Porți deschise și partid iubit

Publicat în Dilema Veche nr. 314 din 18-24 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Duminica trecută, Palatul Parlamentului şi-a deschis porţile pentru vizitatori. S-a făcut coadă: cică 26.000 de oameni au vrut să vadă unde lucrează aleşii poporului, aşa încît programul s-a prelungit cu o oră, „să ajungă la toată lumea“. Din 1990 nu mai văzuse Casa Poporului atîta omenet aşteptînd la uşă: atunci, lumea se-nghesuia să vadă „luxul dictatorului“ (într-o clădire neterminată) şi se minuna la vederea candelabrelor despre care ghidul zicea că au nu ştiu cîte sute de kile sau a covoarelor despre care acelaşi zicea că sînt „printre cele mai mari din lume“… Atunci era o curiozitate justificată: un popor amărît, abia ieşit de sub talpa celei mai grele dictaturi comuniste din Europa, voia să pătrundă în locurile pînă deunăzi interzise, să le „desacralizeze“ astfel şi să simtă – şi în acest fel – aburii libertăţii abia cucerite. Dar acum? Mai greu de spus…

S-o luăm cu binişorul. Mai întîi – aşa cum se cuvine la noi, indiferent despre ce e vorba în propoziţie – să ne punem întrebarea „dar în UE cum e?“. E aşa: tot felul de sedii oficiale pot fi vizitate de către orice cetăţean. (Pentru rigoare, precizez că şi Palatul Parlamentului se poate vizita, individual sau în grup, scrie aici: http://www.cdep.ro/cic/index .html). Să luăm un exemplu din „Vechea“ şi unul din „Noua“ Europă. Bunăoară, Palazzo del Quirinale din Roma, sediul preşedinţiei italiene, se vizitează în fiecare duminică, între orele 8,30-12,30. Biletul de intrare costă 5 euro. Parlamentul maghiar este şi el vizitabil, în fiecare zi între orele 8-18, iar cetăţenii din statele UE nu plătesc bilet (detalii, aici: http://www.parlament.hu/parl_en.htm). Care va să zică, tovarăşi, se poate! Dar diversele reşedinţe regale de prin monarhiile europene? Vizitabile şi ele: în Danemarca, de pildă, palatul de vară al familiei regale se poate vizita cînd regina nu se află acolo; dar imensul parc din jurul său e accesibil oricînd. Ş.a.m.d. „Sediile puterii“ sînt deschise publicului şi asta a devenit de mult rutină. Este şi aceasta o formă de a face democraţia „palpabilă“, de a crea senzaţia că legătura dintre popor şi cei care îl reprezintă e directă, firească, simplă. Sigur că la mijloc e şi o „operaţiune de PR“, un mod de a crea o imagine pozitivă a Puterii, dar totul se realizează discret şi eficient. Astfel de zile „ale porţilor deschise“ nu prea se obişnuiesc.

La noi, operaţiunea de PR e cusută cu aţă tricoloră, peste care s-a tras un tiv oranj. Televiziunile – desigur – au avut şi ele un rol în povestea asta. Căci numai datorită secvenţelor transmise la TV am putut vedea şi auzi, de exemplu, o doamnă în vîrstă (care semăna izbitor, în atitudine şi în tonul vocii, cu niscaiva persoane care i-au întîmpinat cu aplauze şi cu flori pe mineri în iunie 1990), alături de dna Roberta Anastase, spunînd că PD-L e un partid minunat, pe care „îl iubeşte“ (deşi nu e membră), şi că dl Emil Boc „explică totul atît de

la televizor despre pensii şi salarii că şi copiii îl înţeleg“. Minunat, nu-i aşa? Ce vrea să spună autorul, dragi copii? Că democraţia românească se bazează şi pe

, nu doar pe valori, principii şi alte chestiuni reci şi abstracte. Şi că deschiderea Parlamentului pentru public a fost făcută, nu-i aşa, cu

, nu sec şi rutinier, ca la alienaţii ăia de occidentali, care organizează şi eficientizează totul şi au proceduri pentru orice. Nu, la noi e altfel: dăm şi o dovadă de transparenţă şi deschidere faţă de alegători, dar adunăm şi caimacul imaginii, căci televiziunile transmit secvenţe cu coada enormă de la intrare şi poporul telespectator se lasă impresionat. Bine gîndit, bine ţintit, bine simţit! Parlamentul şi parlamentarii au o imagine proastă, după cum demonstrează sondajele, aşa încît astfel de evenimente ar trebui să contribuie la îmbunătăţirea ei. Mă tem însă că socoteala de la Casa Poporului nu se potriveşte cu cea din tîrgul televizorului: reporterii au întrebat lumea de la coadă de ce a venit să viziteze, iar printre răspunsuri s-a putut auzi şi cîte-o ironie: „am venit să vedem unde lucrează aleşii, sperăm să nu adormim ca ei“. Probabil că o anumită curiozitate firească s-a îmbinat cu oarecari enervări acumulate în timp faţă de „ăştia“ care „pierd vremea“ şi „au salarii mari“. Imaginea proastă a parlamentarilor s-a făcut în timp şi se va îmbunătăţi, eventual, tot în timp, nu prin astfel de operaţiuni de PR în care vreun consilier aplică mecanic principiul că publicului „tre’ să-i vinzi emoţii“. Sigur, aşa este, dar cu dublu tăiş: o doamnă în vîrstă îndrăgostită de PD-L poate impresiona pozitiv o anumită categorie de public, dar poate părea ridicolă în ochii altor categorii...

Nu ştiu, aşadar, ce i-a mînat pe atîţia concetăţeni să viziteze Palatul Parlamentului taman în ziua aceea, mai ales că o pot face în fiecare zi. Şi nu prea înţeleg nici ce mare lucru e de văzut acolo. Quirinale, Parlamentul din Budapesta, Castelul Hrad din Praga şi altele sînt clădiri istorice, cu colecţii de artă şi multe altele. În Casa Poporului e de văzut nebunia lui Ceauşescu şi cam atît. Altceva?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Toamna in Fundătura Ponorului  Foto Lucian Ignat jpg
Locul numit „Palma lui Dumnezeu” de pe Via Transilvanica. Sătenii îl părăsesc toamna, dar turiștii fac orice pentru a-l vedea
La început de toamnă, localnicii care își păstoresc animalele în Fundătura Ponorului din Munții Șureanu se pregătesc să coboare cu ele în satele de la poalele munților, în schimb locul numit și „Palma lui Dumnezeu” este căutat de numeroși turiști.
Frankenstein a existat cu adevărat  foto   Shutterstock jpg
O nouă formă de viață după moarte? Cum se pot reactiva celulele și cum pot dobândi noi abilități pentru a supraviețui
Un nou studiu dezvăluie că celulele moarte prind viață în moduri neașteptate, dezvoltând funcții noi. Aceste descoperiri șocante sugerează că realitatea poate fi la fel de fascinantă ca ficțiunea.
liga campionilor manchester city inter milano facebook jpeg
Lucia Sturdza Bulandra, marea doamnă a teatrului românesc, respinsă de familie jpeg
19 septembrie: 63 de ani de la moartea Luciei Sturza Bulandra. Întâmplarea absurdă care i-a adus sfârșitul marii doamne a teatrului românesc
La 19 septembrie, în 1941, trupele naziste cucereau Kievul, iar în 1946 era fondat Consiliul Europei. Tot într-o zi de 19 septembrie, dar în 1961, se stingea Lucia Sturza Bulandra, „marea doamnă a teatrului românesc“, iar 1996, celebrul actor Ştefan Mihăilescu-Brăila.
image png
Primarul Capitalei anunță și în iarna care urmează avarii în reţeaua de termoficare, dar numărul lor va scădea
Iarna aceasta se vor mai înregistra avarii în reţeaua de termoficare, dar numărul acestora va scădea, având în vedere lucrările efectuate de Municipalitate, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
ilie nastase facebook jpeg
Incredibil! Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Înseamnă că atât merit”
Finalul de vară, cât și primele zile ale lui septembrie, au fost dominate complet de discuțiile despre recalcularea pensiilor. Iar în timp ce pentru unii români decizia de recalculare a venit majorări destul de semnificative, pentru alții, noua sumă le-a lăsat un gust amar.
 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Cristian Tudor Popescu dezvăluie numele candidatului pe care îl va vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cine este "Întâiul Refuzat la Export al țării”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a dezvăluit într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook numele candidatului pe care va pune ștampila de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale.
pensioanr uk jpg
A petrecut o săptămână în sălbăticie după ce a încercat să obțină o bere gratis. În ce stare l-au găsit autoritățile
Un pensionar în vârstă de 67 de ani a fost găsit în viață după o săptămână de căutări. Paul Conway s-a pierdut prin sălbăticia din Scoția, după ce a încercat să ajungă la „The Old Forge”, un pub cunoscut drept cel mai izolat din Regatul Unit.
horoscop azi venus retrograd jpg
Horoscop joi, 19 septembrie. Zi plină de tensiune pentru o zodie. Un alt nativ are parte de cheltuieli neprevăzute
Pentru joi, 19 septembrie, Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete în cazul fiecărei zodii a horoscopului.