ÔÇ×Greaua mo╚ÖtenireÔÇť a diploma╚Ťiei pre-decembriste

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

├Än articolul de s─âpt─âm├«na trecut─â (scris ├«n anul 2000) semnalam c├«teva dintre iner╚Ťiile ÔÇ×profesionalismuluiÔÇŁ diplomatic, consacrate de practica de tip propagandistic a ÔÇ×func╚ŤionaruluiÔÇŁ de la Externe, ├«n contextul retoricii ÔÇ×socialisteÔÇŁ. Spre ilustrare, reiau, mai jos, un exemplu pe care, ├«n acela╚Öi text, ├«l ofeream cititorului, pornind de la experien╚Ťa mea de la sf├«r╚Öitul anilor ╩╝90. Portretul-robot al diplomatului ÔÇ×modelÔÇŁ supravie╚Ťuia ├«nc─â, iar exemplul meu se referea la o tem─â foarte fierbinte a momentului, mereu adus─â ├«n discu╚Ťie de partenerii str─âini: tema copiilor str─âzii, cu care statul rom├ón se confrunta dramatic ├«n acea perioad─â. Ei bine, dac─â ├«ntr-o dezbatere european─â, un coleg ÔÇ×din afar─âÔÇŁ semnala aceast─â problem─â, reprezentantul nostru ├«nclina s─â aleag─â, drept reac╚Ťie ÔÇ×tehnic─âÔÇŁ, una dintre urm─âtoarele ÔÇô inabile ÔÇô variante:

a) Nu există, în România, o problemă a copiilor străzii. (Respingere suverană a discuţiei)

b) Exist─â o problem─â a copiilor str─âzii, dar ea e atipic─â ┼či, prin urmare, invocarea ei este excesiv─â, dac─â nu r─âu inten┼úionat─â. (Relativizare melancolic─â a chestiunii + culpabilizare vag─â a ÔÇ×adversaruluiÔÇŁ)

c) Am putea ┼či noi s─â ├«ntreb─âm ce e cu cer┼četorii de l├«ng─â catedrala din Bonn sau cu cei care dorm ├«n sta┼úiile de metrou pariziene. (Contraatac ÔÇ×perfidÔÇŁ)

d) Drama copiilor str─âzii este o mo┼čtenire a falimentului ceau┼čist ┼či, ca atare, nu ne poate fi imputat─â nou─â. (Delegare a vinov─â┼úei)

e) Aten┼úia pe care diferite asocia┼úii caritabile occidentale o acord─â copiilor str─âzii din Rom├ónia s-a dovedit a fi, de multe ori, camuflajul unor devieri pedofile, p─âguboase ┼či jignitoare pentru noi. S├«ntem trata┼úi cu arogan┼ú─â, ca un debu┼čeu din categoria lumii a treia. (Contraatac vehement)

f) Avem probleme mai importante ┼či mai urgente dec├«t problema copiilor str─âzii, care ├«┼či va g─âsi, la momentul cuvenit, rezolvarea. (ÔÇ×RealismÔÇŁ ├«n┼úepat, optimism moderat)

g) S-au luat deja toate m─âsurile pentru a dep─â┼či criza. (Stahanovism vesel)

h) Poporul român are o tradiţională dragoste pentru copii. Va fi bine. (Eludare parţială a întrebării, lacrimi, picior de plai)

i) Ne-ar interesa, mai curînd, viziunea dvs. despre criza balcanică. (Eludare radicală a întrebării, schimbarea subiectului)

Reac┼úia simpl─â, elementar─â, a interlocutorului onest nu apare niciodat─â diplomatului nostru profesionist drept plauzibil─â: da, exist─â o problem─â a copiilor str─âzii, o problem─â pe care, p├«n─â acum, n-am reu┼čit s─â o rezolv─âm ┼či pe care, probabil, nu o vom rezolva dec├«t cu greu ┼či numai flanca┼úi de expertiza ┼či mai ales de aportul financiar al ┼ú─ârilor dezvoltate ┼či al institu┼úiilor interna┼úionale. De cele mai multe ori, un asemenea r─âspuns impune. Sinceritatea ÔÇô ├«ndeob┼čte suspect─â pentru ÔÇ×tehnicieniiÔÇŁ negocierilor dure ÔÇô poate fi, ├«n anumite situa┼úii, expresia optim─â a eficien┼úei diplomatice.

Pentru a completa portretul ┼čmecheriei patriotice a diplomatului pre-decembrist (cu destui urma╚Öi ├«nc─â), trebuie s─â ad─âug─âm c─â grija neadormit─â pentru ÔÇ×imagineaÔÇŁ unei Rom├ónii roz ┼či replica grosolan col┼úoas─â se amestec─â, incongruent, ├«n alc─âtuirea lui, cu un soi de slug─ârnicie umed─â, menit─â s─â-l farmece, chipurile, pe ÔÇ×str─âinÔÇŁ. Sur├«suri uleioase, flaterii stridente, ocheade ospitaliere ÔÇô nimic nu e economisit pentru a c├«┼čtiga simpatia ÔÇ×omologuluiÔÇŁ perplex, care, de regul─â, nu vrea s─â primeasc─â nici ┼čuturi, nici pup─âturi, ci doar o reprezentare c├«t mai exact─â a ├«mprejur─ârilor ┼či sentimentul comunic─ârii reale.

Evident, nu se pune problema s─â adopt─âm o re┼úet─â infailibil─â a bunelor purt─âri ├«n serviciul afacerilor externe. Oportunitatea, contextul, omul decid, ├«ntotdeauna, asupra conduitei potrivite. E nevoie, ├«n acela┼či timp, de instinct ┼či de discern─âm├«nt. Dar dup─â ani lungi de ├«nfr├«ngeri datorate minciunii ┼či lipsei de imagina┼úie, Rom├ónia avea nevoie, dup─â 1989, de un purgatoriu al onestit─â┼úii, chiar dac─â el nu era imediat productiv. Trebuia s─â ne refacem obrazul. Lucru imposibil, atunci ca ╚Öi acum, dac─â nu ne valorific─âm, inteligent, ╚Öi calit─â┼úile, ┼či defectele, dac─â nu recuper─âm, cu alte cuvinte, autenticitatea.

P.S. Cititorul r├«ndurilor de mai sus nu trebuie s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â inventarul derapajelor procedurale pe care l-am schi╚Ťat e o caracterizare general valabil─â a diplomatului autohton. Am ├«nt├«lnit ╚Öi profesioni╚Öti eficien╚Ťi, one╚Öti, plini de tact, care reu╚Öeau s─â ÔÇ×normalizezeÔÇŁ onorabil comportamentul lor institu╚Ťional.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.