Lepădarea de Satana

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

- noul guvern, între Faust şi Costăchel Gudurău -

Naivă cum e, presa internaţională a comentat căderea guvernului în România găsind explicaţii raţionale. De exemplu, măsurile de austeritate. S-au făcut chiar comparaţii cu alte ţări europene care s-au confruntat cu demisia guvernelor. Dacă citeşti comentariile gazetarilor străini, ajungi la concluzia că, la fel ca în alte state, în România lunga perioadă de austeritate a condus la nemulţumire populară, iar politicienii – aleşii poporului, care îi reprezintă în parlament pe cetăţeni şi le exprimă interesele – au luat act de starea generală de nemulţumire şi au decis că e nevoie de o schimbare.

Simplu, logic şi clar, nu? Din această perspectivă, părem o democraţie normală, nu văd de ce am ţine-o una şi bună cu „excepţionalismul românesc“ în linie negativă. Nu văd de ce am vorbi atît despre „trădare“ şi „traseişti“. Dacă ne uităm la explicaţiile date de parlamentarii PDL care au trecut în tabăra adversă, găsim în ele un buchet de revelaţii majore, tone de principii asezonate cu pulsiuni irepresibile ale conştiinţei, sete de adevăr. Unul a spus că „s-a săturat de minciuni“, altul că „în PDL lipseşte exerciţiul democratic“. Sorin Frunzăverde spusese deja, cînd a trecut la PNL, că PDL a creat un „stat poliţienesc“. Iar după ce şeful său de partid, Gabriel Oprea, s-a grăbit să declare că partidul va susţine noul guvern, Neculai Onţanu de la UNPR a punctat grav, serios şi oarecum faustic: „Ne-am lepădat ca de Satana“. Mefistofelicul Emil Boc şi partidul său au adus, crede primarul sectorului 2, „un atentat grav la adresa vieţii şi a siguranţei oamenilor“. Membrii UNPR, care au susţinut atîta amar de ani guvernul PDL, au fost nişte bieţi prizonieri pe care diavolul Băsescu, prin tertipuri şi farmece, i-a ţinut cu forţa în chingile coaliţiei majoritare, în aşa hal încît nici „eternul feminin“ nu i-a putut scăpa. Acum, buşiţi brusc de revelaţia Adevărului şi căindu-se de ce au făcut, dau năvală la botezul noului executiv şi, cu gîndul la cristelniţa plină de fonduri guvernamentale, „se lapădă de Satana“, scuipă în sîn de trei ori şi anunţă poporul că puterea farmecelor a încetat. Sigur, ca să nu fie totul chiar atît de grav – nous sommes ici aux portes de l’Orient –, Gabriel Oprea dă şi o dimensiune umană bruştelor revelaţii politice ale partidului său: „în definitiv, Ponta mi-e prieten“. Iar prietenul la nevoie se cunoaşte.

Carevasăzică, noul guvern porneşte la drum sub cele mai bune auspicii. În primul rînd, pentru că a cîştigat de partea sa niscaiva conştiinţe: deputaţi şi senatori care n-au mai putut, mă-nţelegi, să îndure minciuna şi „atentatul grav la adresa vieţii şi a siguranţei oamenilor“. Aşa că, simţindu-şi „viaţa onorul nesigure“ şi sătui de „palme picioare piaţa endependenţi“ (precum odinioară Costăchel Gudurău), au trecut de partea Adevărului. În al doilea rînd, are de partea sa valori perene, precum prietenia: nu-i puţin lucru să retrezeşti sentimentul prieteniei în sufletul lui Gabriel Oprea, un om greu încercat de loialităţile arătate, ani la rînd, cînd PSD-ului lui Adrian Năstase, cînd PDL-ului celui satanic. Cu o astfel de susţinere, nu va fi greu de făcut – cum a declarat Victor Ponta – „cel mai cinstit guvern“ din istoria recentă. În al treilea rînd, însuşi premierul desemnat stă pe un adevăr rostit (şi repetat) cu toată seriozitatea necesară: „nu voi fi niciodată premierul lui Traian Băsescu“. Bineînţeles că afirmaţia rămîne valabilă, deci putem fi siguri că va fi premierul ţării şi al poporului.

Restul e făcut din detalii: acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială va fi respectat (căci altminteri sacul e gol). Privatizările restante s-or face ele cumva, căci PSD se pricepe la asta: spre deosebire de „sataniştii“ din PDL, care au vrut să vîndă cuprul din adîncurile pămîntului te miri cui, PSD a privatizat, pe vremea lui Adrian Năstase, creştineşte, împărţind pîinea în aşa fel încît să ajungă cît mai multora şi să mai cadă niscaiva firimituri şi în gurile înfometate ale propriilor enoriaşi. Pînă la alegerile parlamentare, e destul timp ca guvernul să ajute la revenirea în PSD a mulţimii de primari care stau de ani întregi prizonieri în PDL. Căci şi prin teritoriu duhneşte din greu a sete de Adevăr. Şi de Dreptate.

Estimp, Satana a intrat în Opoziţie. Ceea ce – iarăşi – e normal, nu? Comentatorii internaţionali, aşadar, nu se înşală: din cauza măsurilor de austeritate, a căzut guvernul. Urmează unul nou, izvorît din setea de Dreptate şi Adevăr. Parcă sună cunoscut...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.