mail de la domnul Tudor Mihalache – 66 de ani, inginer pensionar – care ne punea la dispoziţie un aide-mémoire propriu:

Cristian – şeful care, în funcţie de starea în care se găsea şi ce dorea să obţină de la mine – să mă roage sau să mă „îngroape“ – mi se adresa cu: Doruleţule, Dorele, Tudorică, Tudore, Mihalache sau tovarăşul Mihalache;

Petreuşi – pui schilozi, nu numai proaspeţi, pentru obţinerea cărora te trezeai la 4 dimineaţa ca să te aşezi la rînd; copiii veneau aproape de ora 6;

Carmen – prietena de la şase ani, predestinată de toţi vecinii ca viitoarea mea soţie şi care, pînă la moartea ei, în urmă cu 13 ani, a rămas ca la început; 

Popescu – secretarul de partid, al dracului de rău – adică orgolios –, care mă „ţinea“ pe lîngă el deoarece avea nevoie de cineva care să-i întocmească dările de seamă şi toată hîrţogăraia cerută unui comitet de partid;

Dobrescu – actualul local situat la paralela 45 pe DN1, unde am bălăcărit multe, consumînd vinul casei;

Achim – securistul uzinei, care în martie ’89, cînd mi-a cerut o notă explicativă despre un incendiu la un utilaj, mi-a spus: „ştiu că mă abureşti, dar atîta timp cît o faci cu stil şi plauzibil, îmi convine şi mie... vezi ce scrii acolo, să nu scapi tocmai acum cine ştie ce prostie“;

Cezar Petrescu – cenacul literar al uzinei, unde – în primul rînd datorită prietenilor Cristi Crăciun şi

Serghie Bucur –, am avut parte de clipe frumoase în vremuri aiurite;

Gică – omul de care mă leagă 63 de ani de prietenie; cu el, chiar dacă vorbim de cinci ori pe an, discuţia curge ca şi cînd ar fi fost întreruptă în urmă cu trei minute;

Columbia – ruinele rafinăriei bombardate în cel de-Al Doilea Război Mondial, arena de joacă a copilăriei.

Între Carmen, prietena de la şase ani, sortită a-i fi soţie, şi Gică, cel de care-l leagă 63 de ani în care „dacă vorbim de cinci ori“, e ca şi cum am discutat în urmă cu trei minute – expresia care m-a curentat a fost aceea privitoare la Cenaclul „Cezar Petrescu“, acolo unde „am avut parte de clipe frumoase în vremuri aiurite“. Pare o frază uşurică, dar nu e. E, dimpotrivă, cît se poate de grea. E una dintre cele mai complicate ecuaţii pentru spiritul acestor locuri, incapabil nu numai să deosebească între bine şi rău, dar să le şi vadă funcţionînd împreună. O predispoziţie ancestrală – nu cu totul neîndreptăţită – pentru a vedea totul în negru ne interzice să păstrăm bucuriile pe termen lung, să le respectăm, să le ocrotim, să nu le dăm dracului – cum s-ar zice cu o vorbă blîndă. În general, ele trebuie bagatelizate, luate superficial, trecute în derizoriu, în fondul nostru neserios, fără de consecinţe pe viaţă şi pe moarte. A te fi bucurat „în vremuri aiurite“ (expresie aparent lejeră) şi a ţine minte de ce şi cum te poate face – în fluxul generalizărilor – frivol, sau mai rău: optimist, şi mai rău: apolitic. Maniheismul nostru fundamentalist nu admite că în comunism am trăit şi bucurii neorînduite ideologic. Seriozitatea se măsoară după capacitatea de a te plînge, de a imputa mereu vremurilor permanenta lor nefericire; nu se obişnuieşte ca o „clipă frumoasă“ (expresie aparent lejeră) să ţină, viguroasă, pînă la adînci bătrîneţi. Banalitatea răului include banalizarea clipei frumoase. Logica romanţelor e devastatoare. Nu propun s-o abolim, dar nici să bolim din maniheism – avem la dispoziţie atîtea alte boli. Cît timp mai ştim limpede printre ce ruine ne-am jucat şi ce vin al casei am băut, după o coadă la pui Petreuş, mai sîntem sănătoşi mintal. Îmi permit astfel să pun la bună păstrare, în dosarul meu special, avînd ca motto: „Bucurii enorme în vremuri atroce“ aide-mémoire-ul domnului Tudor Mihalache (tudoraur@gmail.com).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre al doilea pachet de măsuri fiscale și reforme. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Demisia lui Anastasiu rezolvă o problemă, dar naște alta: va trebui Bolojan să meargă din nou în Parlament?
Demisia lui Dragoș Anastasiu rezolvă problema prezenței în guvern a unei persoane care pur și simplu nu mai putea continua, indiferent dacă a fost vinovată sau nu, dar naște o altă problemă importantă: trebuie Ilie Bolojan să meargă din nou în Parlament?
Placinta Bougatsa  Sursa foto shutterstock 1961595190 jpg
Plăcintă Bougatsa, desert grecesc din doar 7 ingrediente
Bucătăria grecească abundă de reţete de plăcinte dulci şi sărate deopotrivă. Bougatsa este una dintre cele cremoase la interior şi crocante la exterior, perfectă pentru gustările de peste zi. Pentru prepararea acesteia, ai nevoie de numai şapte ingrediente.
figure 005 jpg
Cel mai vechi obiect de sticlă din Anatolia descoperit la hitiții din Büklükale
Situat pe malul vestic al râului Kızılırmak, în centrul Turciei, situl arheologic Büklükale continuă să uimească cercetătorii prin bogăția sa de artefacte antice. Printre cele mai remarcabile descoperiri din această așezare, datată în mileniul al II-lea î.Hr., se numără unele dintre cele mai vechi e
Inundații Suceava Foto IGSU 8 jpg
Se anunță noi dezastre. Cod roșu de inundații și viituri în județele Suceava şi Neamţ. La o staţie hidrometrică s-a depăşit cota de pericol
Apele Române anunță precipitaţii abundente şi avertizări hidrologice Cod roșu în Suceava şi Neamţ, cele mai afectate judeţe din țară. S-a înregistrat un debit istoric de 534 mc/s pe râul Bistriţa, la staţia hidrometrică Frumosu.
Cătălin Bordea, încrezător în viitor   Prezentatorul show-ului The Ticket de la Antena 1 va face echipă bună cu prietenul său, Nelu Cortea
Cătălin Bordea, încrezător în viitor. Prezentatorul show-ului The Ticket va face echipă bună cu prietenul său, Nelu Cortea: „Am emoții! Sunt norocos…”
Cătălin Bordea (40 de ani) este prezentatorul noului show de la Antena 1, The Ticket, alături de bunul său prieten și coleg, Nelu Cortea.
jones jpg
Situație incredibilă în tenis: o sportivă fără cinci degete a intrat în Top 100 WTA
Francesca Jones, 24 de ani este un caz unic în tenisul profesionist.
Localnici evacuați cu ajutorul pompierilor mp4 thumbnail png
Localnicii din satele luate de ape sunt evacuați cu ajutorul elicopterelor SMURD, în județul Suceava. Cum se desfășoară intervențiile
Ploile abundente și viiturile au făcut prăpăd în localitatea Broșteni, din județul Suceava. Mai mulți oameni au rămas blocați în locuințe, mașinile au fost luate de ape, iar drumurile sunt impracticabile.
Beate Meinl Reisinger/FOTO:X
Austria neutră se gândește să intre în NATO, pe fondul amenințărilor Rusiei
După aproape șapte decenii de neutralitate constituțională, Austria începe să se întrebe dacă acest statut mai este suficient într-o lume în care războiul a revenit pe continent.
FELIX Baumgartner jpg
Ancheta morții lui Felix Baumgartner se complică. Ce arată ultimele imagini surpinse de camera video pe care o avea pe picior în timpul zborului
Ancheta privind moartea parașutistului Felix Baumgartner ia o turnură neașteptată, după ce au fost analizate imaginile surprinse de camera atașată de piciorul său în timpul zborului.