Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 408 din 8-14 decembrie 2011
Ce ştii să faci? jpeg

29 noiembrie 2011

Am scris, pe tot parcursul vieţii mele de pînă acum, o singură cronică de teatru: despre Hamlet-ul lui Alexandru Tocilescu. Nu-mi plăcuse. Nu ne cunoşteam foarte bine, dar l-am prevenit că voi bombăni. „Foarte bine“ – mi-a spus. „Sînt chiar curios.“ Provocat astfel, am fost şi mai ţanţoş decît programasem. După mulţi ani, într-un text despre Oblomov (nu o cronică a spectacolului), m-am simţit îndemnat să compensez vechile severităţi şi să-l laud pe Toca aşa cum se cuvenea. Am constatat că, la cît de mare artist era, primea neaşteptat de bine şi cuvintele rele, şi pe cele bune. De unde îi venea acest (al cîtelea?) talent? În fond, aşa se purta şi cu „vestea proastă“ a unei boli care l-a hărţuit dincolo de imaginabil. O explicaţie ar fi inteligenţa lui superioară şi umorul lui. Dar era ceva şi dincolo de această înzestrare nativă. Un fel de distanţă ironică – pe care învăţase să şi-o cultive – faţă de imediat şi faţă de nebunia lumii. O privire vag amuzată asupra brutalităţii cotidiene, cu tot balastul ei de neghiobie, grosolănie şi imbecilitate. Toca se afla, spiritualmente, în punctul acela periculos în care ţi se pare că, în fond, nimic nu prea contează. Cred că prin penumbra unui asemenea gînd şi-a întîmpinat şi sfîrşitul: o plictiseală în plus, în lunga serie de plictiseli ale unei vieţi dure. Toca nu era totuşi un resemnat. Şi nu era podidit de acreală. Păstrase cel puţin două resurse de bucurie: bucuria convivialităţii (cu toate picantele ei anexe) şi pe aceea de a construi spectacole (expresie a unei nepotolite pasiuni ludice). Cu cîteva luni în urmă, îl invitasem să ţină, la Colegiul „Noua Europă“, o suită de conferinţe. Voia să vorbească despre „comedie“. Prima conferinţă urma să aibă loc pe 11 noiembrie. Cu trei zile înainte, l-am sunat pentru detalii de organizare. Mi-a cerut să amînăm. Nu era în formă. Urma să mă sune el, cînd se va fi restabilit. Ne-am spus la revedere. La revedere, Toca! Aştept un semn.

1 decembrie 2011

Nu cred în coincidenţe. Cred că, în acest sezon, „arheul“ regiei de film şi de teatru e scuturat de friguri. După Liviu Ciulei şi Alexandru Tocilescu, dispare şi Andrei Blaier. Nu sînt expert în materie. Ce pot să spun e că primul serial de televiziune românesc pe care l-am urmărit consecvent cu mare plăcere a fost Lumini şi umbre. Mai pot să spun că, pe vremea cînd la poarta mea îşi omorau timpul, douăzeci şi patru de ore din douăzeci şi patru, vreo doi-trei ofiţeri de securitate, într-o Dacie placidă, Andrei Blaier, pe care nu-l cunoscusem încă personal, dar care locuia în apropiere, pe Louis Blanc, mă invita, din cînd în cînd, la el, cu o discretă solidaritate, pentru o binevenită destindere, pe fondul de izolare în care trăiam. De faţă era şi frumoasa doamnă Klara Tamas. Andrei Blaier ne punea, pe videocasetofon, un film bun (una din supapele supravieţuirii culturale pe vremea aceea), gustam cîte ceva şi puneam politica între paranteze. Un mic episod de lumină nocturnă în umbra compactă a zilelor de-atunci. Lumini şi umbre...

2 decembrie 2011

Există oameni cu care, în mod normal, n-ai cum să te întîlneşti. Sînt din alt film: se mişcă în altă lume decît lumea ta, au alt tip de biografie, alte relaţii, alte gusturi, altă soartă. Dar viaţa de azi nu mai îngăduie stratificări etanşe, exclusivisme băţoase, excomunicări „elitiste“. Avantajul e că ai prilejul să cunoşti un spectru de „vietăţi“ mult mai larg. E „challenging“! E „cool“! E îmbogăţitor. Sînt, însă, şi dezavantaje: te trezeşti în aceeaşi ciorbă cu te miri cine. Ai de-a face, vrei nu vrei, cu lighioane greu de clasat. La rîndul tău, eşti, pentru ei, tot o lighioană. Şi e musai să „colaboraţi“. Problema e că amestecul lumilor produce confuzii asfixiante. Cutărică pare, la bază, „băiat bun“. Are aspiraţii „fine“, are bani să cumpere artă, vrea să treacă drept om de lume şi să defileze, măcar un pic, pe scena „’telectualilor“. Dă mese bune, vrea prietenii „alese“, vrea să-l iubeşti, să-l validezi, să-l respecţi. Nu se înţelege exact pentru ce. Pentru că e şi el om? Pentru că depinzi de el? Pentru marile lui isprăvi? Care isprăvi? Uneori, e înduioşător: personajul e gata să se şi gudure puţin pe lîngă ce crede el că e „valoare“ (de piaţă). Cînd vede aparate de fotografiat prin preajmă, se iţeşte şi el, „întîmplător“, pe lîngă vreo vedetă: e şi el pe-acolo. Vrea să-l vedem în ziar, la vreo lansare de carte, la vreo sindrofie sau măcar la vreo înmormîntare. „OK!“ – îţi spui. Tot e mai bine decît să ai de-a face cu vreun mitocan fără veleităţi şi fără fasoane. Dar iată că, dintr-odată, strecurat în lumea ta, insul de care vorbim o ia razna. Crede că e la locul lui, cînd în realitate tocmai asta e problema: nu mai e la locul lui. Se ia drept altcineva, începe să-şi atribuie virtuţi şi îndreptăţiri fantasmagorice şi, pe nepusă masă, se obrăzniceşte. Dacă e, în adîncurile fiinţei lui, cuviincios, va găsi puterea – într-un moment de luciditate – să-şi ceară scuze. Dacă nu, se va institui în victimă ofensată. Şi îşi va continua alergarea bezmetică prin pustiul imaginii sale false despre sine.  

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.