Fleacuri locale

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Din cînd în cînd, prin rubricile de „fapt divers“ ale ziarelor apare cîte o ştire despre o scrisoare care a ajuns la destinatar după nu ştiu cîţi ani. Au „păţit“ chestia asta diverse organizaţii poştale din lume. Citim, ne amuzăm, eventual comentăm cu vreun amic chestiunea şi ne vedem de ale noastre. Se întîmplă însă cazuri pe aceeaşi „structură“ chiar în preajma noastră, azi, în secolul ultratehnologizat în care ne e dat să trăim. Şi nu prea e de rîs.

Cineva mi-a povestit că în toamna trecută, prin noiembrie, a primit printr-o poştă privată (Total Post) o scrisoare de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a Primăriei, o scrisorică frumos ambalată, cu cod de bare şi tot tacîmu’ tehnologic. Era emisă pe 9 februarie 2011 şi reprezenta înştiinţarea cu privire la plata impozitului pe casă şi maşină. Vorbind cu vecinii, a aflat că toată strada primise aşa ceva. Omul de la poştă îi dăduse scrisorile teanc unui biet nene care îşi face veacul pe stradă, ciupind cîte un leu de la cei care îşi parchează maşinile pe-acolo şi mai făcînd cîte-o trebuşoară prin curţile oamenilor. Iar nenea a bătut pe la porţi şi le-a distribuit. Bineînţeles că, în noiembrie, toată lumea îşi plătise deja de mult taxele. Săptămîna trecută, pe aceeaşi stradă, au venit iarăşi înştiinţările, prin acelaşi serviciu poştal; emise tot pe la începutul lui februarie (deci „operativitatea“ a crescut dacă, în loc de 9 luni, a fost nevoie doar de una jumate pentru a aduce misivele). Cine nu a fost acasă a găsit în uşă un aviz misterios pentru „o recomandată“ şi a mers la singurul birou al numitei poşte pentru a intra în posesia plicului supertehnologic: cu cod de bare şi cu datele personale acoperite cu un petic de hîrtie neagră – căci, mă-nţelegi, în secolul douăşunu’ nu te joci cu datele personale ale oamenilor. Cei care deja plătiseră taxele au pierdut vremea degeaba. Căci – sistem informatizat? a se slăbi! – la noi e o lungă tradiţie a lipsei de comunicare dintr-un birou într-altul al aceleiaşi entităţi, iar computerele n-au rezolvat problema: dacă funcţionarul X „te bagă“ în computer că ţi-ai achitat datoriile, informaţia nu ajunge la funcţionarul Y care „scoate“ lista cu contribuabilii. La o căutare rapidă pe Internet, am găsit tot felul de poveşti asemănătoare: de pildă, un om care bătuse drumul pînă la biroul poştal şi stătuse la coadă pentru că primise de la poliţie procesul-verbal de ridicare a maşinii care „stînjenea“ circulaţia. Numai că omul îşi recuperase maşina de vreo lună, plătind amenda şi semnînd, evident, de primire.

În ţara „scrisorii pierdute“, asemenea întîmplări nu sînt simple accidente. Nu-i totuna cu ştirea că o scrisoare expediată din Noua Zeelendă în 1981 a ajuns în Marea Britanie abia acum. Iar la o povestioară precum cea de mai sus nu se poate răspunde că „a fost un incident regretabil şi s-au luat măsuri împotriva celor vinovaţi“, pentru că e plină ţărişoara de asemenea bîlbîieli birocratice care dovedesc nu numai proasta capacitate a statului de a aduna impozitele, dar şi – mai ales – tratamentul arogant al instituţiilor statului faţă de cetăţean. La nivel „macro“, FMI-ul şi preşedintele ţării spun că sînt prea mulţi bugetari, că aparatul de stat e supradimensionat şi trebuie daţi afară zeci de mii de funcţionari. La firul ierbii, cetăţeanul constată pe timpul şi pe banii lui că în instituţiile statului trebuie să stai la coadă pentru orice fleac, să pierzi timp, să-ţi consumi nervii şi – de foarte multe ori – să faci treaba în locul funcţionarilor. În era bazelor de date şi a comunicaţiilor electronice, dacă a luat o hîrtie din locul cutare, cetăţeanul trebuie să depună – el! – cîte-o copie în alte trei locuri; iar dacă ţi s-a eliberat hîrtia la parter, trebuie să mai mergi la etajul 1 pentru ştampilă şi la demisol după numărul de înregistrare. În continuare, în România europeană, omul e pus pe drumuri pentru un proces-verbal sau o adeverinţă, iar dacă vrea să-şi plătească taxele conştiincios, se împiedică de te miri ce. (Mai ştie cineva ceva de marele portal pentru plăţi electronice în valoare de juma’ de miliard?...) E ca şi cum responsabilii unui supermarket, atunci cînd se trezesc cu clienţii la uşă, pregătiţi să-şi cheltuiască banii, le-ar spune: „staţi aşa, că nu e cum vreţi voi; completaţi vă rugăm un formular, mergeţi şi luaţi un număr de înregistrare de la sediul nostru central, pe urmă aşteptaţi acasă pînă vă trimitem prin recomandată înştiinţarea că vă acceptăm drept clienţi şi abia după aia veniţi la cumpărături; păi, ce credeţi, că dacă vreţi să ne daţi bani ne fixaţi voi regulile?...“ Evident că o asemenea situaţie ar fi stupidă şi absurdă. În schimb, dacă vrei să dai bani la stat, stupidul şi absurdul devin regulă. Putem, evident, să facem consideraţiuni subtile şi înalte despre „mecanismul kafkian“ şi despre alienarea individului în raport cu Statul asupritor. Dar putem la fel de bine să observăm, simplu şi concret, că viaţa de toate zilele ne este plină de tot felul de aberaţii mărunte de care am putea fi scutiţi relativ uşor şi fără să fie nevoie de miliarde din fonduri europene. E cu totul ciudat că se vorbeşte atîta despre „dictatura lui Băsescu“ şi despre „sfîrşitul democraţiei“ în România, dar mai nimeni nu e dispus să se revolte împotriva prostiilor administrative locale care ne toacă banii, timpul şi viaţa.

Vin alegerile locale şi observ că se pune iar pe tapet problema „cadourilor electorale“. Stupizi şi absurzi sînt candidaţii locali care îşi toacă banii şi energia încercînd să-i mituiască pe alegători! N-ar fi fost mai simplu şi mai ieftin să se rezolve, în atîţia ani de tranziţie, mici probleme care îi fac viaţa grea cetăţeanului? Pe de altă parte însă, candidaţii or fi ştiind ei ceva: atîta vreme cît ai o masă critică de alegători care îşi dau votul pentru două kile de mălai şi-o găleată „brenduită“ cu însemnele partidului, de ce să-ţi mai baţi capul cu reforma administraţiei publice? 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.