Democraţie de ţaţe

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

Uneori mă întreb ce sens mai au atîtea discuţii sofisticate despre „spaţiul public“ într-o societate ca a noastră. Nu spun că ele nu sînt necesare, ca în orice democraţie. Dar cred că trec, în bună măsură, pe lîngă ţintă. Ce s-a întîmplat săptămîna trecută cu manifestaţiile sindicatelor arată că trebuie s-o luăm mult mai „de jos“. 

Cîteva dintre strigăturile de la aceste manifestaţii au demonstrat, fără nici o îndoială, că ne scăldăm în mitocănie publică (ba unii se mai şi simt mîndri s-o afişeze): „Unul mic şi unul chior şi-au bătut joc de popor“; „Boc, Boc şi ai lui să se ducă dracului“. Mai întîi, aceste vorbe au fost strigate la megafon de vreun „lider“, apoi repetate în cor de cei prezenţi. Iar poliţiştii au strigat în faţa Palatului Cotroceni „ieşi afară, javră ordinară“. Asemenea formule sînt dincolo de orice revendicare sindicală, dincolo de orice îngrijorare privind „coşul zilnic“: arată doar un nivel foarte scăzut de civilizaţie. Încercarea liderilor sindicali de a explica totul prin „disperarea“ oamenilor e şi mai jenantă. Nu numai pentru că există, totuşi, limite ale decenţei peste care e inacceptabil să se treacă, dar şi pentru că, indirect, confirmă că acesta e nivelul, acesta e limbajul prin care sindicatele ştiu să se exprime în public. După care, totul devine explicabil la televizor. Aici sîntem – într-o democraţie de ţaţe certăreţe care se spurcă şi se bruftuluiesc în faţa porţii. 

De partea cealaltă, politicienii nu se lasă nici ei „mai prejos“. Inutil să reamintim ieşirile preşedintelui Băsescu (care i-a făcut pe jurnalişti „găozari“, s-a certat cu sinistraţii şi cu cine s-a mai nimerit, iar de curînd a spus despre Victor Ponta că este „ca o maimuţică“). Inutil să spunem – cum au făcut-o deja unii comentatori – că preşedintele „a dat tonul“. Nu e decît cel mai vizibil, „masculul Alfa“ dintr-o trupă de bărbaţi politici care, în Parlament sau la televizor, au oricînd la îndemînă mişto-ul de doi lei, băşcălia groasă, gluma de autobază, adjectivul de după blocuri şi „poanta“ sexistă. Acesta e nivelul – sau măcar aşa arată „dominanta“. Nu spun că nu există şi politicieni educaţi, că bunele maniere au dispărut cu totul, că nu putem găsi şi exemple de curtoazie. Există. Dar peisajul e acaparat de hăhăieli groase şi de lovituri verbale sub centură. 

Şi, pentru că şi politicienii, şi sindicaliştii, şi poporul în ansamblul său se uită mult la televizor, putem lesne cădea în tentaţia de a da vina pe mass-media, care scoate la iveală deviaţii, aiureli, vorbe grele, glume proaste, obscenităţi, care pune în fason tot felul de derbedei şi de hahalere şi obţine audienţa pe seama lor şi a mulţimii de gură-cască naţionali care vor distracţie ieftină. Dar nu aflarea vinovatului e problema. Căci ar trebui un studiu amplu şi doct ca să explicăm pînă la capăt cum s-a ajuns, în societatea noastră, la creşterea agresivităţii şi a violenţei, la răspîndirea cu succes a proastei-creşteri şi la domnia „tupeului“. Poate se vor găsi explicaţii şi se vor identifica şi vinovăţiile. 

Deocamdată, însă, mi se pare mai practic să luăm act de halul în care arătăm. Degeaba ne ascundem după gardul Uniunii Europene, după sintagme precum „instituţiile statului“ ori „spaţiul public“. Deocamdată, societatea noastră (sau o bună parte a ei) tinde să valorizeze şmecheria, insolenţa şi tupeul. Oamenii civilizaţi şi decenţi sînt tot mai stingheri, candoarea a ajuns „ceva“ bun de luat peste picior, nobleţea sufletească tinde să devină o expresie greu de înţeles pentru tot mai mulţi. Vorbitul cuviincios în lume e privit ca o relicvă stranie din timpuri trecute, iar la televizor e practic interzis, căci „e plict“ şi „omoară audienţa“. Dar încă e bine. Dacă o ţinem tot aşa, oamenii cumsecade – care îşi văd de treabă şi de fire, care îi respectă pe ceilalţi şi se respectă pe ei înşişi – vor ajunge să fie închişi în rezervaţii. În afara lor, desigur, se va vorbi în continuare despre „spaţiul public“...

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești