O prostie în limba română

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Se plimbă prin Parlament, de ceva vreme, un proiect de lege care cere ca minorităţile să studieze istoria şi geografia în limba română. La Camera Deputaţilor, a fost „adoptat tacit“, pentru că îi trecuse termenul în care trebuia supus dezbaterii în plen. Acum ar trebui discutat în Senat, unde coaliţia guvernamentală are doar un vot în plus.

Chestiunea a dat, deocamdată, ocazia unor mici daraveri de clopotniţă în politichia românească. Roberta Anastase crede că trecerea legii prin Camera Deputaţilor e o „defecţiune a coaliţiei“; Marko Bela zice că e o iniţiativă „demagogică şi ultranaţionalistă“ şi că adoptarea ei „ar arunca în aer coaliţia“; Kelemen Hunor zice că a căzut de acord cu premierul să blocheze legea în Senat; Mircea Toader, liderul senatorilor PDL, zice că legea va fi respinsă de Senat; Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, zice că legea va fi adoptată în Senat şi deschide uşa negocierilor cu UDMR. Iar preşedintele Băsescu zice că partidele au dormit în Parlament în timp ce legea trecea pe lîngă ele spre termenul-limită. Aşadar, problema pare a fi, pentru politicienii români, soarta coaliţiei: moare sau se predă? Nici unul n-are nimic de zis despre chestiunea în sine, nimeni nu simte impulsul să argumenteze dacă e sau nu e nevoie de această lege. Nimeni nu are nimic de zis pe tema „cum e mai bine pentru elevii aparţinînd minorităţilor etnice: să înveţe geografia şi istoria în limba maternă sau în limba română?“. Căci, la urma urmei, „beneficiarii“ legii vor fi copiii, nu? 

Sigur că întrebările mele sînt retorice. De la început, „argumentaţia“ legii era precară – şi nici n-avea cum să fie altfel. Iniţiatorul – un deputat renegat de PDL – zice că, din moment ce există şcoli private în limbile minorităţilor, nu consideră necesar ca istoria şi geografia să fie predate în şcolile de stat în limbile minorităţilor. Pe ici, pe colo, legea tinde să devină chiar ridicolă, din moment ce prevede, pentru minoritari, „obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română“. La halul în care a ajuns utilizarea limbii române, o asemenea obligaţie ar trebui prevăzută şi pentru români (dacă nu chiar în primul rînd pentru ei), inclusiv pentru aleşii neamului, ale căror „competenţe lingvistice“ sînt, în unele cazuri, cu totul precare. Dar acestea sînt mai degrabă detalii. Problema principală a acestei iniţiative legislative este prostia pe care o conţine şi o propagă. De bine, de rău, propunerea ca minorităţile să înveţe limba română din aceleaşi manuale ca şi românii a căzut atunci cînd s-a discutat Legea Educaţiei. Acum, două materii cu un ridicat grad simbolic – istoria şi geografia – sînt tratate din perspectiva unei ideologii de secol XIX, de parcă gîndirea umană ar fi rămas pe loc în epoca afirmării statelor şi identităţilor naţionale. Şi nici măcar atît, căci „gîndire“ e un cuvînt inadecvat cînd ne referim la o asemenea năzbîtie legislativă: pur şi simplu, sînt reluate nişte stereotipii şi prejudecăţi, cu pieptul bombat a patriotism, dar fără nici o idee de viitor. Presupoziţia că, dacă vor învăţa să transcrie corect în limba română numele lui Mihai Viteazul şi al muntelui Căliman, maghiarii nu ne vor mai fura Ardealul e o prostie. Căci – de fapt – acesta e „dedesubtul“ iniţiativei: să nu creadă ’mnealor ungurii că le merge cu noi, care sîntem aici de 2050 de ani, cu toponimele noastre cu tot! Că doar iniţiatorul şi cei de-un gînd cu el nu au în vedere, cînd scot astfel de lucruri din străfundul gîndirii lor, minoritatea slovacă ori ruteană! Numai că o astfel de presupoziţie ţinteşte greşit şi are, de obicei, un efect contrar: încercînd să trîmbiţeze naţionalismul „nostru“, nu face decît să zgîndăre naţionalismul „lor“. Pentru copiii aparţinînd minorităţilor, româna e o limbă străină (pentru că limba lor maternă e alta, pentru că acasă şi în comunităţile lor vorbesc limba maternă etc.) şi trebuie predată/învăţată după programe şi manuale speciale, ca şi franceza ori engleza. Or, e o naivitate să-ţi închipui că a-i obliga pe nişte elevi de gimnaziu care (eventual) nu stăpînesc bine limba română să silabisească şi să scrie corect „Kogălniceanu“ ori „Brâncoveanu“ poate avea alt efect decît enervare şi plictiseală.

Pe de altă parte, e suficient să ne uităm cu atenţie în jur: de cîţiva ani, cei mai buni elevi pleacă, după absolvirea liceului, la studii în străinătate pentru a învăţa în orice limbă, numai învăţătură să fie. Şi ar pleca şi mai mulţi dacă le-ar permite situaţia materială. Unii se întorc în ţară, alţii îşi construiesc o viaţă „acolo“, în lumea largă. E opţiunea lor. Într-un asemenea context, propunerea legislativă cu pricina e doar (încă) un semn de provincialism şi închidere. În mod normal, ar fi trebuit respinsă de la început, nu merita mai mult de zece minute de dezbatere. Şi totuşi, nu: a ajuns „cheia“ vieţii politice româneşti, de ea depinde soarta coaliţiei şi a guvernării. Nici acum, în ceasul al doisprezecelea, nu îndrăzneşte nimeni să spună deschis „haideţi să ne lăsăm de fleacuri că avem treburi serioase“. Şi uite-aşa, o prostioară legislativă scrisă în limba română devine mai importantă decît e cazul...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
Oficialul american, care a anunțat eliminarea vizelor, este fiul unei românce cu o poveste dramatică
Pe 10 ianuarie, Alejandro Mayorkas, în calitate de Secretar al Departamentului de Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite, a făcut un anunț istoric: includerea României în Programul Visa Waiver, punând capăt unei așteptări de peste 35 de ani. Mayorkas este primul imigrant
jude law hKG2 0334 ewrC6Pl3 N2UKvDIV 20230407034312 jpeg
Actorul genial care îl va interpreta pe Putin în filmul „Vrăjitorul de la Kremlin”. Cât de mult seamănă cu președintele Rusiei. „Pare a fi un Everest de escaladat”
Actorul genial care îl va interpreta pe Putin în filmul „Vrăjitorul de la Kremlin”. Cât de mult seamănă cu președintele Rusiei.
profimedia 0952848763 jpg
„Nu vrem să fim americani”, spune premierul Groenlandei. Deputată, mesaj pentru fiul lui Trump
Prim-ministrul Groenlandei, Múte B. Egede, a respins speculațiile precum că insula ar fi de vânzare, după ce insistența reînnoită a președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a o achiziționa, săptămâna aceasta, a stârnit o adevărată furtună politică, relatează Politico.
muma lui stefan cel mare jpg
Câte războaie a pierdut, de fapt, Ștefan cel Mare. Cele mai grele clipe din viața marelui domnitor român: „Sunt înconjurat de dușmani din toate părțile...”
Ștefan cel Mare a purtat 36 de lupte din care a ieșit învingător în 34. Cea mai măreață victorie militară a fost la Podul Înalt - Vaslui. Turcii au fost măcelăriți, aproape toți fiind trași în țeapă. Cadavrele celor uciși au fost, mai apoi, arse.
Bungalourile The St  Regis Red Sea Resort, din Arabia Saudită Foto Booking
Turismul în Arabia Saudită: regulile de etichetă de care trebuie să țină cont turiștii. „Este o țară incredibil de sigură”
Arabia Saudită, cândva una dintre cele mai puțin vizitate destinații turistice, se deschide acum pentru turismul internațional. Înainte un loc mai izolat, țara este pregătită să atragă mii de vizitatori, mai ales cu ocazia Cupei Mondiale din 2034.
banner lavinia pirva png
Lavinia Pîrva, dezvăluiri despre perioada când s-a speculat că a fost amanta lui Ștefan Bănică: „N-am mai spus niciodată”
Lavinia Pîrva (40 de ani) a vorbit despre mariajul cu Ștefan Bănică Junior. Prin ce obstacole a trecut la începutul relației cu artistul, dar și cum au reușit să rămână împreună până în prezent.
statuie brukenthal 10 g5yh jpg
Se vinde casa natală a guvernatorului Transilvaniei. Cum arată și care este prețul de pornire
De-a lungul timpului, în casa în care s-a născut guvernatorul Transilvaniei, au funcționat o brutărie, un atelier de reparații radio-tv, un magazin universal, o cârciumă și o casă de pariuri. Acum, casa este scoasă la vânzare și, deși prețul
crin antonescu inquam jpg
Ce spune Crin Antonescu despre evoluția teoriilor conspirației în România: „La asta nu m-am așteptat"
Fost președinte al PNL și candidat la alegerile prezidențiale din 2025, Crin Antonescu se arată șocat de evoluția teoriilor conspiraționiste în România și de susținerea surprinzătoare pentru Călin Georgescu.
cristi tanase frf jpg