Omul, funcţia şi instituţia

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

„De ce protestează dl Patapievici, că nu vreau să-l schimb?“ Aşa a spus premierul Victor Ponta într-o discuţie amicală la Viena.

Dacă jurnaliştii au transcris şi reprodus corect declaraţia, atunci dl prim-ministru a săvîrşit un acte manqué sau, mai simplu spus, s-a dat de gol. Formularea „nu vreau să-l schimb“ pleacă de la presupoziţia că dl Ponta ar putea să-l schimbe pe preşedintele ICR, dar nu vrea. Carevasăzică, în mintea premierului nostru există ideea că, ajuns la putere, poate schimba oamenii din funcţii. (Ceea ce, de altfel, a şi făcut actualul guvern – cu prefecţii, directorii de întreprinderi de stat etc. Aşa cum a făcut şi PDL cînd era la putere, pentru că aşa e înţeleasă la noi politica: o luptă între găşti.) Numai că despre schimbarea legii de funcţionare a ICR dl Ponta a vorbit pînă acum doar în termeni de „ieşire din ilegalitate“, „democraţie“, „transparenţă“ şi alte asemenea valori. Ordonanţa prin care ICR este trecut în subordinea Senatului stabileşte clar cine numeşte conducerea instituţiei: nu premierul, ci Biroul Permanent al Senatului. Numai că dl Ponta s-a dat de gol şi a spus ce gîndeşte: „eu, premierul“, schimb ce vreau. Dacă vreau.

Prin această scăpare, şeful Executivului arată că, de fapt, nu e vorba de nu ştiu ce intenţii de schimbare a mecanismelor instituţiei, ci de persoana lui H.-R. Patapievici. Asta e, de fapt, miza esenţială. Şi nu atît pentru că ar fi „intelectualul lui Băsescu“ (nu mai cred în acest clişeu stupid nici măcar cei care îl tot repetă ca papagalii), ci pentru că enervează: gîndirea lui, viziunea lui, felul apăsat în care îşi afirmă liber ideile nu pot fi înghiţite de soldăţeii ieşiţi de sub pulpana lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Aşadar, mai întîi, jos Patapievici, căci restul vine de la sine: recucerirea ICR de către tipul de cultură atît de iubit în PSD, un partid care, din punct de vedere politic, s-a mai scuturat de „foştii“ regimului comunist (fie şi prin simpla schimbare generaţională), dar din punct de vedere cultural e încă acolo – iubitor de Adrian Păunescu, Dinu Săraru şi alţii, ejusdem farinae. Într-un stil pornit dintr-o gîndire – totuşi – totalitară, lăcrămoşii care deplîng faptul că „străinătatea nu ne apreciază valorile“ vor avea ocazia, după ce îl vor schimba pe H.-R. Patapievici cu o persoană desemnată „pe linie de partid“, să-i bage pe gît străinătăţii poeziile lui Păunescu, romanele lui Dinu Săraru şi celelalte preferinţe culturale ale corifeilor PSD. Vor avea un eşec zdrobitor, tocmai pentru că, în ultimii ani, prin activitatea ICR, „străinătatea“ ne-a cunoscut valorile: cele adevărate, care se adresează sensibilităţii şi ideilor contemporane.

Tot acest balet cu „depolitizarea ICR“ şi cu „trecerea sub control parlamentar“ e de fapt o fentă tipică: partidul lui Iliescu şi Năstase are metode verificate în vopsirea democratică a gardului pentru a ascunde pielea bătătorită de leopard pe care scrie „noi şi-ai noştri“. Ceea ce este oarecum surprinzător e că dl Ponta – care în destule ocazii a dat dovadă că e raţional şi bine temperat – se comportă, de cînd a devenit premier, ca şi cum singurul său scop este să refacă „modelul“ de guvernare al lui Adrian Năstase. Or, e prea mic pentru asta. Şi ar fi şi păcat, căci are înainte o carieră politică, iar liderii europeni cu care îşi doreşte atît de mult să se fotografieze nu prea apreciază datul cu bîta în baltă. Mai mult, socialiştii domniei sale sînt în general buni prieteni şi susţinători ai culturii şi ai artiştilor. Dacă PSD e frustrat că nu are „intelectualii săi“ (sau că nu a fost capabil în două decenii să-şi alăture nişte minţi luminate) nu înseamnă că trebuie să-şi propună în continuare să rămînă în orizontul cultural dintre „geniul“ lui Adrian Păunescu şi stilistica Antenelor. Ar fi cazul să se mai cizeleze – dacă nu să se modernizeze cu adevărat. Dacă singurul „conţinut cultural“ cu care a înţeles dl Ponta să se întoarcă din Occident e icon-ul Che Guevara, nu i-ar strica să-şi angajeze un consilier personal care să-i explice pe scurt şi pe înţeles care mai sînt trend-urile culturale prin Vest. Poate va înţelege astfel că, în mare măsură, ICR-ul „lui Patapievici“ a exportat o cultură foarte apreciată în mediile de stînga din Occident (de la muzici la arte vizuale, de la o anumită „tipologie“ de artişti la un anumit stil al evenimentelor). Dacă ar fi cu adevărat bine intenţionat şi ceva mai open minded decît predecesorii săi Iliescu şi Năstase, ar pune pe cineva să-i adune la un loc cine şi ce a scris în presa europeană despre activităţile ICR şi ar constata că are destule subiecte de conversaţie cu amicii săi socialişti înainte şi după pozele de grup.

Dl Ponta se poartă însă, uneori, ca şi cum ar mai fi încă în studioul Antenei 3, croind planuri din vorbe. Nu. E la putere. Are o înaltă demnitate a statului român. Ca atare, ar trebui să fie mai respectuos cu valorile şi instituţiile naţionale. Şi – dacă nu din convingere, măcar pentru că „dă bine“ în Occident – să respecte şi să înţeleagă valorile culturale. Or, dl Ponta nu e deocamdată în stare (şi probabil nici nu va fi vreodată) să facă în aşa fel încît să vorbească funcţia, demnitatea pe care o are. N-a înţeles – şi nici nu va înţelege vreodată – că premierul nu e un fel de vătaf sau de director administrativ care dă oamenii afară şi angajează alţii. Pornit, în tradiţia lui Iliescu şi Năstase (perpetuată prosteşte, ce-i drept, de PDL), să schimbe oamenii din funcţii, nu pricepe nimic despre instituţii şi despre construcţia lor. Gafează şi va mai gafa. În cazul ICR, şi-a ridicat în cap într-un mod stupid şi gratuit (doar din dorinţa de a-şi „servi“ partidul care l-a propulsat în funcţie) o bună parte a societăţii civile şi a lumii intelectuale. Dacă merge tot aşa, din gafă în gafă şi dintr-o mică aroganţă în alta (măcar Năstase era un arogant cu ştaif, cu cotă...), PDL şi preşedintele Băsescu îi vor mulţumi, la toamnă, că i-a ajutat să-şi ridice un pic cota din sondaje... 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Cuvântul care le dă bătăi de cap tuturor românilor. Cum se spune, de fapt, corect: tăieței sau tăiței?
De cele mai multe ori, mulți români se confruntă cu diverse dileme atunci când vine vorba de folosirea corectă a anumitor cuvinte și în ceea ce privește ortografia lor. Nu puține sunt exemplele care le pot da mari bătăi de cap, și se întâmplă deseori chiar și cei care se bat cu pumnii în piept că nu
Mesaj galerie Farul foto FB jpeg
„Mircea, mereu cu noi!”. Gafa echipei de campanie a lui Geoană: mesaj înțeles greșit după ce a fost afișat de suporterii Farul Constanța
Un banner ridicat de suporterii Farului Constanta a fost interpretat de echipa de campanie a lui Mircea Geoană drept un mesaj de susținere pentru candidatul independent.
tara fara semafoare jpg
Aceasta este singura țară din lume fără semafoare. Atenție la mișcările pline de grație ale polițistului
Poate exista trafic fără semafoare? Întreaga lume ar spune că așa ceva nu este posbil. O singură țară din lume demonstrează contrariul și anume că se poate circula în siguranță pe șosele
Banner Andreea Marin
Ce a făcut Andreea Marin, cu o lună înainte de a împlini 50 de ani: „De ce o fi cu supărare pentru alții, nu știu…”
Andreea Marin, una dintre cele mai emblematice personalități din țara noastră, se pregătește să schimbe prefixul. Curând va împlini vârsta de 50 de ani și consideră că este necesar să își acorde ei mai mult timp, pentru sănătatea fizică și psihică.
Szocs jpg
cetatuia negru voda jpg
Unde se află mănăstirea supranumită „Meteora României“. Se crede că ctitorul ei ar fi fost fiul lui Basarab I
Într-un loc cu frumuseți inegalabile, departe de lume, la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri, vei găsi Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, numită și „Meteora României”. Este considerată cea mai aspră sihăstrie românească și este una dintre cele trei aşezăminte mo
image png
Profesor de la SNSPA, despre cursa pentru Cotroceni: Nu m-aș uita la „calitățile” candidaților, nu au așa ceva, dar m-aș uita la anturajul lor
Cătălin Stoica, profesor de sociologie la SNSPA, a explicat pe Facebook metoda pe care o recomandă celor care nu știu pe cine să voteze.
Sistem Patriot   Foto X(ex Twitter) jfif
Ucraina caută noi sisteme de apărare antiaeriană pentru a combate rachetele intercontinentale ale Rusiei
Ucraina intensifică discuțiile cu partenerii săi internaționali pentru a asigura noi sisteme de apărare antiaeriană, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, în cadrul unui discurs susținut vineri seara, citat de agenția Ukrinform.
62500327 jpg
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte cinci persoane au decedat
O tânără australiancă, în vârstă de 19 ani, a murit, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță în Laos. Bilanțul turiștilor decedați a ajuns la șase.