Firescul cercetării

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Note, stări, zile jpeg

De curînd, la un Institut de Studii Avansate din Berlin, a avut loc o mică revoluţie. Profesorul Thomas Pavel a vorbit, dinaintea unei asistenţe academice internaţionale hiper-calificate şi super-pretenţioase, despre problema „opţiunii şi a non-opţiunii în literatură“. Pentru cine nu ştie, Thomas Pavel, profesor la Universitatea din Chicago, e totuna cu Toma Pavel, care a debutat, la Bucureşti, în 1968, cu o carte spectaculoasă în contextul de atunci, intitulată Fragmente despre cuvinte. Plecat din ţară în 1969, a făcut o consistentă carieră academică în Franţa, în Canada şi în Statele Unite, publicînd lucrări de referinţă pe teme de istorie şi teorie literară. Prieten mai tînăr al lui Nicu Steinhardt şi al lui Mihai Şora, Toma Pavel a început prin a cultiva rigorile analizei „formale“ (în variantă structuralistă), pentru a se distanţa ulterior de ele, într-un efort hermeneutic marcat de interogaţie liberă, patos existenţial, bucuria lecturii şi autenticitate. De la cartea sa Sintaxa narativă a tragediilor lui Corneille (apărută la Paris în 1976) pînă la Lumile ficţionale (1986) şi Mirajul lingvistic (1988) se conturează un parcurs profesional care se eliberează, curajos, de prestigiul (trecător, dar autoritar) al metodologiilor de ultimă oră, pentru a regăsi firescul exegezei şi plăcerea de a „asculta“, cu o reînnoită prospeţime, textul literar.

De ce vorbesc de „mica revoluţie“ a discursului ţinut de Toma Pavel la Berlin? Pentru că publicul locului se distinge, în genere, prin specializare, sofisticare, ambîţ metodologic, idolatrie a „ştiinţificului“ şi insomnie a informaţiei „la zi“. E vorba de o evoluţie care bîntuie de multă vreme mediile academice planetare: înregimentarea „trendy“, euforia terminologică, înlocuirea interogativităţii vii prin lăcomie bibliografică şi a creativităţii prin hărnicie lucie – acestea sînt (cu excepţiile de rigoare) criteriile care te califică sau descalifică. Pe acest fundal, Toma Pavel a desenat o expunere subtil candidă, o „poveste“ în a cărei desfăşurare măsura e dată de exerciţiul firescului, de regăsirea „normalităţii“, de savoarea inanalizabilă a bunului-simţ. Toma Pavel a avut îndrăzneala de a fi diferit, de a fi „original“, chiar extravagant, valorificînd resursele naturaleţii. Textele şi conceptele treceau pe planul doi, de dragul imersiunii în „mările calde“ ale vieţii şi ale ficţiunii literare, înţeleasă ea însăşi ca viaţă reală, ca sondaj în logica destinului. Riscul asumat de Toma Pavel e riscul – savuros – al revenirii la „fenomenul originar“ al scrisului şi al culturii în genere. În definitiv, la fel cum viaţa unui om nu se poate sistematiza şi pricepe pe bază de „exactităţi“ statistice sau de monomanii teoretice, tot astfel literatura nu s-a născut şi nu e frecventată pornind de la o motivaţie de tip analitic. Hîrşiţi în naratologie, intertextualitate, structuralism (cu variante post- şi neo-), deconstructivism, teoria cîmpului literar, Gender Studies, antropologie culturală, psihologia receptivităţii, sociologie, lingvistică cantitativă (aspirînd la inviolabilitatea modelelor matematice) sau chiar „Exakte Literaturwissenschaft“ („ştiinţa exactă a literaturii“), ne îndepărtăm, inevitabil – şi adesea ireversibil – de opera propriu-zisă, de intenţia, intimitatea şi farmecul ei. În loc să fie prilej de plăcere şi cunoaştere, cititul devine pretextul unui edificiu autonom, ocazia unei divagaţii savante. Materia primă a hermeneutului nu mai este dragostea genuină de literatură, ci satisfacţia de sine, vanitatea propriei ingeniozităţi. Consumatorului acestui tip de exegeză îi piere, de regulă, cheful de lectură. În cel mai bun caz, ca şi exegetul pe care tocmai l-a citit, va merge la bibliotecă pentru a-şi confirma o ipoteză metodologică insolită, pentru a-şi testa vioiciunea intelectuală, pentru a fi „branşat“.

Să ne înţelegem. Nu pledăm pentru lectura incultă, pentru dispreţul „experimentului“ ştiinţific, pentru degustarea placidă a materiei literare sau pentru emotivitatea de primă instanţă a întîlnirii cu textul. Amplasamentul lui Toma Pavel e productiv şi legitim tocmai pentru că a trecut prin toate „tehnicile“ de lectură consacrate. Dar „a trecut“! Şi s-a întors la text şi la reflecţie îmbogăţit, dar liber. Lecţia lui nu poate fi decît profitabilă pentru zeloşii metodologiilor şi ai discursurilor paralele. Ea îndeamnă la o constantă reintegrare a simplităţii şi a marilor întrebări existenţiale, precum şi la expresia prietenoasă a ideilor. Întrebat de o publicaţie din Chicago ce le-ar spune colegilor săi mai tineri, Toma Pavel a răspuns: „Ţineţi-vă departe de scrisul pretenţios şi incomprehensibil. Mulţumiţi-vă să spuneţi o poveste ca lumea“. Asta e tot!

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.