Euro-dezamăgirea

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Euro dezamăgirea jpeg

Am ascultat de trei-patru ori declaraţia dlui ministru de Externe Titus Corlăţean, ca să înţeleg ce-a vrut să zică. Am pretenţia că pricep limba română, cu sintaxa ei cu tot. A fost întrebat cum comentează anunţul ministrului de Interne al Germaniei că se va opune intrării României în Spaţiul Schengen şi a zis aşa, citez: „Nu ne surprinde declaraţia ministrului de Interne din Germania, dar nu voi spune niciodată Germania, ci o parte a guvernului german, creştin-democrată, PPE, din care şi PDL-ul face parte.“ Care va să zică, ne-am scos: în timp ce la noi e în opoziţie şi în cădere liberă, PDL-ul – conform sintaxei personale a dlui ministru Corlăţean – „face parte dintr-o parte“ a guvernului german!

Dar nu despre erorile de exprimare este vorba, oricît de involuntar-expresive ar fi ele, ci despre revenirea bîzdîcului în chestiunile de politică europeană. Ministrul nostru de Externe mai spusese, cu inabilitate – de ce-o fi aşa de greu pentru nişte politicieni ca ai noştri, disperaţi să „aibă imagine bună“, să înveţe să se exprime clar şi la obiect? – că, dacă România nu este primită în Schengen, atunci „nu mai e interesată“ şi „putem să trăim în continuare fără Schengen“. După care preşedintele Băsescu a dat un comunicat că nu-i aşa, premierul Ponta a scăldat-o, iar dl Corlăţean a revenit spunînd că ba da, ne interesează problema Schengen, dar trebuie „să ne batem cu demnitate“ pentru asta. De fapt, primirea în Spaţiul Schengen a devenit încă un subiect de dispută internă şi cam atît. Sigur că ar fi important să ne luăm şi piatra asta de pe inimă, sigur că ar însemna costuri mai mici şi timp cîştigat pentru transportatorii de mărfuri, sigur că ar pansa oleacă opinia publică (în care ideea că sîntem „europeni de rangul doi“ e destul de răspîndită), dar atît ţărişoara, cît şi Europa au griji mai mari în acest moment. La noi, e tot mai puternic blocajul politicianist care transformă orice temă importantă în buşeală derizorie între USL şi (ce a mai rămas din) PDL ori, şi mai clar, între USL şi preşedinte. Tocmai pentru că România a îndeplinit condiţiile tehnice necesare pentru Schengen (cu asta toată lumea e de acord), în locul şiragului de declaraţii şi contra-declaraţii ar fi fost mai sănătos un punct de vedere unitar, limpede şi instituţional al tuturor, nu reluarea vechilor baliverne despre „complotul“ pe care îl organizează, chipurile, PDL, PPE şi creştin-democraţii germani. E inexplicabil cum, avînd o ditamai majoritatea parlamentară, liderii USL au în continuare pornirea de a „da vina“ pe PDL şi Băsescu. Să fie un complex? Sau mai degrabă o dovadă a limitelor intelectuale ale unor oameni care au priceput că politica e pe vorbe, pe „declaraţii“, pe joc de imagine şi atît? Drama este că nu îşi dau seama de efectele acestei vorbării inutile. În relaţia cu partenerii externi, atîtea declaraţii fără noimă nu aduc credibilitate. Apoi, în opinia publică de la noi, să spui atît de lejer că „subiectul Schengen nu mai e o prioritate“ creşte pornirile antieuropene, care îşi fac tot mai mult loc – încet, dar sigur – în poporul cel mai euro-entuziast din tot Estul Europei. Pentru că aderarea la Schengen nu e o problemă în sine, ci o parte a procesului de integrare în UE. Adică „nu mai e un subiect prioritar“ integrarea în UE?

Pe de altă parte, în multe ţări din Uniunea Europeană sînt în creştere curentele de opinie populiste şi anti-UE. E criză, e şomaj (mai ales în rîndul tinerilor), iar lipsa de perspectivă îi face pe mulţi cetăţeni să înghită gogoşile unor promisiuni populiste. Beppe Grillo, în Italia, propune revenirea ţării la vechea liră şi săptămîna de lucru de 20 de ore. În Austria, urcă în sondaje un partid construit de un miliardar, Frank Stronach, care adună pe lîngă el foşti politicieni din partidul lui Jorg Haider, dar şi foşti social-democraţi de vază: promite să scadă masiv impozitele, dar şi să folosească banii „pentru pensionarii noştri, nu pentru nişte state falite din sud“. În Olanda ori Finlanda (care şi-au construit de-a lungul anilor adevărate legende despre toleranţa faţă de străini) cresc impulsurile de a da vina „pe ceilalţi“. Mica isterie legată de presupusa invazie a românilor şi bulgarilor depăşeşte obişnuitul (şi, pînă la un punct, fermecătorul) euroscepticism britanic şi riscă să cadă tot în oala comună europeană a populismului în căutare de voturi sigure obţinute pe seama demoralizării cetăţenilor. Or, într-un asemenea context, cei care se ocupă de politica externă a României ar trebui să fie capabili de o poziţie clară şi de un pic de viziune. Nu sînt. Mă tem că şi premierul, şi ministrul de Externe ştiu foarte bine care sînt problemele şi, dacă tot e pierdută „cauza“ Schengen (aşa cum a fost şi pe cînd era PDL la guvernare), măcar s-o folosească pentru micile daraveri interne. Căci altfel de ce ar aduce iar vorba dl prim-ministru despre cei care „vorbesc de rău România prin capitalele europene“ şi, deci, sînt vinovaţi că iar nu intrăm în Schengen?

N-am avut, înainte de 2007, o dezbatere serioasă despre aderarea la UE, ci doar un mare euro-entuziasm, cu gîndul la fondurile europene şi la creşterea nivelului de trai. Cam la atît s-a redus înţelegerea celor mai mulţi cetăţeni şi politicieni români cu privire la „intrarea în Europa“. Am intrat, dar Europa nu prea a ajuns cu adevărat la noi. Iar între timp s-a schimbat: proiectul european e nesigur, încîlcit, ros pe margine de idei şi atitudini populiste. Cu o majoritate a cetăţenilor care nu mai are încredere în politicieni, cu un partid-televizor ca PPDD şi cu o majoritate guvernamentală care exprimă tot mai apăsat atitudini anti-europene şi izolaţioniste „demne“, îşi face loc în România o tot mai mare euro-dezamăgire.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Victoria si Albert (profimedia) jpg
Cine au fost bunicii Europei?
Victoria și Albert au avut patru băieți și cinci fete, care, prin alianțe matrimoniale, i-au transformat în bunicii Europei.

Uzina de la Cotroceni pentru crearea energiei electrice şi punerea în mişcare a pompelor din colectoare, la începutul secolului XX (© iMAGO Romaniae)
De ce a rămas România în urma Europei ca nivel de dezvoltare?
Profesorul universitar Bogdan Murgescu, invitatul special al lui Andrei Pogăciaș și Matei Udrea în episodul de mai jos al podcastului „Colecționarul de Istorie”, explică din ce cauze a rămas România treptat tot mai în urma Europei, ca nivel de dezvoltare.
 Mihai Budeanu de la 3 Sud Est adoră salata de boeuf de sărbători!   Unde își duce celebrul artist familia de Paște și de ce nu mai face sărbătoarea Învierii acasă!
nicusor dan cozonaci tiktok
Campania „culinară”. Candidatul Nicușor Dan frământă cozonaci: „Să îmi aduceți o tavă, am eu metoda mea”
Nicușor Dan a pus mâna pe aluatul de cozonac, l-a frământat și l-a modelat. A zâmbit, a interacționat cu angajații și a discutat cu angajații.
steagul statului Virginia, foto Wikipedia png
Detaliul din cauza căruia drapelul unui stat american a fost interzis în unele școli din Texas
Cenzură extremă într-un district şcolar din Texas, unde steagul și sigiliul statului Virginia, care o înfățișează pe zeița romană Virtus stând deasupra unui tiran ucis, cu toga căzută expunându-i sânul stâng, au fost interzise elevilor mai mici.
danakil etiopia pixabay jpg
Cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Este considerat un oraș-fantomă
Ascuns în regiunea Afar, din nord-estul Etiopiei, Dallol este astăzi un oraș-fantomă, abandonat din cauza condițiilor extreme și a izolării geografice. Aflat în Depresiunea Danakil, la circa 130 de metri sub nivelul mării, locul este considerat unul dintre cele mai fierbinți și ostile de pe planetă.
termocentrala pe carbune rovinari jpeg
Centrala de la Rovinari, oprită de Paști pentru a evita un blackout cauzat de supraproducție
Într-un context cu totul atipic pentru sistemul energetic național, Termocentrala Rovinari a fost oprită temporar în noaptea de vineri spre sâmbătă, înainte de Paște. Decizia a fost luată pentru a preveni un scenariu paradoxal: un posibil blackout cauzat de prea multă energie în rețea.
filofteea jpg
Recunoști artista din imagine? A fost una dintre cele mai bune voci ale României, considerată urmașa Mariei Lătărețu, însă a avut parte de o moarte tragică
În galeria marilor voci ale României, numele Filofteia Lăcătușu strălucește ca un simbol al autenticității și al iubirii pentru folclorul românesc. A fost fina celebrei Maria Ciobanu și considerată demnă urmașă a Mariei Lătărețu.
Daria Kozireva condamnata pentru discreditarea armatei ruse FOTO Profimedia jpg
Activistă adolescentă anti-război, condamnată la aproape trei ani de închisoare pentru discreditarea armatei ruse
Un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat o tânără activistă în vârstă de 19 ani la aproape trei ani într-o colonie penitenciară, după ce a fost găsită vinovată pentru „discreditarea” repetată a armatei ruse.