Supușii loiali ai Majestății sale

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

Poate chiar cei mai loiali supuşi ai Majestăţii sale. Mulţi scoţieni s-au gîndit de-a lungul timpului la regele/regina de la Londra ca la un fel de ostatic ţinut acolo de englezii cei răi. Uniunea dinastică dintre Anglia şi Scoţia a dus, în 1707, la crearea unui singur stat, numit uşor megalomanic Regatul Unit al Marii Britanii. La 1707 nu era nimic mare în legătură cu insuliţa respectivă, dar Marea Britanie chiar s-a dovedit mare – a devenit centrul celui mai întins imperiu din istorie. Iar scoţienii au fost făcători ai acestei istorii. Regimentele de scoţieni au fost, şi se mai laudă că încă ar fi, cele mai viteze şi mai fanatice trupe ale Majestăţii sale. Scoţienii iubesc monarhul, dar urăsc Anglia. Scoţienii iubesc imperiul, dar urăsc capitala. Scoţienii vorbesc engleza, dar o maltratează sistematic cu un accent îngrozitor de care sînt mîndri. Scoţienii au dat mai mulţi premieri şi o mulţime de oameni de stat, dar urăsc sistemul statal care i-a făcut mereu vioara a doua a unui stat mare. Desigur, noi ăştia din state mai şubrede şi fără realizări imperiale le-am putea spune scoţienilor că mai bine vioara a doua în cel mai mare imperiu de pe pămînt decît vioara întîi într-un stat căruia i-au scuipat seminţe în cap vreo cinci imperii vecine. Dar aşa e firea umană, ce ai e luat de-a gata, ce nu ai pare mai sexy. 

Acum, scoţienilor li se pare sexy independenţa. În mod ciudat, sentimentul s-a acutizat după ce au primit deja o autonomie foarte largă. Cel mai bun premier scoţian din secolul trecut, Tony Blair, le-a dat asta. Bine, mulţi nu vor fi de acord că Blair e scoţian, dar el aşa se laudă. Cel puţin familia sa era din Scoţia, el s-a născut acolo, dar s-au mutat în sud cînd era copil. De fapt, Blair e englez, dar mereu a vrut să-l enerveze pe Gordon Brown dîndu-se scoţian. Brown chiar era scoţian, din ăla sadea, din ăla ursuz. Dintre scoţienii ăia care s-au decis de tineri că Scoţia e prea mică pentru ei şi că trebuie să joace pe scena mare de la Londra şi să devină Premierul Majestăţii sale. Şi cînd zic Premierul Majestăţii sale, mă refer la Acel Premier, altfel Majestatea sa are o mulţime de premieri, unul în Canada, unul în Australia şi o mulţime de premieri chiar şi mai mici prin insulele din Pacific. Dar toată lumea face diferenţa între aceşti premieri ai Majestăţii sale şi Premierul Majestăţii sale, nu aş putea să vă explic exact cum face lumea diferenţa, dar se face. 

Englezul de Blair le-a zis aşa: fraţii mei scoţieni, noi scoţienii am fost mereu nervoşi pe Londra pentru că nu ne-a lăsat să ne conducem singuri, dar nu prea are rost să ne despărţim de englezi de tot, mai bine facem Parlament scoţian, alegem un guvern scoţian, care decide asupra educaţiei, sănătăţii, taxelor. În plus, rămînem la fel de reprezentaţi şi în parlamentul de la Londra, acolo unde se decide politica externă, de apărare şi bugetul mare. Ei, ce ziceţi? Asta s-a numit devolution în engleză şi e una dintre multele revoluţii tăcute produse de Blair. Pînă atunci, se băteau intransigenţii: o parte dintre scoţieni voiau să se desprindă de tot de Marea Britanie, tema era tabu pentru conservatorii din Scoţia şi din Anglia. De altfel, Partidul Conservator britanic nu se numeşte de fapt aşa, numele său oficial este „Partidul Conservator şi Unionist“, aşa de-ai naibii, să arate încă din nume că nici nu se pune problema unei Scoţii separate. Şi adevărul e că Marea Britanie pînă la Blair era un stat foarte centralizat. Marea Britanie a condus un imperiu foarte flexibil şi descentralizat, dar altfel la ea acasă totul se decidea la Londra. Deci, Blair a introdus autonomia Scoţiei, în 1999. Şi autonomie din aceea pompoasă, cu parlament şi executiv. 

Bon, asta ar fi trebuit – a crezut Blair – să rezolve frustrările scoţienilor. Le-am dat parlament, au şi şef al guvernului (autointitulat „premier“), ce mai vor? Eu îl ador pe Blair (îi citesc memoriile acum) tocmai pentru că e un amestec atît de neobişnuit de pragmatism rece şi entuziasme solare. El a crezut sincer că a rezolvat problema cu scoţienii. Şi chiar în stil mare, riscînd să deschidă o temă tabu şi nemulţumind mare parte din societatea engleză. Problema cu frustrările oamenilor e că nu trec dacă le hrăneşti. Se întîmplă asta în toate domeniile, dar mai ales în dragoste şi în politică.

Devoluţia scoţiană a creat o nouă instituţie – parlamentul scoţian (mă rog, unii spun că l-ar fi renăscut pe cel desfiinţat în 1707, dar să fim serioşi, adunătura aia de boieri în fuste nu se compară cu un parlament modern). Iar parlamentul scoţian a ajuns să fie dominat de Partidul Naţional Scoţian (SNP). Condus de Alex Salmond, un tip foarte de treabă şi popular. SNP este partidul creat pentru a obţine independenţa de Anglia. Fără să aibă o scenă unde să se manifeste (nu prea făceau mare scofală în alegerile pentru parlamentul de la Londra), SNP erau văzuţi ca încă unii dintre ciudaţii extremişti locali ai continentului – vezi pe şefii bascilor sau ai secuilor, mai nou. Dar avînd o scenă proprie pe care să evolueze şi spălaţi prin Salmond de imaginea de sonaţi cu vise, SNP a devenit partid de guvernămînt. Săracul Blair a trăit s-o vadă şi pe asta: le-a creat cea mai eficientă jucărie independiştilor scoţieni. 

Bon, asta înseamnă că Salmond va fi primul premier al Scoţiei independente? Aici intervine natura sucită a scoţienilor: îl votează pe Salmond, care zice că vrea independenţa, dar din sondaje rezultă că nu există o majoritate pentru independenţă. Deci, Salmond independistul conduce din 2007 Scoţia, dar îi e frică să organizeze referendumul de separare. Acum l-a promis pentru 2014. În plus, zice că scoţienii nu vor avea de ales direct între independenţă sau nu, ci li se vor da mai multe variante: a) situaţia actuală b) şi mai multă autonomie, c) independenţă completă, d) nu declarăm independenţa, dar vorbim permanent despre ea pentru că îi enervează pe englezi. Evident, glumesc, punctul d) e de la mine. Trebuie însă adăugat că independenţă în sens scoţian ar însemna ceva cam cum este Canada, adică parte din Commonwealth, separaţi de Londra, dar în continuare supuşi fideli ai Majestăţii sale. 
Premierul (cu P mare) David Cameron s-a enervat şi i-a spus public lui Salmond: hai, dom’le, dacă eşti smecher, fă-l odată şi lasă oamenii să aleagă clar între A şi B, ce te tot codeşti atîta?! Asta a fost văzută ca o umilinţă pentru Salmond. De obicei, scoţienii – şi mai ales SNP – vorbeau despre referendum pentru independenţă. Şi doar ei. Englezii – şi mai ales cei din Partidul Conservator şi Unionist – ignorau superior tema. Acum, Cameron a întors foaia: hai, vă provoc la referendum, dar repede şi fără ocolişuri, aveţi curaj?! De la faza asta, Salmond e pus pe picior greşit: staţi aşa, ne mai gîndim, nu va fi cu da sau ba. Adevărul e că nu mai are haz să vorbeşti despre independenţă dacă asta nu îi mai enervează pe înţepaţii ăia de englezi.

Bon, dar cum de vrea Partidul Conservator şi Unionist referendum pentru independenţa Scoţiei? Ar fi mai multe. În primul rînd, că sînt destui englezi care vor şi ei parlamentul lor. Adică, scoţienii au parlamentul şi premierul lor, irlandezii din nord au la fel, noi englezii ce mai avem? Păi, voi sînteţi Marea Britanie, îţi vine să le zici. Ei aş, vor să fie Anglia. Apoi, s-a calculat matematic că fără Scoţia (care votează naţionalist în parlamentul scoţian şi cu stînga în parlamentul britanic), conservatorii ar cîştiga puterea la Londra aproape mereu. Şi uite aşa, Partidul Conservator şi Unionist devine doar Conservator. Şi tot aşa Premierul Majestăţii sale s-ar putea să devină doar unul dintre premierii Majestăţii sale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Meteo ploi vreme toamna ploaie FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru săptămâna 18-24 noiembrie. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Vremea se încălzește brusc în zilele următoare, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17 - 19 grade la jumătatea săptămânii viitoare. Începând de miercuri însă, crește posibilitatea de precipitații, potrivit prognozei pentru următoarele zile publicată de ANM.
silviu prigoana jpg
Motivul pentru care Silviu Prigoană nu a avut niciodată prieteni. Ce spunea milionarul în ultimul său interviu: „Dacă îl suni mâine că ai nevoie de un rinichi...”
În ultimul său interviu, Silviu Prigoană a dezvăluit motivul pentru care niciodată nu i-a placut să aibă prieteni. Milionarul spunea că singurii oameni pe care te poți baza întotdeauna sunt părinții și nici măcar soția sau frații nu îți pot fi atât de apropiați.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Rezultatele Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 17 noiembrie
Duminică, 17 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loteria Română a suplimentat cu 500.000 de lei fondul de câştiguri al categoriei I pentru tragerea Loto 6/49.
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Elevii din Focșani cer mutarea orelor în online! Învață în frig de două săptămăni. „Căldura nu este o materie opţională..."
Elevii din Focșani sunt nevoiți să învețe în continuare în frig. Totul din cauză că firma de termoficare a municipiului a intrat în insolvență. În această situație, cei de la Consiliul Elevilor din Vrancea cer mutarea orelor în on-line.
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
Cât costă distracția la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Un pahar de vin fiert sau o porție de mâncare tradițională te vor face să scoți ceva bani din buzunar
Târgul de Crăciun din Craiova și-a deschis porțile vineri și va dura până la 05.01.2025. Cei care vor să se bucure de atmosfera feerică de sărbători trebuie să scoată ceva bani din buzunar, atât pentru mâncare, cât și pentru distracție.
GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.
Elena Lasconi la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Lasconi, de acord cu apelul lansat de liberalul Ilie Bolojan: „Dacă vrem să oprim blatul PSD este nevoie de un gest ferm: candidat unic de dreapta”
Președintele USR, Elena Lasconi, a susținut, într-un răspuns la un apel lansat de liberalul Ilie Bolojan la adresa candidaților la alegerile prezidențiale, că este nevoie de un candidat unic, acuzând că Nicolae Ciucă refuză o înțelegere între partidele de dreapta în baza unor sondaje.
Tesla 3 jpg
Șoferii de Tesla sunt încântați, după ce compania a confirmat lansarea noii tehnologii avansate: „Sunt și mai nerăbdător acum”
Proprietarii de Tesla din Europa se bucură deja de o nouă funcție de siguranță de ultimă generație pentru anumite modele.
sofer furios coada jpg
Un șofer de ridesharing a rămas fără 2.400 de lei. Cum a fost păcălit chiar de clientul său
Polițiștii atrag atenția cu privire la o nouă metodă de înșelăciune. Un șofer de ridesharing a rămas, recent, fără 2.400 de lei, în portofel. Cum s-a întâmplat totul: clientul i-a cerut să-i schimbe 500 de euro, pe motiv că este noapte şi nu sunt deschise casele de schimb.