O atenție, un protocol, un ceva...

Publicat în Dilema Veche nr. 334 din 8-14 iulie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

Mă tot gîndesc la o ştire văzută pe Antena 3. O elevă de la un liceu bucureştean, care nu luase bacalaureatul, spunea, cu aplomb: „s-au strîns cîte trei sute de mii de copil şi profesorii n-au avut măcar bunul simţ să ne asigure nota 5“. Nu ştiu dacă ce spunea fata e adevărat sau nu, dar merită un comentariu.

Primul impuls cînd auzi aşa ceva e să te indignezi: cum adică, dragi copii? vreţi să luaţi examenele pe bani şi spuneţi că profesorii n-au „bun simţ“? Al doilea impuls însă ar trebui să fie oleacă mai reflexiv. În felul ei, eleva are dreptate. Să presupunem că în liceul respectiv cineva a „aranjat“ lucrurile: i-a pus elevi sau pe părinţi să strîngă bani pentru comisie şi a promis că, în schimb, se vor da note de trecere la toată lumea. Dacă ambele părţi au acceptat o asemenea tranzacţie – chit că e ilegală – atunci promisiunea trebuie respectată, nu? În „cultura“ noastră tranzacţională, mica înţelegere e mai tare ca orice contract scris şi semnat. Iar dacă – să zicem – profesorii au acceptat ideea de a da note de trecere contra bani, de ce n-au pus-o în practică pînă la capăt? Au avut remuşcări pe parcurs? Atunci ar fi trebuit să se autodenunţe.

Dincolo de orice discuţie etică pe care am putea-o face, atitudinea elevei e semnificativă pentru ce se întîmplă de cîţiva ani încoace cu bacalaureatul. De fapt, de mult mai multă vreme. Încă din vremea comunismului exista practica de a oferi comisiei măcar o cafea, un pachet de Kent sau alte asemenea „atenţii“ cu motivaţia „ca să se poată concentra la corectat“... Se mai întîmpla, prin clasele unde era vreun copil de ştab de la partid, să fie lăsaţi toţi elevii să copieze sau chiar să li se dicteze rezolvarea subiectelor de către profesorul supraveghetor (mi s-au povestit cazuri de către profesori din acea vreme). Ce-i drept, pe atunci astfel de întîmplări erau rare, se vorbea despre ele pe şoptite şi, eventual, se muşamalizau atunci cînd ieşea ceva la suprafaţă. După 1990, cumpărarea notelor la bac (ca şi a diplomelor la unele universităţi private) a devenit o practică tot mai răpîndită. Presa a descoperit cîteva cazuri, altele au fost date în vileag de autorităţi. Dar acestea nu mai sînt – ca pe vremea comunismului – excepţii ori situaţii izolate. Nu ştiu dacă a devenit cu adevărat o regulă „schimbul“ note de trecere contra bani. Dar este o regulă aceea de a asigura „ceva“ – un suc, un fursec, un „protocol“ – comisiilor de tot felul, inspectorilor şcolari veniţi să asiste la orele cutărui profesor care vrea să obţină un grad didactic superior ş.a.m.d. Eufemismul „protocol“ a intrat în uzul generalizat pentru a masca, de fapt, diverse forme de a influenţa/muia/încălzi orice comisie sau for care controlează ori evaluează. Şi, pe lîngă „protocolul“ de la faţa locului/din timpul controlului (care variază de la un suc şi-o cafea pînă la chiolhanul prelungit pe-nserat, cu diverse variante de gustare, gustărică şi chiolhănel), uneori la plecare se oferă inspectorului sau membrilor comisiei cu pricina cîte ceva pentru acasă, exprimat tot eufemistic: de la „un buchet de flori pentru doamna“ (de fapt, un buchet de flori plus o sacoşă dolofană) pînă la „o mică amintire, ca să vă gîndiţi la noi şi altădată“ (suvenirul variind de la produse agroalimentare locale pînă la artizanale urîte şi scumpe).Tot aşa, aproape s-a generalizat prin şcoli strîngerea de bani pentru a le face cadou cadrelor didactice de ziua lor, de Crăciun, de „Iepuraş“, de onomastică, de Mărţişor, de sfîrşitul anului şi cu orice altă ocazie. Şi nu e vorba de mici atenţii, ci de sume mărişoare, din ce în ce mai mărişoare pe măsură ce economia de piaţă şi libera concurenţă s-au instalat în România. Şi – ca să se meargă la sigur şi dom’profesor sau doamna învăţătoare să n-aibă obiecţii – cel mai bine e să fie întrebaţi dinainte ce şi-ar dori de ziua lor. Şi mereu se găseşte o mămică inimoasă care să se ocupe de tot.

Şi mai există şi obiceiul de a chema elevii (sau „anumiţi“ elevi) acasă la profesor pentru ore suplimentare. Plătite, desigur. După care brusc respectivii elevi iau note mai mari – semn că banii n-au fost daţi degeaba. Şi mai există şi obiceiul ca părinţii să vină la şcoală şi să protesteze dacă odraslele lor iau note mici la muzică, sport, desen, pentru că „le strică media“. Sau la alte materii, nu contează care şi „cît de importante“, dar care „pe copilul meu nu-l interesează, că vreau să-l dau la facultate la alt profil“. Şi mulţi profesori/directori cedează şi dau note mari tuturor, „ca să nu le stricăm media“ ori „ca să nu-i defavorizăm pe elevii noştri în competiţia cu alţii de la alte licee unde se dau note mari“.

Aşadar, eleva care spunea că profesorii „n-au avut bunul simţ să le asigure nota de trecere“ a crescut în această atmosferă. Şi alţi colegi de-ai ei la fel. Nu generalizez, nu acuz la nimereală pe toată lumea, nu spun că nu există profesori serioşi şi corecţi. Accept că s-ar putea să primesc comentarii şi mesaje de genul „după ce că li s-a tăiat din salariu şi că oricum sînt prost plătiţi, ce-aveţi cu ei dacă primesc o floare şi-un fursec“? N-am nimic personal. Constat doar, încă o dată, că elevii care dau bacul în 2010 au crescut în atmosfera aceasta de „toţi sîntem români, mai mult sau mai puţin oneşti“, de „înţelegere reciprocă“, de „îmi dai şi-ţi dau“, de „trebuie să ne ajutăm unii pe alţii“ ş.a.m.d.

O bună parte din răspunsul la întrebarea pe care toată lumea o repetă de cîteva zile („cum e posibil ca un elev din trei să pice la bac?“) se află în obiceiurile descrise mai sus. Ar trebui mai întîi să discutăm pe faţă despre toate acestea şi abia apoi să dezbatem calitatea bacalaureatului.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image