TVR: desfiinţăm sau reformăm?

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

În definitiv, de ce-ar trebui să avem o televiziune publică? Doar pentru că există de mai bine de 50 de ani? Sau pentru că toate ţările europene au aşa ceva? Dacă tot a ajuns la o datorie atît de mare, n-ar fi mai ieftin s-o desfiinţăm, să-i vindem activele şi, din banii obţinuţi, să instalăm televiziuni de jucărie în toate şcolile, ca să înveţe elevii patriei cum se fac emisiuni? (Căci, dacă tot vrea dl Ponta să instaleze wireless în toate şcolile din banii obţinuţi pe licenţele de telefonie mobilă, de ce n-am extinde metoda?...)

TVR a ajuns, practic, într-un fel de „inexistenţă“, chiar dacă emite în continuare. Pentru un simplu cetăţean, e greu de înţeles ce se întîmplă. TVR Info şi TVR Cultural au fost închise. Audienţa a scăzut şi mai mult. S-a decis testarea angajaţilor pentru a stabili cine vor fi cei 872 care vor fi daţi afară, dar deocamdată „examenul“ se amînă. Curtea Constituţională a declarat neconstituţională actuala conducere, dar conducerea funcţionează bine mersi. Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie, a publicat o scrisoare devastatoare la adresa actualului preşedinte, Claudiu Săftoiu, numindu-l „groparul TVR“ – ceea ce arată că, oricît s-a străduit majoritatea USL să creeze un Consiliu „monolitic“ format din oameni obedienţi, n-a reuşit. Salariaţii au început să protesteze şi au intrat chiar în greva foamei.

Cam astea sînt faptele. Comentariile sînt, evident, de toate felurile. Unii cred că toată tevatura e un plan bine pus la punct de diabolicul Dan Voiculescu pentru a scăpa de un concurent de pe piaţa audiovizualului şi a-şi ridica, astfel, Antenele: dacă TVR se prăbuşeşte, unii angajaţi ar putea fi luaţi mai ieftin de trustul Intact (sau de altele), publicitatea s-ar duce tot într-acolo etc. Aş spune că acestea sînt mai degrabă nişte consecinţe – e greu de demonstrat că a croit cineva un astfel de plan, iar de teorii ale conspiraţiei e plin în jurul nostru... Alţii fac teorii liberale despre cum e cu piaţa şi cu legitimitatea unei televiziuni la care toţi cetăţeni plătesc abonament, dar foarte puţini se uită. Ceea ce e foarte corect dacă sîntem consecvenţi şi aplicăm principiile pieţei pînă la capăt. Dar ca să fim consecvenţi ar trebui să punem în discuţie, „la pachet“ cu raportul între costuri şi audienţă, şi sistemul de numire a conducerii, care de ani întregi se face după algoritmul politic, nu după competenţă. Aşa încît, după ce atîta vreme TVR nu a avut parte de un management eficient, e ridicol să aplici brusc şi sever principiile pieţei, decretînd că audienţa trebuie să fie „farul călăuzitor“ în aplicarea reformei. De altfel, povestea asta cu audienţa s-a tot manipulat de cîte ori a venit vorba de TVR (dar nu numai): cine a vrut să desfiinţeze o emisiune (eventual neconvenabilă politic) sau să schimbe vreun şef, a invocat audienţa slabă şi gata; cine a vrut să menţină o emisiune slabă (dar convenabilă) sau vreun şef „prieten“, a invocat „interesul public“ şi l-a „argumentat“ cu bla-bla-uri, chiar dacă audienţa era slabă. Jocul ăsta la două capete a permis aproape orice manevră, după caz. Dar cu atît mai mult nu e în regulă să te uiţi, azi, pe audienţele de săptămîna trecută şi să faci pe reformatorul ori să comentezi sarcastic prin ziare cum e cu „politicile publice“ în materie de TV.

Pe de altă parte, e limpede că e nevoie de o reformă. Dar ea trebuia să înceapă de mult, prin revizuirea legii de funcţionare şi prin găsirea unei formule manageriale eficiente, care să plece de la un lucru clar, exprimat în diverse directive europene şi validat de experienţa din alte ţări: televiziunea publică e necesară ca alternativă la televiziunile comerciale, pentru a echilibra spaţiul public şi pentru a produce/difuza conţinuturi (educative, culturale, sociale, informative) care nu sînt acoperite de televiziunile orientate spre profit. E adevărat că toate televiziunile publice din Europa au avut de suferit după liberalizarea pieţei TV, dar societăţile serioase au avut dezbateri substanţiale despre rolul lor şi au găsit soluţii de adaptare. Noii corifei de ocazie ai libertăţii pieţei nu trebuie să uite că reperul mondial în materie de TV este în continuare o televiziune publică: BBC. Societatea românească însă a ratat – ca şi în alte domenii – şi dezbaterea serioasă, şi reforma postului public TV. (În schimb, Radioul public o duce bine: acolo oamenii şi-au făcut treaba, SRR nu are pierderi financiare, iar programele sînt cum trebuie.) În încurcătura actuală, să vii cu „principii“ de piaţă după ce atîţia ani totul a băltit e cel puţin neadecvat.

Ce-ar mai fi de făcut? În nici un caz cîrpeala pe care o face actuala (?) conducere. În comisiile de evaluare a angajaţilor au fost introduşi politicieni şi foşti şefi ai TVR: adică vrei să pui totul „pe baze noi“ apelînd la unii dintre aceia care au contribuit la dezastru?… E complet stupid, nici nu merită discutat aşa ceva. Şi atunci? Atunci, nimic. O să se rezolve cumva bîlbîiala constituţională legată de Consiliul de Administraţie, haosul va continua, datoriile vor fi rezolvate în vreun fel (s-a mai văzut asta la televiziunea publică italiană RAI, acum cîtăva vreme, cînd statul pur şi simplu a „absorbit“ datoria), dar TVR tot nu va deveni ce trebuie. Nici măcar ca jucărie politică bună de folosit în campanie nu mai prezintă interes: acum, jocurile politice se fac la televiziuni private. Ar putea fi cu adevărat salvată şi pusă pe picioare dacă ar lupta pentru ea propriii profesionişti; dar aceştia tac, aşteaptă „să se aranjeze cumva“ – aţi văzut vreuna dintre vedetele TVR luînd poziţie publică pentru apărarea instituţiei?.... Sau dacă ar avea susţinerea publicului, a „societăţii civile“ – în virtutea grijii pentru „interesul public“. Dar mai e preocupat cineva de interesul public, în afară de cîteva mici grupuri sau ONG-uri care îşi fac treaba, dar nu le mai dă aproape nimeni atenţie?

Aşa că s-o desfiinţăm. Poporul se distrează destul cu televiziunile private, iar educaţia civică se face la televiziunile „de ştiri“ în compania unor mari trăncănitori ai neamului, care au opinii ferme despre orice. Iar dacă poporul e fericit şi se distrează, ce ne mai trebuie?  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.