Proasta guvernare continuă

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Tocmai auzisem un banc nou pe teme politice şi mă întrebam dacă e de bine sau de rău că în România au reînceput să apară astfel de bancuri. Iată-l: „De ce se organizează alegeri în România? Ca să se afle cine va fi partenerul de guvernare al UDMR“. Nu se mai potriveşte. Deocamdată.

Preşedintele l-a numit premier pe Victor Ponta. A doua oară. Spusese de mai multe ori, cu o mare risipă de vorbe, că nu-l va numi – între altele, pentru că e plagiator şi mincinos. A făcut-o. A acceptat, aşadar, să numească un premier pe care îl consideră plagiator şi mincinos. Victor Ponta a acceptat şi s-a apucat de formarea guvernului. Zile şi seri în şir, spusese că Băsescu e dictator. Acum, n-a mai zis nimic – a acceptat să fie prim-ministru într-o ţară condusă de un dictator. A zis doar că runda de consultări de la Cotroceni a fost „civilizată“. Ca şi cum, între un preşedinte şi un premier dintr-o ţară a Uniunii Europene, relaţiile civilizate sînt excepţia, nu regula. Această numire „scurtă şi civilizată“ pune punct unui an întreg de vorbe aruncate aiurea şi de „dezbateri“ fără nici un sens. Un an pierdut, într-o ţară prăpădită şi fără busolă.

În mod normal, acum ar trebui ca noul guvern să se formeze rapid (de cînd scriu pînă veţi citi s-ar putea să fie gata) şi să treacă la treabă. Dacă tot a pornit printr-o consultare „civilizată“, ar trebui mers cu civilizaţia pînă la capăt şi cetăţenii ar trebui să simtă că ţara e guvernată, că îşi pot vedea liniştiţi de vieţile lor, că nu li se mai anunţă zilnic, la televizor, catastrofe, dictaturi, puciuri. Mă îndoiesc însă că va fi aşa.

În primul rînd, pentru că mareea de vorbe goale rostită de atîta vreme nu va putea fi uitată aşa uşor. Mania de a „ieşi la televiziuni“ pentru a da cu gura nu-i va părăsi prea uşor nici pe liderii majorităţii USL, nici pe Traian Băsescu. Se vor abţine, poate, un timp, dar o vor lua de la capăt. În al doilea rînd, pentru că, din cîte se pare, în noul guvern se vor afla persoane controversate ori cu probleme în justiţie. După ce fostul guvern a fost prezentat drept „cel mai cinstit“ şi s-a dovedit că nu e aşa, cel nou va merge pe aceeaşi linie: îmbăţoşată de majoritatea zdrobitoare cu care a cîştigat alegerile, USL nu va lua în seamă eventualele critici la adresa vreunui ministru cu probleme. Vor mai fi în guvern şi eternii abonaţi la anumite ministere, precum Rovana Plumb la Mediu şi – mai ales – Ecaterina Andronescu la Educaţie. Sigur, doamna Andronescu merită răsplătită pentru că ţine în continuare sub cheie dosarul de plagiat al şefului său. Dar după ani întregi fără rezultate la conducerea ministerului, e limpede că nu putem spera într-o îmbunătăţire a situaţiei învăţămîntului prin revenirea sa. Dimpotrivă: ne putem aştepta ca legea adoptată pe vremea lui Daniel Funeriu să fie dată peste cap, deşi aplicarea ei e în curs (cu mari poticniri); şi s-ar putea să fie întoarse pe dos exact lucrurile bune din lege, nu ambiguităţile şi erorile ei. Iar starea proastă în care se află educaţia astăzi înseamnă că prin 2030 vom fi tot o ţară de mîna a doua. Aici nu e nimic nou de descoperit: ţările care s-au dezvoltat rapid şi sănătos, scăpînd de sărăcie şi de „necivilizaţie“, sînt cele care şi-au construit sisteme educaţionale solide (Finlanda, Suedia, Coreea de Sud şi altele).

Apoi, greu de presupus că această coaliţie, născută doar cu scopul de a-l învinge pe Traian Băsescu, va rezista prea mult. Oricît şi-ar declara iubire reciprocă Victor Ponta şi Crin Antonescu, partidele lor vor avea destule ocazii să se certe pe teme concrete; una e să păstrezi unitatea de monolit împotriva duşmanului comun, alta e să trebuiască să guvernezi. Deja începe prost: PSD a vrut ca UDMR să facă parte din guvern, PNL n-a vrut. Partidul lui Dan Voiculescu e oricum imprevizibil şi se va alia cu oricine, în funcţie de interesele de moment ale patronului său. În condiţiile în care opoziţia e şchioapă, puterea are toate şansele să cadă în capcana propriei îngîmfări „dominatoare“; iar scurta istorie a tranziţiei româneşti arată că nici o coaliţie n-a rezistat. Tot aud în jurul meu ori citesc pe bloguri şi prin comentarii întrebarea temătoare a unor oameni întru totul stimabili, speriaţi de majoritatea de tăvălug a USL: „ce ne facem cu ăştia?“. Ce să ne facem? Dacă „ăştia“ o iau iarăşi pe ogor încercînd să schimbe legi pe sub masă, reacţionăm (vin vremuri bune pentru societatea civilă, are şansa să-şi recapete suflul...). Asta dacă sîntem cetăţeni responsabili. Dacă nu, nu.

În al treilea rînd, calitatea politicienilor e tot mai proastă. Nu numai din punct de vedere politic, ci şi din punct de vedere uman. Ceea ce, în atmosfera de conflict permanent şi agitaţiune nestăvilită a politichiei româneşti, predispune la păruială. Mai devreme sau mai tîrziu, se vor „lua“ din ceva. Nu de greoaia majoritate avem a ne teme, ci de proasta guvernare care va urma. (Sau, mai bine zis, va continua – căci durează de ani şi ani...). Chitiţi să-şi rezolve problemele de dosar, să împartă banii publici, să se-ngraşe din tortul puterii, oamenii care ne conduc vor uita pînă şi de enervarea pe Băsescu, cea care le-a dat singurul sens politic din ultimii ani. Au, omeneşte vorbind, destule resurse de micime şi frustrare pentru a se duşmăni între ei şi a se lucra reciproc pe la spate. Şi nici Traian Băsescu nu va sta, cuminte şi constituţional, degeaba.

Aşa încît, într-o primă fază, aştept ca bancul cu „partenerul de guvernare al UDMR“ să redevină valabil. După aia, om mai vedea.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.