O scurtă privire asupra dezastrului

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

„Sfînt trup şi hrană sieşi, 
Hagi rupea din el.“ 

Ion Barbu 

Tocmai vorbisem în ziua aceea, în redacţie, despre fenomenul numit „foxification of the news“ (adică – simplu spus – aruncarea peste bord a neutralităţii ştirilor în favoarea partizanatului şi atitudinii, cum procedează, asumat, Fox News). Zapînd seara la televizor – ceea ce practic din ce în ce mai rar – dau peste o ştire al cărei subiect era tocmai postul Fox News, dar nu pentru că „ideologizează ştirile“. Pe scurt: pentru că a dat din greşeală, în direct, imagini cu un om care îşi punea capăt zilelor (după ce fusese urmărit de poliţie), canalul a trebuit să-şi ceară scuze.

O gafă, carevasăzică. În secvenţa preluată pe alte posturi (care nu şi-au mai cerut scuze, că „era citat“...) se observă cum prezentatorul Shepard Smith, dîndu-şi seama ce va urma, le spune colegilor din regie să „taie“ (get off it, get off it), dar probabil că aceştia n-au apucat să apese pe butonul potrivit. Carevasăzică, să notăm: o gafă de transmisie a unui post TV a devenit „ştire globală“, poposind pînă şi în îndepărtata (de SUA) Românie. Adică o secvenţă care n-ar fi trebuit să fie văzută (şi pentru care prezentatorul şi-a cerut scuze cu lacrima în gît, promiţînd că „nu se va mai întîmpla niciodată“) capătă o foarte, foarte mare audienţă. Căutînd pe Google, vorba ştiriştilor, „mai multe amănunte“, găsesc un milionoptsuteşicevademii de referinţe, printre care şi un titlu în The Guardian (ediţia online): „Fox News carries live video of man shooting himself after car chase“. Dau click: The Guardian e, ideologic, pe poziţii diferite faţă de Fox News, aşa că sînt curios să văd cum tratează cazul. În vreo cinci mii de semne, The Guardian povesteşte cu lux de amănunte secvenţa: un ins furase o maşină şi era urmărit de poliţie, iar urmărirea era transmisă live din elicopter. Mai adaugă The Guardian că, dacă Fox News a prezentat scuze, două site-uri foarte populare – BuzzFeed şi Gawker – au ales să posteze secvenţa cu pricina. „It’s news“, zice un tip de la BuzzFeed, „să iei o decizie în prezentarea unui asemenea caz tragic nu e uşor, aşa că am pus o versiune editată şi una integrală; avem încredere în judecata publicului“. Din relatarea asta, The Guardian a făcut şi el ceva audienţă, aşa cum arăta, pe coloana din dreapta a ediţiei online, rubrica „Most Viewed“. Evident, audienţa e din categoria „Guardian reader“ – epitet care desemnează oameni cu vederi de centru-stînga, liberali, middle class educat carevasăzică. Opuşi, carevasăzică, publicului conservator al televiziunii Fox News. În josul articolelor, sînt plasate două numere de telefon, unul din SUA şi unul din UK, unde se poate suna pentru prevenirea sinuciderilor. Aşa, ca să fie o oarecare acoperire social-caritabilă şi să se vadă „grija faţă de om“. Adică faţă de audienţă. „Incidentul a pus sub semnul întrebării fascinaţia de care se bucură în SUA canalele de ştiri care transmit urmăriri cu maşini.“ E singura frază prin care The Guardian pare să „ia distanţă“ de chestiunea pe care, altminteri, o relatează cu lux de amănunte.

Dincolo de orice teorii şi dezbateri despre „ce e ştire“ şi ce nu, dincolo de orice argumente de business şi management care spun că ziarul/site-ul trebuie să facă audienţă pentru a putea supravieţui, mă întreb dacă totuşi nu avem, în acest caz, un semn de sminteală. A lumii şi a presei. Bun, Fox News a făcut o gafă pentru că un tehnician n-a apăsat la timp pe buton. Dar e un fapt că există un public numeros dornic să zacă pe canapea şi să se zgîie la cum poliţia urmăreşte o maşină, aşteptînd finalul inevitabil: ori fugarul dă cu maşina în stîlp, ori i se termină benzina şi atunci poliţia sare pe el cu pistoalele, ori se fac zob toţi; dar tot cu dezastru se lasă! Dacă n-ar fi un asemenea public, nu s-ar povesti nimic. Şi apoi, să zicem că asta e o „diferenţă culturală“ a publicului american, asta-i situaţia, aşa e în „cultura“ lor: le place oamenilor să vadă în realitate ceea ce au văzut în nenumărate filme. Dar uite că globalizarea, sub pretextul informării despre o gafă comisă de marele post american Fox News, multiplică scena sinuciderii live în faţa a milioane de perechi de ochi. Faptul că „se dă o ştire“ devine subiect de ştire: nu mai este vorba despre un om care şi-a tras un glonţ în cap, ci despre o televiziune care a arătat că un om şi-a tras un glonţ în cap. De multă vreme, presa se referă la ea însăşi, ziarele scriu despre ce s-a dat ieri la televizor, televiziunea îşi face programe întregi din ce scriu ziarele şi revistele, toată lumea „citează“ pe toată lumea, iar mass-media în ansamblu îşi construieşte tot mai hotărît un profil autist la care „lumea reală“ ori se adaptează, ori sfîrşeşte prin a fi neglijată.

Să fim serioşi: imagini şocante s-au mai dat (cu anunţul ipocrit „vă avertizăm că urmează imagini şocante“). Dar dilema morală dacă e bine şi cuviincios să dai asemenea imagini în numele „informării publicului“ se pierde cu totul: scuzele prezentate rapid şi fără echivoc de Fox News au fost între timp aproape uitate, „nu mai fac ştire“. Acum, adevărata ştire este că secvenţa incrimina(n)tă a fost urmărită de un public mult, mult mai numeros decît americanii care căscau gura, vineri după-masă, la scena urmăririi. Hrănindu-se din sine în numele audienţei, mass-media contribuie decisiv la propria sinucidere. Transmisă, desigur, live şi la scară globală. 

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.