Victoria televizorului în alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Ne-am pricopsit. Partidul lui Dan Diaconescu a obţinut nişte primării şi niscaiva locuri în Consiliile Locale. În total, conform cifrelor parţiale disponibile la ora la care scriu (marţi dimineaţa), ar fi obţinut cam 10% în alegerile locale. „E puţin, să nu ne speriem“, zic unii comentatori. „Atîta e gradul de alienare mintală al electoratului românesc“, zice însuşi Cristian Tudor Popescu, adăugînd: „Se întîmplă ceea ce am făcut scurtă la mînă şi la limbă avertizînd: ca şi în cazul PNŢCD în 2000, cînd CV Tudor şi PRM au fost propulsaţi în prim-planul politicii româneşti, în sorbul creat de scufundarea unui partid mare pot să apară mutanţi politici monstruoşi“.

N-o fi mult, dar nu e totuna cu PRM sau cu alte episoade din trecutul recent. Partidul lui DD a fost creat integral la televizor. N-are nici un fel de activitate politică şi probabil că nici măcar cei care l-au votat nu pot spune nimic despre acest partid şi nu cunosc numele nici unui membru (în afară, desigur, de arhicunoscutul său fondator). Dan Diaconescu a cîştigat exploatînd spaimele şi frustrările oamenilor (în special ale perdanţilor tranziţiei) şi, mai ales, promiţînd vrute şi nevrute. E sinteza şi vîrful politicii bazate pe promisiuni irealizabile – de exemplu, 20.000 de euro de căciulă (cum a promis şi Geoană, ce-i drept doar celor care se întorc în ţară), pensii şi salarii mărite pentru toată lumea, din bani desenaţi pe hîrtie de moderatorul-preşedinte etc. Dar Dan Diaconescu nu a făcut decît să exploateze la maximum, cu abilitate şi cinism, „arta“ de a promite (utilizată şi de celelalte partide) şi, mai ales, dependenţa românilor de televizor.

La o altă scară, nici victoria USL nu e datorată în primul rînd faptului că ar aduce în scenă altfel de politicieni şi un alt stil politic decît al PDL. E mai degrabă un rezultat al tocăturii mărunte executate la televiziuni (în special la Antene), seară de seară, timp de ani întregi. S-a urlat din toţi bojocii despre „dictatura lui Băsescu“ şi propaganda a prins. Nu zic, nici preşedintele n-a fost altfel: chiar dacă în ultima vreme s-a mai liniştit, să nu uităm că ani la rînd a vorbit vrute şi nevrute, aţîţînd focul. Nu e nici pe departe dictator, e un preşedinte mediocru, care a făcut cîte ceva bun, a făcut şi greşeli importante, dar din păcate faptele sale s-au pierdut într-o mare de vorbe şi ţîfne. Nu merita demonizat – o să-şi termine mandatul şi o să-şi vadă de ale sale. Dar propaganda agresivă împotriva sa a prins la telespectatori şi, prin comparaţie, i-a făcut pe mulţi să-i perceapă pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu ca pe nişte cavaleri ai dreptăţii şi moralităţii, care îşi sacrifică timpul şi viaţa pentru a sesiza abuzurile „dictatorului“. Nici vorbă! Victor Ponta a ajuns premier şi a şi început să-şi dea cu stîngul în dreptul, să schimbe din funcţii oamenii numiţi politic cu alţi oameni numiţi tot politic (aşa cum a făcut şi PDL la vremea sa), iar victoria în alegerile locale o să-i dea aripi: riscă să înceapă să se comporte ca mentorul său, Adrian Năstase, făcînd din PSD un partid-stat şi aplicînd principiul „cine nu e cu noi e împotriva noastră“. Măcar PDL schimbase un pic metoda: a racolat primari (mai pe faţă, mai pe dos), dar nu a pus pumnul în gură presei, nici n-a constrîns opoziţia să facă „ciocu’ mic“. Dimpotrivă, opoziţia s-a manifestat din plin la televizor şi a construit un discurs bazat pe o retorică hiperbolică, în care fiecare gest al puterii era întors pe toate feţele pentru a se ajunge la concluzia deja trasă dinainte: e dictatură. Evident, acest tip de retorică vidă a fost anulat chiar de rezultatul alegerilor: în plină „dictatură“, opoziţia a cîştigat. Crin Antonescu mustăceşte acum (tot la televizor) vorbind despre o „mare majoritate“ care a votat USL. Dacă va ajunge preşedinte (deocamdată e un fel de copilot de premier şi e absolut amuzant să-l vezi cum se chinuie să ţină pasul cu Ponta), Crin Antonescu va fi un preşedinte submediocru, neluat în seamă de nimeni în Uniunea Europeană. Nici Băsescu nu prea a fost în largul lui la reuniunile Consiliului European, dar măcar el are un simţ al statului şi instincte politice bune.

Aşa încît alegerile locale reprezintă, în primul rînd, o victorie a televizorului. Pe vremea cînd mergea toată ziua bună ziua la televiziuni, Traian Băsescu a aprins fitilul vorbăriei. Opoziţia l-a urmat, iar acum îşi gustă triumful. N-a bătut apa în piuă degeaba la televiziunile colegului de alianţă Dan Voiculescu. Are acum ocazia de a construi acea Românie pe care o visa cu glas tare cînd combătea „dictatura lui Băsescu“. Numai că Dan Diaconescu e mai bun propagandist decît Ponta, Antonescu & co.: minte mai bine şi mai „emoţional“, iar promisiunile lui sînt gogonate rău (Victor Ponta e, totuşi, raţional). Va şti să exploateze foarte bine în favoarea sa cele 7-8 procente obţinute la locale şi, eventual, să obţină mai mult la alegerile parlamentare. Pînă la toamnă, se vor încinge cablurile TV de atîta propagandă.

În acest timp, în Europa şi în lume se iau decizii majore şi sînt probleme complicate de rezolvat. Nu ne-ar fi stricat să avem, într-o asemenea perioadă, nişte lideri de altă factură – mai serioşi, mai sobri, mai puţin îndatoraţi „sistemului ticăloşit“. Nu-i avem. Dincolo de orice explicaţie posibilă, rămîne un fapt: atît a putut produce, exercitîndu-şi dreptul la vot şi la liberă exprimare, poporul român. E adevărat, la asta a contribuit în mare măsură şi felul în care televiziunile au configurat, influenţat şi manevrat „spaţiul public“. Şi decăderea educaţiei – care îi face pe mulţi să creadă în toate prostiile şi aberaţiile. Deocamdată, avem o felie din electorat care crede în aiurelile televizate, una împărţită în două tabere imposibil de reconciliat (pro şi contra Băsescu) şi o a treia felie – consistentă – care stă pe margine. Nu se bagă. Nu votează. Între cele trei felii e un singur element comun: televizorul. Cei care n-au votat (aproape jumătate din electorat) se uită la televizor şi se satură de politică, ajung la concluzia că „toţi sînt o apă şi-un pămînt“. Se mai întîmplă şi la alţii, se vorbeşte şi în alte locuri despre „videocraţie“. Diferenţa e că, la noi, calitatea democraţiei e foarte slabă şi televiziunile sînt doar instrumente ale meschinăriei politice. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

coloana tiruri DN1, foto Meteoplus jpg
DN1 este blocat complet între Brașov și Predeal. Coloana de TIR-uri şi alte maşini se întinde pe câţiva kilometri
Coloana cu TIR-urile blocate pe DN1, în judeţul Braşov, se întinde pe câţiva kilometri. Sensul de mers spre Braşov este complet blocat, iar pe celălalt sens se circulă greu.
bani jpg
Cardurile sociale ale românilor vor fi alimentate cu 250 de lei! Anunțul făcut chiar de către ministrul Finanțelor Publice
Suma de 4 miliarde de lei a fost deblocată astăzi de către Guvernul României, pentru a susține atât persoanele care se confruntă cu dificultăți economice și au nevoie de ajutor social, dar și pentru a finanța micii antreprenori din țara noastră.
Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg
Conferința de presă a Mariei Zaharova, întreruptă de un telefon misterios. Ce i-au transmis șefii despre atacul cu rachete balistice asupra Ucrainei
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a primit un apel telefonic în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliștii și i s-a interzis să comenteze informațiile privind un atac cu rachete balistice rusești asupra Ucrainei.
chef scarlatescu jpg
Rețeta de cafea turcească a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Ce face când apa dă în clocot? Așa va avea un gust unic și delicios
Nenumărați români beau cafea zilnic, iar indiferent de cât de mult ne place această băutură, tot va veni o zi în care ne vom sătura de gustul acesteia.
image png
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru premierul Netanyahu și Yoav Gallant
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat instanța pe X/Twitter.
festival jpg
Chocolate Saga-ediția a IVa, ediție specială de Crăciun, începe pe 22 noiembrie, la Sala Polivalentă din București
Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
Mesajul lui Nicușor Dan pentru bucureșteni înaintea referendumului de duminică
Duminică, bucureștenii vor da un vot în plus față de restul românilor. Ei vor decide soarta Capitalei, după ce Nicușor Dan, primarul general i-a chemat la un referendum unde vor răspunde la trei întrebări. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP: Am decis că o voi vota pe Elena Lasconi, are cele mai mari șanse să-l împiedice pe G. Simion să pătrundă în turul 2
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunțat că la alegerile prezidențiale de duminică o va vota pe Elena Lasconi. Are cele mai mari șanse să-l împiedice pe George Simion să pătrundă în turul 2, a mai transmis gazetarul. El susține că decizia a luat-o în urma unor analize matematice.
suc de lămâie beneficii jpeg
Fierbe lămâi seara și bea conținutul imediat după ce te trezești. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate
Rutina noastră de dimineață este extrem de importantă, iar dacă suntem atenți la ce mâncăm și bem, putem să ne oferim un plus de energie și de voie bună de-a lungul întregii zile.