Majoritatea absentă

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

E minunat. Avem numai veşti bune zilele astea.

Întîi, că am luat şi noi Nobelul. Noi, românii. Căci, în calitate de cetăţeni europeni, premiul e un pic şi al nostru, nu? Că doar nu e doar al lui Barroso, Van Rompuy şi Martin Schultz. Sau al celor 21 de şefi de state şi guverne care s-au dus la Oslo la ceremonie. E şi al celor care nu s-au dus – al lui David Cameron şi al lui Václav Klaus, de pildă. E şi al lui Traian Băsescu, şi al lui Victor Ponta. Şi al meu, şi al dumneavoastră. Căci, dincolo de toată dezbaterea din presa europeană (nu şi din presa românească) pe tema „merită sau nu UE premiul pentru pace“, dacă în Europa nu era pace de vreo şapte decenii încoace, domnii Cameron şi Klaus nu prea aveau cum să-şi manifeste euroscepticismul, iar Traian Băsescu şi Victor Ponta n-aveau de ce se certa pentru scaunul de la Consiliul European. Iar dacă se vorbeşte atît despre Europa cetăţenilor, atunci se cheamă că şi premiul e al cetăţenilor, care nu se mai bat cu puşcoacele şi cu tunurile, ci votează nişte oameni care se duc apoi în Parlamentul European şi în Consiliul European şi se bat în negocieri, în argumente şi în interese naţionale. Ceea ce, oricum am privi lucrurile, e un mare pas înainte faţă de vremea – nu prea îndepărtată, au trăit-o părinţii şi bunicii noştri – cînd argumentele cele mai la îndemînă erau tancurile şi trupele de infanterie, la care se răspundea cu argumentele aviaţiei, la care se răspundea din nou cu argumentul artileriei antiaeriene.

Sigur, e criză, liderii europeni nu prea se înţeleg, dar e important totuşi că noi, cetăţenii, îi trimitem pe ei, „războinicii“, să se certe de exemplu pe bugetul agriculturii, şi nu pornim chiar noi, cu arma pe umăr, să ne luăm ce ne trebuie de la alte naţii europene. Sigur, cine vrea explicaţii sofisticate poate să spună că s-a schimbat chiar „conceptul de război“, că e cam primitiv să vezi doar puşcoace şi tunuri (eşti în urmă cu imaginaru’), că în zilele noastre caftul economico-financiar generalizat la care participă statele, corporaţiile, agenţiile de rating poate avea efecte devastatoare asupra vieţii oamenilor. Are, aşa e, dar asupra vieţii. Dacă nu ar fi apărut mecanismul complicat al negocierilor pus la punct în deceniile de construcţie europeană, ar fi trebuit ca noi, cetăţenii, să fim acum pe cîmpul de luptă la propriu şi numai unii dintre noi s-ar fi întors acasă vii. Aşa încît, dincolo de orice obiecţii privind impasul actual al construcţiei europene, eu cred că noi, cetăţenii, ar trebui să ne bucurăm un pic. Nu atît de premiul în sine, cît de faptul că trăim în pace de atîtea decenii. Dar nu prea ne bucurăm, căci uităm uşor şi ne arătăm nemulţumirea iute şi hotărît. „Au crescut exigenţele“ – zic adepţii argumentelor sosfisticate –, „nu e suficient că tunurile au tăcut, ăsta trebuie să fie doar punctul de plecare“. N-o fi suficient, dar e bine. Războiul din fosta Iugoslavie – un eşec al UE în materie de construcţie a păcii – ne arată cît de uşor se duc dracului exigenţele „crescute“ şi cît de repede se poate pune mîna pe puşcă în inima Europei. Pe de altă parte însă, îi înţeleg şi pe cei cu o gîndire sofisticată: degeaba ai pace dacă nu ştii să construieşti mai mult pe lîngă ea. De cînd s-a adoptat Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană bate pasul pe loc (deşi logica Tratatului tocmai asta era – un pas înainte...). Aşa încît nu cred că UE nu merită premiul pentru pace. Cred că problema nu trebuie pusă în termeni de merit. Da, Europa a construit şi a exportat pacea (plus libertatea, democraţia şi drepturile omului) de cîteva decenii încoace. Azi, e blocată, iar liderii politici par obosiţi de atîta construcţie comună: „ne-ajunge, am tras destul la căruţa comună, hai şi noi pe la casele noastre“. Casele noastre fiind statele naţionale, ai căror cetăţeni tind, în număr tot mai mare, mai degrabă să lase baltă proiectul european. Alcătuiesc, adică, o majoritate absentă – măcar cu gîndul – din UE. Nu numai că nu votează la europarlamentare, dar nici nu îşi bat capul să înţeleagă cum e cu „proiectul european“. În unele ţări, sînt peste 50%, chiar 60%.

A doua veste bună e că am avut alegeri. Gata cu instabilitatea, avem acum o „supermajoritate“, cum s-a tot repetat, care va permite USL să guverneze bine şi eficient. Căci, atunci cînd ai 60%, poţi să-ţi pui în aplicare programele, să faci reforme. (Care programe şi reforme? Nu ştiu, în campania electorală n-am prea auzit pe nimeni vorbind despre ele; dar om vedea...) Şi celelalte partide „şi-au atins obiectivele“: aşa a zis Dan Diaconescu, aşa au zis şi liderii UDMR, iar Mihai-Răzvan Ungureanu a zis chiar mai mult, că „procentajul mic obţinut în alegeri este o şansă pentru reconstrucţia dreptei“. Deci înţeleg că toată lumea e mulţumită: unii că au „supermajoritate“, alţii că şi-au atins obiectivele, alţii că au şansa reconstrucţiei. Probabil că cei 60% care n-au votat – adică majoritatea absentă – or fi avînd vreo nemulţumire. Nu ştim. Aşa că să nu le stricăm bucuria celor care spun că „şi-au atins obiectivele“. Pînă or afla sociologii de ce 60% din popor a avut drept obiectiv să stea acasă în ziua votului, să ne bucurăm de vestea bună: e stabilitate, dom’le. Gata. În plus, trăim pe un continent unde domneşte pacea. Şi pînă şi premierul Victor Ponta a zis că e dispus să îngroape securea războiului cu Traian Băsescu. Nu-i aşa că-i minunat? Şi ce dacă majoritatea (în Europa şi în România) e cu gîndul în altă parte?...  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mark Carney2 jpg
Canada a votat: Liberalii rămân la putere, dar cu un mandat fragil. Ce rol a avut Trump?
Canadienii au ales stabilitatea în fața nesiguranței internaționale. Mark Carney, noul lider al Partidului Liberal, a reușit să câștige alegerile anticipate, dar viitorul guvernului său se va construi sub semnul unei presiuni tot mai intense din partea lui Donald Trump, relatează BBC.
Christie Brinkley  foto   Instagram jpg
Nu-i de mirare că l-a părăsit! Christie Brinkley: „Când eram căsătoriți, Billy Joel lipsea cu zilele de-acasă!”
Modelul de 71 de ani a vorbit despre a doua căsnicie a ei, cea cu muzicianul Billy Joel, alături de care a petrecut câțiva ani plini de pasiune.
CRIN ANTONESCU DECLARATIE 006 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Crin Antonescu, mesaj puternic de final de dezbatere: „Voi uni, voi întări și voi ridica România”
În încheierea dezbaterii electorale de la Digi24, Crin Antonescu a transmis un mesaj puternic și coerent, care a sintetizat viziunea sa de președinte autentic: România trebuie să transforme crizele în oportunități, să devină mai puternică și să se unească în fața provocărilor.
3 ozana si andrew barabancea jpg jpeg
Momente grele pentru Ozana Barabancea. Fiul său, Andrew, a făcut infarct. Cum se simte băiatul în vârstă de 24 de ani: „O perioadă extrem de dificilă”
La doar 24 de ani, Andrew Barabancea, fiul sopranei Ozana Barabancea, a trecut printr-un episod medical extrem de grav: un infarct.
masini distruse piatra neamt, foto Stirineamt jpg
Scandal în Piatra Neamţ. Un bărbat care a distrus patru maşini şi ameninţa trecătorii a fost internat la Psihiatrie
Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost internat la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamţ, după ce a vandalizat patru maşini şi a ameninţat trecătorii cu o dală de beton în centrul oraşului.
Spania și Portugalia au fost lăsate în beznă de o pană de curent masivă FOTO EPA EFE jpg
De ce au rămas fără curent Spania și Portugalia. Implicații pentru sistemul energetic al Europei
O pană de curent masivă care a afectat luni Spania și Portugalia a declanșat o chestionare frenetică a cauzelor probabile ale opririi alimentării cu energie electrică, lăsând milioane de oameni fără acces la servicii esențiale, relatează Poltico.
Momentul în care un tânăr urmărit de poliție intră în mașina unui viceprimar
Momentul în care un tânăr urmărit de poliție intră în mașina unui viceprimar. Intervenția Poliției, criticată
Un tânăr de 22 de ani a fost plasat sub control judiciar după ce duminică, 27 aprilie, a intrat în mașina viceprimarului din Vicovu de Jos, în timp ce era urmărit de polițiști.
mei istock jpg
Superalimentul subestimat pe care mulți nici nu-l consumă. Reface ficatul, pancreasul și previne diabetul. E foarte bun și pentru ten
Este un aliment pe care cei mai mulți oameni îl ignoră, însă care are nenumărate efecte benefice pentru sănătate. Este vorba despre mei, care deși este considerat de multă lume drept un simplu aliment pentru păsări, el poate fi foarte benefic și pentru oameni!
soc sampanie istock jpg
Consumul de șampanie ar putea reduce riscul de stop cardiac, sugerează un nou studiu
Consumul de șampanie, o dietă bogată în fructe, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și o atitudine pozitivă în viață ar putea contribui la reducerea riscului de stop cardiac, potrivit primului studiu de acest tip din lume.