Platforme şi oameni

Publicat în Dilema Veche nr. 349 din 21 octombrie - 27 octombrie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

Fostul nostru coleg şi colaborator, dl Teodor Baconschi, a lansat săptămîna trecută Fundaţia Creştin-Democrată şi, în acelaşi timp, a anunţat crearea unei „platforme creştin-democrate“ în PDL. Majoritatea comentariilor au insistat pe lupta diverselor grupări din interiorul partidului, pe faptul că dl Baconschi vizează o funcţie importantă şi, eventual, candidatura la preşedinţie, pe reacţiile „greilor“ din partid şi alte asemenea chestiuni arzătoare. Cineva a exprimat chiar temerea – întemeiată, desigur – că iniţiatorul platformei creştin-democrate nu va face faţă „obiceiurilor“ politice de la noi, pentru că „este extrem de vulnerabil în luptele din vitrinele televizoarelor, unde diplomaţia şi discursul elevat au fost de mult înlocuite cu răcnete şi lovituri sub centură“ (Sabina Fati, în România liberă, 14 octombrie). 

Nu prea a fost băgată în seamă tocmai esenţa problemei: încercarea de a re-coagula PDL în jurul unei doctrine. Cu oricîte devieri, „mixaje“ ori compromisuri, partidele sînt – totuşi – expresia politică a unor curente de idei. O să mi se spună „Parol! Ce eşt’ copil?“, pentru că „la noi“ e altfel, la noi partidele adună la un loc oportunităţi şi oportunişti, interese şi jocuri de culise. Ca dovadă, faptul că, în tranziţie, nenumăraţi politicieni au trecut lejer de la un partid la altul, întotdeauna, desigur, pentru declarate chestiuni „de principii“, dar de fapt urmărind traseul puterii, al împărţirii fondurilor etc. În principiu aşa e, dar tot tranziţia ne arată că nu poţi ţine un partid la un loc dacă nu ai, cît de cît, o „linie“ ideologică. PSD a fost şi rămîne un partid puternic pentru că Ion Iliescu a fost nu numai un tătuc fondator care a ţinut strîns frîiele, dar şi un ideolog: a construit şi menţinut consecvent un discurs de stînga al cărui ecou a fost mai puternic şi decît privatizările la grămadă ale Guvernului Năstase, şi decît scandalurile îmbogăţiţilor prin corupţie. (O ultimă mostră a acestui tip de discurs a livrat-o la congresul PSD de sîmbăta trecută: inepuizabil, jucînd acelaşi rol de înţelept zîmbitor, a primit ropote de aplauze). PNL s-a readunat (şi) pentru că, după sciziuni, aripi şi dezertări, s-a concentrat pe susţinerea cîtorva măsuri clare inspirate de gîndirea liberală. PDL e şubred la acest capitol. Fost (ca PD) în Internaţionala Socialistă (de unde îi făcea cu sîc lui Adrian Năstase pentru că PSD, privit ca „neocomunist“, nu era încă primit), s-a trezit într-o bună dimineaţă că e un loc liber în Partidul Popular European şi a dat buzna alături de conservatorii britanici şi creştin-democraţii germani. De atunci (în ciuda protestelor unor membri care chiar credeau că PD reprezintă „adevărata stîngă modernă, europeană“ din România, cum le plăcea lui Petre Roman şi Traian Băsescu să spună) şi-a zis „de dreapta“. Ba s-a mai trezit şi cu o „platformă liberală“, după alăturarea grupării lui Valeriu Stoica & Theodor Stolojan, plecată din PNL. Evident, a ajuns la putere datorită lui Traian Băsescu, „locomotiva“ partidului. Dar actualul preşedinte nu e – ca Ion Iliescu – şi un ideolog. Fostul preşedinte ştia să susţină cu convingere „valorile de stînga“; Traian Băsescu nu a arătat că este familiarizat cu „valorile creştin-democrate“ sau „conservatoare“ sau, în fine, „de dreapta“, în afară de cîteva generalităţi banale. Nu e genul. Nu pare să aibă insomnii provocate de idei. Astfel încît partidul se scufundă: să fii la putere în vremuri de criză e fatal. 

Aşa încît încercarea de a regrupa PDL pornind de la o „platformă“ – adică de la idei şi valori fundamentale – este, de fapt, un lucru normal. E tîrziu, partidul e deja uzat de guvernare, activiştii din teritoriu s-ar putea să spună că „nu idei creştin-democrate ne trebuie nouă acum, noi vrem fonduri pentru bugetele locale“, iar efortul de a construi un discurs ideologic coerent al unui partid tot mai incoerent în plan practic va necesita multă energie. Nu în ultimul rînd, mai există o dificultate. Cu platformă sau nu, doctrina creştin-democrată nu are, la noi, nici tradiţie, nici substanţă. „Creştin-democrat“ s-a numit doar PNŢ, dar nu l-a ajutat cu nimic, în ciuda unor oarecari eforturi doctrinare întreprinse la vremea respectivă. 

În ciuda tuturor dificultăţilor, încercarea de a pune PDL pe o bază ideologică e încă un pas spre normalitate. Dacă va reuşi (oare ce-o să zică dl Valeriu Stoica, liderul aşa-numitei „platforme liberale“ din interiorul partidului), o să dea de gîndit şi partidelor adversare, PSD şi PNL. O să fim cu un pas mai aproape de politica europeană: în Parlamentul European, grupul liberal şi cel socialist colaborează adesea pe diverse teme şi se unesc împotriva grupului popular. La noi, socialiştii şi liberalii sînt uniţi doar de dorinţa de a-l suspenda din funcţie pe Traian Băsescu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dmitri Medvedev FOTO Profimedia
Dmitri Medvedev amenință Occidentul cu o ripostă nucleară dacă Ucraina ar fi dotată cu astfel de arme
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat marţi că, în cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, atunci Moscova ar putea considera un astfel de transfer ca echivalând cu un atac asupra Rusiei, oferind temei pentru o ripostă nucleară.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Expert în spațiul ex-sovietic: „Călin Georgescu este un avatar. El aproape că nu există. E rezultanta directă a sistemului instaurat în decembrie 1989 prin unirea tuturor reziduurilor sistemice ale ceaușismului”
Într-un interviu pentru „Adevărul”, istoricul Cosmin Popa a analizat și demontat temele cu rol manipulator ale discursurilor lui Călin Georgescu, spunând că acesta este mai degrabă „un avatar” și că – ironic vorbind - singura trăsătură umană a lui Călin Georgescu este „misoginismul atroce”.
Împăratul Constantin al XI-lea Paleologul (călare) îi înfruntă pe turcii care au pătruns în Constantinopol. Pictură de Theophilos Hatzimihail (© Theofilos Museum / Μουσείο Θεόφιλου / Wikimedia Commons)
Turcii aveau o imagine falsă despre bogățiile Constantinopolului
Constantinopole era într-adevăr deosebit pe harta vremii sale, dar nu atît de bogat cum credeau turcii, incitați de Sultan.
ride-sharing-uber-bolt
Companiile de ride-sharing vor putea transporta pasageri de la Aeroportul Otopeni
CNAB va permite și companiilor de ride-sharing să ia pasageri de pe aeroport, nu doar celor care operează mașini în regim de taxi, potrivit unui angajament asumat în fața Consiliului Concurenței.
shutterstock 1312092965 jpg
Câtă vitamina C ai nevoie zilnic pentru imunitate și sănătate și ce se întâmplă în caz de supradoză
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, esențială pentru procesele vitale ale corpului. Însă câtă vitamină este necesar să consumi și care sunt efectele care apar în caz de exces?
andreea marin facebook jpg
Probleme la o secție de votare din Pipera. Ce a nemulțumit-o pe Andreea Marin
Andreea Marin, una dintre cele mai cunoscute vedete din România, a întâmpinat o situație neprevăzută duminică, 24 noiembrie, când a mers să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Parada militară cu confeti la Alba Iulia
Alegerile strică planurile pentru parada de pe 1 decembrie. Hotelierii din Alba Iulia se plâng de numărul mic de rezervări din acest an
Românii nu se mai duc de 1 decembrie, în Alba Iulia. Cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României, proprietarii locuințelor de acolo spun că s-au închiriat prea puține imobile, iar în alți ani, în această perioadă, totul era deja sold out.
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier din România
Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
Ceasuri de lux Eravault (2) jpg
Ceasurile de lux pentru colecționari – Investiții de lungă durată
Imaginează-ți că fiecare secundă care trece adaugă valoare, nu o pierde. Sună prea frumos pentru a fi adevărat?