România fără români

6 octombrie 2011
Ce se mai întîmplă cu presa culturală europeană jpeg

În Adevărul de ieri, am făcut cîteva comentarii despre un sondaj care măsoară „starea naţiunii“ în acest moment. Spaţiul nu mi-a fost suficient pentru tot ce voiam să spun, aşa că reiau textul aici, cu cîteva adăugiri.  

Pe unde am umblat prin ţară, am întîlnit destui oameni cumsecade, care îşi fac treaba, îşi cresc copiii, nu-şi doresc foarte multe („sănătate să fie, că restul le-om descurca noi!“), n-au uitat – în ciuda necazurilor – să fie veseli. Cînd stai de vorbă, la o bere, în cercuri de prieteni şi cunoscuţi, între amici şi vecini, te simţi ca între oameni cumsecade, nici mai buni, nici mai răi decît alţii. Sondajele însă măsoară percepţiile de ansamblu ale oamenilor la un moment dat şi, tocmai de aceea, nu prea se potrivesc cu ceea ce simţim pe pielea noastră şi cu ceea ce vedem „cu ochii noştri“. 

De curînd, IRES a realizat un asemenea sondaj despre „starea naţiunii“. E treaba sociologilor să interpreteze datele şi să dea explicaţii. Eu constat doar că felul nostru de a ne vedea pe noi înşine e, pe alocuri, confuz şi contradictoriu. 93% dintre concetăţenii noştri sînt mîndri că sînt români, 95% cred în Dumnezeu, 70% cred că românii sînt mai inteligenţi decît restul europenilor. După mintea mea, aceste procente ar trebui să ne dea o foarte mare încredere în noi înşine. Dacă sîntem aşa deştepţi şi credincioşi, dacă sîntem atît de mîndri că ne-am născut în această ţară înseamnă că nimeni nu ne poate sta în cale: ar trebui să construim o Românie pe măsura marilor noastre calităţi. Ei bine, nu ne iese! 70% dintre români cred că „oamenii obişnuiţi sînt neputincioşi în faţa conducătorilor“. Foarte mulţi sînt – desigur – îngrijoraţi de clasa politică, de starea proastă a economiei, a învăţămîntului, a spitalelor (cauzată, evident, tot de clasa politică), de corupţie. 73% i-ar sfătui pe tineri să plece din ţară. 

Care va să zică – simplu spus –, aşa o mîndreţe de popor deştept ar vrea să-şi golească ţara de locuitori pentru că politicienii sînt proşti. După 20 de ani de democraţie, nu ne-a ieşit ce-am vrut, ne-am pierdut răbdarea şi nu sîntem aproape deloc îngrijoraţi că noi i-am ales pe conducătorii noştri. Şi tot noi trebuie să-i schimbăm. Ce păcat că Dumnezeu nu votează în locul nostru: ar cîştiga alegerile, cu 95% din voturi, nişte conducători mîndri şi deştepţi, după chipul şi asemănarea noastră... 

De unde însă această amestecătură de „valori“? Cu totul nesociologic şi neanalitic, încerc să pun nişte întrebări de bun-simţ. Dacă 93% dintre ai noştri sînt atît de mîndri de românismul lor, de ce vreo 73% le-ar recomanda tinerilor să plece din ţară? N-ar fi mai adecvat cu condiţia lor de români să le spună tinerilor ceva de genul (improvizez simplist, desigur) „dragi copii, avem o ţărişoară, momentan sîntem nemulţumiţi de ea, dar şi voi sînteţi tot români, hai să ne apucăm de treabă şi o dregem noi cumva...“. Şi apoi, care „românism“? Ştiu cîţiva intelectuali care spun şi scriu că „românismul“ e în suferinţă, că fibra neamului s-a stricat, că degringolada ne afectează fiinţa naţională. Aşa este. Dar în „românismul“ de azi intră  – tocmai! – şi degringolada, şi neîncrederea, şi convingerea a peste 90% dintre concetăţeni că oamenii care au făcut bani (români şi ei!) au reuşit asta prin mijloace necinstite. Ba poate că şi aceia care au furat şi au făcut averi prin şmecherii – pînă nu se pronunţă Justiţia, n-avem de unde şti cîţi şi care sînt – se simt tot români mîndri cu frică de Dumnezeu! Poate că şi ei, dacă îi întreabă cineva – pentru sondaje sau în vreo conversaţie la bere –, declară sincer că sînt dezamăgiţi de clasa politică! Chestia cu „românismul“ devine, astfel, fără să acordăm cifrelor din sondaj mai multă importanţă şi relevanţă decît au, un fel de umbrelă protectoare, în numele a ceea ce ştim noi din cărţi sau din gloria trecută, pentru un prezent care ne displace. 

Mi se pare însă – şi aici chiar că am dileme, nu fac decît să arunc o piatră în apă – că în „românism“ se include şi această permanentă bombăneală, această veşnică nemulţumire faţă de o „patrie“ abstractă şi aproximativă, în timp ce, mişcîndu-ne cu toţii printre oameni reali şi concreţi, sîntem tentaţi mai degrabă să nu avem încredere în ei şi să ne simţim cu toţii „neputincioşi în faţa conducătorilor“. Stăm bine – în sondaje şi în discursuri – cu „românismul“, dar stăm prost cu „atitudinea/mentalitatea“. Numai 3% dintre noi sînt îngrijoraţi de atitudinea şi mentalitatea cetăţenilor. Mult mai puţini decît cei care îşi manifestă îngrijorarea faţă de clasa politică. Cu alte cuvinte, ne dăm învinşi şi neputincioşi în faţa conducătorilor pe care tot noi i-am ales. Asta e tot „românism“?

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.