Topul intelectualilor publici

Publicat în Dilema Veche nr. 234 din 7 Aug 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

De mai mulţi ani, revistele Foreign Policy (din SUA) şi Prospect (din Marea Britanie) alcătuiesc un top internaţional al intelectualilor publici. Anul acesta, după ce a apărut lista celor 100 de nume, cititorii au putut vota (deh, epoca interactivităţii!), pe

, preferinţele lor. Pe primul loc a ieşit Fethullah Gülen, cleric turc adept al sufismului, stabilit în SUA din 1999. Următoarele nouă locuri sînt ocupate tot de musulmani (v. Foreign Policy România, numărul pe iulie-august 2008, pp. 64-67; lista celor 100, pe www.foreignpolicy.com/extras/intellectuals). Au votat peste 500.000 de persoane. Tom Nuttall, senior editor la Prospect, scrie că, văzînd cum creşte numărul de voturi pentru musulmani, iniţial au bănuit că "vreun membru priceput la tehnologie al ŤFethullahci», numele colectiv al susţinătorilor din toată lumea ai lui Gülen, a pătruns ilegal în sistemul informatic şi l-a setat pentru a-şi vota automat eroul. Îl vom identifica pe vinovat, îi vom declara voturile nule, ne vom relua lucrul în mod normal şi Chomsky va reveni pe primul loc". Chomsky ieşise primul în 2005, acum a fost al unsprezecelea şi primul non-musulman. De fapt, explicaţia succesului este alta. Ziarul turc Zaman a publicat pe prima pagină ştirea că Fethullah Gülen se află pe lista celor 100 de intelectuali şi i-a invitat pe cititori să voteze. Zaman are un tiraj de 700.000 de exemplare şi cîteva ediţii în alte ţări (v. şi

). La cîteva ore după apariţia ştirii, au început să curgă online voturi pentru Gülen, dar şi pentru alţi musulmani. "Este clar că, în acest caz, politica identităţii a cîştigat lupta", conchide FP. "Data viitoare, să nu fiţi surprinşi dacă o să-i vedeţi pe chinezi urcînd în top", scrie Tom Nuttall. "Campania pentru a trezi cîteva milioane de adepţi ai sufismului e o nimica toată faţă de forţa maşinăriei chineze de informaţie." Ca orice top, şi acesta e discutabil. Lista celor 100 de intelectuali propuşi de Prospect şi FP se bazează, în primul rînd, pe influenţa pe care o au, în spaţiul public, ideile lor. Interactivitatea a scos însă în prim plan, pe lîngă laureatul Nobel Orhan Pamuk (locul 4) ori Tariq Ramadan (filozof stabilit în Elveţia), şi cîteva figuri care nu sînt nici măcar suficient cunoscute în lumea occidentală, precum Yusuf Al-Qaradawi (cleric care prezintă o emisiune la postul de televiziune Al-Jazeera) ori Amr Khaled (predicator egiptean, stabilit recent în Marea Britanie, pentru a-i educa pe tinerii musulmani de acolo). E limpede că ideile acestora nu au nici pe departe o influenţă asemănătoare cu ale lui Noam Chomsky, Umberto Eco (locul 14) ori Mario Vargas Llosa (locul 20) în dezbaterea marilor teme globale. Dar votul popular pe care Internetul îl face posibil cu atîta uşurinţă i-a scos învingători pe reprezentanţii acelor "comunităţi" care s-au mobilizat mai mult şi au votat mai cu sîrg. Seamănă, cumva, cu chestiunea natalităţii: în lumea occidentală scade, în lumea musulmană creşte. Apatie vs vitalitate, s-ar zice... Rezultatele pun însă problema redefinirii "intelectualului public". Unii dintre musulmanii clasaţi pe primele locuri nu se încadrează în această categorie, aşa cum este ea definită în lumea anglo-saxonă (şi, prin extensie, în întreaga lume occidentală). Alan Lightman, profesor de fizică la universităţile Harvard şi Cornell, a sintetizat trei niveluri prin care intelectualul public ("o persoană specializată într-o anumită disciplină", care "lucrează în mediul universitar" şi care "decide să scrie şi să vorbească pentru un public mai larg decît colegii săi de profesie") îşi lărgeşte audienţa şi capătă o influenţă tot mai mare. Primul nivel înseamnă să i te adresezi publicului pe teme extrase exclusiv din disciplina ta: cum s-ar spune la noi (uneori, din păcate, cu mefienţă), un act de popularizare a unor subiecte ştiinţifice ori culturale. Al doilea nivel presupune să scrii despre legăturile disciplinei cu aspectele sociale, culturale, politice ale lumii în care trăieşti. Al treilea nivel este by invitation only: cînd un anumit intelectual dobîndeşte un grad ridicat de notorietate, este solicitat să se pronunţe pe tot felul de teme, de la politică la religie, de la războaie la ecologie (v.

). E limpede că, de exemplu, Fethullah Gülen ori clericii musulmani din "top 10" nu se încadrează în această schemă. Dar prezenţa lor în top are avantajul de a-i face mai cunoscuţi în lumea occidentală decît erau pînă acum şi, astfel, de a-i "integra" în spaţiul ideilor. Definiţia riguroasă a intelectualului public s-ar putea să se dilueze din cauza acestui proces care nu e, de fapt, decît încă o consecinţă a globalizării. Pe de altă parte, o serie de cărţi recente ajung, într-un fel sau altul, la concluzia că rolul public al intelectualilor este în scădere în lumea vestică: Richard A. Posner, Public Intellectuals. A Study of Decline (2001), Frank Furedi, Where Have All the Intellectuals Gone? Confronting Twenty-First Century Philistinism (2004), Stefan Collini, Absent Minds. Intellectuals in Britain (2006). Foreign Policy România încearcă să iniţieze (în acelaşi număr pe iulie-august) o dezbatere "despre posibilitatea intelectualului public în România", publicînd un articol al lui Alexandru Bălăşescu, care constată că "există o foarte mică aplecare asupra chestiunilor de interes global cu aplicaţii locale". După cum, aş adăuga, există o foarte redusă preocupare de a dezbate (măcar) subiectele europene, alături de/împreună cu intelectualii publici din ţările "colege" de UE. Despre toate acestea, în numărul viitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Paros Grecia o destinație excelentă pentru vacanța de iarnă Foto eskapas com
Hotelierii din Grecia vor să dea în judecată Booking.com
Hotelierii din Grecia vot să dea în judecată Booking.com, pentru a contesta restricțiile politicii de prețuri, despre care susțin că ar costa industria milioane de euro, potrivit Ekathimerini.
Zanzibar Tanzania Colaj DMS
Zanzibar - descoperă secretele unui paradis exotic la doar opt ore distanță de România. Atracții și prețuri
Dacă iarna aceasta visezi să evadezi pe plaje cu nisip alb și ape turcoaz, într-un loc unde relaxarea este la ea acasă, Zanzibarul devine destinația perfectă pentru cei care doresc să experimenteze exotismul autentic.
Tunelul Laerdal 5, foto wikipedia jpg
27 noiembrie: S-a deschis circulaţiei cel mai lung tunel rutier din lume. La realizarea lui a contribuit şi... o echipă de psihologi
La 27 noiembrie 2000, în Norvegia a fost inaugurat cel mai lung tunel rutier din lume, care are 24,5 kilometri. Tot într-o zi de 27 noiembrie, în 1940, Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, două personalităţi care au marcat în mod esenţial istoria românilor, au fost asasinaţi de către legionari.
corina jpg png
Ce s-a ales de viața greu încercată a Corinei Morariu. Jucătoarea de tenis diagnosticată cu o formă rară de leucemie a renăscut
După ce a fentat moartea, Corina Morariu a fost nevoită să treacă și printr-un divorț.
Vot legea pensiilor/ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, apel pntru vot la parlamentare: Parlamentul României face politicile si dă Guvernul
Marcel Ciolacu face apel la români sǎ iasǎ la vot pentru alegerile parlamentare.
Aleksandr Dughin FOTO Profimedia
Ideologul lui Putin, Alexandr Dughin, îl numește pe Călin Georgescu un „tradiționalist” care va împiedica Moldova să se apropie de UE. Candidatul a recunoscut că îl cunoaște pe rus
Alexandr Dughin, ideologul ultra-naționalist rus, laudă ascensiunea lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România. Dughin îl descrie drept patriot conservator și tradiționalist, susținând că este „mai ușor de abordat” pentru Rusia și un obstacol în calea apropierii Moldovei de UE.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu se contrazice în declarații. Spune că este pro-NATO, deși în trecut a sugerat că ar abandona alianța dacă ar fi președinte
Călin Georgescu a negat că ar fi sugerat vreodată că dorește să scoată România din NATO, deși în urmă cu câteva luni a declarat că aceasta „este cea mai slabă” alianță și că ar abandona-o instant, ca președinte sau premier.
incontinenta urinara ginecologie SANADOR jpg
Obiceiul pe care femeile ar trebui să-l evite după 50 de ani, conform ginecologilor
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul suferă schimbări naturale, inclusiv în funcția urinară. Pe lângă alte modificări fiziologice, nevoia de a urina frecvent, inclusiv noaptea, devine treptat o constantă, nu doar un episod ocazional.
test jpeg
Puțini oameni rezolvă acest test în doar 15 secunde! Trebuie să mutăm un băț de chibrit pentru a corecta ecuația
La prima vedere pare a fi o provocare destul de simplă, pe care am putea să o rezolvăm în numai câteva clipe. Însă, imediat ce vom privi mai atent la ce ne cere acest test de inteligență, ne vom da seama că lucrurile sunt mult mai complicate decât am anticipat!