În aşteptarea imigranţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 205 din 20 Ian 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ocupată cu "dezbaterile" despre înzăpezire şi deszăpezire, presa noastră a trecut cu vederea o opinie a comisarului european Leonard Orban, rostită în primele zile ale anului: peste zece ani sau chiar mai curînd, spunea domnia sa, România se va confrunta cu aceleaşi probleme privind integrarea imigranţilor cu care se confruntă acum Italia. Nu am nici o îndoială că aşa va fi. Iar dacă iarna "ne ia prin surprindere" an de an, problema imigranţilor ne va găsi cu totul nepregătiţi - politic, administrativ, cultural şi uman. În plin conflict între preşedinte şi premier pe tema ministrului Justiţiei, pare de pe pereţi să te gîndeşti la imigranţii care vor veni în România peste cîţiva ani. Există totuşi o legătură între mediocritatea politicii de la noi (căci, pe scurt, asta dovedeşte noul conflict între "Palate") şi ceea ce ni se va întîmpla mîine, dacă nu ne pregătim de azi. Stă mărturie chiar cazul Italiei. La jumătatea lunii decembrie, două ziare prestigioase - The Times şi The New York Times - au publicat, fiecare, cîte un amplu articol despre Italia, ajungînd la aceeaşi concluzie: în loc de la dolce vita, în Peninsulă s-a instalat o solidă depresie colectivă. Semnele ei nu rezultă doar dintr-un studiu recent care îi arată drept cei mai nefericiţi dintre vest-europeni, dar şi din realităţile concrete: dacă acum 20 de ani Italia se mîndrea că a ajuns din urmă Marea Britanie la performanţele economice, acum se vede depăşită de Spania; creşterea demografică este zero; datoria publică este de 106% din PIB (mai mare decît în Zimbabwe); între 2001 şi 2005, s-au pierdut în medie 120 de zile pe an la mia de angajaţi din cauza grevelor (faţă de numai 26 de zile în Marea Britanie); 70% dintre tinerii între 20 şi 30 de ani locuiesc împreună cu părinţii, "ceea ce îi condamnă la o adolescenţă prelungită", notează The New York Times; SUA au investit în Italia anul trecut doar 17 miliarde de dolari (în Spania - 50). Populaţia e îmbătrînită (1 italian din 5 are peste 65 de ani), dar şi clasa politică la fel; pînă şi la concursul Miss Italia, media de vîrstă a membrilor juriului era de 70 de ani. Dar nu vîrsta în sine e problema, ci "stilul" şi teama de nou: clasa politică italiană este dominată de decenii cam de aceleaşi figuri specializate mai ales în "trasul sforilor" pe coridoare, în lungi negocieri şi pertractări, în elaborarea unor legi complicate (care au creat un sistem birocratic enorm). Cartea cea mai vîndută în 2007 în Italia a fost La Casta. Cos

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.