Jocul cu hărţile

Publicat în Dilema Veche nr. 407 din 1-7 decembrie 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Printre scenariile apocaliptice care împînzesc Europa îşi fac loc şi puncte de vedere exprimate şugubăţ, dar – tocmai de aceea? – demne de luat în seamă pentru că, sub aparenţa unor glume numai bune de trimis prietenilor pe Internet, se ascund probleme vechi şi serioase ale bătrînului continent.

De pildă, hărţile. De la o vreme, Internetul şi Facebook-ul sînt pline de hărţi în care Europa este „redesenată“. În plină polemică asupra datoriilor Greciei, circula pe Internet o hartă în care zonele Europei apăreau reîmpărţite în funcţie de stereotipiile culturale: grecii şi italienii erau, evident, „leneşii din sud“. Am mai văzut şi altele, de un umor mai subtil sau mai grosier, care exprimau frustrările, nepotrivirile ori prejudecăţile europenilor despre ei înşişi. Există pe Internet hărţi ale Europei „din perspectiva“ georgienilor, francezilor, sîrbilor, maghiarilor, estonienilor etc. E o adevărată modă. Evident, sîntem avertizaţi să nu luăm lucrurile în serios. Simple glume sau expresii ale poncifelor istorice şi culturale, asemenea reprezentări ludice reuşesc totuşi să ne pună pe gînduri. Cea mai simpatică şi mai inteligentă, după părerea mea, este de departe aceea făcută de The Economist anul trecut. Se găseşte pe YouTube, cu titlul Redrawing the map of Europe, şi porneşte de la o întrebare simplă, „extrasă“ şi extrapolată din principiul libertăţii de mişcare a cetăţenilor europeni: „Ce s-ar întîmpla dacă ţările ar avea libertate de mişcare, asemenea cetăţenilor?“. Evident, s-ar mişca şi, în felul acesta, s-ar rezolva vechi probleme. De exemplu – sugerează The Economist – Marea Britanie s-ar muta la sud, pe lîngă Madeira, cu avantajul că Scoţia ar putea deveni astfel o insulă separată, împlinindu-şi visul de independenţă. Polonia ar putea scăpa din „strînsoarea“ Germaniei şi Rusiei mutîndu-se în locul Marii Britanii. Belgia ar face schimb de locuri cu Cehia, cu beneficii de ambele părţi: cehii s-ar înţelege bine cu noii lor vecini olandezii, iar slovacii, cu valonii din Belgia. În Balcanii de Vest s-ar rezolva cîteva probleme „permutînd“ între ele Macedonia, Kosovo şi Albania: în felul acesta Grecia ar scăpa de disputa cu Macedonia asupra denumirii, căci n-ar mai fi vecine. Elveţia s-ar putea alipi statelor scandinave, Norvegia fiind bucuroasă să aibă alături un stat non-UE. Ţările Baltice s-ar muta lîngă Irlanda, iar locul lor ar fi luat de Belarus şi de Kaliningrad (care astfel ar reveni lîngă ţara-mamă, Rusia). Ş.a.m.d. În spaţiile rămase libere, s-ar putea crea – sugerează The Economist – ţări noi, cu nume preluate din opere de ficţiune sau din filme (Ruritania, Syldavia, Borduria, Vulgaria). Concluzia e că „geografia Europei e la fel de frustrantă ca şi istoria ei“.

Recent, în Wall Street Journal am găsit încă o hartă, desenată de Peter Arkle, cu o Germanie mare pînă la Mediterana, un teritoriu numit „Laissez-Faire Lands“ (incluzînd Polonia şi Ţările Baltice) şi, în sud, din Portugalia pînă în Grecia, un generos spaţiu numit „Vacation Land“. Harta ilustrează un articol al lui Niall Ferguson intitulat „2021: The New Europe“. Într-un amestec de utopie glumeaţă şi avertisment lucid, Ferguson imaginează de fapt efectele crizei de acum: o Germanie puternică, mutarea capitalei de la Bruxelles la Viena (adică un fel de nou Imperiu Habsburgic, dată fiind experienţa celui vechi în „politicile multiculturale“), transformarea Sudului în zonă de vacanţă în care cei mai mulţi germani au o a doua casă (compensînd astfel îmbătrînirea populaţiei meridionale şi şomajul de peste 20%), un „Re-united Kindom“ incluzîndu-i şi pe irlandezi (care au adoptat principiul „mai bine britanici decît bruxellezi“) şi devenit ţara favorită pentru investitorii chinezi, care îşi iubesc foarte mult apartamentele din Chelsea şi cabanele de vînătoare din Scoţia. În 2021, ţările scandinave vor fi părăsit UE, dar Statele Unite ale Europei vor cuprinde 29 de ţări (şase provenite din fosta Iugoslavie şi două prin scindarea Belgiei). SUE vor fi realizat şi un mare pas în politica externă comună: împiedicarea unui atac nuclear al Israelului asupra Iranului. Preşedintele European Karl von Habsburg – imaginează Niall Ferguson – va explica la Al Jazeera raţiunile acestui gest: „Mai întîi am fost îngrijoraţi de efectul creşterii preţului petrolului asupra iubitului nostru euro. Dar mai presus de orice ne-am temut că vor fi iradiate staţiunile noastre de vacanţă preferate“.

Dincolo de joc şi fantazare geopolitică şi cartografică, există şi o parte serioasă în articol. Astăzi, toată lumea e preocupată de salvarea monedei euro. Dar – scrie Niall Ferguson – „n-am crezut niciodată că zona euro se va prăbuşi“. Dacă Grecia şi Italia – aşa cum spun unii – ar ieşi din zona euro şi ar trece la vechile lor monede, nu numai că ar avea costuri insuportabile, dar „peste noapte, băncile lor şi jumătate din corporaţiile lor non-financiare ar deveni insolvente“; în plus, nu există un mecanism legal prin care o ţară să părăsească uniunea monetară. În schimb, există în Tratatul de la Lisabona un articol care prevede posibilitatea ca un stat membru să iasă din UE. Aşa încît, crede Ferguson, „e mai probabil ca moneda europeană să reziste, dar să se dezintegreze Uniunea“.

Jocul de-a hărţile este posibil, între altele, tocmai datorită integrării europene şi desfiinţării frontierelor interne. Acum cîteva decenii era de neimaginat o asemenea „distracţie“ – nici măcar ca glumă. Statele aşa cum le ştim se văd azi prinse la mijloc: au datorii pe care nu le mai pot susţine singure, dar integrarea politică nu e suficient de puternică încît să permită adoptarea rapidă a unor măsuri comune de însănătoşire economică. Aşa încît, chiar dacă moneda euro va fi salvată, cetăţenii vor rămîne cu buzunarele mai goale. Iar în vremuri de criză, există reflexul retragerii în comunităţile şi percepţiile vechi, dar stabile. Adică în geografia frustrantă a naţiunilor şi în logica perversă a diferenţelor dintre „ei“ şi „noi“.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.