Populism în stil italian

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Şi-a dat demisia Umberto Bossi, liderul partidului numit Lega Nord – principalul aliat la guvernare al lui Silvio Berlusconi. A fost ales pentru prima dată în Parlament în 1987, cînd se afla în fruntea unei mici formaţiuni politice – Liga Lombardă – care propunea autonomia regiunii Lombardia. Lumea îl privea ca pe un fel de bufon: pentru că ideea autonomiei le părea tuturor o aberaţie, pentru că Bossi vorbea precipitat şi amesteca în discursul său termeni dialectali şi cuvinte „din popor“, pentru că pe vremea aceea politica italiană era stabilă, cu un sistem de partide care funcţiona de zeci de ani. Dar Bossi a perseverat, reuşind să concentreze şi să dea expresie politică nemulţumirilor (reale) din Nord: e o veche problemă a Italiei conflictul (economic, cultural, de mentalitate) dintre Nord şi Sud. Iar prăbuşirea vechiului sistem de partide, în urma scandalurilor de corupţie de la începutul anilor ’90, l-a propulsat în primul plan al politicii, cu o formaţiune rebotezată Lega Nord. Inamicul său declarat a fost, de 20 de ani încoace, „statul hoţoman“, care lua impozite de la Nordul bogat şi le risipea în programe de dezvoltare ineficiente pentru Sudul sărac. Aşa încît principalele cerinţe au devenit autonomia fiscală şi federalizarea Italiei: cu ele a ţinut în şah toate guvernările lui Berlusconi, al cărui partener principal a devenit. Lega Nord a creat, între timp, un întreg show pentru a-şi susţine cerinţele: a inventat „Republica Padania“ – cu steag propriu, cu o întreagă ceremonie de „secesiune“ simbolică pe malul rîului Po, cu inscripţii de „bun venit în Padania“ pe marginea şoselelor. În paralel, şi-a construit un puternic discurs anti-imigraţionist, pe bine-cunoscutul motiv „străinii ne iau locurile de muncă“. Iar în ultimii ani, cînd membri ai partidului său au ajuns primari sau şefi de provincii, au apărut şi controversate măsuri împotriva imigranţilor.

În tot acest timp, Bossi a făcut figura intransigentului. A tunat şi a fulgerat împotriva statului birocrat şi corupt şi a cerut tot timpul „mai multe reforme“. A făcut pe tipul inflexibil, care nu poate fi cumpărat şi care nu se mulţumeşte cu jumătăţile de măsură: una dintre expresiile sale frecvente era „ce l’ho duro“ (adică, literal, „o am tare“), omul vrînd să arate şi prin acest limbaj fără perdea că nu se lasă cu una, cu două, şi să-şi construiască un profil de politician „antisistem“, care spune lucrurilor pe nume. La ultimele scrutinuri parlamentare şi administrative a luat voturi tocmai datorită acestei aparenţe: destui cetăţeni nemulţumiţi au crezut sincer în aparentul său radicalism, ca şi în promisele măsuri împotriva imigranţilor şi a birocraţiei europene. A devenit şi europarlamentar – promiţînd că va duce la Bruxelles acelaşi mesaj inflexibil. Acum, partidul său e zguduit de un scandal tipic pentru politica italiană – aşa cum s-a întîmplat şi cu vechile partide, la începutul anilor ’90: folosirea banilor publici primiţi pentru campania electorală (conform legii, ca şi la noi, partidelor li se rambursează anumite cheltuieli) în scopuri private. Iar scopurile merg de la cîteva meschinării (precum plata asigurării pentru o casă a lui Bossi ori achitarea amenzilor de circulaţie ale fiului său) pînă la o presupusă spălare de bani în Tanzania. Iar cei implicaţi în aceste manevre au folosit, pentru a comunica între ei fără să fie interceptaţi, telefoane mobile cu abonamente sau cartele înregistrate pe numele unor imigranţi din Bangladesh, ceea ce e un fel de ironie a sorţii: în timp ce liderul urla din toţi bojocii „afară cu imigranţii!“, oamenii din partidul său îi „utilizau“ pe imigranţi cum puteau... Unii spun – evident – că Bossi nu era la curent cu manevrele făcute de trezorierul partidului şi de alţi oameni din staff, dar documentele îi contrazic: există sume de bani transferate de la partid direct către liderul său. Şi, oricum, asta nu schimbă esenţa problemei: discursul radical şi „antisistem“ a sfîrşit într-un scandal meschin, omul care pretindea că demască proasta utilizare de către stat a taxelor şi impozitelor a „ciupit“ din banii publici pentru a-şi achita cheltuielile private.

Ascensiunea unui asemenea personaj a fost posibilă într-un moment cînd partidele tradiţionale s-au prăbuşit tocmai în urma scandalurilor de corupţie. El a ştiut să capteze nemulţumirile unor categorii de cetăţeni şi să construiască un discurs cu care să „gîdile în mod plăcut“ urechile alegătorilor. Desigur, comentatorii l-au acuzat adesea de populism, dar nu conta: s-au găsit tot mai mulţi alegători care să-l voteze, Lega Nord atingînd 10-12% la nivel naţional şi avînd (mai ales în oraşele din nord) primari şi majorităţi în Consiliile Locale. Asta spune ceva despre calitatea scăzută a democraţiei italiene şi despre propensiunea unei categorii de cetăţeni de a-şi da votul celor care promit măsuri ferme, chiar dacă între timp ei nu fac mare lucru în afară de propagandă şi discurs „radical“ (căci, să nu uităm, ani la rînd Lega Nord a fost la guvernare şi a avut ministere-cheie, precum Internele). Acum, Italia are un guvern de tehnocraţi, partidele nu se bucură de prea mare încredere, iar de curînd a mai apărut o formaţiune politică bazată doar pe un discurs „antisistem“: Movimento 5 Stelle – o mişcare creată de Beppe Grillo, un comic cunoscut din programele TV, care de la o vreme a devenit un fel de pamfletar. Mişcarea promite „începerea revoluţiei“, se declară împotriva tuturor partidelor (dar mai mult împotriva celor de dreapta) şi a obţinut deja, la alegerile administrative din 2010, între 7 şi 10% în unele oraşe. Coerenţa mişcării e susţinută doar de popularitatea lui Beppe Grillo şi de talentul său de a aduna publicul prin pamflete politice transformate în discursuri electorale. Şi, bineînţeles, bine mediatizate. Populismul discursiv al lui Bossi „predă ştafeta“ unui alt fel de populism. Ideea principală însă rămîne: să le gîdili urechile alegătorilor într-un mod plăcut, spunîndu-le ce vor să audă... 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.