Democraţie de ţaţe

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

Uneori mă întreb ce sens mai au atîtea discuţii sofisticate despre „spaţiul public“ într-o societate ca a noastră. Nu spun că ele nu sînt necesare, ca în orice democraţie. Dar cred că trec, în bună măsură, pe lîngă ţintă. Ce s-a întîmplat săptămîna trecută cu manifestaţiile sindicatelor arată că trebuie s-o luăm mult mai „de jos“. 

Cîteva dintre strigăturile de la aceste manifestaţii au demonstrat, fără nici o îndoială, că ne scăldăm în mitocănie publică (ba unii se mai şi simt mîndri s-o afişeze): „Unul mic şi unul chior şi-au bătut joc de popor“; „Boc, Boc şi ai lui să se ducă dracului“. Mai întîi, aceste vorbe au fost strigate la megafon de vreun „lider“, apoi repetate în cor de cei prezenţi. Iar poliţiştii au strigat în faţa Palatului Cotroceni „ieşi afară, javră ordinară“. Asemenea formule sînt dincolo de orice revendicare sindicală, dincolo de orice îngrijorare privind „coşul zilnic“: arată doar un nivel foarte scăzut de civilizaţie. Încercarea liderilor sindicali de a explica totul prin „disperarea“ oamenilor e şi mai jenantă. Nu numai pentru că există, totuşi, limite ale decenţei peste care e inacceptabil să se treacă, dar şi pentru că, indirect, confirmă că acesta e nivelul, acesta e limbajul prin care sindicatele ştiu să se exprime în public. După care, totul devine explicabil la televizor. Aici sîntem – într-o democraţie de ţaţe certăreţe care se spurcă şi se bruftuluiesc în faţa porţii. 

De partea cealaltă, politicienii nu se lasă nici ei „mai prejos“. Inutil să reamintim ieşirile preşedintelui Băsescu (care i-a făcut pe jurnalişti „găozari“, s-a certat cu sinistraţii şi cu cine s-a mai nimerit, iar de curînd a spus despre Victor Ponta că este „ca o maimuţică“). Inutil să spunem – cum au făcut-o deja unii comentatori – că preşedintele „a dat tonul“. Nu e decît cel mai vizibil, „masculul Alfa“ dintr-o trupă de bărbaţi politici care, în Parlament sau la televizor, au oricînd la îndemînă mişto-ul de doi lei, băşcălia groasă, gluma de autobază, adjectivul de după blocuri şi „poanta“ sexistă. Acesta e nivelul – sau măcar aşa arată „dominanta“. Nu spun că nu există şi politicieni educaţi, că bunele maniere au dispărut cu totul, că nu putem găsi şi exemple de curtoazie. Există. Dar peisajul e acaparat de hăhăieli groase şi de lovituri verbale sub centură. 

Şi, pentru că şi politicienii, şi sindicaliştii, şi poporul în ansamblul său se uită mult la televizor, putem lesne cădea în tentaţia de a da vina pe mass-media, care scoate la iveală deviaţii, aiureli, vorbe grele, glume proaste, obscenităţi, care pune în fason tot felul de derbedei şi de hahalere şi obţine audienţa pe seama lor şi a mulţimii de gură-cască naţionali care vor distracţie ieftină. Dar nu aflarea vinovatului e problema. Căci ar trebui un studiu amplu şi doct ca să explicăm pînă la capăt cum s-a ajuns, în societatea noastră, la creşterea agresivităţii şi a violenţei, la răspîndirea cu succes a proastei-creşteri şi la domnia „tupeului“. Poate se vor găsi explicaţii şi se vor identifica şi vinovăţiile. 

Deocamdată, însă, mi se pare mai practic să luăm act de halul în care arătăm. Degeaba ne ascundem după gardul Uniunii Europene, după sintagme precum „instituţiile statului“ ori „spaţiul public“. Deocamdată, societatea noastră (sau o bună parte a ei) tinde să valorizeze şmecheria, insolenţa şi tupeul. Oamenii civilizaţi şi decenţi sînt tot mai stingheri, candoarea a ajuns „ceva“ bun de luat peste picior, nobleţea sufletească tinde să devină o expresie greu de înţeles pentru tot mai mulţi. Vorbitul cuviincios în lume e privit ca o relicvă stranie din timpuri trecute, iar la televizor e practic interzis, căci „e plict“ şi „omoară audienţa“. Dar încă e bine. Dacă o ţinem tot aşa, oamenii cumsecade – care îşi văd de treabă şi de fire, care îi respectă pe ceilalţi şi se respectă pe ei înşişi – vor ajunge să fie închişi în rezervaţii. În afara lor, desigur, se va vorbi în continuare despre „spaţiul public“...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928331975 jpg
Un muncitor din Valencia a fost ucis de acoperișul unei școli afectate de inundații care s-a surpat
Un muncitor spaniol care se ocupa de reabilitarea unei școli din Massanassa, Valencia, afectate de inundațiile de la 29 octombrie a fost răpus de acoperișul clădirii care s-a surpat, potrivit AFP.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
De ce PNL a înregistrat cel mai slab scor la alegerile prezidențiale din ultimii 20 de ani?
Eșecul devastator al PNL la Alegerile Prezidențiale din 24 noiembrie 2024 are câteva explicații esențiale care au condus la această situație dezastruoasă
vlad chiriches fcsb facebook jpg
Gigi Becali i-a decis soarta fotbalistului de pe urma căruia s-a îmbogățit
FCSB îi dă papucii lui Vlad Chiricheș, care părăsea campioana României în 2013 și unde a revenit vara trecută.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
Cine intră în turul 2: Elena Lasconi sau Marcel Ciolacu? Surpriză uriașă la ultimele voturi
Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu 154 de voturi, în fața lui Marcel Ciolacu. Numărătoarea continuă în diaspora.
Banner Călin Georgescu avere
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își ține banii
Călin Georgescu este marea surpriză de la alegerile prezindențiale din 2024.
lasconi jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi a trecut, oficial, pe locul 2
Candidata USR, Elena Lasoni, a trecut în mod oficial, conform datelor AEP, pe locul 2, având un avans de peste 100 voturi față de candidatul PSD Marcel Ciolacu. Rezultatele de la Alegerile prezidențiale 2024 sunt încă în dinamică, numărătoarea nu s-a încheiat.
calin georgescu jpg
„Şoc în România”. Cum a scris presa străină despre rezultatul lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
„Șocant”, „surpriză”, „cutremur” sunt expresiile folosite de presa străină pentru a descrie primul tur al alegerilor prezidențiale din România de duminică, 24 noiembrie, potrivit Digi24.
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" jpeg
Județele din România unde Călin Georgescu a ieșit pe locul 1 la alegerile prezidențiale 2024
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus o surpriză importantă, cu Călin Georgescu, candidatul independent, reușind să câștige în 14 județe din România. Acesta s-a impus în fața candidaților partidelor tradiționale
Elena Lasconi, președintele USR, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Alegeri prezidențiale 2024. USR, anunțul momentului: Lasconi este în turul 2
Reprezentanții Uniunii Salvați România au anunțat, în urmă cu puțin timp, că Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și va disputa turul 2 cu independentul Călin Georgescu. Conform numărătorii paralele ar fi o diferență de câteva mii de voturi între cei doi candidați, în favoarea Elenei Lasoni.