Acul

Publicat în Dilema Veche nr. 918 din 11 – 17 noiembrie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Observ că lumea continuă să-și bată capul cu problema vaccinării. Am scris și eu acum cîteva săptămîni despre asta, încercînd să găsesc cauze subtile pentru care unii nu vor să se vaccineze. Reiau subiectul pentru că între timp mi-a căzut o fisă, cum se spune, după care promit să nu-l mai abordez curînd, ba chiar sper să nici nu mai fie nevoie.

Ei bine, există o mulțime de motive pe care le invocă persoanele care nu vor să se vaccineze anti-COVID. Nu contest că unele sînt chiar întemeiate. Unele sînt simple pretexte. Altele fac parte dintr-un arsenal politic negativ.

Pe de-o parte, dezinformările în domeniu pot fi expuse cu mult aplomb și fără urmă de îndoială. De cealaltă parte, oamenii de știință, prin natura profesiei lor, nu pot niciodată să emită certitudini ferme. Nu pot spune, de exemplu, „Dacă te vaccinezi, nu te mai îmbolnăvești” sau „Dacă te vaccinezi, e garantat că nu vei mai muri de COVID”. Sînt și oameni care se îmbolnăvesc de COVID vaccinați fiind, și oameni care mor de COVID, vaccinați fiind. Cifrele o dovedesc însă deja, cu asupra de măsură, că vaccinații fac forme mai ușoare de boală sau că foarte rar se întîmplă să moară, mult mai rar decît nevaccinații. E o chestiune statistică. Bineînțeles însă că antivacciniștii scot în evidență tocmai excepțiile. Care există și ele și nu pot fi contestate. Mesajul „Cutare a murit, deși era vaccinat” este mult mai puternic decît formule de genul „Statisticile arată că numărul celor care...”. Și apoi, cîți oameni înțeleg o statistică? Nu demult, în Statele Unite s-a constatat că mulți medici nu erau în stare să aplice anumite politici de sănătate pentru că, deși studiaseră ani de zile medicina, nu se pricepeau la statistică și nu știau cum să interpreteze niște cifre. Erau complet ageamii la orice fel de matematică, fie ea și elementară.

Cu ani în urmă, un pseudo-specialist prevedea cutremure la televizor. Geologii știu că un cutremur nu poate fi prevăzut. Însă individul care spunea „Mîine va fi cutremur!” nu putea fi contrazis sută la sută de nici un savant respectabil. Pentru că savantul, deși vedea că are de-a face cu un farsor, era conștient că există și o probabilitate, chiar dacă infimă, să se producă un cutremur tocmai în ziua următoare. Celebrul fizician Richard Feynman spunea așa: „Cred că este mult mai interesant să trăiești fără să cunoşti decît să ai răspunsuri care ar putea fi greșite. Am răspunsuri aproximative, diferite concepții și grade de certitudine cu privire la unele lucruri, dar nu sînt sigur de nimic”. Tot el spunea, însă, că în știință apar și grade de certitudine atît de înalte, încît nu mai merită să iei în seamă infimul procent de incertitudine. În sfîrșit, cum să explici asemenea lucruri antivacciniștilor?

Intrăm deja în teorii prea sofisticate pentru mulți dintre cei care nu acceptă să se vaccineze. Cu toate astea, am remarcat că printre ei există și unii care, la rîndu-le, au teorii complicate cu care-și motivează opiniile. Vorbesc despre ARN, mutații genetice și alte asemenea năzdrăvănii. Și aici pică și fisa despre care aminteam la început. Am descoperit că în spatele unor asemenea teorii savante se poate ascunde ceva mult mai simplu: unui om care le vehicula cu o fervoare nemaipomenită îi era, de fapt, pur și simplu, frică de injecție, de ac. Aproape că n-am auzit pînă acum de un astfel de motiv. Am și uitat că se poate așa ceva. Nu-ți trece ușor prin cap că unui adult i-ar fi frică de o biată înțepătură. Și totuși. Acum, cînd „acul” ajunge la cei mai reticenți, care timp de multe luni au evitat vaccinul, aud de tot mai multe astfel de cazuri. În ceasul al doisprezecelea, cînd, pentru unii, frica de îmbolnăvire a depășit frica de ac, adevărata cauză a amînării a ieșit la iveală, iar sofisticatele teorii justificatoare anterioare au dispărut ca și cum nici n-ar fi fost. Unii își schimbă întrucîtva teoriile și se vaccinează. Alții, oameni în toată firea fiind, se rușinează pînă în ultimul moment să-și recunoască frica, dar ceea ce vezi în ochii lor atunci îți arată care era problema. Luni de zile s-au agățat de diverse teorii pe care le-au auzit ca să-și ascundă o spaimă de-a dreptul copilărească. Bineînțeles, e vorba de un fenomen uman mai general, care nu poate fi cauza specifică din pricina căreia România a rămas atît de mult în urma altor țări. Dar e și ea una din multele explicații. Frica e totuși ceva foarte omenesc. Mult mai omenesc decît teoriile conspiraționiste elucubrante. Ar trebui poate ca în clipurile de promovare să se spună și că vaccinul nu doare (că aproape nici nu-ți dai seama cînd ai fost înțepat), să se arate cît de mic e acel ac și cît de puțin durează toată operațiunea. S-ar putea evita măcar unele emoții, bîțîieli, leșinuri, insomnii dinaintea zilei cu pricina și nenumărate alte asemenea manifestări.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reedit FOTO SHUTTERSTOCK
Dogecoin - criptomoneda care a ajuns să valoreze mai mult decât compania Ford, după victoria lui Trump
Victoria lui Donald Trump la prezidențialele americane a creat o frenezie în rândul investitorilor, ceea ce a făcut ca una dintre criptomonede să crească vertiginos.
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
Ambasadorul Turciei dă o palmă României. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”
Ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan, a avut o reacție acidă vizavi de situația drumurilor din România. El a criticat dur lipsa unei șosele de mare viteză între capitalele
ana bogdan platformax jpg
România – Japonia, astăzi, la Malaga: postul care transmite un meci istoric pentru tenisul românesc
Partida va fi găzduită de Martin Carpena Arena, cu o capacitate de 11.300 de locuri. Aceasta e prima noastră prezența în cadrul Billie Jean King Cup Finals, întrecere care reunește cele mai bune 12 echipe ale lumii.
image png
Accident grav pe autostrada A3. S-a activat Planul Roșu de intervenție. 11 mașini au fost implicate în coliziune, iar în acestea se aflau 25 de persoane
Un grav accident rutier a avut loc joi pe autostrada A3, la kilometrul 56, în apropierea comunei Râfov din județul Prahova.
image png
Clătite la tavă. Rețeta care face furori pe rețelele de socialize. Încearc-o și te va cuceri, rapid, și pe tine!
Un desert rapid și delicios, clătitele la tavă au devenit un adevărat fenomen online. Ușor de preparat, pufoase și savuroase, acestea au cucerit mii de oameni.
accident A3 ISU jfif
Grav accident rutier pe A3. 11 mașini sunt implicate în carambol
Un grav accident de circulație în care sunt implicate 11 autoturisme a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe autostrada A3. La fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.
celulita shutterstock 2296152455 jpg
Remediul eficient, făcut în casă, care îmbunătățește aspectul pielii și te scapă de celulită
În căutarea unei soluții naturale pentru o piele mai fină și uniformă, numeroase persoane apelează la remedii de casă, iar unul dintre acestea a câștigat popularitate pe rețelele sociale.