Vocea prezidenţială

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
Pre┼čedintele B─âsescu ┼či fatalitatea jpeg

Am re┼úinut, ├«n ultima vreme, dou─â interven┼úii publice ale pre┼čedintelui UE, dl Herman Van Rompuy. Una a fost lansarea unui volum propriu de haiku-uri, acum c├«teva s─âpt─âm├«ni. A┼čadar, dl Pre┼čedinte este rafinat ┼či subtil: nu poet pur ┼či simplu, ci autor de haiku-uri ÔÇô specie complicat─â, la care nu oricine se ├«ncumet─â. A doua este textul dat publicit─â┼úii cu ocazia Zilei Europei (ap─ârut ├«n Adev─ârul din 8 mai, aici).

Despre volumul de haiku-uri nu m─â pot pronun┼úa; doar m─â bucur c─â avem un pre┼čedinte-creator (┼či ├«nc─â la un asemenea nivel de subtilitate), ├«ntr-o vreme ├«n care, de la Bush-fiul ├«ncoace, presa tot relateaz─â despre diverse gafe culturale ale liderilor politici de pe toate meridianele. C├«t despre textul din Adev─ârul, con┼úine toate nobilele adev─âruri ┼či locuri comune ale discursului comme il faut despre Uniunea European─â. Dl Pre┼čedinte nu uit─â s─â enumere avantajele concrete ale UE, pe care fiecare cet─â┼úean le poate sim┼úi direct: ÔÇ×Uniunea European─â ofer─â multe avantaje practice consumatorilor, c─âl─âtorilor sau ├«ntreprinz─âtorilor. ├Än prezent, oamenii c─âl─âtoresc ieftin cu avionul spre ora┼če ┼či litoraluri de pe ├«ntregul continent. Convorbirile telefonice pe teritoriul Uniunii cost─â o frac┼úiune din ce costau ├«n trecut.

Oamenii pot cump─âra ├«n siguran┼ú─â produse din oricare stat UE. Cozile la punctele de trecere a frontierei s├«nt de domeniul trecutului. Studiile ├«n str─âin─âtate s├«nt o experien┼ú─â u┼čor accesibil─âÔÇť. Este evocat, desigur, ┼či Robert Schuman ÔÇô unul dintre ini┼úiatorii proiectului european ÔÇô, dar apare ┼či ideea c─â ÔÇ×istoria noastr─â comun─âÔÇť nu este suficient─â pentru a ne asigura viitorul. E nevoie de solidaritate: ÔÇ×Pentru a ne ap─âra valorile, interesele ┼či locurile de munc─â europene trebuie s─â continu─âm s─â ac┼úion─âm ├«mpreun─â, iar atunci c├«nd ac┼úion─âm individual, trebuie s─â o facem ├«ntr-un spirit comun. Lumea de ast─âzi ne cere mai ales s─â elabor─âm o politic─â economic─â mai solid─â ┼či politici mai unite ├«n domeniul afacerilor externe ┼či al mediuluiÔÇť. Aici dl Pre┼čedinte face probabil aluzie la ÔÇ×ac┼úiunile individualeÔÇť ale unor state europene ├«n diverse ├«mprejur─âri care cereau mai degrab─â o voce unic─â: ├«n┼úelegerile separate ale Germaniei, Fran┼úei ori Italiei cu Rusia (pe teme energetice, dar nu numai), diferen┼úele de vederi ├«n leg─âtur─â cu criza din Grecia, ┼či altele. De altfel, criza a accentuat tocmai diferen┼úele: ├«n fa┼úa dificult─â┼úilor, discursul despre solidaritate e foarte greu de digerat pentru liderii politici na┼úionali, care au de c├«┼čtigat voturi, iar electoratul se ├«ntreab─â ÔÇô eventual momit ┼či de curentele de g├«ndire na┼úionaliste ┼či populiste ÔÇô de ce trebuie ca impozitele pe care le pl─âte┼čte ├«n ┼úara sa s─â ajung─â ├«ntr-o ┼úar─â ai c─ârei politicieni au fost nes─âbui┼úi cu cheltuielile. ÔÇ×Politicienii trebuie s─â ofere r─âspunsuri conving─âtoare ├«ntreb─ârilor dificileÔÇť, spune dl Van Rompuy. De exemplu, de ce s-a hot─âr├«t acordarea unui sprijin Greciei. Dar ├«ntreb─ârile dificile s├«nt, de cele mai multe ori, evitate de politicieni, iar pentru a-i convinge pe propriii cet─â┼úeni c─â e ┼či ├«n interesul lor s─â nu-i lase la greu pe concet─â┼úenii greci este nevoie de o putere de convingere colosal─â. Cine se ├«nham─â la a┼ča ceva?


Ar fi fost poate mult mai bine, ├«ntr-o asemenea situa┼úie, dac─â la pre┼čedin┼úia UE s-ar fi aflat o personalitate mai cunoscut─â, cu o voce mai pregnant─â. Un lider de talia lui Tony Blair, de pild─â, ar fi putut ÔÇ×acoperiÔÇť mai bine ┼či mai conving─âtor discursurile paralele (sau contradictorii) ale ┼čefilor de state ┼či de guverne din ┼ú─ârile membre. E cam nepotrivit s─â le ceri liderilor na┼úionali s─â vorbeasc─â mai ales despre solidaritate, c├«nd deocamdat─â ÔÇô totu┼či ÔÇô UE se bazeaz─â pe asocierea dintre state na┼úionale, iar politica func┼úioneaz─â ├«n primul r├«nd la nivel na┼úional. Despre solidaritate european─â ┼či interese comune s├«nt chema┼úi s─â vorbeasc─â, ├«n primul r├«nd, cei care ocup─â func┼úii la nivel supra-na┼úional. ├Äntre ace┼čtia, pre┼čedintele UE ar fi cel mai indicat s─â o fac─â. ├Än felul s─âu, dl Herman Van Rompuy se str─âduie┼čte s─â-┼či ├«ndeplineasc─â aceast─â misiune. Numai c─â notorietatea sc─âzut─â ┼či profilul de bun negociator ÔÇ×din umbr─âÔÇť fac ca vocea sa s─â fie pu┼úin luat─â ├«n seam─â.

Mai mult dec├«t solidaritatea european─â ├«n sine, ar fi necesar─â ├«n vremuri de criz─â o voce puternic─â ┼či credibil─â, ├«n stare s─â-i conving─â pe cet─â┼úeni de necesitatea unei asemenea solidarit─â┼úi. O asemenea voce nu exist─â. S-ar putea ca, din cauza ÔÇ×contagiuniiÔÇť crizei grece┼čti, cet─â┼úenii s─â simt─â pe pielea lor, cu efecte negative, ce ├«nseamn─â ÔÇ×politicile comune europeneÔÇť (sau, dimpotriv─â, absen┼úa lor). Deocamdat─â, la vechea ├«ntrebare ÔÇ×dac─â suni ├«n Europa, cine r─âspunde la telefon?ÔÇť, r─âspunsul poate fi: un pre┼čedinte recit├«nd haiku-uri...

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.