UE, de la Onțanu la Rompuy

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Din 1985 încoace, pe 9 mai se sărbătoreşte Ziua Europei. Nu ştiu dacă „a sărbători“ este cuvîntul cel mai potrivit – căci sensul lui presupune o asumare a sărbătorii din partea comunităţii, ceea ce în acest caz nu prea e valabil. Oamenii nu ies în stradă de bună voie pentru a celebra această zi, nu se îmbracă frumos (ca pe vremuri) ca să iasă la plimbare, nu au, spontan, porniri către săvîrşirea, în comuniune, a nu ştiu căror ritualuri cu gîndul la Tratatele de la Roma, la Robert Schumann sau Jean Monnet. Nimic din toate acestea. E doar o zi oficială, marcată peste tot în Uniunea Europeană de evenimente organizate în principal de autorităţile publice (europene, naţionale ori locale). 

Nici n-ar avea cum să fie altfel. Ca şi Uniunea, această zi este un construct, o creaţie artificială, propagată „de sus în jos“, dinspre diversele foruri către cetăţeni. Aşa încît i se reproşează tocmai caracterul oficial şi, pe alocuri, festivist. Şi astfel de excese sînt inevitabile (dar şi interpretabile). De pildă, la Strasbourg a avut loc o ceremonie de ridicare a drapelului UE (adoptat acum 25 de ani). La Bruxelles şi în capitalele europene s-au desfăşurat (şi acum, ca şi în alţi ani) tot felul de conferinţe şi reuniuni cu participarea celor mai înalţi oficiali, în care discursurile seci şi festive predomină. Pe lîngă acestea, Comisia de la Bruxelles şi reprezentanţele sale din ţările membre se străduiesc de mulţi ani să organizeze şi manifestări populare – în parcuri şi pieţe publice, cu balonaşe colorate şi broşurele de informare, cu muzici, concursuri şi alte distracţii populare. 

Iniţiativele autorităţilor locale nu lipsesc nici ele, şi se fac după chipul, asemănarea şi trăsăturile culturale ale administratorilor. La noi, de pildă, unde edilii sînt convinşi că aproape orice poate fi pus sub umbrela UE (dar după decenii de propagandă comunistă e greu să gîndeşti altfel), Marian Vanghelie a plantat pomi într-o viitoare „pădure a îndrăgostiţilor“, iar Neculai Onţanu s-a visat şef de trib european, aşa că a scos la paradă tot „aparatul“ de sector: poliţia locală a făcut demonstraţii de arestări, garda de onoare l-a salutat cu pompă pe întîiul gospodar al sectorului, veteranii de război, fanfara şi elevii (mai ales cei buni, „olimpicii“) au alcătuit fundalul uman necesar acestei desfăşurări de forţe – ce mai, un „23 august“ de pe vremea comunismului realcătuit în mic, la nivel de sector, după posibilităţi şi după buget. Şi totul s-a încheiat, în stilul inconfundabil al tranziţiei şi al administraţiei noastre publice, cu o năvală la sarmale: 25.000 de bucăţi au constituit ofranda sectorului 2 întru propăşirea construcţiei europene. (În paranteză fie spus, găsesc în această fanfaronadă încă un motiv pentru a desfiinţa sectoarele din Bucureşti). 

Cu excese şi cu festivisme cu tot, Ziua Europei trebuie luată aşa cum e, fără aşteptări speciale din partea noastră. În definitiv, construcţia unei identităţi europene (ca a oricărei identităţi colective sau „comunitare“) are nevoie şi de simboluri – precum steagul ori sărbătoarea. În jurul lor se tot adaugă, de ani buni, alte elemente care să le dea cetăţenilor sentimentul că au ceva în comun, de-a lungul şi de-a latul celor 27 de ţări membre. Problema e nu eventualul festivism, ci ce se întîmplă efectiv cu Uniunea Europeană, al cărei proiect de construcţie pare a se afla în impas. După ce, cu substanţiale eforturi, a fost adoptat Tratatul de la Lisabona – care ar trebui să facă un pas spre integrarea mai profundă – aplicarea lui şchioapătă. Speranţele că apariţia unui Preşedinte şi a unui responsabil cu politica externă va face ca UE să vorbească pe o singură voce au fost, deocamdată, înşelate: persoanele aflate în cele două posturi – Hermann van Rompuy şi Katherine Ashton – aproape că nu vorbesc deloc; sau nu spun lucruri esenţiale, nu sînt cu adevărat nişte voci ale UE. Liderii politici naţionali sînt, dimpotrivă, tot mai vocali. Episodul imigranţilor de pe insula Lampedusa, pe care Italia i-a „făcut scăpaţi“ spre restul Uniunii, după care împreună cu Franţa a pus pe agendă revizuirea spaţiului Schengen, este semnificativ: intuiesc că Sarkozy şi Berlusconi „s-au vorbit“ înainte de a crea acest episod (deşi aparenţele arătau mai degrabă a conflict franco-italian pe tema fluxului de imigranţi). Partidele populiste îşi fac intrarea (triumfală?) în Parlament în tot mai multe ţări, pe seama unui discurs anti-imigraţionist. Probabil că ar fi timpul ca UE să adopte în sfîrşit acele standarde comune în privinţa imigranţilor şi azilanţilor despre care se tot vorbeşte, dar deocamdată aceste politici ţin de competenţele fiecărui stat membru. Ideea că Grecia ar putea ieşi din euro şi creşterea nostalgiei faţă de fostele monede naţionale în alte state creează valuri printre analişti şi efecte la burse; dar lumea uită uşor că, dacă n-ar fi fost moneda comună şi măsurile luate de Banca Centrală Europeană la începutul crizei, probabil că puţine dintre fostele monede naţionale ar fi rezistat. Încrederea în instituţiile europene este şi ea în scădere în diverse ţări, ca şi procentul celor care, în sondaje, declară că regretă intrarea ţării lor în UE. 

Sigur, nu e cazul să fim alarmişti. Complicatele mecanisme de negociere puse la punct de-a lungul timpului vor găsi soluţii la multe dintre probleme. Dar prea lent. Iar cetăţenii europeni, obişnuiţi de ceva vreme cu binele (libera circulaţie, moneda unică, eliminarea taxelor vamale, welfare state etc.), uită uşor. Iar exerciţiul de imaginaţie „cum ar fi fost fără UE“ nu e uşor de făcut pentru cei mai mulţi. Într-un fel, UE este victima propriilor succese. Ca să nu fie victimă pînă la capăt, ar trebui să mai facă un pas inteligent spre integrare – un pas pe care cetăţenii să-l simtă în viaţa de toate zilele. Oare va reuşi?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.
Craciun copii jpg
Diana Miron, psiholog: „Trăim într-o epocă a consumerismului și multe lucruri devin rele pentru că pierd măsura“
Sărbătorile pot deveni copleșitoare din cauza presiunii sociale și personale de a fi fericiți. Goana după cadouri și alimente, care multe ajung la coșul de gunoi, ne dau în acele zile sentimentul că am intrat în spiritul Crăciunului, dar acest trend ne costă nu numai la buzunare, ci și timp și nervi
colet jpg
Prins în flagrant. Comportamentul sfidător al unui curier care livra în batjocură coletele unui client
Șoferul unei firme de curierat a fost surprins aruncând pachetele fragile ale unui client peste poarta acestuia, lăsându-le deteriorate.
horoscop dragoste 9 octombrie 15 octombrie 2023 vhxji6i3 jpg
Horoscop duminică, 15 decembrie. Leii își caută jumătatea, iar Gemenii sunt apreciați la locul de muncă
Unii nativi petrec timpul liber cu vârstnicii din familie, iar alții trebuie să aibă grijă de sănătatea lor. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.