Proasta guvernare continuă

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Tocmai auzisem un banc nou pe teme politice şi mă întrebam dacă e de bine sau de rău că în România au reînceput să apară astfel de bancuri. Iată-l: „De ce se organizează alegeri în România? Ca să se afle cine va fi partenerul de guvernare al UDMR“. Nu se mai potriveşte. Deocamdată.

Preşedintele l-a numit premier pe Victor Ponta. A doua oară. Spusese de mai multe ori, cu o mare risipă de vorbe, că nu-l va numi – între altele, pentru că e plagiator şi mincinos. A făcut-o. A acceptat, aşadar, să numească un premier pe care îl consideră plagiator şi mincinos. Victor Ponta a acceptat şi s-a apucat de formarea guvernului. Zile şi seri în şir, spusese că Băsescu e dictator. Acum, n-a mai zis nimic – a acceptat să fie prim-ministru într-o ţară condusă de un dictator. A zis doar că runda de consultări de la Cotroceni a fost „civilizată“. Ca şi cum, între un preşedinte şi un premier dintr-o ţară a Uniunii Europene, relaţiile civilizate sînt excepţia, nu regula. Această numire „scurtă şi civilizată“ pune punct unui an întreg de vorbe aruncate aiurea şi de „dezbateri“ fără nici un sens. Un an pierdut, într-o ţară prăpădită şi fără busolă.

În mod normal, acum ar trebui ca noul guvern să se formeze rapid (de cînd scriu pînă veţi citi s-ar putea să fie gata) şi să treacă la treabă. Dacă tot a pornit printr-o consultare „civilizată“, ar trebui mers cu civilizaţia pînă la capăt şi cetăţenii ar trebui să simtă că ţara e guvernată, că îşi pot vedea liniştiţi de vieţile lor, că nu li se mai anunţă zilnic, la televizor, catastrofe, dictaturi, puciuri. Mă îndoiesc însă că va fi aşa.

În primul rînd, pentru că mareea de vorbe goale rostită de atîta vreme nu va putea fi uitată aşa uşor. Mania de a „ieşi la televiziuni“ pentru a da cu gura nu-i va părăsi prea uşor nici pe liderii majorităţii USL, nici pe Traian Băsescu. Se vor abţine, poate, un timp, dar o vor lua de la capăt. În al doilea rînd, pentru că, din cîte se pare, în noul guvern se vor afla persoane controversate ori cu probleme în justiţie. După ce fostul guvern a fost prezentat drept „cel mai cinstit“ şi s-a dovedit că nu e aşa, cel nou va merge pe aceeaşi linie: îmbăţoşată de majoritatea zdrobitoare cu care a cîştigat alegerile, USL nu va lua în seamă eventualele critici la adresa vreunui ministru cu probleme. Vor mai fi în guvern şi eternii abonaţi la anumite ministere, precum Rovana Plumb la Mediu şi – mai ales – Ecaterina Andronescu la Educaţie. Sigur, doamna Andronescu merită răsplătită pentru că ţine în continuare sub cheie dosarul de plagiat al şefului său. Dar după ani întregi fără rezultate la conducerea ministerului, e limpede că nu putem spera într-o îmbunătăţire a situaţiei învăţămîntului prin revenirea sa. Dimpotrivă: ne putem aştepta ca legea adoptată pe vremea lui Daniel Funeriu să fie dată peste cap, deşi aplicarea ei e în curs (cu mari poticniri); şi s-ar putea să fie întoarse pe dos exact lucrurile bune din lege, nu ambiguităţile şi erorile ei. Iar starea proastă în care se află educaţia astăzi înseamnă că prin 2030 vom fi tot o ţară de mîna a doua. Aici nu e nimic nou de descoperit: ţările care s-au dezvoltat rapid şi sănătos, scăpînd de sărăcie şi de „necivilizaţie“, sînt cele care şi-au construit sisteme educaţionale solide (Finlanda, Suedia, Coreea de Sud şi altele).

Apoi, greu de presupus că această coaliţie, născută doar cu scopul de a-l învinge pe Traian Băsescu, va rezista prea mult. Oricît şi-ar declara iubire reciprocă Victor Ponta şi Crin Antonescu, partidele lor vor avea destule ocazii să se certe pe teme concrete; una e să păstrezi unitatea de monolit împotriva duşmanului comun, alta e să trebuiască să guvernezi. Deja începe prost: PSD a vrut ca UDMR să facă parte din guvern, PNL n-a vrut. Partidul lui Dan Voiculescu e oricum imprevizibil şi se va alia cu oricine, în funcţie de interesele de moment ale patronului său. În condiţiile în care opoziţia e şchioapă, puterea are toate şansele să cadă în capcana propriei îngîmfări „dominatoare“; iar scurta istorie a tranziţiei româneşti arată că nici o coaliţie n-a rezistat. Tot aud în jurul meu ori citesc pe bloguri şi prin comentarii întrebarea temătoare a unor oameni întru totul stimabili, speriaţi de majoritatea de tăvălug a USL: „ce ne facem cu ăştia?“. Ce să ne facem? Dacă „ăştia“ o iau iarăşi pe ogor încercînd să schimbe legi pe sub masă, reacţionăm (vin vremuri bune pentru societatea civilă, are şansa să-şi recapete suflul...). Asta dacă sîntem cetăţeni responsabili. Dacă nu, nu.

În al treilea rînd, calitatea politicienilor e tot mai proastă. Nu numai din punct de vedere politic, ci şi din punct de vedere uman. Ceea ce, în atmosfera de conflict permanent şi agitaţiune nestăvilită a politichiei româneşti, predispune la păruială. Mai devreme sau mai tîrziu, se vor „lua“ din ceva. Nu de greoaia majoritate avem a ne teme, ci de proasta guvernare care va urma. (Sau, mai bine zis, va continua – căci durează de ani şi ani...). Chitiţi să-şi rezolve problemele de dosar, să împartă banii publici, să se-ngraşe din tortul puterii, oamenii care ne conduc vor uita pînă şi de enervarea pe Băsescu, cea care le-a dat singurul sens politic din ultimii ani. Au, omeneşte vorbind, destule resurse de micime şi frustrare pentru a se duşmăni între ei şi a se lucra reciproc pe la spate. Şi nici Traian Băsescu nu va sta, cuminte şi constituţional, degeaba.

Aşa încît, într-o primă fază, aştept ca bancul cu „partenerul de guvernare al UDMR“ să redevină valabil. După aia, om mai vedea.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.