Fleacuri locale

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Din cînd în cînd, prin rubricile de „fapt divers“ ale ziarelor apare cîte o ştire despre o scrisoare care a ajuns la destinatar după nu ştiu cîţi ani. Au „păţit“ chestia asta diverse organizaţii poştale din lume. Citim, ne amuzăm, eventual comentăm cu vreun amic chestiunea şi ne vedem de ale noastre. Se întîmplă însă cazuri pe aceeaşi „structură“ chiar în preajma noastră, azi, în secolul ultratehnologizat în care ne e dat să trăim. Şi nu prea e de rîs.

Cineva mi-a povestit că în toamna trecută, prin noiembrie, a primit printr-o poştă privată (Total Post) o scrisoare de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a Primăriei, o scrisorică frumos ambalată, cu cod de bare şi tot tacîmu’ tehnologic. Era emisă pe 9 februarie 2011 şi reprezenta înştiinţarea cu privire la plata impozitului pe casă şi maşină. Vorbind cu vecinii, a aflat că toată strada primise aşa ceva. Omul de la poştă îi dăduse scrisorile teanc unui biet nene care îşi face veacul pe stradă, ciupind cîte un leu de la cei care îşi parchează maşinile pe-acolo şi mai făcînd cîte-o trebuşoară prin curţile oamenilor. Iar nenea a bătut pe la porţi şi le-a distribuit. Bineînţeles că, în noiembrie, toată lumea îşi plătise deja de mult taxele. Săptămîna trecută, pe aceeaşi stradă, au venit iarăşi înştiinţările, prin acelaşi serviciu poştal; emise tot pe la începutul lui februarie (deci „operativitatea“ a crescut dacă, în loc de 9 luni, a fost nevoie doar de una jumate pentru a aduce misivele). Cine nu a fost acasă a găsit în uşă un aviz misterios pentru „o recomandată“ şi a mers la singurul birou al numitei poşte pentru a intra în posesia plicului supertehnologic: cu cod de bare şi cu datele personale acoperite cu un petic de hîrtie neagră – căci, mă-nţelegi, în secolul douăşunu’ nu te joci cu datele personale ale oamenilor. Cei care deja plătiseră taxele au pierdut vremea degeaba. Căci – sistem informatizat? a se slăbi! – la noi e o lungă tradiţie a lipsei de comunicare dintr-un birou într-altul al aceleiaşi entităţi, iar computerele n-au rezolvat problema: dacă funcţionarul X „te bagă“ în computer că ţi-ai achitat datoriile, informaţia nu ajunge la funcţionarul Y care „scoate“ lista cu contribuabilii. La o căutare rapidă pe Internet, am găsit tot felul de poveşti asemănătoare: de pildă, un om care bătuse drumul pînă la biroul poştal şi stătuse la coadă pentru că primise de la poliţie procesul-verbal de ridicare a maşinii care „stînjenea“ circulaţia. Numai că omul îşi recuperase maşina de vreo lună, plătind amenda şi semnînd, evident, de primire.

În ţara „scrisorii pierdute“, asemenea întîmplări nu sînt simple accidente. Nu-i totuna cu ştirea că o scrisoare expediată din Noua Zeelendă în 1981 a ajuns în Marea Britanie abia acum. Iar la o povestioară precum cea de mai sus nu se poate răspunde că „a fost un incident regretabil şi s-au luat măsuri împotriva celor vinovaţi“, pentru că e plină ţărişoara de asemenea bîlbîieli birocratice care dovedesc nu numai proasta capacitate a statului de a aduna impozitele, dar şi – mai ales – tratamentul arogant al instituţiilor statului faţă de cetăţean. La nivel „macro“, FMI-ul şi preşedintele ţării spun că sînt prea mulţi bugetari, că aparatul de stat e supradimensionat şi trebuie daţi afară zeci de mii de funcţionari. La firul ierbii, cetăţeanul constată pe timpul şi pe banii lui că în instituţiile statului trebuie să stai la coadă pentru orice fleac, să pierzi timp, să-ţi consumi nervii şi – de foarte multe ori – să faci treaba în locul funcţionarilor. În era bazelor de date şi a comunicaţiilor electronice, dacă a luat o hîrtie din locul cutare, cetăţeanul trebuie să depună – el! – cîte-o copie în alte trei locuri; iar dacă ţi s-a eliberat hîrtia la parter, trebuie să mai mergi la etajul 1 pentru ştampilă şi la demisol după numărul de înregistrare. În continuare, în România europeană, omul e pus pe drumuri pentru un proces-verbal sau o adeverinţă, iar dacă vrea să-şi plătească taxele conştiincios, se împiedică de te miri ce. (Mai ştie cineva ceva de marele portal pentru plăţi electronice în valoare de juma’ de miliard?...) E ca şi cum responsabilii unui supermarket, atunci cînd se trezesc cu clienţii la uşă, pregătiţi să-şi cheltuiască banii, le-ar spune: „staţi aşa, că nu e cum vreţi voi; completaţi vă rugăm un formular, mergeţi şi luaţi un număr de înregistrare de la sediul nostru central, pe urmă aşteptaţi acasă pînă vă trimitem prin recomandată înştiinţarea că vă acceptăm drept clienţi şi abia după aia veniţi la cumpărături; păi, ce credeţi, că dacă vreţi să ne daţi bani ne fixaţi voi regulile?...“ Evident că o asemenea situaţie ar fi stupidă şi absurdă. În schimb, dacă vrei să dai bani la stat, stupidul şi absurdul devin regulă. Putem, evident, să facem consideraţiuni subtile şi înalte despre „mecanismul kafkian“ şi despre alienarea individului în raport cu Statul asupritor. Dar putem la fel de bine să observăm, simplu şi concret, că viaţa de toate zilele ne este plină de tot felul de aberaţii mărunte de care am putea fi scutiţi relativ uşor şi fără să fie nevoie de miliarde din fonduri europene. E cu totul ciudat că se vorbeşte atîta despre „dictatura lui Băsescu“ şi despre „sfîrşitul democraţiei“ în România, dar mai nimeni nu e dispus să se revolte împotriva prostiilor administrative locale care ne toacă banii, timpul şi viaţa.

Vin alegerile locale şi observ că se pune iar pe tapet problema „cadourilor electorale“. Stupizi şi absurzi sînt candidaţii locali care îşi toacă banii şi energia încercînd să-i mituiască pe alegători! N-ar fi fost mai simplu şi mai ieftin să se rezolve, în atîţia ani de tranziţie, mici probleme care îi fac viaţa grea cetăţeanului? Pe de altă parte însă, candidaţii or fi ştiind ei ceva: atîta vreme cît ai o masă critică de alegători care îşi dau votul pentru două kile de mălai şi-o găleată „brenduită“ cu însemnele partidului, de ce să-ţi mai baţi capul cu reforma administraţiei publice? 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

maia sandu jpg
big whatsapp image 2024 11 04 at 22 19 56 jpeg
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Michel Barnier. România și Franța vor aprofunda legăturile în domeniile IT, aeronautică, energie și apărare
Premierul Marcel Ciolacu și omologul său francez Michel Barnier au avut luni, 4 noiembrie, la Paris, o întrevedere oficială.
algarve depositphotos jpg
Locul ideal de vacanță, în luna noiembrie. E în Europa, are plaje aurii și 20 de grade celsius
Deja începem să înaintăm în luna noiembrie, iar după cum putem observa cu toții, temperaturile din țară deja au început să scadă tot mai mult. Dar, dacă ne este dor de căldura verii, există o destinație în Europa unde se poate face plajă chiar și în această lună!
Sumudica facebook jpg
Rapid – Hermannstadt, umbrit de un fault înfiorător: comentatorii meciului, îngroziți de ce au văzut
Din păcate, străinii foarte slabi pe care îi aducem în campionatul intern ne demonstrează că sunt și străini de fotbal. Uneori, cu consecințe grave!
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care a spart topurile. Deși a apărut în urmă cu câțiva ani, povestea încă îi atrage pe abonați
Un film din universul Marvel, cu toate că a fost lansat în urmă cu șase ani, în 2018, a luat cu asalt topul Netflix, fiind pe locul cinci în top cele mai vizionate producții de pe platforma de streaming, și i-a cucerit din nou pe abonați. Bineînțeles, este vorba despre pelicula „Venom”.
alegeri 2024 jpeg
Femei în Parlament: ce șanse au sa prindă locuri în legislativ candidatele mărilor partide
Analiza candidaturilor la alegerile parlamentare arată că PSD are o reprezentare a femeilor de 20% pe locul 1, 30% pe locul 2 și 41% pe locul 3, în timp ce PNL are doar 12% femei pe prima poziție și 27% la Camera Deputaților.
Atac in Siria
Forțele israeliene au bombardat cartierul general al serviciului de informaţii al Hezbollah din Siria
Forțele Aeriene ale Israelului au declarat luni, 4 noiembrie, că au lovit mijloacele de informații ale Hezbollah lângă Damasc într-un atac asupra infrastructurii cheie din Siria.
iluzie jpg
Unde se află femeia ascunsă în imagine? Doar geniile pot rezolva acest test în doar 9 secunde
Este o provocare care, poate că la prima vedere, ne va părea destul de simplă. La urma urmei, desenul pare destul de clar și nu dă impresia că ar ascunde diferite capcane și trucuri vizuale. Tot ce trebuie să facem este să găsim femeia ascunsă în imagine, în doar 9 secunde!
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Reacția Rusiei după alegerile din Republica Moldova: „Cele mai nedemocratice din istoria postsovietică a țării”
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat luni că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice" din istoria postsovietică a ţării.