O prostie în limba română

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Se plimbă prin Parlament, de ceva vreme, un proiect de lege care cere ca minorităţile să studieze istoria şi geografia în limba română. La Camera Deputaţilor, a fost „adoptat tacit“, pentru că îi trecuse termenul în care trebuia supus dezbaterii în plen. Acum ar trebui discutat în Senat, unde coaliţia guvernamentală are doar un vot în plus.

Chestiunea a dat, deocamdată, ocazia unor mici daraveri de clopotniţă în politichia românească. Roberta Anastase crede că trecerea legii prin Camera Deputaţilor e o „defecţiune a coaliţiei“; Marko Bela zice că e o iniţiativă „demagogică şi ultranaţionalistă“ şi că adoptarea ei „ar arunca în aer coaliţia“; Kelemen Hunor zice că a căzut de acord cu premierul să blocheze legea în Senat; Mircea Toader, liderul senatorilor PDL, zice că legea va fi respinsă de Senat; Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, zice că legea va fi adoptată în Senat şi deschide uşa negocierilor cu UDMR. Iar preşedintele Băsescu zice că partidele au dormit în Parlament în timp ce legea trecea pe lîngă ele spre termenul-limită. Aşadar, problema pare a fi, pentru politicienii români, soarta coaliţiei: moare sau se predă? Nici unul n-are nimic de zis despre chestiunea în sine, nimeni nu simte impulsul să argumenteze dacă e sau nu e nevoie de această lege. Nimeni nu are nimic de zis pe tema „cum e mai bine pentru elevii aparţinînd minorităţilor etnice: să înveţe geografia şi istoria în limba maternă sau în limba română?“. Căci, la urma urmei, „beneficiarii“ legii vor fi copiii, nu? 

Sigur că întrebările mele sînt retorice. De la început, „argumentaţia“ legii era precară – şi nici n-avea cum să fie altfel. Iniţiatorul – un deputat renegat de PDL – zice că, din moment ce există şcoli private în limbile minorităţilor, nu consideră necesar ca istoria şi geografia să fie predate în şcolile de stat în limbile minorităţilor. Pe ici, pe colo, legea tinde să devină chiar ridicolă, din moment ce prevede, pentru minoritari, „obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română“. La halul în care a ajuns utilizarea limbii române, o asemenea obligaţie ar trebui prevăzută şi pentru români (dacă nu chiar în primul rînd pentru ei), inclusiv pentru aleşii neamului, ale căror „competenţe lingvistice“ sînt, în unele cazuri, cu totul precare. Dar acestea sînt mai degrabă detalii. Problema principală a acestei iniţiative legislative este prostia pe care o conţine şi o propagă. De bine, de rău, propunerea ca minorităţile să înveţe limba română din aceleaşi manuale ca şi românii a căzut atunci cînd s-a discutat Legea Educaţiei. Acum, două materii cu un ridicat grad simbolic – istoria şi geografia – sînt tratate din perspectiva unei ideologii de secol XIX, de parcă gîndirea umană ar fi rămas pe loc în epoca afirmării statelor şi identităţilor naţionale. Şi nici măcar atît, căci „gîndire“ e un cuvînt inadecvat cînd ne referim la o asemenea năzbîtie legislativă: pur şi simplu, sînt reluate nişte stereotipii şi prejudecăţi, cu pieptul bombat a patriotism, dar fără nici o idee de viitor. Presupoziţia că, dacă vor învăţa să transcrie corect în limba română numele lui Mihai Viteazul şi al muntelui Căliman, maghiarii nu ne vor mai fura Ardealul e o prostie. Căci – de fapt – acesta e „dedesubtul“ iniţiativei: să nu creadă ’mnealor ungurii că le merge cu noi, care sîntem aici de 2050 de ani, cu toponimele noastre cu tot! Că doar iniţiatorul şi cei de-un gînd cu el nu au în vedere, cînd scot astfel de lucruri din străfundul gîndirii lor, minoritatea slovacă ori ruteană! Numai că o astfel de presupoziţie ţinteşte greşit şi are, de obicei, un efect contrar: încercînd să trîmbiţeze naţionalismul „nostru“, nu face decît să zgîndăre naţionalismul „lor“. Pentru copiii aparţinînd minorităţilor, româna e o limbă străină (pentru că limba lor maternă e alta, pentru că acasă şi în comunităţile lor vorbesc limba maternă etc.) şi trebuie predată/învăţată după programe şi manuale speciale, ca şi franceza ori engleza. Or, e o naivitate să-ţi închipui că a-i obliga pe nişte elevi de gimnaziu care (eventual) nu stăpînesc bine limba română să silabisească şi să scrie corect „Kogălniceanu“ ori „Brâncoveanu“ poate avea alt efect decît enervare şi plictiseală.

Pe de altă parte, e suficient să ne uităm cu atenţie în jur: de cîţiva ani, cei mai buni elevi pleacă, după absolvirea liceului, la studii în străinătate pentru a învăţa în orice limbă, numai învăţătură să fie. Şi ar pleca şi mai mulţi dacă le-ar permite situaţia materială. Unii se întorc în ţară, alţii îşi construiesc o viaţă „acolo“, în lumea largă. E opţiunea lor. Într-un asemenea context, propunerea legislativă cu pricina e doar (încă) un semn de provincialism şi închidere. În mod normal, ar fi trebuit respinsă de la început, nu merita mai mult de zece minute de dezbatere. Şi totuşi, nu: a ajuns „cheia“ vieţii politice româneşti, de ea depinde soarta coaliţiei şi a guvernării. Nici acum, în ceasul al doisprezecelea, nu îndrăzneşte nimeni să spună deschis „haideţi să ne lăsăm de fleacuri că avem treburi serioase“. Şi uite-aşa, o prostioară legislativă scrisă în limba română devine mai importantă decît e cazul...

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic