Papucii lui Nostradamus şi cei şapte pitici

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Gata. Sîntem pe cale de a lămuri pe deplin chestiunea democraţiei, a alegerilor libere (mai ţineţi minte că în decembrie 1989 lumea voia, între altele, „alegeri libere“?) şi a leadership-ului (ca să folosesc un cuvînt la care, în decembrie 1989, nu cred că se gîndea cineva). Totul depinde de „flacăra violetă“. Mă rog, şi de alte cîteva farafastîcuri...

Să recapitulăm. În seara alegerilor, s-a anunţat că dl Mircea Geoană a cîştigat, la o diferenţă foarte mică (sub marja de eroare a exit poll-urilor). Într-o asemenea situaţie, orice politician cît de cît inteligent şi raţional ar fi declarat public că aşteaptă numărătoarea finală. Dl Geoană însă a ţopăit de bucurie în direct la TV, i-a mulţumit soţiei şi lui Crin Antonescu, s-a declarat învingător. Dl Traian Băsescu, fără ţopăieli şi fără mulţumiri adresate soţiei, dar cu aerul că ştia ceva mai mult, s-a declarat, de asemenea, cîştigător. Numărarea voturilor a schimbat ordinea. După care, alegerile au devenit „lung prilej de vorbe şi de ipoteze“. Dacă privim cifrele, toată lumea a cîştigat. Traian Băsescu a obţinut încă un mandat, Crin Antonescu i-a adus PNL-ului cel mai mare procent realizat vreodată, iar Mircea Geoană a înregistrat performanţa de a pierde „la mustaţă“ şi, oricum, a crescut pe parcursul campaniei, trăgînd şi partidul după sine, căci – să ne amintim – la începutul toamnei sondajele îi acordau procente mult mai mici decît a obţinut în final.

Dar politica românească nu dă două parale pe fapte, cifre şi argumente. În schimb, se omoară după datul cu părerea. Aşa încît nici nu se uscase bine tuşul ştampilei pe hotărîrea Curţii Constituţionale de a valida alegerile că a şi început show-ul opiniilor. Eram obişnuiţi cu asta. Dar acum a apărut marea noutate: „flacăra violetă“, o vorbă aruncată de Viorel Hrebenciuc, a devenit Marea Explicaţie pentru pierderea alegerilor. Imediat, televiziunile şi ziarele s-au apucat să numere cîte pulovere, cămăşi, eşarfe şi alte obiecte de vestimentaţie de culoare violetă au apărut pe lîngă preşedinte ori la televizor. După care – bomba: dna Geoană a spus că soţul dumisale a suferit „atacuri energetice“ în campania electorală, ceea ce soţul a confirmat, dînd de înţeles că prin pivniţele Cotrocenilor s-ar afla niscaiva inşi încălţaţi cu papucii lui Nostradamus care au moştenit de la Împărăteasa cea Rea globul fermecat şi mărul otrăvit – instrumente cu care i-au făcut rău preşedintelui PSD, acest Albă-ca-Zăpada al politicii româneşti. Vreo şapte pitici din PSD şi încă pe atîţia din presă s-au pus pe „investigat“ şi au descoperit că da, dl Băsescu are un „parapsiholog“ alături. Flacăra violetă s-a transformat în vîlvătaie mediatică: nici nu spera presa română înnebunită după audienţă să-i pice un asemenea porumbel în plasă! Dl Crin Antonescu – omul cu care dl Geoană voia să împartă bucuria victoriei – s-a gîndit să nu-şi abandoneze fostul aliat la greu, aşa că s-a hotărît să împartă cu el penibilul situaţiunii: a spus că atacuri energetice n-a suferit, dar în timpul campaniei „nu putea controla pronunţia unor cuvinte“. (Sper ca printre ele să nu se fi aflat „democraţie“, „economie de piaţă“, „integrare europeană“ şi alte cîteva pe care dl Antonescu ar fi de dorit să le pronunţe în continuare cît mai corect.) Colac peste pupăză, dl Adrian Năstase a evocat alegerile prezidenţiale din 2004, pe care crede că le-a pierdut şi din cauza implicării „yoghinilor lui Bivolaru“: aşa i-au spus „serviciile“.

Timp de cîteva zile, politichia şi mass media de la noi şi-au dat iar peste cap poalele superficialităţii şi ignoranţei. N-o să spun „ca la noi, la nimeni“, căci aş fi contrazis de realitate. Sau măcar de ipotezele de prin alte părţi: cică şi Berlusconi s-ar fi sfătuit cu astrologi, paranormali, parapsihologi şi ghicitoare, despre Brejnev se zice că avea o paranormală permanentă (în ciuda materialismului său dialectic şi istoric) şi mai găsim şi alte exemple. Apoi, chestiunile acestea – parapsihologie, ezoterism şi altele – sînt cît se poate de serioase: există tone de cărţi şi studii şi o grămadă de oameni serioşi care s-au ocupat de ele. Dar ridicolul românesc politico-mediatic provine din lejeritatea cu care devin „cazuri“ şi „subiecte de dezbatere“ pe la televiziunile autointitulate „de ştiri“: totul se transformă în „vînătoarea“ de oameni cu cravată sau eşarfă violetă. Nu-i nevoie să-l citeşti pe René Guénon, nu e cazul să fi auzit nici măcar de Vasile Lovinescu, la parapsihologie oricum ne pricepem toţi de cînd citim tabloidele. Aşa că – politicieni, jurnalişti şi public – ne învîrtim cu toţii (cît o ţine) în jurul unui „mare“ subiect: dacă în România puterea „se ia“ şi se exercită normal sau paranormal. Modernizarea statului, buna guvernare, schimbarea Constituţiei pentru a o pune de acord cu Tratatul de la Lisabona, rolul Parlamentului naţional în raport cu cel al Parlamentului European, politica agricolă comună a UE? Plictiseală! Astea-s subiecte de interes public?...

Dacă va pierde şi conducerea PSD, dl Geoană va avea ocazia să-şi ia o perioadă de răgaz şi să se pună pe citit ezoterism şi parapsihologie. N-o să-i strice: ar putea reveni apoi în forţă în politica românească. Ceilalţi, cîştigătorii, pot rămîne cu concluzia că, într-o democraţie originală ca a noastră, „diferenţa“ o fac purtătorii de cravate mov. Pentru un popor superstiţios, care îşi duce Dacia nouă la stropit cu apă sfinţită ca s-o ferească de accidente şi amenzi, politicienii obsedaţi de flacăra violetă sînt cît se poate de reprezentativi.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Razboi Rusia Ucraina FOTO Shutterstock jpg
Internaționalizarea conflictului din Ucraina
Oricine va fi fost autorul sabotajului conductelor Nord Stream, acesta este semnalul cel mai grav de la începutul așa zisei „operațiuni militare speciale” din Ucraina, de fapt agresiune militară în toată regula.
Sistem de rachete BUK FOTO Shutterstock jpg
Unele dintre cele mai importante arme folosite în războiul din Ucraina nu sunt noi și nici sofisticate
Câteva arme mai noi, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS de producție americană și dronele de atac TB2 de producție turcească, au dominat titlurile din presă, dar armele mai vechi, în principal modele din epoca sovietică, sunt cele care încă duc greul războiului din Ucraina.
Varujan Pambuccian / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Creșterea lefurilor pentru aleșii locali: noian de justificări bizare
Reprezentanții Puterii s-au întrecut în justificări pe tema creșterii lefurilor aleșilor locali, fiind puși pe același palier cu persoanele vulnerabile sau prezentați ca actori esențiali în fața instaurării unei dictaturi.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.