Dinţii lui Berlusconi

Publicat în Dilema Veche nr. 305 din 17-23 decembrie 2009
Cîteva (obosite) consideraţii finale jpeg

Ştirea cea mai difuzată pe glob în ultimele zile a fost atacul asupra premierului italian Silvio Berlusconi. Ieşit de la un miting electoral să-şi salute admiratorii în Piaţa Domului din Milano, Berlusconi a fost lovit cu o „copie“ în miniatură a Domului (făcută din marmură şi pusă pe un suport de metal), din acelea care se vînd la tarabele cu artizanale destinate să golească buzunarele turiştilor dornici de suveniruri.

Autorul atacului, Massimo Tartaglia, are probleme psihice: a fost internat de mai multe ori şi este controlat periodic de un psiholog. Premierul a fost internat şi are nevoie de peste 20 de zile pentru refacerea completă: are doi dinţi rupţi, o fractură la nas, contuzii destul de grave pe faţă şi a pierdut o jumătate de litru de sînge.

Dacă în lume a fost exploatat caracterul de senzaţie, în Italia întîmplarea a stîrnit o mare dezbatere. A fost pus în discuţie sistemul de protecţie al premierului. Ministrul de Interne a declarat că agenţii de pază „au reacţionat exemplar“, dar un fost agent din garda de corp a lui Ronald Reagan a spus, într-un interviu în La Stampa, că agenţii italieni au greşit: n-au asigurat un spaţiu liber în jurul premierului (astfel încît să ţină publicul la distanţă), n-au plasat maşina într-un loc protejat, cu un culoar de „ieşire“ şi n-au instalat porţi de control pentru obiecte metalice în Piaţa Domului. Dincolo de aceste chestiuni mai degrabă tehnice, dezbaterea a cuprins lumea politică italiană. Toţi liderii politici (inclusiv cei din opoziţie) i-au adresat lui Berlusconi, bineînţeles, mesaje de compasiune şi solidaritate, toţi au respins ferm recurgerea la mijloace violente. Dar purtătorul de cuvînt al Guvernului a declarat că atacul este o consecinţă a climatului politic tensionat. Iar preşedintele Senatului, Renato Schifani, a spus că „Berlusconi poate guverna bine sau rău, dar nu trebuie demonizat adversarul politic“. Ceva asemănător a declarat şi preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, dar în termeni mai diplomatici: „trebuie să fim toţi îngrijoraţi – toţi italienii care cred în democraţie şi care ţin la respectarea convieţuirii paşnice“; „premierul are un mandat de cinci ani, aşa încît nu trebuie căutate «scurtături» şi nu trebuie văzute comploturi acolo unde nu există“; instituţiile „trebuie să se respecte reciproc, să-şi măsoare cuvintele oriunde s-ar vorbi – la congrese, în pieţe sau la televizor“.

Chiar dacă, pînă la urmă, gestul lui Massimo Tartaglia va fi pus pe seama labilităţii sale psihice, dezbaterea nu e lipsită de sens şi de conţinut. Berlusconi şi coaliţia sa de centru-dreapta au cîştigat alegerile – în faţa unei stîngi divizate şi slabe – şi, în ultima vreme, a creat diverse scandaluri (divorţul, presupuse relaţii cu june aspirante la statutul de vedete etc.). Mulţi italieni sînt fascinaţi de talentul lui de grande communicatore, mulţi sînt de-a dreptul enervaţi. Are probleme cu justiţia de multă vreme, dar a scăpat cu faţa curată din numeroasele procese în care era acuzat de acte de corupţie, evaziune fiscală, spălare de bani şi altele. Preşedintele Italiei – ales de Parlament şi care, conform Constituţiei, nu are puteri efective, e mai degrabă un factor de echilibru, un arbitru al jocului politic – face aluzie, în declaraţia sa „diplomatică“, la tonurile violente practicate în disputele politice. Berlusconi, ce-i drept, este un „premier-jucător“, „are dinţi“, muşcă: vorbeşte adesea „pe şleau“, acuză partidele de stînga ca fiind „criptocomuniste“, îi acuză pe procurori că ar fi manipulaţi de opozanţii şi de duşmanii săi, vorbeşte în termeni duri despre jurnaliştii care îl critică. La rîndul ei, opoziţia l-a acuzat adesea pe Berlusconi că e „autoritar“, că vrea să instituie un regim asemenea celui al lui Mussolini ori că vrea să creeze un stat poliţienesc. Faptul că e proprietarul unui mare trust mediatic (ceea ce a dus Italia, în clasamentele internaţionale, din categoria ţărilor cu presă liberă în aceea a ţărilor cu presă „parţial liberă“) i-a adus acuze de manipulare şi de „dictatură prin TV“. Iar incidentul din Piaţa Domului i-a făcut pe jurnalişti să investigheze blogurile şi reţelele sociale pro- şi anti-Berlusconi. La Stampa descoperă, astfel, că pe Facebook, Youtube şi alte asemenea site-uri se poartă „un război al tuturor împotriva tuturor“ (http://www.lastampa.it/ redazione/cmsSezioni/politica/200912articoli/50381girata.asp). După atacul din Piaţa Domului, au apărut mii de mesaje care exprimau admiraţia pentru „forţa şi curajul“ lui Massimo Tartaglia, dar şi altele care acuzau, în termeni violenţi, opoziţia şi justiţia care „îi fac probleme“ lui Silvio Berlusconi. Dar mesaje care îndemnau la violenţă împotriva lui Berlusconi (pentru „a scăpa ţara de el“) existau şi înainte. Ca urmare, Guvernul va propune un decret care să permită blocarea site-urilor care „instigă la violenţă“ (de fapt, va relua o propunere mai veche, la care renunţase). Evident, opoziţia respinge o asemenea măsură. Preşedintele Italiei încearcă din nou să calmeze lucrurile, spunînd că în societatea italiană există o coeziune mai mare decît în politică. Deocamdată însă, spiritele sînt (şi mai) încinse, iar comportamentul tinde să devină schizoid: toată lumea politică invită la „tonuri mai calme“, dar nimeni nu vrea să facă primul pas.

Orice asemănare cu alţi „jucători“ politici, cu alţi „criptocomunişti“ sau alte „tonuri“ violente e pur întîmplătoare...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stefan Mandachi Foto Facebook Stefan Mandachi jpg
Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi regretă că l-a votat pe Călin Georgescu: „Am greșit. Voi fi mult mai atent în viitor”
Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi a publicat un videoclip pe pagina sa de Facebook în care își exprimă regretul pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Ce salariu încasează Elena Lasconi ca primar. Candidata USR are datorii de zeci de mii de euro
Primărița municipiului Câmpulung Muscel, președinte al USR și candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, se va confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024 cu Călin Georgescu. Cei doi sunt cunoscuți în spațiul public nu pentru mari fapte întreprinse pentru cetățeni, ci pentru
pot facebook jpg
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
Un partid nou, mai puțin cunoscut, ar putea ajunge în Parlament pe modelul intrării AUR din urmă cu patru ani, care a surprins la acel moment atât actorii politici, cât și mass-media.
Calin Georgescu si George Simion jpg
AUR a anunțat că îl susține pe Călin Georgescu, deși în urmă cu doi ani s-a delimitat de el, după ce a făcut propagandă legionară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl susține în turul al doilea pe Călin Georgescu, deși în 2022 liderii George Simion și Claudiu Târziu s-au delimitat de el.
bani tiktok revolut
CNA cere Comisiei Europene să ancheteze platforma TikTok pentru favorizarea exclusivă a lui Călin Georgescu
Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cere Comisiei Europene să deschidă o investigație împotriva platformei chineze TikTok, pe motiv că “a amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic”.
fonduri europene
Comisia Europeană a aprobat Planul fiscal al României de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani
Comisia Europeană a avizat planurile fiscale al României pentru reducerea deficitului bugetar pe șapte ani, aviz pozitiv primind și alte 19 state.
snitele istock jpg
Secretul bucătarilor pentru cele mai pufoase și mai fragede șnițele. Un ingredient face diferența și ies exact ca la restaurant
Șnițelele sunt un preparat pe care cu toții îl îndrăgim și care, cel puțin la prima vedere, nu mai ascunde niciun secret. Însă, nu foarte mulți români știu că un simplu ingredient poate transforma complet această rețetă!
Mamografie Royal Hospital jpg
Ce trebuie să știi despre mamografia digitală cu tomosinteza
Studiile arată că una din opt femei va fi diagnosticată cu cancer de sân pe parcursul vieții. Deși această statistică este alarmantă, vestea bună este că tehnologia modernă îți oferă șansa de a detecta problemele din timp, chiar și în stadii incipiente, prin metode avansate de diagnostic.
CTP
CTP, reacție după primele rezultate la alegerile prezidențiale: „Victoria IA asupra IU (Inteligența Umană)”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a numărat printre personalitățile din România care nu au ezitat să-și exprime uimirea după ce Călin Georgescu s-a clasat pe prima poziție în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul acesta. Cunoscutul jurnalist a susținut într-un mesaj publicat pe rețelele