Europa după Havel

Publicat în Dilema Veche nr. 410 din 22-28 decembrie 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Bineînţeles, lumea politică europeană s-a străduit să spună vorbe frumoase şi cu simţămînt la moartea lui Václav Havel. Aşa se face. Aşa se cuvine. Bineînţeles, multe dintre aceste vorbe au pomenit despre contribuţia lui Havel la construcţia europeană şi despre profilul său unic, care a reprezentat un model de atitudine şi pentru Est, şi pentru Vest. „Europa a pierdut un înţelept“ – a spus, de pildă, preşedintele Franţei. Are dreptate. Dar Europa pare să-şi piardă, tot mai mult, înţelepciunea.

Václav Havel a fost ultimul reprezentant al unui mod de a face politică bazat pe valori fundamentale. Scrierile şi discursurile sale revin la cîteva repere – precum libertatea, democraţia, drepturile omului, societatea civilă – pe care activitatea sa politică le-a susţinut cu un soi de încăpăţînare bonomă şi cu un aer firesc. S-a spus şi s-a scris despre el că ar fi fost un „antipolitician“, un personaj atipic pentru lumea politică, deci, pînă la urmă, un „non-politician“. De fapt, el a fost un adevărat politician şi om de stat, tocmai pentru că a susţinut cîteva valori esenţiale, pentru că a avut o viziune despre politică, pentru că puterea nu l-a schimbat, pentru că nu l-au preocupat propriul destin politic şi propria „imagine“, ci soarta concetăţenilor săi. Dincolo de contribuţia sa la căderea comunismului şi la unificarea europeană, Havel a fost, de cînd a intrat în politică, un personaj european. Şi asta nu s-a datorat doar celebrităţii sale ca disident ori respectului pe care, moral, i-l datora orice cetăţean al Europei. Nici popularităţii sale crescînde, care i-a adus recunoaştere internaţională, premii, invitaţii la conferinţe prestigioase ş.a.m.d. Havel a gîndit politica în termenii esenţiali ai culturii europene, nu în datele conjuncturale ale schimbărilor – bune şi rele – din perioada postcomunistă. Politica, pentru el, nu putea fi despărţită de cultură, de idei şi idealuri. Comportamentul său firesc în apărarea fermă a valorilor fundamentale i-a creat probleme ori i-a atras ironii. Nu doar în Cehia, unde actualul preşedinte – Václav Klaus – îl combătea dintr-o perspectivă „pragmatică“, dar şi printre unii politicieni vest-europeni dispuşi să „dea lecţii“ de democraţie ţărilor ex-comuniste, dar prinşi pe picior greşit de scriitorul-politician Havel, care nu învăţase democraţia la Universitate, ci „pe pielea lui“, trăind cu acuitate, în regimul comunist şi în închisorile sale, dramele cotidiene ale non-democraţiei.

Într-un articol publicat acum doi ani în Dilema veche (nr. 300, 12 noiembrie 2009), Libuse Heczková, profesoară la Universitatea Carolină din Praga, analiza piesa Despărţire scrisă de Havel după ce ieşise din politică: „Textul Despărţirii se referă la Livada cu vişini a lui Cehov şi la shakesperianul Rege Lear, şi criticii au văzut în ea cu precădere elemente biografice, chiar referinţe la disputele personale ale lui Havel cu Václav Klaus. Dar imaginea disperată a viitorului în care livada cu vişini este tăiată de noul lider şi de mafia lui pentru a face loc unui mall, unui cazinou şi unui bordel nu îl ţinteşte direct, exclusiv, pe Klaus. Ea reflectă frustrarea generală, cauzată de situaţia actuală îngrozitoare, dorinţa de a lupta pentru idealuri pe care Havel le-a avut întotdeauna şi cărora le-a dat glas de nenumărate ori“. Din păcate, idealurile cărora le-a dat glas Havel sînt trecute pe planul al doilea sau puse între paranteze mai peste tot în Europa de azi. Nu spun că ţările europene ar fi devenit nedemocratice, dar construcţia europeană e în impas tocmai pentru că valorile fundamentale se pierd sub zgomotele provocate de criză şi, mai ales, de incapacitatea liderilor europeni de a duce mai departe proiectul european. Preocupaţi de propria imagine, de campaniile electorale, de jocurile de interese bi- sau multilaterale, de soarta băncilor din propriile state ori de gîdilarea sentimentelor naţionale ale alegătorilor, politicienii care conduc acum Europa şi care au găsit de cuviinţă să îl evoce în cuvinte calde pe Havel sînt ocupaţi cu „criza datoriilor suverane“; adică o criză provocată tot de politicieni, în timp, oferind oamenilor bunăstare pe datorie şi crezînd că va merge aşa la infinit. Politica europeană pare, astăzi, plină de „tehnicalităţi“, consensul european e doar o faţadă pentru misterioase întîlniri franco-germane, solidaritatea europeană e negată în numele diferenţei dintre dobînzi, umanitatea caldă şi sentimentul apartenenţei la valori culturale comune (pe care Havel le emana cu fiecare cuvînt scris sau spus) s-au pierdut printre tabelele cu PIB-uri, deficite structurale şi rate ale inflaţiei. Diversitatea europeană, pentru a cărei „conştientizare“ s-a luptat ani la rînd Comisia Europeană (cheltuind, desigur, o groază de bani pe programe de „informare şi comunicare“), a revenit azi în cadrele ei vechi, formate din stereotipuri: grecii şi italienii sînt „leneşi“, britanicii „trăiesc pe o insulă şi nu pricep nimic din Europa“ etc., etc.

Europa îşi pierde tot mai mult înţelepciunea de a-şi păstra – cu atît mai mult în vremuri de criză – reperele esenţiale şi de a se încăpăţîna să le afirme constant. Aşa a făcut Havel – ultimul politician european vizionar. Ar fi fost bine ca aceia care îşi caută azi cuvintele cele mai frumoase pentru a-l omagia să fi învăţat ceva de la el. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Magazin Rusia FOTO Shutterstock
Rușii fură din magazine pentru a avea ce pune pe masă: „Costul alimentelor a crescut în ultimii trei ani”
În Rusia, inflația a ajuns la un nivel atât de mare, încât două persoane din Ekaterinburg s-a văzut nevoit să fure un produs de bază, untul, scrie CNBC.
bulgur jpg
Bulgur, rețetă de pilaf turcesc cu roșii și ardei. Un preparat ideal pentru perioada postului
Bulgurul, un ingredient tradițional al bucătăriei turcești și orientale, este o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru orez.
Femeie par gri FOTO Shutterstock jpg
Cea mai bună mască de casă pentru a închide părul gri, fără a deteriora podoaba capilară
Părul gri este un semn natural al îmbătrânirii, dar nu toată lumea îmbrățișează această schimbare.
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
Un ofiţer rus dezertor a dezvăluit secrete militare a unei baze nucleare: „Armele erau pe deplin pregătite”
Un fost ofițer la o instalație ultrasecretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit informaţii secrete privind arsenalul nuclear al Rusiei şi faptul că bazele care îl adăpostesc au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina.
shutterstock 2212334541 jpg
Cum păstrezi usturoiul până la 6 luni. Sfaturile de care trebuie să ții cont
Nu mai fugiţi de usturoi din cauza mirosului sau gustului neplăcut! El nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat antibiotic natural. Uitaţi cum se găteşte sănătos acest aliment-minune.
respiratie urataremedii jpeg
Cum să scapi de respirația urât mirositoare cu aceste 3 alimente bogate în proprietăți antibacteriene
Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halitoză, este o problemă comună care poate afecta încrederea și starea de bine
horoscop jpg
Noroc, bani și o nouă iubire pentru trei zodii. Nativii care își schimbă complet destinul, la finalul acestei săptămâni
Astrologia aduce vești spectaculoase pentru trei zodii care vor experimenta schimbări majore în viață în zilele următoare. Norocul, câștigurile financiare și o iubire neașteptată sunt la orizont, transformând complet destinul acestor nativi.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Inquam / Octav Ganea
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la prezidențiale
Rezultatele candidaților PNL și PSD la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, au produs schimbări majore în conducerea celor două partide. Candidații lor au făcut un pas în spate, iar partidele au fost nevoie să ia măsuri urgente pentru a se regrupa înainte de alegerile parlamentare.
shutterstock 2121536480 jpg
Medic: De ce nimeni nu ar trebui să pupe bebelușii
Poate părea un gest de afecțiune nevinovat, dar poate pune sănătatea copilului în pericol.