Populism în stil italian

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Şi-a dat demisia Umberto Bossi, liderul partidului numit Lega Nord – principalul aliat la guvernare al lui Silvio Berlusconi. A fost ales pentru prima dată în Parlament în 1987, cînd se afla în fruntea unei mici formaţiuni politice – Liga Lombardă – care propunea autonomia regiunii Lombardia. Lumea îl privea ca pe un fel de bufon: pentru că ideea autonomiei le părea tuturor o aberaţie, pentru că Bossi vorbea precipitat şi amesteca în discursul său termeni dialectali şi cuvinte „din popor“, pentru că pe vremea aceea politica italiană era stabilă, cu un sistem de partide care funcţiona de zeci de ani. Dar Bossi a perseverat, reuşind să concentreze şi să dea expresie politică nemulţumirilor (reale) din Nord: e o veche problemă a Italiei conflictul (economic, cultural, de mentalitate) dintre Nord şi Sud. Iar prăbuşirea vechiului sistem de partide, în urma scandalurilor de corupţie de la începutul anilor ’90, l-a propulsat în primul plan al politicii, cu o formaţiune rebotezată Lega Nord. Inamicul său declarat a fost, de 20 de ani încoace, „statul hoţoman“, care lua impozite de la Nordul bogat şi le risipea în programe de dezvoltare ineficiente pentru Sudul sărac. Aşa încît principalele cerinţe au devenit autonomia fiscală şi federalizarea Italiei: cu ele a ţinut în şah toate guvernările lui Berlusconi, al cărui partener principal a devenit. Lega Nord a creat, între timp, un întreg show pentru a-şi susţine cerinţele: a inventat „Republica Padania“ – cu steag propriu, cu o întreagă ceremonie de „secesiune“ simbolică pe malul rîului Po, cu inscripţii de „bun venit în Padania“ pe marginea şoselelor. În paralel, şi-a construit un puternic discurs anti-imigraţionist, pe bine-cunoscutul motiv „străinii ne iau locurile de muncă“. Iar în ultimii ani, cînd membri ai partidului său au ajuns primari sau şefi de provincii, au apărut şi controversate măsuri împotriva imigranţilor.

În tot acest timp, Bossi a făcut figura intransigentului. A tunat şi a fulgerat împotriva statului birocrat şi corupt şi a cerut tot timpul „mai multe reforme“. A făcut pe tipul inflexibil, care nu poate fi cumpărat şi care nu se mulţumeşte cu jumătăţile de măsură: una dintre expresiile sale frecvente era „ce l’ho duro“ (adică, literal, „o am tare“), omul vrînd să arate şi prin acest limbaj fără perdea că nu se lasă cu una, cu două, şi să-şi construiască un profil de politician „antisistem“, care spune lucrurilor pe nume. La ultimele scrutinuri parlamentare şi administrative a luat voturi tocmai datorită acestei aparenţe: destui cetăţeni nemulţumiţi au crezut sincer în aparentul său radicalism, ca şi în promisele măsuri împotriva imigranţilor şi a birocraţiei europene. A devenit şi europarlamentar – promiţînd că va duce la Bruxelles acelaşi mesaj inflexibil. Acum, partidul său e zguduit de un scandal tipic pentru politica italiană – aşa cum s-a întîmplat şi cu vechile partide, la începutul anilor ’90: folosirea banilor publici primiţi pentru campania electorală (conform legii, ca şi la noi, partidelor li se rambursează anumite cheltuieli) în scopuri private. Iar scopurile merg de la cîteva meschinării (precum plata asigurării pentru o casă a lui Bossi ori achitarea amenzilor de circulaţie ale fiului său) pînă la o presupusă spălare de bani în Tanzania. Iar cei implicaţi în aceste manevre au folosit, pentru a comunica între ei fără să fie interceptaţi, telefoane mobile cu abonamente sau cartele înregistrate pe numele unor imigranţi din Bangladesh, ceea ce e un fel de ironie a sorţii: în timp ce liderul urla din toţi bojocii „afară cu imigranţii!“, oamenii din partidul său îi „utilizau“ pe imigranţi cum puteau... Unii spun – evident – că Bossi nu era la curent cu manevrele făcute de trezorierul partidului şi de alţi oameni din staff, dar documentele îi contrazic: există sume de bani transferate de la partid direct către liderul său. Şi, oricum, asta nu schimbă esenţa problemei: discursul radical şi „antisistem“ a sfîrşit într-un scandal meschin, omul care pretindea că demască proasta utilizare de către stat a taxelor şi impozitelor a „ciupit“ din banii publici pentru a-şi achita cheltuielile private.

Ascensiunea unui asemenea personaj a fost posibilă într-un moment cînd partidele tradiţionale s-au prăbuşit tocmai în urma scandalurilor de corupţie. El a ştiut să capteze nemulţumirile unor categorii de cetăţeni şi să construiască un discurs cu care să „gîdile în mod plăcut“ urechile alegătorilor. Desigur, comentatorii l-au acuzat adesea de populism, dar nu conta: s-au găsit tot mai mulţi alegători care să-l voteze, Lega Nord atingînd 10-12% la nivel naţional şi avînd (mai ales în oraşele din nord) primari şi majorităţi în Consiliile Locale. Asta spune ceva despre calitatea scăzută a democraţiei italiene şi despre propensiunea unei categorii de cetăţeni de a-şi da votul celor care promit măsuri ferme, chiar dacă între timp ei nu fac mare lucru în afară de propagandă şi discurs „radical“ (căci, să nu uităm, ani la rînd Lega Nord a fost la guvernare şi a avut ministere-cheie, precum Internele). Acum, Italia are un guvern de tehnocraţi, partidele nu se bucură de prea mare încredere, iar de curînd a mai apărut o formaţiune politică bazată doar pe un discurs „antisistem“: Movimento 5 Stelle – o mişcare creată de Beppe Grillo, un comic cunoscut din programele TV, care de la o vreme a devenit un fel de pamfletar. Mişcarea promite „începerea revoluţiei“, se declară împotriva tuturor partidelor (dar mai mult împotriva celor de dreapta) şi a obţinut deja, la alegerile administrative din 2010, între 7 şi 10% în unele oraşe. Coerenţa mişcării e susţinută doar de popularitatea lui Beppe Grillo şi de talentul său de a aduna publicul prin pamflete politice transformate în discursuri electorale. Şi, bineînţeles, bine mediatizate. Populismul discursiv al lui Bossi „predă ştafeta“ unui alt fel de populism. Ideea principală însă rămîne: să le gîdili urechile alegătorilor într-un mod plăcut, spunîndu-le ce vor să audă... 

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.