O scurtă privire asupra dezastrului

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

„Sfînt trup şi hrană sieşi, 
Hagi rupea din el.“ 

Ion Barbu 

Tocmai vorbisem în ziua aceea, în redacţie, despre fenomenul numit „foxification of the news“ (adică – simplu spus – aruncarea peste bord a neutralităţii ştirilor în favoarea partizanatului şi atitudinii, cum procedează, asumat, Fox News). Zapînd seara la televizor – ceea ce practic din ce în ce mai rar – dau peste o ştire al cărei subiect era tocmai postul Fox News, dar nu pentru că „ideologizează ştirile“. Pe scurt: pentru că a dat din greşeală, în direct, imagini cu un om care îşi punea capăt zilelor (după ce fusese urmărit de poliţie), canalul a trebuit să-şi ceară scuze.

O gafă, carevasăzică. În secvenţa preluată pe alte posturi (care nu şi-au mai cerut scuze, că „era citat“...) se observă cum prezentatorul Shepard Smith, dîndu-şi seama ce va urma, le spune colegilor din regie să „taie“ (get off it, get off it), dar probabil că aceştia n-au apucat să apese pe butonul potrivit. Carevasăzică, să notăm: o gafă de transmisie a unui post TV a devenit „ştire globală“, poposind pînă şi în îndepărtata (de SUA) Românie. Adică o secvenţă care n-ar fi trebuit să fie văzută (şi pentru care prezentatorul şi-a cerut scuze cu lacrima în gît, promiţînd că „nu se va mai întîmpla niciodată“) capătă o foarte, foarte mare audienţă. Căutînd pe Google, vorba ştiriştilor, „mai multe amănunte“, găsesc un milionoptsuteşicevademii de referinţe, printre care şi un titlu în The Guardian (ediţia online): „Fox News carries live video of man shooting himself after car chase“. Dau click: The Guardian e, ideologic, pe poziţii diferite faţă de Fox News, aşa că sînt curios să văd cum tratează cazul. În vreo cinci mii de semne, The Guardian povesteşte cu lux de amănunte secvenţa: un ins furase o maşină şi era urmărit de poliţie, iar urmărirea era transmisă live din elicopter. Mai adaugă The Guardian că, dacă Fox News a prezentat scuze, două site-uri foarte populare – BuzzFeed şi Gawker – au ales să posteze secvenţa cu pricina. „It’s news“, zice un tip de la BuzzFeed, „să iei o decizie în prezentarea unui asemenea caz tragic nu e uşor, aşa că am pus o versiune editată şi una integrală; avem încredere în judecata publicului“. Din relatarea asta, The Guardian a făcut şi el ceva audienţă, aşa cum arăta, pe coloana din dreapta a ediţiei online, rubrica „Most Viewed“. Evident, audienţa e din categoria „Guardian reader“ – epitet care desemnează oameni cu vederi de centru-stînga, liberali, middle class educat carevasăzică. Opuşi, carevasăzică, publicului conservator al televiziunii Fox News. În josul articolelor, sînt plasate două numere de telefon, unul din SUA şi unul din UK, unde se poate suna pentru prevenirea sinuciderilor. Aşa, ca să fie o oarecare acoperire social-caritabilă şi să se vadă „grija faţă de om“. Adică faţă de audienţă. „Incidentul a pus sub semnul întrebării fascinaţia de care se bucură în SUA canalele de ştiri care transmit urmăriri cu maşini.“ E singura frază prin care The Guardian pare să „ia distanţă“ de chestiunea pe care, altminteri, o relatează cu lux de amănunte.

Dincolo de orice teorii şi dezbateri despre „ce e ştire“ şi ce nu, dincolo de orice argumente de business şi management care spun că ziarul/site-ul trebuie să facă audienţă pentru a putea supravieţui, mă întreb dacă totuşi nu avem, în acest caz, un semn de sminteală. A lumii şi a presei. Bun, Fox News a făcut o gafă pentru că un tehnician n-a apăsat la timp pe buton. Dar e un fapt că există un public numeros dornic să zacă pe canapea şi să se zgîie la cum poliţia urmăreşte o maşină, aşteptînd finalul inevitabil: ori fugarul dă cu maşina în stîlp, ori i se termină benzina şi atunci poliţia sare pe el cu pistoalele, ori se fac zob toţi; dar tot cu dezastru se lasă! Dacă n-ar fi un asemenea public, nu s-ar povesti nimic. Şi apoi, să zicem că asta e o „diferenţă culturală“ a publicului american, asta-i situaţia, aşa e în „cultura“ lor: le place oamenilor să vadă în realitate ceea ce au văzut în nenumărate filme. Dar uite că globalizarea, sub pretextul informării despre o gafă comisă de marele post american Fox News, multiplică scena sinuciderii live în faţa a milioane de perechi de ochi. Faptul că „se dă o ştire“ devine subiect de ştire: nu mai este vorba despre un om care şi-a tras un glonţ în cap, ci despre o televiziune care a arătat că un om şi-a tras un glonţ în cap. De multă vreme, presa se referă la ea însăşi, ziarele scriu despre ce s-a dat ieri la televizor, televiziunea îşi face programe întregi din ce scriu ziarele şi revistele, toată lumea „citează“ pe toată lumea, iar mass-media în ansamblu îşi construieşte tot mai hotărît un profil autist la care „lumea reală“ ori se adaptează, ori sfîrşeşte prin a fi neglijată.

Să fim serioşi: imagini şocante s-au mai dat (cu anunţul ipocrit „vă avertizăm că urmează imagini şocante“). Dar dilema morală dacă e bine şi cuviincios să dai asemenea imagini în numele „informării publicului“ se pierde cu totul: scuzele prezentate rapid şi fără echivoc de Fox News au fost între timp aproape uitate, „nu mai fac ştire“. Acum, adevărata ştire este că secvenţa incrimina(n)tă a fost urmărită de un public mult, mult mai numeros decît americanii care căscau gura, vineri după-masă, la scena urmăririi. Hrănindu-se din sine în numele audienţei, mass-media contribuie decisiv la propria sinucidere. Transmisă, desigur, live şi la scară globală. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.