Demascări de ieri și de azi

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

După moartea lui Adrian Păunescu, numeroase articole şi comentarii s-au referit la el ca la un intelectual (iar unii – publicişti, bloggeri sau forumişti – n-au ezitat să adauge la acest cuvînt adjective: „mare“, „imens“, „extraordinar“). În percepţia publică, această calitate a părut să primeze în faţa omului politic – fost senator şi candidat la preşedinţie. Acelaşi statut – de intelectual – îl avea şi înainte de 1989. La începutul lui 1990, a trebuit să fugă din calea mulţimii, pentru că atunci predomina o altă însuşire a sa: aceea de om al regimului comunist şi „poet de curte“ al lui Ceauşescu. 

„Istoria“ postdecembristă a intelectualilor publici a început – ca multe altele – furtunos. Cazul lui Adrian Păunescu este doar unul dintre cele mai controversate. După o perioadă de retragere, s-a repliat – mai întîi prin angajarea în politică (în Partidul Socialist al Muncii), apoi prin revenirea în spaţiul public în calitate de poet şi de comentator al actualităţii. În anii ’90, a susţinut partidul lui Ion Iliescu şi a fost intolerant cu partidele de opoziţie care tocmai se năşteau. Pe atunci, dezbaterea despre angajarea politică a intelectualilor era foarte aprinsă, iar dl Iliescu a susţinut de multe ori că aceştia trebuie să se întoarcă la meseriile şi preocupările lor şi să lase politica pe mîna politicienilor. În siajul său, diverşi oameni de cultură şi-au însuşit ideea că scriitorii şi artiştii trebuie să-şi vadă de ale lor, în numele „autonomiei esteticului“, sau pur şi simplu pentru că politica trebuie să devină „profesionistă“. În acest timp însă, la curtea noului partid care se străduia să devină social-democrat s-au înghesuit scriitori, artişti şi alţi oameni de cultură – uneori chiar dintre cei care susţineau revenirea intelectualilor la ale lor. Mulţi dintre ei avuseseră relaţii bune (ca să folosim un eufemism) cu partidul comunist şi regimul Ceauşescu. Între oportunismul lor şi viziunea îngustă a lui Ion Iliescu s-a ratat, atunci, apariţia unei intelectualităţi cu convingeri autentice de stînga. Înainte de alegerile din 2004, Ion Iliescu declara iritat, văzînd susţinerea de care se bucura Traian Băsescu, că „toţi intelectualii sînt de dreapta“. I-a răspuns atunci, între alţii, Alina Mungiu-Pippidi, afirmînd că în altă ţară ar susţine candidaţii de centru-stînga, dar în România e altceva. De fapt, acest „altceva“ înseamnă refuzul intelectualilor de stînga de a se alătura partidului care a ocupat polul de centru-stînga: mai întîi pentru că era identificat cu fostul PCR, apoi din cauza corupţiei şi a personajelor compromise pe care s-a încăpăţînat să le susţină. Nici acum nu e altfel: au apărut între timp tineri intelectuali cu idei de stînga care nu vor cu nici un chip să aibă vreo legătură cu PSD. Iar încercarea lui Victor Ponta de a afişa o „cultură de stînga“ de tip occidental (tricouri cu Che Guevara, abordarea unor subiecte trendy de pe agenda partidelor socialiste europene etc.) nu e decît un inabil joc de imagine. Există totuşi o legătură între PSD şi noua intelectualitate de stînga: definirea „pe negativ“, prin reacţii dure faţă de dreapta. 

Aşa a fost şi la începutul anilor ’90. Partidul dlui Iliescu s-a definit „ideologic“ combătîndu-i puternic pe ţărănişti şi liberali, nu afirmînd cu adevărat valorile stîngii. Tot aşa, intelectualii care îl simpatizau pe dl Iliescu au tunat şi fulgerat împotriva intelectualilor „trădători“ din GDS, „plătiţi de Occident“, care cer procesul comunismului şi eliminarea securiştilor şi activiştilor PCR din funcţiile publice. Pe atunci, implicarea era, ce-i drept, mai mare decît astăzi, în primul rînd datorită cîtorva organizaţii civice ale intelectualilor care au reuşit să capete o anumită autoritate în viaţa publică: GDS, Alianţa Civică, Solidaritatea Universitară şi altele. A apărut şi un partid considerat „al intelectualilor“ (Partidul Alianţei Civice), care a reuşit pentru o vreme să obţină procente notabile în preferinţele electoratului. 

În ciuda tonalităţilor „de baricadă“ şi a intoleranţei unor partide/grupări faţă de celelalte, exista o dezbatere publică destul de consistentă, care a dus la descoperirea „din mers“ a valorilor societăţii democratice. Totuşi, pe multe dintre subiectele de dezbatere se emiteau practic monologuri paralele: nimeni nu prea era dispus să preia ceva din argumentaţia adversarului. Căci adversarul era privit de fapt ca un adevărat „duşman“. Ceva din acea atmosferă pare să revină astăzi, cînd o nouă „polarizare“ are loc în societate şi în lumea intelectuală. În orice caz, apar semne că discursul „anti“ revine la intensitatea „adjectivală“ de la începutul anilor ’90, la acuzaţii gratuite şi la „puneri la punct“ fără argumente. Aşa cum unii intelectuali şi publicişti de stînga l-au acuzat, fără rost, acum cîţiva ani, pe Horia-Roman Patapievici de „legionarism“, „modernul“ lider social-democrat Victor Ponta spune despre Vladimir Tismăneanu că e „legionar“ şi „trădător“ pentru că a scris despre Adrian Păunescu că a fost „rapsod al comunismului“. În lipsa unor dezbateri argumentate între intelectuali, apar astfel de „demascări“ din partea politicienilor de vîrf. Trecutul ne apasă în continuare. Chiar dacă pentru unii – precum Adrian Păunescu – poate fi spălat şi rearanjat, în numele popularităţii şi audienţei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ioan aurel pop facebook
Șeful Academiei Române despre ascensiunea lui Călin Georgescu: „Este o situație unică. Ar trebui să ne adaptăm și noi acestor mijloace de comunicare moderne”
Președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, s-a declarat surprins, într-un interviu pentru MainNews, de ascensiunea candidatului independent Călin Georgescu.
Andreea Vasile   fc Alex Gâlmeanu jpg
Cariera inedită la care a renunțat Andreea Vasile. Cum a descoperit că își dorește să devină actriță: „Nu am spus nimănui...”
Cariera inedită la care a renunțat Andreea Vasile. Cum a descoperit că își dorește să devină actriță.
Artista s-a obișnuit deja să facă tot felul de filmulețe haioase pentru paginile sale de Instagram și TikTok în care își implică soțul pentru că acesta are și o imagine de invidiat
3 cadavre iaht naufragiu egipt foto x standard news jpeg
Au fost găsite trupurile a trei dintre cei 16 dispăruți după scufundarea unui iaht turistic în Marea Roșie
Autoritățile egiptene au găsit trei cadavre în Marea Roșie, dintre cele 16 persoane dispărute, după ce ieri, 25 noiembrie, un iaht turistic s-a scufundat în largul coastei egiptene. În prezent, se desfășoară operațiuni de căutare în vederea salvării celorlalți pasageri încă dispăruți.
Dmitri Medvedev FOTO Profimedia
Dmitri Medvedev amenință Occidentul cu o ripostă nucleară dacă Ucraina ar fi dotată cu astfel de arme
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat marţi că, în cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, atunci Moscova ar putea considera un astfel de transfer ca echivalând cu un atac asupra Rusiei, oferind temei pentru o ripostă nucleară.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Expert în spațiul ex-sovietic: „Călin Georgescu este un avatar. El aproape că nu există. E rezultanta directă a sistemului instaurat în decembrie 1989 prin unirea tuturor reziduurilor sistemice ale ceaușismului”
Într-un interviu pentru „Adevărul”, istoricul Cosmin Popa a analizat și demontat temele cu rol manipulator ale discursurilor lui Călin Georgescu, spunând că acesta este mai degrabă „un avatar” și că – ironic vorbind - singura trăsătură umană a lui Călin Georgescu este „misoginismul atroce”.
Împăratul Constantin al XI-lea Paleologul (călare) îi înfruntă pe turcii care au pătruns în Constantinopol. Pictură de Theophilos Hatzimihail (© Theofilos Museum / Μουσείο Θεόφιλου / Wikimedia Commons)
Turcii aveau o imagine falsă despre bogățiile Constantinopolului
Constantinopole era într-adevăr deosebit pe harta vremii sale, dar nu atît de bogat cum credeau turcii, incitați de Sultan.
ride-sharing-uber-bolt
Companiile de ride-sharing vor putea transporta pasageri de la Aeroportul Otopeni
CNAB va permite și companiilor de ride-sharing să ia pasageri de pe aeroport, nu doar celor care operează mașini în regim de taxi, potrivit unui angajament asumat în fața Consiliului Concurenței.
shutterstock 1312092965 jpg
Câtă vitamina C ai nevoie zilnic pentru imunitate și sănătate și ce se întâmplă în caz de supradoză
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, esențială pentru procesele vitale ale corpului. Însă câtă vitamină este necesar să consumi și care sunt efectele care apar în caz de exces?