România fără români

6 octombrie 2011
Ce se mai întîmplă cu presa culturală europeană jpeg

În Adevărul de ieri, am făcut cîteva comentarii despre un sondaj care măsoară „starea naţiunii“ în acest moment. Spaţiul nu mi-a fost suficient pentru tot ce voiam să spun, aşa că reiau textul aici, cu cîteva adăugiri.  

Pe unde am umblat prin ţară, am întîlnit destui oameni cumsecade, care îşi fac treaba, îşi cresc copiii, nu-şi doresc foarte multe („sănătate să fie, că restul le-om descurca noi!“), n-au uitat – în ciuda necazurilor – să fie veseli. Cînd stai de vorbă, la o bere, în cercuri de prieteni şi cunoscuţi, între amici şi vecini, te simţi ca între oameni cumsecade, nici mai buni, nici mai răi decît alţii. Sondajele însă măsoară percepţiile de ansamblu ale oamenilor la un moment dat şi, tocmai de aceea, nu prea se potrivesc cu ceea ce simţim pe pielea noastră şi cu ceea ce vedem „cu ochii noştri“. 

De curînd, IRES a realizat un asemenea sondaj despre „starea naţiunii“. E treaba sociologilor să interpreteze datele şi să dea explicaţii. Eu constat doar că felul nostru de a ne vedea pe noi înşine e, pe alocuri, confuz şi contradictoriu. 93% dintre concetăţenii noştri sînt mîndri că sînt români, 95% cred în Dumnezeu, 70% cred că românii sînt mai inteligenţi decît restul europenilor. După mintea mea, aceste procente ar trebui să ne dea o foarte mare încredere în noi înşine. Dacă sîntem aşa deştepţi şi credincioşi, dacă sîntem atît de mîndri că ne-am născut în această ţară înseamnă că nimeni nu ne poate sta în cale: ar trebui să construim o Românie pe măsura marilor noastre calităţi. Ei bine, nu ne iese! 70% dintre români cred că „oamenii obişnuiţi sînt neputincioşi în faţa conducătorilor“. Foarte mulţi sînt – desigur – îngrijoraţi de clasa politică, de starea proastă a economiei, a învăţămîntului, a spitalelor (cauzată, evident, tot de clasa politică), de corupţie. 73% i-ar sfătui pe tineri să plece din ţară. 

Care va să zică – simplu spus –, aşa o mîndreţe de popor deştept ar vrea să-şi golească ţara de locuitori pentru că politicienii sînt proşti. După 20 de ani de democraţie, nu ne-a ieşit ce-am vrut, ne-am pierdut răbdarea şi nu sîntem aproape deloc îngrijoraţi că noi i-am ales pe conducătorii noştri. Şi tot noi trebuie să-i schimbăm. Ce păcat că Dumnezeu nu votează în locul nostru: ar cîştiga alegerile, cu 95% din voturi, nişte conducători mîndri şi deştepţi, după chipul şi asemănarea noastră... 

De unde însă această amestecătură de „valori“? Cu totul nesociologic şi neanalitic, încerc să pun nişte întrebări de bun-simţ. Dacă 93% dintre ai noştri sînt atît de mîndri de românismul lor, de ce vreo 73% le-ar recomanda tinerilor să plece din ţară? N-ar fi mai adecvat cu condiţia lor de români să le spună tinerilor ceva de genul (improvizez simplist, desigur) „dragi copii, avem o ţărişoară, momentan sîntem nemulţumiţi de ea, dar şi voi sînteţi tot români, hai să ne apucăm de treabă şi o dregem noi cumva...“. Şi apoi, care „românism“? Ştiu cîţiva intelectuali care spun şi scriu că „românismul“ e în suferinţă, că fibra neamului s-a stricat, că degringolada ne afectează fiinţa naţională. Aşa este. Dar în „românismul“ de azi intră  – tocmai! – şi degringolada, şi neîncrederea, şi convingerea a peste 90% dintre concetăţeni că oamenii care au făcut bani (români şi ei!) au reuşit asta prin mijloace necinstite. Ba poate că şi aceia care au furat şi au făcut averi prin şmecherii – pînă nu se pronunţă Justiţia, n-avem de unde şti cîţi şi care sînt – se simt tot români mîndri cu frică de Dumnezeu! Poate că şi ei, dacă îi întreabă cineva – pentru sondaje sau în vreo conversaţie la bere –, declară sincer că sînt dezamăgiţi de clasa politică! Chestia cu „românismul“ devine, astfel, fără să acordăm cifrelor din sondaj mai multă importanţă şi relevanţă decît au, un fel de umbrelă protectoare, în numele a ceea ce ştim noi din cărţi sau din gloria trecută, pentru un prezent care ne displace. 

Mi se pare însă – şi aici chiar că am dileme, nu fac decît să arunc o piatră în apă – că în „românism“ se include şi această permanentă bombăneală, această veşnică nemulţumire faţă de o „patrie“ abstractă şi aproximativă, în timp ce, mişcîndu-ne cu toţii printre oameni reali şi concreţi, sîntem tentaţi mai degrabă să nu avem încredere în ei şi să ne simţim cu toţii „neputincioşi în faţa conducătorilor“. Stăm bine – în sondaje şi în discursuri – cu „românismul“, dar stăm prost cu „atitudinea/mentalitatea“. Numai 3% dintre noi sînt îngrijoraţi de atitudinea şi mentalitatea cetăţenilor. Mult mai puţini decît cei care îşi manifestă îngrijorarea faţă de clasa politică. Cu alte cuvinte, ne dăm învinşi şi neputincioşi în faţa conducătorilor pe care tot noi i-am ales. Asta e tot „românism“?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bulgur jpg
Bulgur, rețetă de pilaf turcesc cu roșii și ardei. Un preparat ideal pentru perioada postului
Bulgurul, un ingredient tradițional al bucătăriei turcești și orientale, este o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru orez.
Femeie par gri FOTO Shutterstock jpg
Cea mai bună mască de casă pentru a închide părul gri, fără a deteriora podoaba capilară
Părul gri este un semn natural al îmbătrânirii, dar nu toată lumea îmbrățișează această schimbare.
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
Un ofiţer rus dezertor a dezvăluit secrete militare a unei baze nucleare: „Armele erau pe deplin pregătite”
Un fost ofițer la o instalație ultrasecretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit informaţii secrete privind arsenalul nuclear al Rusiei şi faptul că bazele care îl adăpostesc au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina.
shutterstock 2212334541 jpg
Cum păstrezi usturoiul până la 6 luni. Sfaturile de care trebuie să ții cont
Nu mai fugiţi de usturoi din cauza mirosului sau gustului neplăcut! El nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat antibiotic natural. Uitaţi cum se găteşte sănătos acest aliment-minune.
respiratie urataremedii jpeg
Cum să scapi de respirația urât mirositoare cu aceste 3 alimente bogate în proprietăți antibacteriene
Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halitoză, este o problemă comună care poate afecta încrederea și starea de bine
horoscop jpg
Noroc, bani și o nouă iubire pentru trei zodii. Nativii care își schimbă complet destinul, la finalul acestei săptămâni
Astrologia aduce vești spectaculoase pentru trei zodii care vor experimenta schimbări majore în viață în zilele următoare. Norocul, câștigurile financiare și o iubire neașteptată sunt la orizont, transformând complet destinul acestor nativi.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Inquam / Octav Ganea
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la prezidențiale
Rezultatele candidaților PNL și PSD la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, au produs schimbări majore în conducerea celor două partide. Candidații lor au făcut un pas în spate, iar partidele au fost nevoie să ia măsuri urgente pentru a se regrupa înainte de alegerile parlamentare.
shutterstock 2121536480 jpg
Medic: De ce nimeni nu ar trebui să pupe bebelușii
Poate părea un gest de afecțiune nevinovat, dar poate pune sănătatea copilului în pericol.
shutterstock 2482962057 jpg
Câte flotări poți face indică acest lucru despre sănătatea ta!
Flotările pot fi un instrument excelent pentru a-ți măsura puterea musculară, rezistența și chiar sănătatea inimii.