În UE, dar

Publicat în Dilema Veche nr. 245 din 21 Oct 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Guvernul finanţează o campanie pentru a îmbunătăţi imaginea românilor în Italia. Realizată de o companie de comunicare onorabilă, Playteam (www. playteam.com), spre deosebire de alte ocazii, cînd "imaginea României în lume" era încredinţată unor persoane sau firme dubioase (vezi albumul Eterna şi fascinanta Românie şi altele asemenea), campania îşi propune să-i facă pe italieni să descopere cu adevărat cine şi cum sînt românii, pentru a diminua percepţia negativă apărută după crima comisă de Romulus Mailat. Un site (www.romaniapiacerediconoscerti.it.), un documentar, cîteva spoturi TV (se găsesc aici: http://www.scuderiaplayteam.com/2008/index.php? sezione=romania) arată români integraţi în societatea italiană, oameni obişnuiţi care îşi văd de treabă. Spectacole, expoziţii şi alte evenimente organizate în marile oraşe italiene completează acest efort de a schimba percepţia asupra românilor în Peninsulă. Nu e rău că se întîmplă toate acestea şi cred că este prima dată cînd autorităţile române reacţionează ţintit şi clar pentru a transmite un mesaj "în afară". Efectele însă nu vor fi majore. Isteria antiromânească a pornit după ce Walter Veltroni, pe atunci primarul Romei, a făcut o declaraţie publică în care "decreta" că românii (şi romii proveniţi din România) ar fi o problemă. "Ideea" a fost preluată în ziare de mare tiraj şi la televiziunile naţionale, iar numeroşi editorialişti şi comentatori şi-au dat cu părerea: da, românii sînt o problemă, trebuie luate măsuri. S-a vorbit chiar de reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români. Pe deasupra, campania electorală din Italia a pus gaz pe foc. Or, campania finanţată acum de Guvernul român nu are atîtea mijloace de comunicare la dispoziţie, pentru a contracara efectele de masă declanşate atunci de cîţiva politicieni mediocri şi de jurnalişti lacrimogeni, gata să-şi dea cu părerea despre orice. Campania îi va "atinge" pe acei italieni care oricum nu au o părere proastă despre români. Iar aceştia nu sînt deloc puţini: dat fiind numărul mare de conaţionali ai noştri care trăiesc în Italia, foarte mulţi italieni au experienţe empirice pozitive. Au avut timp să observe, la locul de muncă sau pe stradă, că românii sînt, în general, nişte oameni de treabă, ca şi ei. Aşa încît campania guvernamentală nu strică, dar nici nu va schimba profund lucrurile. Recent, un reputat sociolog italian, Marzio Barbagli - profesor la Universitatea din Bologna şi specialist în studierea relaţiei dintre imigraţie şi criminalitate (cărţile sale se găsesc aici: (

şi aici: (

) - a afirmat că toată isteria antiromânească a fost declanşată şi amplificată de Walter Veltroni şi alţi lideri ai Partidului Democrat (PD) din Italia, ba chiar că ar fi fost susţinută de o "aripă" a serviciilor secrete favorabilă PD (ştirea a apărut aici:

). Marzio Barbagli este un profesor respectat, iar din punct de vedere politic este apropiat de Romano Prodi şi de PD, aşa încît ipoteza lui merită luată în seamă, în ciuda aerului său "conspiraţionist". Dacă a fost aşa, ce ar fi de făcut? Nimic concret şi direct, căci nu există probe, există doar opinii. Nu poţi acuza deschis nişte politicieni dintr-o ţară "colegă de UE" (şi cu atît mai puţin un serviciu secret), pe baza opiniei unui universitar, oricît de respectabil ar fi el. S-ar putea aplica, desigur, diverse forme de lobby pe căi discrete, în spatele uşilor închise. Dar aici intervine o problemă: România este mai degrabă "absentă" la nivelul dezbaterilor la vîrf şi al deciziilor în UE. Nu are credibilitate pentru că nu contribuie cu nici o idee, cu nici o propunere serioasă, la "fondul comun" de soluţii pentru a rezolva problemele europene. Şeful statului (care are, conform Constituţiei, atribuţii în politica externă) merge în ţările europene pentru a se întîlni cu comunităţile de români. Dar vizite oficiale, la invitaţia omologilor săi, n-a prea făcut. Şi nici omologii nu prea vin pe la noi. E un semn de izolare pe plan european care - alături de altele - ar trebui să dea de gîndit. Nici premierul nu pare a fi un răsfăţat al contactelor cu şefii de guverne din Europa. Şi, în plus, în forurile europene şi în ţările din "vechea Europă" se ştie că instituţiile româneşti sînt incapabile de un comportament instituţional, se ştie că preşedintele şi premierul o ţin într-un veşnic conflict de ani întregi, că Parlamentul, Consiliul Superior al Magistraturii şi alte instituţii importante ale statului sînt un veşnic subiect de controversă şi nu pot colabora, neutru şi instituţional, cu Guvernul şi Preşedinţia pentru a rezolva problemele fundamentale ale ţării. Toate acestea sînt cunoscute foarte bine. Aşa încît faptul că preşedintele şi premierul merg la summit-urile UE şi vorbesc pe o singură voce (şi nu pe două, cum fac preşedintele şi premierul Poloniei) nu "drege" mare lucru. Pînă una-alta, rămîne cum am stabilit: Guvernul plăteşte campanii de comunicare, pentru a îmbunătăţi imaginea românilor aflaţi în străinătate, iar preşedintele îi vizitează din cînd în cînd şi îi invită să se întoarcă acasă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.