Noi și Dinicu Golescu

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Ce se mai întîmplă cu presa culturală europeană jpeg

Una dintre atitudinile noastre cele mai persistente şi vizibile este obiceiul de a ne compara cu „Occidentul“. Uneori înţelept şi fatalist („niciodată n-o să-i prindem din urmă...“), alteori cu năduf („de ce n-avem şi noi, ceara măsii, un Versailles?“), de cele mai multe ori concret, privind către acele înlesniri ale vieţii cotidiene pe care ni le dorim atîta: ne plîngem că n-avem autostrăzi, spitale, parcuri, bune maniere, administraţie publică, legi, poliţişti, biciclişti, ferme, pieţe şi altele „ca la ei“. Ni se pare că astfel de comparaţii la îndemînă dau un sens şi o explicaţie frustrărilor şi neajunsurilor din viaţa noastră cea de toate zilele. 

Obiceiul de a ne compara cu „ceilalţi“ (firesc, explicabil, îndelung cercetat şi explicat de sociologi şi antropologi) este atît de puternic încît a creat un întreg limbaj. Mai întîi, pe la începutul anilor ’90, termenul de referinţă generic era „Occidentul“ (cu varianta „Vestul“). Confruntaţi cu atîtea noutăţi, cînd venea vorba să adoptăm vreo lege, vreo noţiune nouă, vreo tehnologie modernă şi nu ştiam exact cu ce se mănîncă, ne întrebam automat: „dar în Occident cum e?“. Apoi, cînd a început să se pună serios problema aderării la Uniunea Europeană, termenul a fost restrîns la „Europa“. (Nimic nou, de fapt, dat fiind că „Europa e cu ochii pe noi“ de la Caragiale încoace.) Pe măsură ce ocupaţiunea noastră mintală era să recuperăm decalajul faţă de „ei“, au apărut noi formule prin care ne raportam la outgroup: de la expresiile unui registru înalt, precum „democraţiile occidentale/vestice“, „democraţiile avansate“, pînă la formulele colocviale „lumea civilizată“ sau, pur şi simplu, „dincolo“ ori „afară“ (de ex., „X a făcut studii afară“ sau, cînd e vorba de vreo boroboaţă dîmboviţeană, „dincolo, aşa ceva e de neimaginat“). 

Am impresia – fără s-o fi verificat printr-un studiu mai sistematic – că în anii ’90 nemulţumirile noastre „comparative“ vizau mai degrabă aspecte ale civilizaţiei, chestiuni materiale (de ce n-avem şi noi bănci, tehnologie, trenuri, maşini „ca la ei“) sau teme politice (ne plîngeam că democraţia noastră e „fragilă şi originală“, spre deosebire de „democraţiile lor“). Mi se pare că, în ultimii ani – după ce foarte mulţi români au umblat prin ţările occidentale şi „au văzut cu ochii lor“ cum stă treaba –, discursul public a luat o altă turnură în materie: nu ne mai preocupă atît de mult superioritatea lor tehnologică, politică, socială. Mai bine zis, ne-am obişnuit cu ideea de decalaj. Nu mai avem, precum Dinicu Golescu odinioară, mirări în faţa „minunilor“ vestice. Ceea ce invidiem „la ei“ este normalitatea, firescul vieţii de toate zilele, confortul cotidian al existenţei. Ne-am obişnuit cu realitatea că „ei“ sînt mai avansaţi tehnologic, n-o mai luăm emoţional, ci am „raţionalizat-o“: asta e, cîndva o să fie şi la noi la fel, ba chiar a început să fie (căci avem „şi noi“ Internet, maşini performante, iPad-uri etc., etc.). În schimb, am ajuns să avem plăcute surprinderi şi frumoase relaxări ale psihicului nostru obosit de tranziţie cînd constatăm că „la ei“ oamenii zîmbesc pe stradă, şoferii nu înjură, maşinile nu sînt parcate pe trotuar, nu te îmbrînceşte nimeni, poţi să mergi cu bicicleta prin oraş fără teama că poţi ajunge la Urgenţă şi aşa mai departe. Nu mai avem uimiri turistice (la vederea catedralelor, muzeelor, palatelor) şi nici complexe tehnologice; în schimb, (re)descoperim umanitatea în gesturile ei simple şi fireşti. Am citit, în ultima vreme – în presă, pe bloguri, pe Facebook – tot felul de mărturii ale unor oameni care au fost „afară“ (cîţiva ani, la studii, sau cîteva zile, în vacanţă) şi s-au întors: cel mai mult apreciază normalitatea de acolo. 

Într-un fel, am evoluat. Am ajuns, carevasăzică, la esenţa lucrurilor, la oameni şi valorile lor – nu mai întoarcem capul, prosteşte, după vreo maşină, nici nu ne mai mirăm la vederea unui fax. În alt fel însă, batem pasul pe loc – dacă nu cumva chiar am regresat. Căci degeaba voim noi „progresul şi numai progresul“ dacă pentru el trebuie să plătim preţul de-normalizării noastre: atît de mult a ajuns să ne enerveze viaţa de toate zilele în ţărişoara noastră (cu televiziunea şi politichia ei cu tot) încît ieşirea „afară“ e, pentru cei mai mulţi dintre noi, ca permisia pentru soldat: respirăm aerul normalităţii. Problema e că, la întoarcere, iar ne enervăm şi iar o luăm de la capăt. Ar trebui, poate, să-l recitim pe Dinicu Golescu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

centrala shutterstock jpg
România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaz, dar nu și instalarea acestora
Autoritățile române au implementat cu întârziere o parte dintr-o Directivă UE din vara anului 2024, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Conform acesteia, statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai acorda subvenții pentru instalarea de „cazane autonome alimentate cu combustibili fosili”.
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
Oficialul american, care a anunțat eliminarea vizelor, este fiul unei românce cu o poveste dramatică
Pe 10 ianuarie, Alejandro Mayorkas, în calitate de Secretar al Departamentului de Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite, a făcut un anunț istoric: includerea României în Programul Visa Waiver, punând capăt unei așteptări de peste 35 de ani. Mayorkas este primul imigrant
jude law hKG2 0334 ewrC6Pl3 N2UKvDIV 20230407034312 jpeg
Actorul genial care îl va interpreta pe Putin în filmul „Vrăjitorul de la Kremlin”. Cât de mult seamănă cu președintele Rusiei. „Pare a fi un Everest de escaladat”
Actorul genial care îl va interpreta pe Putin în filmul „Vrăjitorul de la Kremlin”. Cât de mult seamănă cu președintele Rusiei.
profimedia 0952848763 jpg
„Nu vrem să fim americani”, spune premierul Groenlandei, după o întâlnire cu liderii danezi. Deputată, mesaj pentru fiul lui Trump
Prim-ministrul Groenlandei, Múte B. Egede, a respins speculațiile precum că insula ar fi de vânzare, după ce insistența reînnoită a președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a o achiziționa, săptămâna aceasta, a stârnit o adevărată furtună politică, relatează Politico.
muma lui stefan cel mare jpg
Câte războaie a pierdut, de fapt, Ștefan cel Mare. Cele mai grele clipe din viața marelui domnitor român: „Sunt înconjurat de dușmani din toate părțile...”
Ștefan cel Mare a purtat 36 de lupte din care a ieșit învingător în 34. Cea mai măreață victorie militară a fost la Podul Înalt - Vaslui. Turcii au fost măcelăriți, aproape toți fiind trași în țeapă. Cadavrele celor uciși au fost, mai apoi, arse.
Bungalourile The St  Regis Red Sea Resort, din Arabia Saudită Foto Booking
Turismul în Arabia Saudită: regulile de etichetă de care trebuie să țină cont turiștii. „Este o țară incredibil de sigură”
Arabia Saudită, cândva una dintre cele mai puțin vizitate destinații turistice, se deschide acum pentru turismul internațional. Înainte un loc mai izolat, țara este pregătită să atragă mii de vizitatori, mai ales cu ocazia Cupei Mondiale din 2034.
banner lavinia pirva png
Lavinia Pîrva, dezvăluiri despre perioada când s-a speculat că a fost amanta lui Ștefan Bănică: „N-am mai spus niciodată”
Lavinia Pîrva (40 de ani) a vorbit despre mariajul cu Ștefan Bănică Junior. Prin ce obstacole a trecut la începutul relației cu artistul, dar și cum au reușit să rămână împreună până în prezent.
statuie brukenthal 10 g5yh jpg
Se vinde casa natală a guvernatorului Transilvaniei. Cum arată și care este prețul de pornire
De-a lungul timpului, în casa în care s-a născut guvernatorul Transilvaniei, au funcționat o brutărie, un atelier de reparații radio-tv, un magazin universal, o cârciumă și o casă de pariuri. Acum, casa este scoasă la vânzare și, deși prețul
crin antonescu inquam jpg
Ce spune Crin Antonescu despre evoluția teoriilor conspirației în România: „La asta nu m-am așteptat"
Fost președinte al PNL și candidat la alegerile prezidențiale din 2025, Crin Antonescu se arată șocat de evoluția teoriilor conspiraționiste în România și de susținerea surprinzătoare pentru Călin Georgescu.