Topul intelectualilor publici

Publicat în Dilema Veche nr. 234 din 7 Aug 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

De mai mulţi ani, revistele Foreign Policy (din SUA) şi Prospect (din Marea Britanie) alcătuiesc un top internaţional al intelectualilor publici. Anul acesta, după ce a apărut lista celor 100 de nume, cititorii au putut vota (deh, epoca interactivităţii!), pe

, preferinţele lor. Pe primul loc a ieşit Fethullah Gülen, cleric turc adept al sufismului, stabilit în SUA din 1999. Următoarele nouă locuri sînt ocupate tot de musulmani (v. Foreign Policy România, numărul pe iulie-august 2008, pp. 64-67; lista celor 100, pe www.foreignpolicy.com/extras/intellectuals). Au votat peste 500.000 de persoane. Tom Nuttall, senior editor la Prospect, scrie că, văzînd cum creşte numărul de voturi pentru musulmani, iniţial au bănuit că "vreun membru priceput la tehnologie al ŤFethullahci», numele colectiv al susţinătorilor din toată lumea ai lui Gülen, a pătruns ilegal în sistemul informatic şi l-a setat pentru a-şi vota automat eroul. Îl vom identifica pe vinovat, îi vom declara voturile nule, ne vom relua lucrul în mod normal şi Chomsky va reveni pe primul loc". Chomsky ieşise primul în 2005, acum a fost al unsprezecelea şi primul non-musulman. De fapt, explicaţia succesului este alta. Ziarul turc Zaman a publicat pe prima pagină ştirea că Fethullah Gülen se află pe lista celor 100 de intelectuali şi i-a invitat pe cititori să voteze. Zaman are un tiraj de 700.000 de exemplare şi cîteva ediţii în alte ţări (v. şi

). La cîteva ore după apariţia ştirii, au început să curgă online voturi pentru Gülen, dar şi pentru alţi musulmani. "Este clar că, în acest caz, politica identităţii a cîştigat lupta", conchide FP. "Data viitoare, să nu fiţi surprinşi dacă o să-i vedeţi pe chinezi urcînd în top", scrie Tom Nuttall. "Campania pentru a trezi cîteva milioane de adepţi ai sufismului e o nimica toată faţă de forţa maşinăriei chineze de informaţie." Ca orice top, şi acesta e discutabil. Lista celor 100 de intelectuali propuşi de Prospect şi FP se bazează, în primul rînd, pe influenţa pe care o au, în spaţiul public, ideile lor. Interactivitatea a scos însă în prim plan, pe lîngă laureatul Nobel Orhan Pamuk (locul 4) ori Tariq Ramadan (filozof stabilit în Elveţia), şi cîteva figuri care nu sînt nici măcar suficient cunoscute în lumea occidentală, precum Yusuf Al-Qaradawi (cleric care prezintă o emisiune la postul de televiziune Al-Jazeera) ori Amr Khaled (predicator egiptean, stabilit recent în Marea Britanie, pentru a-i educa pe tinerii musulmani de acolo). E limpede că ideile acestora nu au nici pe departe o influenţă asemănătoare cu ale lui Noam Chomsky, Umberto Eco (locul 14) ori Mario Vargas Llosa (locul 20) în dezbaterea marilor teme globale. Dar votul popular pe care Internetul îl face posibil cu atîta uşurinţă i-a scos învingători pe reprezentanţii acelor "comunităţi" care s-au mobilizat mai mult şi au votat mai cu sîrg. Seamănă, cumva, cu chestiunea natalităţii: în lumea occidentală scade, în lumea musulmană creşte. Apatie vs vitalitate, s-ar zice... Rezultatele pun însă problema redefinirii "intelectualului public". Unii dintre musulmanii clasaţi pe primele locuri nu se încadrează în această categorie, aşa cum este ea definită în lumea anglo-saxonă (şi, prin extensie, în întreaga lume occidentală). Alan Lightman, profesor de fizică la universităţile Harvard şi Cornell, a sintetizat trei niveluri prin care intelectualul public ("o persoană specializată într-o anumită disciplină", care "lucrează în mediul universitar" şi care "decide să scrie şi să vorbească pentru un public mai larg decît colegii săi de profesie") îşi lărgeşte audienţa şi capătă o influenţă tot mai mare. Primul nivel înseamnă să i te adresezi publicului pe teme extrase exclusiv din disciplina ta: cum s-ar spune la noi (uneori, din păcate, cu mefienţă), un act de popularizare a unor subiecte ştiinţifice ori culturale. Al doilea nivel presupune să scrii despre legăturile disciplinei cu aspectele sociale, culturale, politice ale lumii în care trăieşti. Al treilea nivel este by invitation only: cînd un anumit intelectual dobîndeşte un grad ridicat de notorietate, este solicitat să se pronunţe pe tot felul de teme, de la politică la religie, de la războaie la ecologie (v.

). E limpede că, de exemplu, Fethullah Gülen ori clericii musulmani din "top 10" nu se încadrează în această schemă. Dar prezenţa lor în top are avantajul de a-i face mai cunoscuţi în lumea occidentală decît erau pînă acum şi, astfel, de a-i "integra" în spaţiul ideilor. Definiţia riguroasă a intelectualului public s-ar putea să se dilueze din cauza acestui proces care nu e, de fapt, decît încă o consecinţă a globalizării. Pe de altă parte, o serie de cărţi recente ajung, într-un fel sau altul, la concluzia că rolul public al intelectualilor este în scădere în lumea vestică: Richard A. Posner, Public Intellectuals. A Study of Decline (2001), Frank Furedi, Where Have All the Intellectuals Gone? Confronting Twenty-First Century Philistinism (2004), Stefan Collini, Absent Minds. Intellectuals in Britain (2006). Foreign Policy România încearcă să iniţieze (în acelaşi număr pe iulie-august) o dezbatere "despre posibilitatea intelectualului public în România", publicînd un articol al lui Alexandru Bălăşescu, care constată că "există o foarte mică aplecare asupra chestiunilor de interes global cu aplicaţii locale". După cum, aş adăuga, există o foarte redusă preocupare de a dezbate (măcar) subiectele europene, alături de/împreună cu intelectualii publici din ţările "colege" de UE. Despre toate acestea, în numărul viitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.