Un decalog sau mai multe? (IV)

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Ultimele patru nevoi – de identitate, de omenesc și de omenie, de cultură și de transcendență – intră iarăși într-un alt registru, amintind‑o (și completînd-o) pe prima: nevoia de a da sens vieții.

„Identitate“ e un termen intens vehiculat în ultima vreme, de pildă, în dezbaterile despre multiculturalism sau despre emanciparea sexuală. Gender studies, postcolonial studies și alte cîmpuri recente de investigație orbitează în jurul lui. Se uită însă adesea că „identitate“ poate însemna multe lucruri diferite, pînă la a fi diametral opuse. „A –, B“ ne e familiar de la matematică. Îl punem în relație sinonimică cu „asemănător“, „congruent“ sau „egal“. Este superlativul asemănării. Îl acceptăm ca pe o convenție logică, dar ne derutează cînd îl proiectăm ontologic. Cînd vedem doi frați gemeni îmbrăcați la fel încercăm instinctiv să distingem o deosebire cît de mică. Dacă ne uităm la o colonie de pinguini ne întrebăm cum de reușesc mamele să-și recunoască puii. Pentru că știm că dacă n-ar reuși, colonia ar fi sortită pieirii.

Altfel stau lucrurile atunci cînd vorbim, de exemplu, de „carte de identitate“. Rostul ei e să ne diferențieze de oricine altcineva. Teoretic, n-ar fi imposibil să existe cineva născut la aceeași dată, care să aibă același nume, să arate la fel și, din­tr‑un motiv tehnic oarecare, să aibă același CNP. N-are a face. Noi știm că, de această dată, ne aflăm în postura puiului de pinguin care-și așteaptă mama și că, într-un fel sau altul, ea ne va găsi. „Identitate“ este, în acest caz, superlativul diferenței.

Paradoxul e că sîntem deopotrivă purtători ai unor multiple identități generice – de gen, de rasă, de etnie, de religie, de vîrstă, de profesiune, de loc de viață, de zestre culturală ș.a.m.d. –, dar al unei singure identități personale; că ne definim la intersecția dintre „la fel“ și „altfel“. Așa cum Paul Ricœur a disociat cele două fațete ale identității, botezate de către filozof „idem“ și „ipse“, „același“ și „însuși“.

Educația noastră școlară și universitară, ba chiar și cea familială, au în vedere aproape exclusiv primul tip de identitate, cea care conferă individului statutul de apartenență la un grup anume. Mai mult, categoriile cu care ea operează sînt adesea abstracte și inconsistente. Motorul educației autohtone este aspirația de a deveni „premiant“ și frica de a nu deveni „repetent“. Din păcate, premisa construcției e șubredă, pentru că, din fericire, nu există o comunitate a „premianților“ și nici una a „repetenților“. Dinlăuntrul clasei de elevi sau al școlii în care aceștia învață, chestiunea se vede cu totul altfel: cutare rezolvă probleme de algebră, cutare spune bancuri, cutare dansează bine, cutare e zurliu, cutare citește cărți bizare etc.

Modelul educațional orientat spre dezvoltare personală, care pune cunoașterea de sine, explorarea și exploatarea po­ten­ția­lu­lui propriu deasupra imperativului atingerii unor standarde impersonale este la noi încă puțin prizat. Predarea diferențiată, individualizată, e considerată un lux sau răstălmăcită ca alibi pentru producția de „olimpici“.

„Nevoia de omenesc și de omenie“ chiar nu știu cum să o interpretez. „Omenia“ ar fi fiind, potrivit lui Iorga, într-un text al cărui titlu îmi scapă, o trăsătură a spiritualității românești. Mă îndoiesc c-ar fi așa ceva, chiar dacă sună destul de neaoș. Îmi amintesc de o întîmplare de pe vremuri, de cînd fusesem promovat de la asistent la lector, titular de curs, cu toate responsabilitățile aferente, precum organizarea examenelor și notarea studenților. Am primit, ca începător, niște cursuri la un program cu dublă specializare, teologie-litere. Erau aproape numai fete, presupun viitoare profesoare de religie, cu posibilitatea de a-și completa norma didactică prin ore de română. Nivelul era mai mult decît modest, așa că m‑am hotărît să le compun o bibliografie obligatorie drastic comprimată, cu rugămintea de a consulta în DEX definiția cuvîntului „obligatoriu“. Primul examen, oral, a fost un dezastru. Mai toate nu citiseră nimic. Am fost nevoit să pic peste trei sferturi. După încheierea examenului, șefa de an, care rămăsese pînă la sfîrșit, m-a dojenit că nu am milă creștinească. Ce să zic? I-am răspuns că asta e misiunea cuiva de deasupra mea, eu unul fiind temporar însărcinat cu dreptatea pămîntească.

Homo sum, humani nihil a me alienum puto – zice Terențiu. În timpul stagiului la Școala Generală Breaza-Centru învăța în clasa a V-a, unde eram diriginte, o elevă dintr-o familie sărmană; o fată inteligentă și cu mult bun‑simț, însă dornică să afle, să știe, un copil cu sîmburele binelui în el, pe care te bucurai să-l vezi crescînd, maturizîndu-se. Într-o zi vine la școală vestea trăsnet: fusese prinsă furînd nu știu ce prostioară la librărie. M-a chemat directorul să-mi spună că se alertase Miliția, că trebuiau aplicate sancțiuni… M-a luat cu frică. Am pornit, cu inima strînsă, către secție, unde am fost îndrumat spre un tînăr care se ocupa, din cîte am înțeles, cu delincvența juvenilă. Eram teribil de crispat, habar n-aveam cum se pune o pilă la un milițian. Spre surprinderea mea însă, el a fost cel care a început să mă roage să nu facem la școală din țînțar armăsar, fata a îndurat și așa destulă umilință cînd a fost prinsă și e păcat să traumatizăm un copil pentru un gest infantil. Bulversat, fericit, m-am întors la școală cu solia de pace a organelor în drept.

Liviu Papadima este profesor de lite­ra­tură română la Facultatea de Litere, pro­rec­tor la Universitatea București; coautor al manualelor de limba și literatura româ­nă pentru liceu, apărute la Humanitas Edu­ca­țional.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.